Vad sa Greta Thunberg i Madrid igår kväll?

7
1279

Greta Thunberg i Madrid igår lördag kväll.

Föregående artikelSolidaritet med Jemen! Nej till ”Fake”-rapporter i etablerade media!
Nästa artikelVad tycker klimatforskaren Lennart Bengtsson idag om Parisavtalet?
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

7 KOMMENTARER

  • Det var väl en del judar som anklagade Jesus, medan den romerske ståthållaren P Pilatus ville frikänna honom.

 1. Greta Thunberg, 16, som har höjts till klimatgurustatus av både politiker och media, har tillsammans med 14 kolleger av tonårsaktivister uppmanat Norge och Kanada att avveckla sin olje- och gasproduktion, vilket hon hävdade bryter mot barns rättigheter kring värld.
  Att fortsätta att utvinna olja och gas bryter mot FN: s konvention om barnets rättigheter. Detta är Greta Thunbergs meddelande till norska premiärminister Erna Solberg och hennes kanadensiska motsvarighet Justin Trudeau.
  ”Norge måste respektera sitt ansvar gentemot barn överallt”, sade Thunberg i ett brev till den norska premiärministern Erna Solberg.
  ”Vi har ett tak. Världen bör inte bli mer än 1,5 grader varmare. Genom att starta ny olje- och gasproduktion ignorerar du detta tak. Du föredrar bensin i en värld som redan är i brand, säger Michael Hausfeld, chef för advokatbyrån Hausfeld LLP, som representerar framställarna, till NRK.
  Det är inte första gången Thunberg väljer Norge och Kanada. I oktober slog hon det skandinaviska landets utsläppsrekord och avvisade till och med Nordiska rådets miljöpris och skyllde Norges oljepolitik som ett av orsakerna.
  Efter att ha överträffat Qatar 2017 är Norge världens näst största exportör av naturgas bakom bara Ryssland, och en av Europas största oljeexportörer. Olje- och gasindustrin står för ungefär en fjärdedel av landets BNP, totala investeringar och statliga intäkter.
  Kanada har världens tredje största bevisade oljereserver och är världens femte största producent av naturgas och råolja. Produktion och leverans av oljeprodukter och naturgas bidrar med knappt 10 procent av Kanadas BNP.
  https://sputniknews.com/environment/201912101077528455-how-dare-you-greta-thunberg-accuses-norway-canada-of-violating-childrens-rights/

 2. Visst händer det väldigt mycket. Storfinansen förbered intensivt nya klimatinvesteringar för att rädda världen, med mer vinster. Staten gnider händerna för alla klimatskatter dom nu kan motivera. Bilbolagen purrar över att man kunnat saftigt höja priserna på klimatbilar. Kommunerna nynnar och ser framemot alla avgifter för laddstolpar och extra laddningsparkeringsavgifter. Osv. Visst händer det saker. Alla planerar för näta våg att ökade klimatinkomster.

  • dJa, det försöker tjäna pengar på allt. Främst fossilenergiproducerande delar av Storfinansen försöker vilseleda om att det finns någon klimatproblem, att det handlar om klimathysteri etc.

 3. Klimatångesten är utan tvekan ett postkristet syndrom. Det är vår grundläggande berättelse om Adam, Eva, kunskapens frukt, fördömelse och armagheddon som spökar igen. Problemet är inte co2, problemet sitter i den västerländska hjärnan, vilken partikel som helst hade tjänat syftet. Det är alltid något som spökar för västerlänningen, just nu är det co2.

  Medelklassen, som Marx kallade mellanskikten, kan enligt den skäggige gurun välja mellan att stödja kapitalisterna eller arbetarna. Nordamerikansk och västeuropeisk medelklass har valt sida med kapitalister och deras politiker, mot arbetarklassen, som ständigt framhålls som dum och reaktionär, trots att den byggde husen och infrastrukturen vi nyttjar och odlar maten vi äter.

  Mina privata erfarenheter är de motsatta, arbetarna är smarta och sparsamma, medelklassen är dum, verklighetsfrånvänd, reaktionär och klimathysterisk och vägrar ta in information som inte passar agendan. Arbetarklassen har moral, medelklassen pratar om moralen den saknar och pekar finger. Arbetarklassen vet vem som ska betala för klimathysterin, pilen pekar på arbetarna. Medelklassen vet också vem som ska betala; någon annan. Tanterna på Rapport och farbröderna i boulevardpressen sprider sagor om framtiden baserade på fusk med statistik. Alla känner sig jätteviktiga när de lägger pannorna i djupa veck över luftslotten, så en rejäl skattehöjning på andra, sen är det dags att låta sig väl smaka. Champagne och snittar.

  • Ron
   Att överheten alltid försöker skyffla över sitt ansvar på vanligt folk vet vi ju. Det säger däremot inte ett skit om klimatet.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here