Vad säger utrikesminister Billström? Eller konsten att missbruka maktens tillgång til media

3
937
Tobias Billström. Bild regeringen.

Den 20/12 i P1 Morgon intervjuade presentatören Kulle utrikesminister (läs: propagandaminister) Tobias Billström med anledning av ett successivt urvattnet uttalande av FN. Och tillräckligt urtvättat skröt pajasen Billström att Sverige hade biträtt förslaget.

Högerpolitikern Billström hävdar:

– Allt är Hamas´ fel och därför har Israel har rätt till massmord i Gaza

– Massmord är helt OK om det kan rubriceras som ”självförsvar”.

– Det finns ingen anledning att idag ålägga Israel några restriktioner på massmorden i Gaza. Om sådant skall ske måste andra instanser först uttala sig – se nedan.

Har Israelkramaren Tobias Billström verkligen sagt detta exlicit, bokstav för bokstav? Nej, inte bokstav för bokstav. Han upprepade gång på gång samma irrationella mumbo-jumbo, trots att programpresentatören Kulle föredömligt gång på gång pressade propagandaministern.

Hur kan jag då skriva att Billström hävdar det som står i strecksatserna ovan? Vi tar det punkt för punkt.

1. Folkrätten talar om rätten till självförsvar när t ex ett land anfaller ett annat land. Den vulgära tolkningen som våldsstaten Israel anför är lögnaktig, och har biträtts upprepade gånger av Billström.

2. Israel har folkrättsligt förgripit sig på Palestina genom att sedan 1948 fördrivit palestinier och initialt ockuperat delar av Palestina, för att slutligen inkorporera de ockuperade palestinska områdena i staten Israel (som inte har några gränser).

3. Beskrivningen ”slutligen inkorporera” ockuperade områden betyder att palestinier genom ett apartheid-liknande system exkluderas från sina områden ifråga.

4. Billström hävdar att frågan om proportionalitet inte går att avgöra idag.

5. Vem skall då avgöra den? Billström nämnder Internationella åklagarmyndigheten.

6. När kan det ske? Någon gång i framtiden när t ex Internationella Brottmålsdomstolen (ICJ) avgör ett anhängiggjort mål för cirka 10 år sedan

7. Det finns inte en chans på miljarden att de internationella rättsinstanserna kan avgöra ”frågan” den närmaste tiden.

8. Därför upprepar Billström ständigt propåer om ”tillfälliga pauser” i Israels anfallskrig, så att ”humanitär hjälp” kan föras in. Att den är fullständigt otillräcklig och närmast av symboliska art torde Billström vara fullt medveten om.

9. Denna hänsynslösa cynism tror Billström kan maskera hans totala uppslutning bakom Israel genom att inte ta ”permanent eld-upphör” i vare sig tanke och mun.

10. Detta inser Billström, och kan luta sig bakåt i stolen och glädjas över sin egen dumslughet, samt åse hur massmorden övergår i ett utrerat folkmord.

I P1 Nyheter 12.30 (21/12) rapporterade radions korrespondent Cecilia Ödén att totalt 288 palestinier på Västbanken har mördats framför allt av s k bosättare, men även av soldater från IDF, dvs Israels krigsmakt. Mer än 6 palestinier, vilka fängslats nyligen på Västbanken, har avlidit i fängelset, uppenbarligen följd av tortyr. Ett vittne såg hur en fånge misshandlades hårt med slag mot huvudet, så att delar av skallbenet krossades. Han lämnades på golvet, med blodet rinnande ur huvudet, och avled.

Cecilia Ödén rapporterade om rop på hämnd – för 7/10 – från fanatiska israler. Med en sådan stämning och i vissa kretsar är det helt legitimt att döda enskilda palestinier, enbart för att de är palestinier. Min reflektion är att det knappast förvånar att israeler rycks med i rena vendettor, med tanke på groteska uttalanden av Israels premiärminister Nethanjahu – ”det är inte människor som utfört detta”, ”det värsta dådet sedan Andra världskriget”, samt att han direkt efter 7/10 spred rena falsarier om ”bestialiskt dödande”. Naturligtvis har detta skrämt och hetsat upp fanatiska apartheidförespråkare bland israeler ”att ta hämnd på…”, ”rätt att döda palestinier”.

Biden and Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu at Ben Gurion Airport, Tel Aviv, Israel, Oct 18, 2023

Detta och liknande rapporter har Billström aldrig hört talas om. Nej, tacka 17 för det, när han slår dövört till, och dessutom blundar med bägge ögonen. Den hållningen är ett medvetet val, och han kan inte skyllas på olika omständigheter. Billström är en kallhamrad Israelkramare som de facto bejakar massmord på palestinier i Gaza. Skall vi ta initiativ till en svensk tribunal för att pröva om Billström kan bedömas vara en politisk brottsling genom uppslutningen bakom staten Israels våldsregemente?

Föregående artikelPolisanmälan angående lagbrott i samband med DCA- avtalet
Nästa artikelTill våra folkvalda: Kulturarbetare i solidaritet med konstnärer i Palestina
Ulf Karlström
Ulf Karlström var för omkring 50 år sedan ordförande i DFFG, De Förenade FNL-Grupperna, en av Europas då starkaste antiimperialistiska rörelser. Han har varit med i styrelsen för Folkrörelsen Nej till EU. Han är filosofie doktor i limnologi och driver Macoma miljöutredningar. Ulf spelar teater och tävlar som historieberättare.

3 KOMMENTARER

 1. Billström ingår i det sionistiska haremet, avdelning Sverige. Så därför kommer Billström säga det som Husse säger att han ska säga och självklart i samråd med apartheid israels ambassadör i Stockholm.

 2. Hen..är iingen utrikesminister. Att kalla hen..för politiker har folkförrädarna själva bestämt, därför de har tillkapat sig formuleringsprivilegiet..via såklart israhellvästsnodda”media”

  Så aalltså hen..äär ingen sk minister (en Minister tjänar Folket), jo en ”minister” som ser Folket som sin fiende. Det är deet vi pratar om här. Att titulera ett monster som billström som varandes..minister o som anser att israhell har ’rätt’ till folkmordssjälvförsvar, är ej verklighetsförankrat. Helt enkelt en förolämpning att en hög med individer som borde sitta bakom lås o bom (o de vet det själva, och är chockade över att ingen arresterat dom ännu), kan kalla sig nåågot i Folkets namn.

  Hens rätta och enda titulering, co med alla övriga i dårhuset på helgeandsholmen/sagerska ’palatset’, ska vara folkförrädar-ministrarna/-’parlamentsledamöterna’.

  Använder man sig av deras narrativbegrepp (t ex vaccin när det är antivaccin, el politiker..när det är landsförrädare..osv osv), så är man lost in the blåst.

  • PZ
   Ja så är det, men hur skall vi komma åt dårarna i ”dårhuset på Helgeandsholmen”. Motsättningen till tänkande varelser utanför dårhuset är nu så total så att dialog knappast är att tänka på. Stora media kan vi glömma.

   I USA är läget nästan lika illa. https://www.youtube.com/watch?v=V2cLO40FcrQ
   Jag skriver nästan, för att där finns iallafall en hel del levande alternativa media, där folk med aktiva hjärnceller kan komma till tals.

   Att bygga nya alternativa media även här i Sverige borde vara en viktig uppgift för tänkande människor. Knut Lindelöf har en videokanal https://www.youtube.com/@knulin1/videos men få kollar på den. Swebb TV har ibland en del bra program, men totalt sett är vi ett medialt u-land.

   Dom flesta svenskar jag möter på Palestinademonstrationer och annat är pensionärer och vi är oftast nollor på datatekniken, men några yngre förmågor finns det ju iallafall. Kanske kan alternativa media väckas till liv även här, men jag tror på det först när jag ser det.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here