Solidaritet med Jemen! Nej till ”Fake”-rapporter i etablerade media!

5
1697

Sveriges Radios Mellanösternkorrespondent uppges ha intervjuat Jemens utrikesminister. Sveriges Radio.
Men det finns ingen regering med denne utrikesminister i Jemen. Förre vicepresidenten Hadi utsågs till president i val utan andra kandidater 2015. Detta efter flerårigt missnöje i landet. Läs nedan. Han är angriparna USA:s och Saudiarabiens man. Hadi och hans ”regering” sitter i främste angriparen Saudiarabiens huvudstad och stödjer i praktiken angreppet på Jemen.

De är Hadi och hans grupp, som skulle klassas som landsförrädare (som Quisling i Norge) som i svenska media kallas för ”Jemens regering, Jemens utrikesminister”. Medan det finns en samlingsregering av houthis och andra i Jemens huvudstad Sana. De är de som försvarar Jemen mot utländska aggression.

I intervjun med landsförrädarnas utrikesminister talas som vanligt om ”Iranstödda Houthi-rebeller”. Stödet för annat än begränsad inblandning av Iran är mycket begränsat. Hjälper Iran Houthis i Jemen? Falska rapporter i media


I kvälls-serien ”Aktuella artiklar för ett år sedan och idag” återpubliceras denna artikel som verkar vara aktuell i högsta grad.

På lördagen 8/12 2018 kl 13-15 arrangerades ett solidaritetsmöte för Jemens folk på Odenplan.

Bakgrunden och viktiga fakta om kriget presenteras. Jemen – information och möte i Stockholm 1 december inför fredskonferensen! Ett utdrag finns längs ned i blogginlägget.

Nedan flygbladet som delades ut.


Solidaritet med Jemen

Större text på flygbladet nedan.

Sedan 26 mars 2015 har Saudiarabien och Förenade Arabemiraten fört ett brutalt krig, med USA:s och Storbritanniens operationella stridsledning, och med stöd av vapenleveranser från bl.a. Sverige, mot det fattigaste landet i Mellanöstern.

Den barbariska aggressionen och blockaden har utlöst världens nu största hungerkatastrof. 14 miljoner jemeniter svälter akut,
varav mer än en miljon barn. Svälten, sjukdomarna och kriget har tagit mer än 200.000 jeme-niters liv.

Bombningarna med stöd från president Donald Trump och premiärminister Teresa May har intensifierats och nu angrips den sista hamnen Hodeidah så hjälpen till majoriteten av Jemens befolkning avbryts.
Nu när de oerhört viktiga fredsförhandlingarna pågår i Sverige behöver Jemen vår solidaritet. Bombningarna och angreppen mot Jemen måste omedelbart avbrytas så att hjälp kan föras in och jemeniterna ska kunna återuppta dialogen om landets styre. När Jemen angreps hade den tidigare presidentens ämbetstid gått ut.

Dialogen hade just kommit fram till ett uppgörelse mellan Jemens olika partier men det utlandsstödda bombkriget stoppade uppgörelsen.
Endast ett samarbete med Jemens fungerande regering och myndigheter i Sanaa kan få fram den nödhjälp som måste fram nu till hela Jemen, för att hejda den pågående jättelika gömda svältkatastrofen.

Den nya regeringen i huvudstaden Saana stöds av majoriteten av Jemens gamla parlament och miljontals människor, som trots bombhotet demonstrerar på gatorna. Iran stöder regeringen i ord, men enligt forskare är den materiella hjälpen obetydlig pga blockaden. Nu måste jemeniterna tillåtas bestämma sitt styre själva.

 

Stoppa angreppskriget mot Jemen! Stoppa utsvältningen av Jemen! Häv blockaden nu!
Inga svenska vapen till Jemens bödlar! Stöd till Saudi är stöd till terrorism!
Erkänn Jemens nya regering! Återuppbygg Jemen!

 

Kom till manifestation för Jemen, lördag 8.12 kl 13-15, Odenplan, Stockholm

Arrangörer: Jemensolidaritet och Folket i Bild Kulturfront.

, @yemensol #Jemen,

Stöd kampanjen för solidaritet med Jemen på PG: 847797-8, Swischa till 1234997201

Följ frågan på www.globalpolitics.se och Facebookgruppen: Information om kriget mot Jemen. (Slut på flygbladet)


Vad är det för slags krig?

Detta är ett angreppsskrig av främst Saudiarabien och Förenade Arabemiraten, med stöd av USA och Storbritannien. Kriget som inleddes i mars 2015 är ett brott mot FN-stadga och folkrätt. Och USA sex-dubblade sina egna bombangrepp mot Jemen under 2017. Rikaste USA har sexdubblat bombningarna av fattigaste Jemen.

Angreppet ägde rum utan mandat från FN:s säkerhetsråd som hade sammanträde om situationen i Jemen den 14 april 2015, tre veckor efter att bombkriget hade startat. Angreppet är sålunda ett brott mot FN-Stadgans våldsförbud i Kapitel 2(3) och 2(4):

1. Alla medlemmar skola lösa sina internationella tvister med fredliga medel på sådant sätt, att internationell fred och säkerhet samt rättvisa icke sätts i fara.

2. Alla medlemmar skola i sina internationella förbindelser avhålla sig från hot om eller bruk av våld, vare sig riktat mot någon annan stats territoriella integritet eller politiska oberoende, eller på annat sätt oförenligt med Förenta Nationernas ändamål.

Angreppet utgjorde också en kränkning av Jemens suveränitet, en av grundpelarna i FN-Stadgans Kapitel 2(1):

I stället för att tillämpa dessa grundläggande principer i Stadgan går säkerhetsrådet på angriparnas linje och antar en resolution baserad på ett förslag från Jordanien, en av medlemmarna i bombkoalitionen mot Jemen. Man vänder upp och ner på begreppen offer och angripare, och belägger de så kallade Houthi-rebellerna med embargo och reseförbud, medan man gör angriparen till offer. Den antagna resolutionen om Jemen heter #2216, och är ett lågvattenmärke för Säkerhetsrådet.

Pressen från Västmakterna och Saudiarabiens, Qatars och Arabemiraternas enorma oljeresurser ledde till att denna resolution kunde antas. Enbart Ryssland lade ner sin röst vid voteringen om denna skammens resolution som i praktiken gav angriparna fria händer att fortsätta att våldföra sig mot Jemens civilbefolkning. Jemen kallar

Legitim regering saknades i Jemen 2015.

* Observera att det saknades en laglig regering i Jemen då Saudiarabien anföll, vilket media tiger om. Kriget i Jemen -Bakgrunden.

Den interna konflikten startade som ett landsomfattande uppror i början av 2011. Protesterna byggde på principer för civilt motstånd utan våld. Missnöje med president Salehs regims hantering av landets interna motsättningar, korruption, fattigdomsbekämpning och demokratiska underskott födde den ”jemenitiska revolutionen”. Upproren enade olika delar av befolkningen oberoende av ideologi, religion och region och utvecklade sig till ett krav på president Salehs avgång. (Bilden nedan föreställer Hadi).

Saudis utsedde ”President” Hadi från Jemen.

Efter misslyckade försök på att undertrycka upproren med våld började USA, Saudiarabien och GCC-länderna arbeta för att Salehs vice-president, Abd Rabbuh Mansur Hadi, skulle ta över rodret. Under tiden bildade oppositionen ett Nationellt Råd som bestod av en bred koalition av aktivister, stamledare, Syd-Jemen separatister, oppositionella militärer, tidigare medlemmar av regeringen och representanter för Houthi-gruppen och man arbetade för fria val.

Saudierna och deras bundsförvanter lyckades att åsidosätta det Nationella Rådet och drev igenom överföring av makten till vicepresident Hadi som blev vald som enda kandidat till president i februari 2012. Detta är grunden för den ”legitimitet” som USA/UK, Saudiarabien och GCC-länderna åberopar.


Sveriges vapenexport till Saudiarabien och stödet till Förenade Arabemiraten i kriget mot Jemen.
En stor majoritet i EU-parlamentet vill stoppa vapenexporten till Saudiarabien efter mordet på Khashoggi. (Överväldigande majoritet i EU-parlamentet vill förbjuda vapenexport till Saudiarabien). Men inte Sveriges regering, som vill avvakta en utredning säger statsminister Löfvén.

Sverige har stött Saudiarabien och Förenade Arabemiraten med vapen även efter det att angreppskriget mot Jemen inleddes.

I en debattartikel skrev fredsorganisationer: 

”Den 21 februari 2017 kom exportstatistiken för 2016. Den redovisar bland annat export av krigsmateriel till Saudiarabien och Förenade Arabemiraten till ett värde av 156 miljoner kronor… Båda dessa länder är aktiva parter i kriget i Jemen, vars befolkning som en följd av detta nu genomlever en av de värsta humanitära katastroferna i världen.” –  SvD: Risk att Sverige fortsätter att sälja vapen till diktaturer

Organisationerna kräver att alla partier före valet redovisar om de ansluter till deras krav på stopp för vapenexport till diktaturer som bl.a. Saudiarabien och Förenade arabemiraten.

I en artikel i Svenska Dagbladet 7/10 2014 ”Svenska vapen i grym saudisk krigföring” skriver Bo Forsberg, Diakonia:

”I den saudiska krigföringen mot Jemen används det svenska stridsledningssystemet Erieye. Detta sker trots att svensk lagstiftning säger att mänskliga rättigheter ska vara ett centralt villkor för export.”

”Mellan 2010 och 2014 köpte Saudiarabien svensk krigsmateriel för 5,1 miljarder kronor. Att regeringen förra året beslöt att avbryta det militära samarbetsavtalet betyder inte att vapenexporten dit har upphört.”

Kungen och drottningen av Sverige samt Saudiarabiens förre kung
Sveriges stödjer också Förenade Arabemiratet i dess krig mot Jemen.
Sverige hjälper Förenade Arabemiraten att bomba fattiga Jemen.
Sveriges Radios kända program ”Kaliber” rapporterade Sveriges Radio: Svensk myndighet flygledde diktaturens militära plan

”P1-programmet Kaliber kan i dag avslöja nya uppgifter om Luftfartsverkets samarbete i Förenade Arabemiraten. Flera personer som arbetat på plats vittnar om att myndighetens personal dagligen flyglett militära plan.”

Militärt fraktflygplan av typ C-17. Creative Commons.

Bland annat har militära transportplan varit på väg till krigets Jemen.

Flygledaren Jan Källström som arbetade med flygledning på Abu Dhabis internationella flygplats mellan 2015 och 2017, berättar att han såg krigsmateriel lastas ombord på militära fraktplan som fanns på flygplatsen.

”Jag kunde ju se att de tryckte in en helikopter eller en stridsvagn så det är ju vapen.”

Luftfartsverkets helägda dotterbolag har sedan 2013 ett samarbete gällande flygledningen för fem flygplatser i Förenade Arabemiraten. Luftfartsverkets personal ska bara arbeta civilt underströk Vd för Luftfartsverkets dotterbolag, Maria Wall Petrini, i en intervju med Kaliber.

Skulle det vara problematiskt om det är så att det har lyft militärflyg som har bidragit på något sätt till den här konflikten i Jemen?

”Ja, självklart är det ju inte bra om det är så. Men jag vidhåller att vi är där för att bedriva en civil luftfart och hjälpa till att driva en civil luftfart, inte en militär luftfart”, sa Wall Petrini då.

Men Kaliber har varit i kontakt med flera personer som jobbat på plats i Förenade Arabemiraten, och som berättar om att Luftfartsverkets personal dagligen hanterade militära flyg, både passerande stridsflyg och transportplan som bland annat varit på väg till krigets Jemen.

Kaliber har sökt bedömning av samtliga riksdagspartier och fått svar från fyra av partierna. Ansvarig minister Tomas Eneroth utgår från att gällande bestämmelser följs och menar att det är Luftfartsverket och inte regeringen som är ansvarigt.

All heder åt Jan Källström som vågar framträda med namn och berätta. Uppgifterna bekräftas andra anställda som Kaliber har fått intervjua anonymt.

Några artiklar om Jemen
Jemens befrielsestyrkor slår ut oljefält i Saudiarabien, som har fullt med “fina” vapen från USA, som skyller på Iran.

Manifestation till stöd för Jemen.
Jemen: ISIS vapen kan spåras till USA:s regering – som söker kontakt med houthis!

Manifestation till stöd för Jemen.

Föregående artikelGör som 225 000 andra vänner av yttrandefrihet – skriv på detta upprop till stöd för Julian Assange.
Nästa artikelVad sa Greta Thunberg i Madrid igår kväll?
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

5 KOMMENTARER

  1. Denna kommentar fick jag via ”Ifrågasätt” in till en artikel i DN idag. (https://www.dn.se/arkiv/varlden/nathan-shachar-en-maktkamp-med-manga-aktorer-i-skiftande-allianser/)

    Kriget är inte så komplicerat. Detta är ett angreppsskrig av främst Saudiarabien och Förenade Arabemiraten, med stöd av USA och Storbritannien. Kriget som inleddes i mars 2015 är ett brott mot FN-stadga och folkrätt. Och USA sex-dubblade sina egna bombangrepp mot Jemen under 2017. Angreppet ägde rum utan mandat från FN:s säkerhetsråd som hade sammanträde om situationen i Jemen den 14 april 2015, tre veckor efter att bombkriget hade startat. I en ingående analys av forskaren Elisabeth Kendall, University of Oxford, framgår det att Iran inte är involverat i kriget och att man ger en högst blygsam hjälp till Hotuhis. (https://www.globalpolitics.se/hjalper-iran-houthis-i-jemen-falska-rapporter-i-media/) DN och etablerade media har utan basal källkritik fört vidare Saudiarabiens och USA:s version. Det saknades en laglig regering i Jemen då Saudiarabien anföll. Hadis presidentperiod var över. Saudierna och deras bundsförvanter lyckades att åsidosätta det breda Nationella Rådet 2012. Vicepresident blev då vald som enda kandidat. Detta är grunden för den “legitimitet” som USA/UK, Saudiarabien och GCC-länderna åberopar. (https://www.globalpolitics.se/jemen-mote-och-information-i-stockholm-1-december-infor-fredskonferensen/). Sverige fortsätter med vapenexport till Saudiarabien och svenska vapen används i kriget enligt Diakonia. Svenska flygledare hjälper också angriparen Förenade Arabemiraten. (https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6917343)

  2. Den shiamuslimska huthistammen delar religion med Iran, vilket förklarar varför Saudi inte tål deras regim. Saudi vill inte ha iranska robotbatterier alldeles vid gränsen.

    Det är förstås socialistisk praktik att först ta reda på vem som har stöd av USA, då vet man att andra sidan har rätt, men känns det ändå inte en smula konstigt att välja en muslimsk torterare före en annan?

    • Iranska robotbatterier i Iran ligger närmre till för att blåsa bort Saudis anläggningar, inklusive de viktiga oljefälten, än om de placeras i Jemen. Och jemeniterna visade ju att ganska enkel drönarteknologi, möjligen hjälpt av lokala vänner i Saudi, är tusan så effektiv mot en klumpig motståndare som Saudi.

      Är inte houthierna mer sunni än shia, och deras shiism är väl i viktiga bitar olik den iranska (liksom shiiter i Libanon eller Bahrain har sina egna versioner av läran ex.vis vad det gäller antal godkända imamer)?

      Med tanke på vad saudierna gör i Jemen – och där undrar jag om du har en susning om vilken nivå våldet är på – så borde det inte vara så svårt att ta ställning.

  3. Varför är det nödläge i Jemen och Libyen men betydligt tryggare i Syrien ? I det sistnämnda fallet lyckades interventionisterna inte störta statsmakten, trots att Margot Wallström och Stefan Löfven försökte hjälpa till. Med statsmakten intakt har Syrien kunnat upprätthålla en försörjningsnivå som är närmast häpnadsväckande med hänsyn till omständigheterna.
    Dan Kovalik berättar i senaste counterpunch hur samma försök pågår i Nicaragua. Contras har dammats av och bedriver återigen med USA:s stöd terrorkrig mot regeringen. Och liksom i Mellanöstern har den amerikanska vänstern, ”de progressiva”, ställt sig på interventionens sida, eftersom: ”mänskliga rättigheter, demokrati” så kräver.
    Irans roll i Jemen är syndabockens, de kan inte ens leverera mat genom blockaden, för att inte tala om vapen. De shiiter som saudierna besväras av är de egna, de som befolkar Saudiarabiens oljerika region.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here