Ska vi tolerera Världens längsta blockad?

19
2450

”Ned med blockaden”, Nej, jag är döv”

I kvälls-serien ”Aktuella artiklar för ett år sedan och idag” återpubliceras denna artikel som verkar vara aktuell i högsta grad….

Detta är ett av talen vid det återkommande protestmöte 2019 på USAs nationaldag mot USAs krigspolitik mot stater och folk som vill ha självständighet och frihet och inte lyda under USA:s intressen och hot. Dessa fredsinriktade manifestationer startade efter USA:s nederlag i krigen i Sydostasien 1975.

Vid mötet på Stortorget 2019 kunde åhörare och förbipasserande i regnet ta del av ett omfattande program med ett tiotal appelltal om 5 minuter, samt sång och musik av olika slag.

En presentation av evenemanget och av årets flygblad finns publicerad: Kom till manifestationen på USA:s nationaldag idag 4 juli på Stortorget!

Nedan återges talet av Eva Björklund, som besökt Kuba ett femtiotal gånger, och som är främsta initiativtagare de återkommande manifestationerna 4 juli.

I år, 2020, arrangerades också ett möte. Denna gång på Medborgarplatsen, med färre föredrag, och med alla hänsyn till riktlinjer under coronapandemin.

 


Världens längsta blockad

 

USAs utsvältningsblockad mot Kubas folk går nu mot sitt 60e år, hårdare än någonsin. Den har kostat Kuba omkring 50 miljarder US dollar per år i förlorade intäkter och högre kostnader.

Och trots att hela världen fördömer detta brott mot folkrätten, drar USAs Trump åt tumskruvarna, inte bara mot Kuba utan mot det han kallar ”Tyranniets trojka” med Venezuela och Nicaragua.
USAS ekonomiska, finansiella och handelsblockad mot Kuba är världens längsta, och mest fördömda. USAs ekonomiska krig mot Kuba startade så fort revolutionen segrat. 1959 bombade USA kubanska sockerbruk och 1960 ströp USA både sin oljeexport till Kuba, och sockerimporten från Kuba.

USA försökte också försvaga folk och odlingar med smittsamma sjukdomar. Isolerad från hela världen fick Kuba stöd av Sovjetunionen, räddades från svältkatastrof och fick skydd mot USAs invasionsplaner.
Blockaden har pågått under 60 år, för att svälta ut kubanerna och störta regeringen, med modern språkbruk: regimskifte. All världens handel med Kuba blockeras och utländska bolag som handlar med Kuba tvingas betala mångmiljonböter till USA.

Med folklig uppslutning och Ryssland i ryggen kunde Kuba bygga upp ett socialistiskt samhälle och utvecklas Kuba till ett välfärdssamhälle, fattigt men med gratis utbildning och hälsovård för alla och medellivslängd som Sveriges. Alla framsteg för ekologisk hållbarhet har gjort Kuba till en förebild för folk i Latinamerika och världen.

Och ett hatobjekt för USA-regimen, som genom åren ägnat miljarder åt att köpa så kallade ”dissidenter” i Kuba, för att med uppror utradera detta bevis på att en annan värld är möjlig.
Kuba har å sin sida, efter Chavez tillträde, bidragit till välutbyggd hälsovård, utbildning och samhällsutveckling i Venezuela, som befriade hela folket från analfabetism, botbara sjukdomar och gråstarr. Chavez och Fidel blev 2000-talets stora befriare i Latinamerika och Karibien. Folkens maktövertagandet förde länderna samman i ett förbund som berövade USA mycket av sin makt i världsdelen.

Med Trump går USA nu till offensiv för att återta hela sin bakgård, Latinamerika och Karibien. Det var Obama som började, men lite smartare, han satsade på fredligt samarbete med Kuba, öppnade små luckor i blockaden, tillät USA-folk att resa till Kuba, och viss handel med Kuba, och infrastruktur för internet.

Men det var en varg i fårakläder, syftet var att mjuka upp folk för regimskifte. Blockaden kompletterades med miljardbelopp i bidrag till antikubanska grupper i och utanför Kuba, för regimskifte.

EU följde Obamas exempel, normaliserade förbindelserna med Kuba, och inledde ömsesidigt samarbete. Sverige och andra länder skrev också egna samarbetsavtal med Kuba.
Trump tillämpar också den gamla knölpåkspolitiken mot Venezuela och Nicaragua med våldsamma gatuupplopp och sabotage mot livsmedelsförsörjning, utbildning och hälsovård.
Och skärper blockaden mot Kuba, täpper igen de hål som Obama öppnade, förföljer de fartyg och länder som handlar med Kuba.

Efter att för ett par år sedan ha följt Obamas mjukare politik att lätta blockaden och öppnat handel och samarbete med Kuba, har Sverige nu följt Trump och gått emot EU som vill utvidga handeln och samarbete med Kuba.

Detta är inte enda tecknet på undfallenhet inför USAs anspråk. Närmandet till NATO och Värdlandsavtalet med USA, och ”erkännandet” av USAs president för Venezuela, är andra.

Vi är här nu för att protestera mot USAs omfattande och systematiska kränkningar mot folkens självbestämmande och mänskliga rättigheter. Och mot vår egen regerings medlöperi.

Föregående artikelAgneta Norberg – Lyssna på ett alternativt sommartal för fred och mot imperialism!
Nästa artikelDen stora omstarten efter coronapandemin. Är ”The Great Reset” från World Economic Forum lösningen?Del 2
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

19 KOMMENTARER

  • Lennart Palm, Trump har inte varit vid makten i hela 60 år. Däremot har sanktionerna hårdnat sedan han tillträdde.
   Jag trodde på att Obama skulle kunna lyfta sanktionerna. Men det gjorde han inte, eller fick kanske inte det av den amerikanska regeringen. Hade det blivit bättre med H Clinton än Trump? Nej, det tror jag inte.
   Jag har ställt mig frågan – Varför kan inte Ryssland (och Kina) stödja Kuba och Venezuela mer än vad de gör? Alltså med import av mat och andra livsförnödenheter till främst Venezuela? Kanske Anders Romelsjö och ni andra som är så förtjusta i Ryssland och Kina, och som anser att Rysslands och Kinas kapitalism är olik USA och är mer human, kan förklara det för mig.

   • Både Rysslands och Kinas politik är nationellt inriktade. Vill Venezuela har Rysslands och Kinas hjälp måste Venezuela kunna erbjuda något i gengäld. USA drar numera åt samma håll. Efter en mer eller mindre lyckad internationalisering är nationernas självständighet på väg tillbaka. En internationaliserad värld med sammanblandning av olika kulturer och religioner i en gemensam ”smältdegel” är bara globalisternas högst fåfängda idé. Jag tror framtidens historiker kommer berätta om det 21:a århundradet i termer som den nationella renässansens århundrade.

   • Menar du att den osynliga gruppen är Kina? Om du har sagt A så får du säga B också, och inte slänga ut vaga anklagelser och konspirationsteorier som endast gynnar de som sysslar med fake News.

    Men frågan är allvarligt ställd – Varför exporterar inte Ryssland och Kina mat och andra livsnödvändigheter till Venezuela och Kuba? Sovjetunionen gjorde så när ett land led av brist på något. Jag har för mig att Sovjetunionen även exporterade mat till Nordkorea när det var missväxt i det landet.

    • Nej, jag menar inte Kina. Tyvärr är det inte tillåtet att tala klartext, därför den vaga framtoningen. Man blir anklagad för antisemitism. Både Kina och Ryssland exporterar mat och medicin till Venezuela, bara att dom USA styrda svenska propagandamedia mörkar det. Kina exporterar även till Nordkorea nu, men det är så kallad myr-export. En ryggsäck i taget av tillräckligt många ”smugglare”.

 1. Kuba består trots 60-år av illegal blockad. Det visar hur korkade och verkningslösa USAs illegala blockader och sanktioner är. Betänk Kuba har ett vårdsystem som överträffar USAs. Kuba har färre analfabeter än USA.. Man måste beundra Kubaners uppfinningsrikedom, stolthet och kampvilja. De inte bara överlevda blockaden utan även utvecklades, behåller livsgnistan och är beundrade världen över för deras mod och att de varit ett nagel i ögat på Junkie-stans ledare. Tänk om Sveriges regering hade en uns av den kurage som kubanerna visar skulle vi kanske slutit vara USA/Natos lakej.

  https://www.globalresearch.ca/cubas-new-blockade/5679289

   • Kubas kommunistiska regim har stulit allt kubanskt och skyddas inte av någon rätt. Så är det också den som är upphovet till blockaden, USA bara anpassar sig. 10% av alla kubaner bor i Florida. 10% av alla venezuelaner bor i Colombia.

    Andra regimer som tagit sitt eget folk som gisslan är Nordkorea och Iran. De har stulit alla egendomar från sina egna folk, inklusive rätten att utvandra. Dessa regimer motarbetas administrativt av USA. Det är bra.

    • Tack, det råkar väsentligen vara tvärtom. Regeringarna i Kuba, Nordkorea och Iran har inte tagit något speciellt. De två en slag socialistiskt styre.

     Det land som stulit mest av de nämnda är USA, särklassigt mest.

     ”När européerna kom till Amerika fanns det ca 25-30 miljoner människor över hela Amerika, omkring en miljon av dessa fanns i Nordamerika. De flesta av dem var bönder, andra var främst jägare eller fiskare.
     När erövringen av västern (USA:s inland västerut) började så drevs ursprungsbefolkningen undan.

     Vid 1800-talets slut fanns det endast ca 200 000 kvar av USA:s ursprungsbefolkning. Större delen av dessa bodde i reservat, som var områden på landsbygden som den amerikanska regeringen hade tilldelat de olika ursprungsfolken. Idag är ursprungsbefolkningen USA:s fattigaste minoritetsgrupp.”

     (https://www.so-rummet.se/kategorier/amerikas-ursprungsbefolkning)

    • USA har nog stulit mest genom historien det torde väl vara klarlagt! Britterna är stark tvåa tätt följt av Frankrike och Spanien! Fast om man räknar USA som brittisk koloni från början blir det nog brittiska imperiet som stulit mest!

  • Ren spekulation! USA har blockader och handelsrestriktioner mot många andra länder som inte styrs av kommunister! Det räcker t ex att du vägrar sälja olja i petrodollar för att drabbas!

 2. Ni kommer nog inte i min livstid att våga beröra att det faktiskt var Usas och Englands monopolkapitalster som både skapat och understött kommunismen och som därtill på ett avgörande sätt fullt medvetet hjälpte Fidel Castro till makten.
  Imperiet vill inte ha självständiga nationalstater som konkurrerar på världsmarknaden utan dels underkuvade länder och som i Kubas fall en lagom stor fiende att skrämma väljarkåren med så att MIC-monstret kan matas med skattepengar.

  • Det finns inga relevatna belägg för detta påstående. Och USA och England angrep Sovjetunionen efter Oktoberrevolutionen. Varför har då USA hårt olaglig embargo mot Kuba?

   • Först din sista fråga: Svar därför att syftet är att hålla Kuba nere. Att hindra uppkomsten av positiva exempel oavsett med vilken ideologisk kulör.
    Positivt exempel betyder att andra skulle ta efter och växa upp som konkurrenter istf att hållas nere och skuldsättas.
    Kina har ju krängt av sig den ideologiska tvångströjan så varför skulle inte Kuba kunna bli just ett sånt exempel.
    Men den intressanta frågan är ju varför Usa ville ha in Hollywood-skådisen Castro till makten.
    Battista hade planer liksom alla som fått sig pådyvlat kommunismen, att genom reformer försöka efterlikna en del drag i den amerikanska förebilden, som till skillnad från England attraherade reformatörer i flera länder.
    Men dom reformerna och efterföljande industrialisering hade exploaterat Nickelgruvorna vilket hade sänkt priset som Usas Nickelkartell upprätthöll genom att hamstra i stora lager.
    Usas skattebetalare räddade kapitalisterna så dom förlorade inte och slapp Kubas industrialisering.
    Men vann istället en fiende inpå knutarna som var bra för MIC. Castro lät Usa hyra Guantanamo för en billig penning. Det är oklart om Usa ens betalade den struntsumman.

    Har du glömt alla gånger som jag citerat tre amerikanska ambassadörer och som under ed bekräftat att state department NYT och även CIA i avgörande grad hjälpte Castro till makten.
    Jag har också tidigare länkat till officiella senatsförhör med det innehållet och hänvisat till boken the fourth floor där den siste Kuba-ambassadören redogör för vad som hände. Tex att Cia överlämnade vapen till rebellerna. Och höll inne battistas redan betalda vapenköp.
    Har du dessutom glömt alla gånger jag hänvisat till hur britterna avsiktligt saboterade de vita armeerna hela tiden. Bra källa Nikolai Starikov’s Who helped the reds win the civil war? (engelsk översättning)
    Läs den alla vänsterinrikade och bättra på era kunskaper!!
    Starikov är inte alls negativ till Sovjet om du händelsevis tror att han är någon sorts reaktionär.
    Och han vet betydligt mer i ämnet än vänsterfolk i väst.
    Har du glömt att Karl Marx hade de bästa arbetsomständigheterna under hela sitt liv under sin tid i England när han arbetade i nära samarbete med Lord Palmerstons medarbetare David Urquhart?
    Lord Palmerstons regim höll sig med ett globalt utbrett stall av revolutionärer av alla kulörer.
    ”Vi vill ha revolution överallt utom här” sa Palmerston till drottning Victorias fasa.
    Målet var att försvaga alla nationalstater precis som nu. Så fort Ostindiska kompaniet 1763 hade lagreglerats till ett privatiserat imperium började globaliserarnas projekt och det pågår för fullt även nu.

    • USA var inte nöjt med den genomkorrumperade Battista, och Castro talade om frihet. Då Castro börja med socialistisk politik markerade USA starkt motstånd snabbt. Minns USA-stödda invasionen 1962 i ”Grisbukten” på Kuba

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here