Vad sker nu i Venezuela?

10
1087
Demonstration mot statskuppen.

Jag har samlat några uppgifter senaste dagarna då jag varit på resande fot:

I. Misslyckad kupp får efterspel.

New York Post skriver 4/5 att Guadió medger att han överskattat stödet för sin sak. New York Post
DN skriver 5/5 ”I en intervju med Washington Post erkänner Venezuelas oppositionsledare Juan Guaidó att han har överskattat militärens stöd. Samtidigt öppnar han för att ta hjälp av det amerikanska försvaret – om det får stöd Venezuelas parlament.” DN: Juan Guaidó: Jag överskattade militärens stöd.
I en intervju med BBC sa den självutnämnda Juan Guaido att det är ”ansvarigt att utvärdera” möjligheten till internationellt ingripande när han frågades om han skulle välkomna USA: s militära intervention.”Jag, som ansvarig för det nationella parlamentet, kommer att utvärdera alla alternativ om det behövs”, berättade han för en brittisk journalist. Han kallade USA: s stöd ”avgörande”. Trots att hans kuppförsök misslyckades i förra veckan har Guaido hävdat att det är ”klart att de väpnade styrkorna inte längre stöder Maduro”.”Han förlorar hela tiden, blir alltmer svag, alltmer isolerad och har inget internationellt stöd. (Menar alltså Guadió om Maduro).

Utrikesminister Mike Pompeo sa nyligen att Donald Trump har alla alternativ på bordet och menar att Trump kan agera utan kongressens godkännande. Sputniknews: Guadio bekräftar att han är positiv till att USA angriper hans hemland.

Men Trump sa efter telefonsamtal med Rysslands president Vladimir Putin om bland annat den venezuelanska krisen, att han ”känner på samma sätt” med Putin om ”behovet av en positiv utveckling i Venezuela”. Hans uttalande verkade motsäga Pompeos starka retorik. Sputniknews: Trump motsäger Boltons och Pompeos uttalande om Venezuela efter telefonsamtal med Trump.

Trump uppger att Putin inte vill bli mer involverat i Venezuela. Washington Post.

Vidare rapporteras att Trump är missnöjd med Venezuelapolitiken hos sin nationelle säkerhetsrådgivare John Bolton. här

I onsdags kväll fängslades en av Guadiós närmaste medarbetare, parlamentets vice talman Édgar Zambrano, och några i dennes sällskap. Venezuelas vice talman gripen av säkerhetspolis. Inte oväntat kräver USA att de ska släppas.

Igår meddelades att Maduro avskedat dussintals officerare för delaktighet i kuppförsöket. Bland dessa finns den (ö)kände generalen och militäre säkerhetschef Manuel Figuera, fem överstelöjtnanter, fyra majorer och 45 andra officerare och underofficerare. här.II. Hur rapporterar pressen i USA?

USA:s mediebolag är starkt engagerade i regimbytet i Venezuela. En undersökning gjord av Fairness and Accuracy in Reporting (FAIR) om opinionsjournalistiken kring Venezuela konstaterar att mediebolagen stödjer ett regimbyte i Venezuela. FAIR analyserade New York Times, Washington Post, PBS NewsHour och TV-pratshower på ABC, CBS och NBC. Av de 76 artiklar, kommentarer och opinionssegment om Venezuela som FAIR gick igenom uttryckte 54 av dem (72 %) sitt stöd för att få bort Nicolás Maduro från makten. Bara 11 stycken tog inte ställning i frågan.
här

Kommentar: Rapporteringen och opinionen från USA påverkar nämnvärt de svenska mediernas ställning. Det kan vara en bra förklaring till varför den svenska rapporteringen så öppet stödjer ett regimbyte i Venezuela. Den etablerade pressen står alltså inte upp för nationellt självbestämmande, FN-stadga och inte heller för demokrati eller frihet för folket att bestämma.


III. Vad säger ledande politiker bland ”Demokraterna” i Venezuela-frågan?
Att presidentkandidaten och förre vicepresidenten Biden stödjer USA:s folkrättsvidriga Venezuelapolitik är ingen överraskning, och inte heller att den ledande demokraten och tidigare talespersonen Nancy Pelosi gör det.

Tulsi Gabbard
Unga presidentkandidaten Tulsi Gabbard tar bestämt avstånd från USA:s Venezuelapolitik liksom unga kongresskvinnan Ilhan Omar. Ilhan Omar kritiserar USA:s VenezuelapolitikDäremot har likaledes unga kvinnliga kongressledamoten, som i mars tog avstånd från Guadió, nu svängt.
Nationalreview
Bernie Sanders vägrar att stödja USA:s folkrättsvidriga interventionspolitik men ligger lågt i sina uttalanden.


IV-. Ökad oljeexport i Venezuela.
Nyhetsbyrån Reuters skriver att Venezuelas oljeexport ökade i april med 8% jämfört med mars trots USA:s oljeblockad. Oljeexporten nådde i april 1,06 miljoner fat per dag. Den venezolanska oljan har exporterats till Kina 34%, Indien 27 % och Europa 10%. Ryska oljebolaget Rosneft och Nigeria har försett PDVSA med raffinaderiprodukter som nafta. Reuters

Sammanfattningsvis: Nya kupp- och mordförsök mot Venezuelas valde president är att vänta.

Föregående artikelVad vill egentligen Gula västarna?
Nästa artikelEU skönmålar sin historia och sina fäders verkliga bakgrund – Jean Monnet, Robert Schuman och ex-nazisten Walter Hallstein.
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

10 KOMMENTARER

 1. Som bekant har Venezuela brutit med marktjuvarnas enhet Israel och erkänt Palestina under Chavezs tid. Alla< veta vilka som äger mediebolagen. Så krävs det inte att man en geni frö att förstå varför fejk news om Venezuela sprids av de privata mediemonopolen. Lätt som ett plätt 1 plus ett

 2. Att Maduro kommer att falla är bara en tidsfråga. Det går inte att i längden leva på 3-8 dollar per månad i minimilön hur mycket än Maduro skickar paket med spagetti,ris och böner till folket. För en jämförelse så är man fattig om man tjänar 250 dollar i månaden (minimilönen för fast arbete) och extremt fattig om man tjänar mindre.
  Viktiga delar av regimen är medvetna om att Maduro måste bort t.ex försvarsministern och fd chefen för den lokala säkerhetspolisen. Vad som står ganska klart är att få vill riskera att satsa alla kort på Guaidió. Dels tvivlar säkert många på att han kan reda upp krisen och dels sticker det säkert i ögonen på majoriteten av venezolanerna att han inte utesluter amerikanskt militär intervention. Att Maduro skulle klara att administrera ett fattighus mellan 2013 och 2025 är bara möjligt med ett stenhårt militärt förtryck.

  Obs min jämförelse mellan minimilönen i Venezuela på för närvarande 8 dollar är med Colombia som har en minimilön på 250 dollar.

   • Svårt att veta, enligt mitt sätt at se det blev sanktionerna först hårda i januari 2019. Sett ur USAs synvinkel så är de inte bara kontraproduktiva eftersom de förvandlar Maduro till en patriot och döljer hans totala misslyckande som ledare samtidigt som Venezuelas olja får en allt starkare koppling till ryskt och kinesiskt kapital. Knappast vad Trumps allierade inom Texas oljeindustri önskade.

  • Fortsätt drömma om det @Andersson. Du har ett Maduro Syndrome verkar det som. Medan du väntar på Venezuela ska falla som Libyen så kan du kanske överaskas av att självaste USA krackelerar ordentligt. Det är redan ett lågt intensivt civilt krig i det glittrande koloss som kallas USA. Ryssland har varnat USA. Basta. Så USA kommer att puffa, flåsa och flämta men starta krig nejdå! Redan nu ser vi peruken hitta Iran genom att skicka ett krigsfartyg. Även där blir det flåsa, flämta och skinka.

   Slutsats: USA is done for. Gilla läget @Andersson

  • Att neokonservativa tror på sin egen propaganda är väl känt sedan WMD hysterin. Fd säkerhetschefen i Venezuela har byggt sitt tillfälliga råttbo i någon ambassad. Därifrån ska råttan smugglas till Washington för att dricka te med skulpturen Pence. Finns en betjänt som heter Andersson som serverar ”fundamentalist” te efter eget recept? sägs det – men det kanske är bara rykten ?

   • Den numera berömde pajas konstnären Guiado ska få en Oskar ryktas det om. Hollywood brukar regissera imperieteater så det är inga konstigheter där inte. Ska bli roligt att se i så fall om det är skulpturen, köttberget eller grodan som räcker statyn till pajasen Guaido vid ”ceremonin”

 3. venezuela i kris, inget nytt under solen, jamen då tar vi något nytt, petrodollarn håller usa gående, saddam hussein slutade olje handeln med dollar tja han svajade i repet, gaddafi slutade olje handeln i dollar , trettio bilar i kortege utgick från hans hemstad sirt som var under belägring an sveriges bundsförvanter muslimska brödraskapet , kortegen med vita flaggor som betyder vi ger oss blev gasbombade av två franska mirage så att våra vänner muslimska brödraskapet kunde slakta hela kortegen inklusive gaddafi, nu har venezuela som har världens största kolvätereserver som ligger bekvämt nära dom amerikanska texasraffinaderierna slutat sälja sitt kolväte i dollar , samtidigt som fler och fler länder ratar dollarn i handeln, dollarn tappar i värde på detta sätt , därför ska blod flyta till gagn för oligarker och wall street, om sedan tusentals människor mördas, svälter ja inte f-n bryr sej gräddan om det , och inte folk i den upplysta världen heller, dom har ju en inbyggd telefon i örat och pratar mest skit och ingenting

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here