Vem tjänade på kriget i Afghanistan?

3
1028
Bild från ”Nyhetsbanken.”

En läsare har bett mig uppmärksamma denna artikel på Stefan Lindgrens utmärkta site ”Nyhetsbanken”. Det gör jag gärna. Men jag återger bara utdrag ur artikeln och hänvisar varmt läsaren att läsa hela artikeln Vem tjänade på kriget?

Observera att Stefan Lindgren är en av talarna vid ett möte om kriget i Afghanistan lördag 11/9 kl 13-13.30 på Odenplan! 11 september: Tre korta möten på samma plats: Frige Julian Assange-försvara yttrandefriheten; kuppen i Chile; “Varför deltog Sverige i kriget i Afghanistan”?


Vem tjänade på kriget i Afghanistan?

Enligt det oberoende amerikanska institutet SPRI har fem av USA:s vapentillverkare kammat hem merparten av de drygt två biljoner dollar som hittills kriget i Afghanistan kostat skattebetalarna.

Dessa är Lockheed Martin, Raytheon, General Dynamics, Boeing och Northrop Grumman.

Totalt har kriget, enligt Watson Institute of Brown University, Providence, USA, från 2001 till 2021, kostat USA 2,313 biljoner dollar. Hoppet i utgifterna 2020 i diagrammet ovan är förknippat med de snabba betalningarna från Pentagon till de fem militära företagen enligt avtal som ingåtts med dem i samband med riskerna med COVID-19.

Eftersom kriget varit lånefinansierat kommer utgifterna att fortsätta långt efter att kriget avslutats och beräknas nå minst 3 biljoner dollar.

Nu växer kritiken i USA. Man pekar bl.a. på att åren 2015-19 lönen för verkställande direktörerna i de em bolagen uppgick till en halv miljard dollar.

Författarna till SPRI-rapporten citerar Julian Assange, som redan 2011 förklareade:

”Tanken är att använda Afghanistan för att tvätta pengar från USA och Europeiska skatteparadis och överlämna dem i händerna på en transnationell elit. Målet är ett oändligt krig, inte ett framgångsrikt krig.”

”Biljoner dollar från amerikanska skattebetalares fickor gick till kriget, och endast en liten del av pengarna gick till återuppbyggnaden av landet. Samtidigt misslyckades Washington på grund av slöseri och missbruk av medel att uppnå framgång i Afghanistan”, skriver Neue Zürcher Zeitung

Enligt Office of Special Inspector General for Reconstruction of Afghanistan (SIGAR), USA-kongressens kontrollorgan för Afghanistan, gick endast $133 miljarder (mindre än 7 procent av de två biljoner dollar som lades på kriget i Afghanistan) på ”återuppbyggnad”.

 USA:s alla militära operationer efter 11 september 2001, inklusive kriget i Irak och antiterroristiska uppdrag i andra länder, till 6,4 biljoner dollar, varav en stor del gick direkt i vapentillverkarnas fickor.

 

 

Föregående artikelKapitalismen orsakade detta kaos som kommer att förstöra kapitalismen…
Nästa artikelVärldens 25 rikaste dynastier kontrollerar mycket mer än Rysslands BNP. Bra så?
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

3 KOMMENTARER

 1. Men säj så här, jag minns när gamla öst-blocket imploderade, 1989, och de åren, det fanns inte ett skit av värde i de gamla
  realsocialistiska länderna, vars partier visserligen kommit med Röda arm’ens
  träng, men givetvis fanns det mycket värden som kunde exploateras, i form av
  utbildning, arbete, bostäder en viss jämställdhet, kolla in Polens talibaner, och kvinnors behov, det har vi glömt, Walesa och Solidaritet, ville inte ha kvinnor på traktor och i gruvor, talibaner och polska Solidaritets-katoliker är släkt. Och Sverige som är så antikatolskt, sen Gustav Wasa.

  Inte damer på varv heller, Leninvarvet, lades ner först, får ej nämnas i DN vid namn, Wolodarskis farföräldrar hörde till media-nomenklaturan, i Polen, glömt idag.

  Men varför går försvaret av försvarets ”insats” ut på afghanska ’kvinnosaken” invadera då Polen, nästa gång, detta visar ju hur ihålig regeringens attityd är, de argument som man använder för att motivera den svenska gam-ockupationen
  av Afghanistan man klänger sig fast som de historielösa opportunister man är i Sveriges etablissemang,en USA-marionett.
  USA tar emot 1.700 afghaner, Sverige kanske 70.000 till slut.

  Samma sak med DDR, som utsattes för
  en kolonialisering av Västtysklands nazi-
  regim, inget av värde, allt skulle rivas, och
  alla företag läggas ner, kvinnorna i DDR,
  hade ofta utbildning och arbetskarriär,
  jämfört med de västtyska, ”kinder-kuche-kirche” sa man om dem. Inte undra på att
  östra Tyskland har problem, påminner om
  Afghanistan, utarmat på egen kultur,då blir människor håglösa, de kan ju fly till Sverige, som förr, som polackerna som kommer hit.

  Det senkomna svenska kvinnoengage-manget, säjer allt om hur illa ställt det är
  inom media, USA-rövslickeri, osjälvständ-ighet, som är illavarslande och lågt. Att göra en ”Afghanistan,” är som att uppfostra sina föräldrar, det fungerar inte, som att uppfostra USA, ha-ha-ha….! Testa!

  Så glöm afghankvinnorna, som de används idag, av Sverige, det är hycklande fake-feminism,när den är som värst, women-weaponizing.Eller är det så att svenska eliten har blivit ’trottar’ på gamla dar, permanent revolution+krig.

  Så svenska soldater, kanske haft afghanska kvinnor, gift sig med någon, som svenska kvinnliga partiledare gillar
  de ungdomliga ensamkommande afghan-killarna, av någon anledning, som utnyttjas i Sverige.

  • Tja, om det nu är kvinnornas situation med förtryck och ofrihet som är ledordet för västländernas intresse för deras välbefinnande så kan man väl bekämpa islam i valfritt land där islam härskar! Man kan ju börja med den värsta, Saudiarabien och försöka utrota islam där hos världens största sponsor av terrorism efter USA och Israel.

 2. De stora vinnarna i alla krig är förstås krigsindustrin, precis som i Afghanistan. För att berättiga sin närvaro så har USA har lite då och då under sin tid i Afghanistan informerat om hur de dödat och därmed slagit ut farliga talibaner. Nu är de många som undrar vilka de egentligen dödade, eftersom dessa namngivna personer nu har dykt upp i den nya talibanregeringen i Afghanistan.
  Deras sista drönarattack som de påstod riktade sig mot en IS-person, har nu efter många vittnesmål visat sig vara en hjälparbetare och ytterligare nio personer varav 6 barn som nu alla är döda. Det är vad afghanerna kommer minnas av USA:s drönarattacker, att de dödat oskyldiga civila och inte farlig talibaner.
  Som Richard Black även sagt i många av sina föreläsningar, att krigsindustrin behöver skapa fiender och tala om ett aggressivt Ryssland, för att människor skall acceptera dessa enorma kostnader för vapenindustrin, medan han menar att det är snarare NATO som är aggressivt mot Ryssland och inringat Ryssland med sina NATO-baser.
  Vem kan bättre kritisera USA:s krig än en person som varit delaktig i dessa kriminella krig och har arbetat som ”Former head of the Armys Criminal Law division at the Pentagon”..
  På länken nedan talar han om sanktioner som barbariska och måste avslutas.
  Han svarar gärna på frågor som man kan skriva till honom på: som vidarebefordrar dem till honom.
  Han säger att USA agerar som en global diktator.
  Han frågar: ”Varför talar man inte i USA om att avsluta krig”
  ”När talade man om fred i USA” Vi talar inte om det.
  Varför lär vi oss att hata så många nationer i detta land?
  Kina, Ryssland, Iran, Irak, Libyen, Syrien, Kuba, Venezuela och Libanon ingen av dessa länder har attackerat oss.
  Barn i USA lär sig att hata vissa länder sedan födseln.
  Vi ljuger när vi säger att vi slåss mot terrorister. Vi är i nära samarbete med dem.
  https://www.youtube.com/watch?v=rzrSHyms_-c

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here