Vart går Folkliberalerna?

14
2764

Facebook:Folkliberalerna skriver man ”Folkliberalerna är en grupp för socialliberaler som inom föreningen Folkliberalerna vill starta upp och/eller stötta ett nytt socialliberalt parti som tar avstånd från all form av extremism och utgör en motvikt till nationalorienterade partier. Här förs diskussioner om hur vi konkret och praktiskt kan gå till väga för att nå vårt mål.”

Man har alltså vidare målsättningen än Reformisterna inom S som skriver på sin Facebooksite ”Reformisterna är Sveriges största socialdemokratiska förening, med syftet att stimulera till utveckling av och opinionsbildning för en progressiv ekonomisk politik.

Aftonbladet nämnde Folkliberalerna i en artikel 24/6 Hård intern kritik mot Sabuni: ”Surrat fast sig vid masten och balanserar på avgrunden” Jag citerar Förra partiordföranden Marie Leissner: Jag är väldigt bekymrad
En intern grupp heter Folkliberalerna. De är starkt emot L:s vänding att ingå i en borgerlig regering med stöd av SD och har nyligen ansökt om att få bilda ett nytt parti. De har bland andra med sig Abdukadir Salad Ali, som utsågs till ”Årets Liberal” 2020 men som i protest lämnade L i våras.
Även kända företrädare som den tidigare partiledaren Maria Leissner är aktiv i gruppen.
– Jag är väldigt bekymrad över vad som händer nu. Många i Liberalerna springer iväg åt annat håll. Liberalerna är mitt parti och jag tänker inte lämna det. Men jag är intresserad av vad som händer och försöker vara närvarande i olika grupper, säger Leissner
Vad är du bekymrad över? – Väljarstödet.”

På DN hittar jag inget om Folkliberalerna.

Jag saxar ur en aktuell artikel i tidningen Proletären. Fullt krig i Liberalerna. Nytt parti på väg att bildas,
* ”När gruppen Folkliberalerna bildades för några veckor sedan, dolde man inte ambitionerna: ”Folkliberalerna – ett framtida socialliberalt parti”. En stängd facebookgrupp har på kort tid samlat över 300 anhängare, liberaler som lämnat eller överväger att lämna partiet i protest mot Nyamko Sabunis flirt med Sverigedemokraterna.
* Det nya partiet, som än så länge är registrerat som en ideell förening, kan bli ett allvarligt hot mot Liberalernas chans att kravla sig över fyraprocentsstrecket i ett extraval, eller i det ordinarie valet nästa år.
* Johanna Nilsson, krönikör på liberala Upsala Nya Tidning, har startat Folkliberalerna. I styrelsen finns bland andra Abdukadir Salad Ali, utsedd till Årets liberal 2020 och en röstmagnet i de så kallade utsatta områdena på Järva i Stockholm.

* Flera fullmäktigeledamöter har lämnat L.
* En av dem som indirekt givit det nya partiet sitt stöd är Folkpartiets förre ordförande Bengt Westerberg. I en debattartikel i DN deklarerar Westerberg att ”i nuvarande läge kommer jag inte stödja Liberalerna i riksdagsvalet”.

Johanna Nilsson välkomnar Westerbergs uttalanden, och det är ord och inga visor när hon i Facebookgruppen beskriver Liberalernas nuvarande partiledning:

”All heder åt en av mina stora förebilder, Bengt Westerberg, som jag hoppas framöver vill stötta oss Folkliberaler. Så mycket som han kämpat för socialliberalismen och så går en grupp icke-liberaler (de bara låtsas vara liberaler) och maktkåta idioter samman och raserar allt som han och många med honom byggt upp under så lång tid.”

Kort kommentar: Liberalerna ställning i svensk politik har försvagat under senare år, som alla kan se. Till detta bidrar i hög grad att nästa alla övriga riksdagspartierna närmat sig liberalernas syn på ekonomiska frågor – nyliberalismen. Klart stöd till kapitalismen, stöd åt privatiseringar, hårdare och sämre socialpolitik, mer utanförskap, ökad arbetslös. Till detta bidrar mindre skickliga partiledare. Folkliberalerna tycks ha föredragit att L skulle vara kvar i gruppen runt Löfvén och Löfvéns tydliga avståndstagande från SD. De blundar då i den svenska regeringens starka stöd, inte minst ekonomiskt, till den tydligt nazi-toleranta regeringen i Ukraina, som tillåter och idkar stöd till extremism och rasism! Prognos? Ingen aning. Gissning. Folkliberaliserna upphör inom ett par år och de flesta återgår till att stödja L eller Cp.

Föregående artikelVästs krokodiltårar över mordet på Haitis korrupta ledare avslöjar verkligheten i livet som en amerikansk vasallstat
Nästa artikelDet är det här de kallar för kapitalism. Del 1.
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

14 KOMMENTARER

 1. Ja, slänger man ner en brun koblaja i en hink med vitfärg så förblir den inte vit hur många gånger de målar om den liberala väggen. Därför är dagens liberala parti på väg mot undergången: behövs verkligen fyra kloner av Sverige-”demokraterna” på den högerkonservativa sidan?

  Sedan när blev de liberala konservatismens vänner, de är ju de gamla historiska dödsfienderna sedan 1789…Men för ett parti som inte kan historia kan ju heller inte skapa sin egen.

  • Jag tror inte på påståenden att Sverige skulle haft någon liberalkonservativ kraft de senare decennierna.
   Första blackouten för de konservativa kom med Socialdemokraterna och deras då mycket framgångsrika progressiva politik för cirka hundra år sedan.
   Senare på 1970-talet efter den då progressiva politikens misslyckanden kom nyliberalismen med storm och i princip utplånade de konservativa krafter som då fanns kvar t.ex. inom partiet Moderaterna.
   Sedan skulle det dröja in i vår politiska nutid tills de konservativa kom tillbaka.
   Och då på helt annan förekommen anledning.
   Nu är vi på väg att få in konservatismen i politiken igen men i princip helt utan liberala ideal.
   Av samma orsak.
   Tiden är dynamisk och kan vara både cirkulär och gå i vågor.
   Imperier av vilket slag de än månde vara är aldrig eviga utan faller med tiden och nya byggs upp.

   Det stora landet Kina i öster tendera utöka sin makt över världen men läste för en stund sedan på Samhällsnytt att i landet Kenya i Afrika har man stött på problem.
   Trots omfattande krediter och utlåning i hopp om investeringar och produktion kan landet inte fullgöra sina betalningar för lånen till Kina.
   Man kan verkligen undra hur lånepengarna från Kina investerats eller vad de överhuvudtaget tagit vägen.
   Det lär finnas gott om korrupta politiker i Afrika.
   Kanske därför de europeiska kolonisatörerna gav upp?
   Ska bli intressant att se hur det kommer gå med landet Kinas expansion i Afrika.
   Om de lyckas åstadkomma något eller fiasko?

   • Kina har inget intresse att öka någon makt. Kina har intresse att andra skall ges tillfälle att utvecklas på samma sätt som Kina har gjort. För det första gäller det i Kenya inte bara Kina, utan även lån från Belgien, Kanada, Danmark, Italien, Frankrike, Japan, Korea, Spanien och USA. Kenya har bett alla dessa långivare om en betalningssemester, alltså att man slutar att återbetala och betala ränta under en viss tid, men samtidigt har man ställt villkor som långivarna inte vill acceptera. Lite oklart vilka. Alla lån kommer med säkerhet, lånar du pengar till ett hus blir huset en säkerhet, betalar du inte tillbaka säljer banken huset. Dessutom, de som bygger i Kenya får direkt betalt av långivarna, pengarna går inte först till den korrumperade regeringen som naturligtvis skulle förskingra dom. Nu tror man att Kenya har ställt villkoren att alla lån skall gå till regeringen, som skall driva projekten, och att Kenya inte skall behöva ställa säkerhet. Kuppen är ganska uppenbar. Korrumperade politiker vill lägga vantarna på lånen. Lita inte på Samnytt, dom är starkt anti-Kina korrumperade.

 2. Ett socialliberalt parti är den bästa kompromissen för att undvika höger- eller vänsterdiktatur. Så ser jag det. Och tillåter öppen debatt kring känsliga frågor som Covidvacciner, 5G, Nato, Tryck- och yttrandefrihet. etc.

  • Inga av de gamla partiledarna inom f.d. Folkpartiet och dagens Liberalerna tycks ju avse att rösta på dagens efterföljare och dess personalblandning av ytterst farligt närsynta och helt blinda pseudoliberaler, uppenbart på väg mot undergången.
   Kloka anti-fascistiska liberaler idag röstar ju på Annie Lööf. Liberalerna, som över hela världen är den ursprungliga originalvänstern från 1789, verkar i Sverige nu bli något slags senilavdelning hos Sverige-”demokraterna”; men det är ju dess helt egna val; uppenbarligen det sista.

 3. Men ska man vara konservativ (och ha just konservatism)bmåste man ju också ha något att KONSERVERA. Det ligger ju i ordets logik och själva betydelse. Jag förstår inte vad, hur och vart ett Sverige med en ”konservatism” skulle leda om man skulle införa låt säga polsk, texikansk eller ungersk konservatism i dagens Sverige.

  Vi skulle få en samhällsbild med idéerna från epokerna före 1914, 1918/1919 och 1945; d.v.s. allt som inklusive moderaterna själva varit med om att avskaffa. Något annat har inte konservatismen rent ideologiskt att erbjuda de skandinaviska samhällena. Allt en slags ny konservatism kan innebära är just att börja diskriminera minoriteter och alla dessa nya inslag skulle innebära brott mot Europakonventionen.

  Gösta Boman uttryckte i slutet av sin ordförandetid i Moderaterna på 1970-talet: att allt till höger om mig är avgrunden.

  Han hade naturligtvis helt rätt.

  Att slänga sig med ny-gamla ordet ”konservativ” och införa gamla idéer och ideal som sedan länge fasats ut och till och med kriminaliserats låter sig inte göras så lätt med en av världens mest progressiva och sekulariserade befolkningar i Skandinavien.

  OM – nu inte ordet konservatism används för att dölja en helt ANNAN ideologi, nämligen den som lades i grus och aska våren 1945?

 4. Bombliberalerna har alltid varit ett stort skämt som dillat om ”frihet”.

  Tippar på att båda fraktionerna av bombliberalerna går i graven. Det är ett korkat ledarskap och ett korkat följe, precis som de flesta partier är. Sabunis försök att komma åt tokliberalismen var gott, för det hade kunnat rädda partiet, men det var nog dömt att misslyckas oavsett hur bombliberalerna hade gjort.

  Problemet är att samhället idag är extremt tokliberalt och bombliberalt. Då försvinner poängen med ett sådant parti. Dessutom är det tämligen svårt att bygga något hållfast med en metal gödselhög, som inte kan mixas med någon solitt bindemedel, för ”frihet” eller ”liberlism” är ju inget bindemedel, eftersom olika friheter alltid står i konflikt med varann. Det förstår en normalintelligent tolvåring, men ingen liberal

  … å andra sidan är hälften av samhället under normalintelligens… så visst finns det hopp.

 5. Tack för de orden Martin!
  Vad bidrar Vetenskapliga partiet med för att höja en 12-årings intelligensnivå? ”Vetenskap och beprövad erfarenhet”? exempelvis covidvacciner?

 6. @Henrietta Frank

  ”Vad bidrar Vetenskapliga partiet med för att höja en 12-årings intelligensnivå?”

  * IQ kan vi inte göra så mycket åt. Vi rår inte för det IQ vi föds med, förutom att vi kan höja oss ca 8 punkter genom IQ-höjande övningar. Alla IQ:n är ok. De är bra på olika saker. Det är vad vi gör med det IQ vi har som är det viktiga.

  * Vi vill bidra med att öka barnens öppenhet och skepticism genom meditation. Meditation sänker de stresshormoner som mobiltelefoner, andra elever och betygsstress skapar, samt skapar lycka som kommer inifrån och genom goda handlingar som skapar lycka på lång sikt, och för att vara frank, till skillnad från det ytliga som så många narcissister så barnsligt fokuserar på, vilket leder till tillväxt, överkonsumtion, ex. barnsligt stora villor, svulstiga båtar eller förvuxna SUV:ar.

  * Vi vill öka barnens medvetenhet genom kunskap om hur man skiljer evident sanning från olika former av lögn. För att vara frank återigen, så finns det en hel del psykopater som manipulerar människorna genom dessa lögner. Kan folket namnge dessa lögner, så stärker vi folket gentemot manipulatörerna. Mer info: Vetenskapliga partiet -> Vi vill -> Evident sanning

  ”Vetenskap och beprövad erfarenhet”?

  * Ja. Vetenskap, men ordet kan missbrukas till att upphöja forskningsfusk också, så det gäller för alla att läsa på om vetenskapsteori INNAN man börjar tala om ”vetenskap” på ett sekteristiskt vis, eller medelst ad populum. ”De flesta forskare anser…” är ofta början på en lögn. Det anger ingen källa till forskningen, heller inte om vissa forskare har uteslutits ur mängden som anges, heller inte om forskarna som anser något känner sig nödgade att göra det för att få forskningsanslag. En forskare kan ha rätt och alla andra kan ha fel.

  ”exempelvis covidvacciner?”

  * Covidvaccinerna är inte beprövade … än … men snart … Människor har gått med på att bli levande försökskaniner. Väldigt modigt av dem, anser jag och de lär nog få hålla på att vara modiga försökskaniner tycks det, medan vaccinindustrin kommer tjäna storkovan.

  * Jag stänger av fulmedia som skrämmer och okritikst säljer det riskabla vaccinet åt läkemedelsindustin. Jag lyssnar på vetenskapsmän och virologer med en annan åsikt och gör alla uppmärksamma på deras varningar, vilka inte får komma fram i fulmedierna som ägs och kontrolleras av samma människor som äger läkemedelsindustrin.

  I övrigt är det alltid intelligentare att kontakta det parti/person som man vill ställa frågor till, inte skriva något i ett kommentarsfält i en bloggpost, och om man ändå gör det så bör man i allmänhet klicka på ”Reply/svara” i dennes meddelande, för annars ställs ju frågorna till den som skrev bloggposten.

  Jag får f.ö. inget e-postmeddelande om någon svarar mig i denna blogg för jag fyller aldrig boxen ”Meddela mig om nya kommentarer via e-post” så du har tur som får svar, om du nu ev. får svaret. Använder f.ö. numera alltid en Tor-browser, eftersom säkerhetsprotokollet (https) inte fungerar på denna sida.

 7. Tack Martin för ditt svar. Du verkar vara en sann liberal. En frihet under ansvar liberal. Fri öppen debatt, inga mörkläggningar av alternativ fakta. Vissa förknippar liberalismen med den anglo-amerikanska bombliberalismen.
  Eller ”tok-liberaler”. Vilka är dom? Är dom såna som tror på ”Frihet är de bästa ting …” som Biskop Tomas???

 8. Hej, vad roligt att ni uppmärksammar liberala rörelser. Ett tips, i princip ingen som jag känner till av alla liberaler föredrar socialism eller S men många anser att det i nuläget är det minst dåliga alternativet för liberaler kan inte legitimera icke-demokratiska krafter, nationalister osv oberoende av vilken färg de har på den politiska skalan. När media fortsätter att driva den tesen bidrar man inte direkt till att gjuta olja på vågorna i L, snarare tvärtom och man ger mer bränsle till de interna krafter som vill att alla som inte delar nuvarande vägval bör lämna partiet. Mycket av de som är bra i Sverige kan man tacka liberala krafter för, och ett land utan liberalism blir inte roligt för någon – även om få vill erkänna det. En (uppdaterad) sommarreflektion i hängmattan, Pia

  • För ett politiskt parti räcker det inte med att ha bra idéer, eller bra kampanjaffischer – man måste oundvikligen ha väljare också, i alla fall om man vill sitta i diverse deputeradekammare. Partiet Liberalerna saknar säkert inte drivande mediamänniskor, tvärtom skulle jag tro; men när de lägger örat mot rälsen för att orientera sig blir de oftast själva överkörda av tåget Verkligheten – och där har ju dagens Liberalerna sitt överlevnadsproblem, det går inte längre att frälsa och missionera med dagens liberalism.

   De svenska Liberalernas huvudfråga under lång tid: diverse skolreformer har idag blivit en klassuppdelad våldsverkarcell där de som mest behöver skolan (som en klassisk barn/vuxenfostran-instans på vägen mot en bildad framtid) misslyckas å det grövsta. Det är det politiserade och sönderreformerade svenska skoleländet som är huvudansvarig för samhälls- och gängvåldet i vår tid. Inför detta faktum har dagens Liberalerna -tyvärr- inga som helst svar förutom mer nyliberala och bildningsfientliga ”reformer”. Valfriheten har blivit det Konfucius varnade mest av allt för 2 500 år sedan: i utbildningen får ingen klassuppdelning råda.

   Det är därför dagens Liberalerna är i sin plågsamma dödsprocess i dag. Verkligheten bestraffar Liberalerna för dess sabotage mot det svenska skolsystemet i trettio år. Vi andra får ta hand om det svenska skoleländets dödsbo och vrida tillbaka skolan till något slags fungerande äldre skolmodell med fast mark under fötterna. Och det fattar inte vår tids Liberalerna som tycks gå under med skutan.

   Det skulle behövas ett nytt liberalt parti som upptäcker sina rötter som vänsterns ursprungliga parti, med upplysning, social fostran och disciplin och goda förebilder. Högervridningen av det stackars existerande partiet idag till en SD-identisk klon är nog Liberalernas sista skrivna testamentstext.

   Kommer det att bli saknat av äkta liberaler?

 9. Henrietta och Pia.
  Var hittar vi idag liberaler som är emot USA:s krigande?
  USA försöker hela tiden skapa konflikter och krig runt om i världen och sedan sätter dom sig framför TV apparaterna och tittar på när folk mördar varandra i andra länder. En mer hänsynslös och människofientlig stat än USA har ingen sett sedan andra världskriget, men ändå är det till USA alla liberaler verkar ty sig.
  Resten av den liberala västvärlden, Sverige inkluderat applåderar och hjälper till.
  Jag skulle vilja formulera om en av Pias meningar. -Länder med liberalism är inte roligt för någon.

  Liberalismen idag står för dom jättelika världsomspännande storföretagens makt. Dom i sin tur tar sig rätten att underminera självständiga staters suveränitet, fylla världen med onödiga vapen, sprida oprövade vacciner, privatisera allt och inte minst köpa upp och kontrollera alla större massmedia. Dom censurerar bort alla kritiska röster och har i all praktisk mening redan avskaffat pressfriheten och yttrandefriheten. Enbart små bloggar som denna och några få kritiska journalister, oftast i USA faktiskt, finns kvar.
  I USA har vissa högerorienterade TV-shows, som t.ex. Tucker Carlsson uppmärksammat katastrofen, men han är väl en av dom ni anser vara nationalister och galna Trumpanhängare.

  Det som numera kallas liberalismen är kanske det enskilt största hotet mot både klimatet och mänsklighetens överlevnad. Deras ständiga krig, kärnvapen och utsläpp riskerar att döda hela vår planet.
  I USA har begreppet ”Liberalfascister” börjat spridas om det demokratiska partiet och den benämningen passar alldeles utmärkt på dom blodtörstiga högerextremister som kallar sig liberaler och t.om. vänster.

  Ni borde nog ta er en lite djupare funderare på det här med politik tror jag.

 10. Liberalismen har helt enkelt blivit förvridet totalitär. Vår tids totalitära lära. Alla som inte håller med är ”regimer” och står mot ”frihet” och är ”Anti-amerikanska”. Liberalism till döds helt enkelt.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here