Vem tjänar på pipelineterror?

10
1522

Artikeln av Pepe Escobar 29/9 har publicerats på The Cradle

Vem tjänar på pipelineterror?

Källa: The Cradle

Hemliga samtal mellan Ryssland och Tyskland för att lösa deras Nord Stream 1- och 2-problem måste till varje pris undvikas.

Kriget om ekonomiska korridorer har gått in i ett glödhett, okänt territorium: Terrorism mot gasledningarna Nord Stream 1 och 2.

En sofistikerad militär operation – som krävde omfattande planering, möjligen med flera aktörer – sprängde i veckan fyra separata sektioner av gasledningarna Nord Stream (NS) och Nord Stream 2 (NS2) på grunt vatten i de danska sunden i Östersjön , nära ön Bornholm.

Svenska seismologer uppskattade att kraften från explosionerna kan ha motsvarat upp till 700 kg TNT. Både NS och NS2, nära de starka strömmarna runt Borholm, ligger på botten av havet på 60 meters djup.

Rören är byggda i stål och armerad betong, klarar av stötar från hangarfartygsankare och är i princip nästan omöjliga att förstöra utom genom att använda större sprängladdningar. Operationen – som orsakade två läckor nära Sverige och två nära Danmark – fick utföras av modifierade undervattensdrönare.

Varje brott involverar motiv. Den ryska regeringen ville – åtminstone upp till sabotaget – sälja olja och naturgas till EU. Föreställningen att rysk underrättelsetjänst skulle förstöra Gazproms pipelines är mer än löjlig. Allt de kunde ha gjort var att stänga av ventilerna. NS2 var inte ens i drift, baserat på ett politiskt beslut från Berlin. Gasflödet i NS hämmades av västerländska sanktioner. Vidare skulle en sådan åtgärd innebära att Moskva förlorar viktigt strategiskt inflytande över EU.

Diplomatiska källor bekräftar att Berlin och Moskva var inblandade i en hemlig förhandling för att lösa både NS- och NS2-problemen. Så de måste stoppas – till varje pris. Geopolitiskt har den enhet som hade motivet att stoppa en affär förbannat en möjlig allians vid horisonten, mellan Tyskland, Ryssland och Kina.

Vem gjorde det?

Möjligheten till en ”opartisk” utredning av en sådan monumental sabotagehandling – samordnad av Nato, inte mindre – är försumbar. Fragment av de sprängämnen/undervattensdrönare som användes för operationen kommer säkert att hittas, men bevisen kan manipuleras. Atlantpaktens klor skyller redan på Ryssland. Det lämnar oss med rimliga arbetshypoteser.

Denna hypotes är extremt bra och verkar vara baserad på information från ryska underrättelsekällor. Naturligtvis har Moskva redan en ganska bra uppfattning om vad som hände (satelliter och elektronisk övervakning fungerar 24/7), men de vill inte offentliggöra det.

Hypotesen fokuserar på den polska flottan och specialstyrkorna som de fysiska förövarna (ganska troligt; rapporten ger mycket bra interna detaljer), USA:s planering och tekniskt stöd (mycket sannolikt), och hjälp från danska och svenska militärer (oundvikligt, med tanke på att detta var mycket nära deras territorialvatten, även om attackerna ägde rum i internationellt vatten).

Hypotesen stämmer perfekt med ett samtal med en tysk underrättelsetjänsteman, som berättade för The Cradle att Bundesnachrichtendienst (BND eller tysk underrättelsetjänst) var ”rasande” för att ”de inte var med”.

Självklart inte. Om hypotesen stämmer var detta en uppenbart anti-tysk operation, som medför potentialen för spridning till ett krig inom Nato.

Den mycket citerade NATO-artikel 5 – ”en attack på en av oss är en attack på oss alla” – säger uppenbarligen ingenting om en NATO-mot-NATO-attack. Efter punkteringen av pipelinen utfärdade NATO ett ödmjukt uttalande att man ”tror” att det som hände var sabotage och att vi kommer att ”reagera” på varje avsiktlig attack mot dess kritiska infrastruktur. NS och NS2 är inte en del av Natos infrastruktur.

Hela operationen måste godkännas av amerikanerna och distribueras under deras Divide and Rule varumärke. ”Amerikaner” betyder i det här fallet de neokonservativa och nyliberaler som driver regeringsmaskineriet i Washington, bakom den senila skärmläsaren.

Detta är en krigsförklaring mot Tyskland och mot företag och medborgare i EU – inte mot den kafkaska eurokratmaskinen i Bryssel. Missförstå mig rätt: Nato styr Bryssel, inte chefen för EU-kommissionen (EG) och den rabiata russofoben, Ursula von der Leyen, som bara är en blygsam tjänare för finanskapitalismen.

Inte konstigt att tyskarna är helt tysta; ingen från den tyska regeringen har hittills sagt något väsentligt.

Den polska korridoren

Nu känner olika tjattrande klasser till den tidigare polske försvarsministern och nuvarande parlamentsledamoten, ledamoten av Europaparlamentet, Radek Sirkorskis tweet: ”Tack, USA.” Men varför ska stackars Polen vara i täten? Det finns gammal, känslomässig russofobi, en rad mycket invecklade interna politiska skäl, men framför allt en samlad plan för att attackera Tyskland, byggd på uppdämd förbittring – inklusive nya krav på skadestånd från andra världskriget.

Efter att denna tweet väckte internationell ilska tog Sikorski bort den

Polackerna är också livrädda för Rysslands partiella mobilisering, och med den nya fasen av Special Military Operation (SMO) – som snart ska förvandlas till en Counter-Terrorist Operation (CTO) – kommer det ukrainska slagfältet att flytta västerut. Ukrainskt elektriskt ljus och värme kommer säkert att krossas. Miljontals nya flyktingar i västra Ukraina kommer att försöka ta sig över gränsen till Polen.

Samtidigt fanns det en känsla av ”seger” som representerades av den partiella öppningen av Baltic Pipe i nordvästra Polen – nästan samtidigt med sabotaget.

Snacka om timing. Baltic Pipe ska transportera gas från Norge till Polen via Danmark. Den maximala kapaciteten är bara 10 miljarder kubikmeter, vilket råkar vara tio gånger mindre än volymen som tillhandahålls av NS och NS2. Så Baltic Pipe kan räcka för Polen, men har inget värde för andra EU-kunder.

Under tiden växer krigsdimman tjockare för varje minut. Det har redan dokumenterats att amerikanska helikoptrar flög över sabotagenoderna för bara några dagar sedan; att ett brittiskt ”forskningsfartyg” hade seglat oansenligt i danskt vatten sedan mitten av september; att Nato twittrade om att testa ”nya obemannade system till sjöss” samma dag som sabotaget ägde rum. För att inte tala om att Der Spiegel publicerade en sensationell rapport med rubriken ”CIA varnade den tyska regeringen mot attacker mot Östersjöns rörledningar”, möjligen ett smart spel för rimlig förnekelse.

Det ryska utrikesdepartementets svar var skarpt som en rakkniv: ”Incidenten ägde rum i ett område som kontrolleras av amerikansk underrättelsetjänst. Vita huset tvingades ”förtydliga” att president Joe Biden – i en februarivideo som har blivit viral – inte lovade att förstöra NS2; han lovade att ”inte låta” det fungera. Det amerikanska utrikesdepartementet förklarade idén om USA:s inblandning ”absurd”.

Det var upp till Kremls talesman Dmitrij Peskov att erbjuda en god dos av verkligheten: skadorna på rörledningarna utgjorde ett ”stort problem” för Ryssland, som i huvudsak förlorade sina gastillförselvägar till Europa. Båda NS2-rörledningarna hade pumpats fulla med gas och – avgörande – var beredda att leverera gasen till Europa; detta är Peskov som kryptiskt erkänner att förhandlingar med Tyskland pågår.

Peskov tillade: ”Den här gasen är väldigt dyr, och nu är allt uppe i luften.” Han betonade återigen att varken Ryssland eller Europa hade något att vinna på sabotaget, särskilt inte Tyskland.

Attackerad av Straussians

Nu till den stora bilden. Pipeline-terror är en del av en Strauss-offensiv som tar uppdelningen av Ryssland och Tyskland till den ultimata nivån (som de ser det). Leo Strauss and the Conservative Movement in America: A Critical Appraisal, av Paul E. Gottfried (Cambridge University Press, 2011) är obligatorisk läsning för att förstå detta fenomen.

Leo Strauss, Wikipedia, CC 2.0

Leo Strauss , den tysk-judiske filosofen som undervisade vid University of Chicago, är upphovsmannen till vad som senare, på ett mycket skruvat sätt, blev Wolfowitz-doktrinen, skriven 1992 som Defense Planning Guidance, som definierade ”Amerikas uppdrag i eran efter det kalla kriget”.

Wolfowitz-doktrinen går rakt på sak: varje potentiell konkurrent till amerikansk hegemoni, särskilt ”avancerade industriländer” som Tyskland och Japan, måste krossas. Europa bör aldrig utöva suveränitet: ”Vi måste vara försiktiga med att förhindra uppkomsten av ett rent europeiskt säkerhetssystem som skulle undergräva Nato, och särskilt dess integrerade militära kommandostruktur.”

Snabbspolning framåt till Ukraina Democracy Defense Lend-Lease Act , som antogs för bara fem månader sedan. Där står det att Kiev har en gratis lunch när det gäller alla vapenkontrollmekanismer. Alla dessa dyra vapen leasas av USA till EU för att skickas till Ukraina. Problemet är att oavsett vad som händer på slagfältet så är det i slutändan EU som får betala räkningarna.

USA:s utrikesminister Blinken och hans underordnade, Victoria ”F**k the EU” Nuland, är Straussianer, nu är de helt frikända, efter att ha utnyttjat det svarta tomrummet i Vita huset. Som det ser ut finns det åtminstone tre olika ”maktsilos” i ett delat Washington. För alla Straussianer är det viktigt att ha en stram gränsöverskridande operation, som förenar flera högprofilerade vanliga misstänkta, för att förstöra Tyskland.

Victoria Nuland i Kiev i oktober 2014. Shutterstock

En seriös arbetshypotes placerar dem bakom ordern att genomföra pipelineterrorn. Pentagon förnekade bestämt all inblandning i sabotaget. Det finns hemliga backkanaler mellan Rysslands säkerhetsrådssekreterare, Nikolai Patrushev, och USA:s nationella säkerhetsrådgivare Jake Sullivan.

Och oliktänkande Beltway-källor svär att CIA inte heller är en del av detta spel; Langleys agenda skulle vara att tvinga Straussianerna att backa på att Ryssland återinkorporerar Novorossiya och låter Polen och Ungern sluka vad de vill i västra Ukraina, innan hela USA:s regering hamnar i ett svart tomrum.

Kom och se mig i Citadellet

På det stora schackbrädet vid toppmötet i Shanghai Cooperation Organisation (SCO) i Samarkand för två veckor sedan dikterade Uzbekistan ramarna för den multipolära världen som ligger framför oss. Kombinera det med folkomröstningarna om självständighet i DPR, LPR, Cherson och Zaporozhye, som Rysslands president Vladimir Putin formellt kommer att införliva i Ryssland, möjligen redan på fredag.

Med möjligheternas fönster som nu snabbt stängs för ett genombrott i Kiev, innan de första tecknen på en kall vinter, och Rysslands partiella mobilisering för att gå in i en förnyad ”särskild militär operation”, vilket bidrar till allmän västerländsk panik, skulle Pipeline-terror åtminstone bära ”värdet” av att förstärka en Straussisk taktisk seger: Tyskland och Ryssland skildes dödligt åt.

Ändå kommer motreaktioner att vara oundvikliga – på oväntade sätt – även när Europa blir allt mer ukrainiserat och till och med poliserat: en i sig nyfascistisk, oförställd marionett av USA, som rovdjur, inte partner. Det är få i EU som inte är tillräckligt hjärntvättade för att förstå hur Europa riggas inför sitt sista fall.

Kriget, av de Straussianer som är förankrade i Deep State – neokonservativa och nyliberaler – kommer inte att ge upp. Det är ett krig mot Ryssland, Kina, Tyskland och olika eurasiska makter. Tyskland har precis besegrats. Kina följer för närvarande noga. Och Ryssland – kärnkraft och hypersonisk – kommer inte att bli mobbad.

Den store diktmästaren CP Cavafy skrev i Waiting for the Barbarians ”Och nu, vad kommer det att bli av oss, utan några barbarer? Dessa människor var en sorts lösning.” Barbarerna är inte vid grindarna, inte längre. De är inne i sitt gyllene citadell.

Föregående artikelExplosiva nyheter om Nord Stream-gasläckor: CIA varnar för Ukrainas attack
Nästa artikelProtester i Tyskland
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

10 KOMMENTARER

 1. Det är ganska fantastiskt att det finns folk med så mycket tomtar på loftet som sätter ihop artiklar som detta.

  Den intressanta frågan är varför och vem tjänar på artiklar som detta? Click bait?

  • Krackelerar ”Kent Svenssons” världsbild om någon skriver sanningen om gangsterunionen USA! Frågan är ju vem som har tomtar på loftet? De som kan se den bistra verkligheten eller som ”Kent Svensson”

  • Kent Svensson 4 oktober, 2022 At 12:02
   ”Den intressanta frågan är varför och vem tjänar på artiklar som detta?”

   Det är den globala rättvisan som tjänar på det här och med den också världsfreden om det inte ska vara en fred under hot, vilket aldrig någonsin kan bli en fred.

   Västvärlden, och i synnerhet USA vill inte ha någon global rättvisa.
   USA vill istället kontrollera världen.
   Inte för sin överlevnad, däremot för att försvara sin orättvisa ideologi.
   Observera man måste inte vara kommunist för att inse det här.
   Det räcker med att öka perspektivet till att inse de förhållanden och villkor som länder utanför Västvärldens s.k. liberala demokrati tvingas utstå.
   Det är de länderna som genom Västvärldens imperialistiska försök tvingas kämpa för sin överlevnad.
   Eller trodde du Nordkoreas raketuppskjutningar och missilprov som sätter skräck i dess omgivning bara görs för något de tycker är roligt?

  • @Kent Svensson
   Kan det inte vara så att din insikt om världshändelser och maktkamper är begränsad och du av den anledningen avfärdar analytisk förmåga med tomtar på loften?
   Du ska veta att mainstreammedia inte ger insikt eller analytisk förmåga. MSM ger bara en sida av saken, inte en komplett och begriplig bild av verkligheten, vilket krävs för insikt och förståelse.

 2. Det finns två alternativ! Ett är att Ryssland utan vidare kan spränga hur som helst mitt under näsan på Nato och då borde ju rädslan komma krypande, vad kommer näst! Men den mest troliga förklaringen är ju att USA och Polen som tjänar på det hela ligger bakom och att övriga vasaller är inte nöjda, men håller käften av förklarliga skäl. Sveriges regim-media har slagit igång en enorm desinformationskampanj och kan därför mycket troligt vara medaktör i sabotaget! Det är mycket möjligt att Tyskland i smyg tänkte köpa gas vilket USA och Polen fått nys om och därför agerade…

  • Härligt att höra Peter
   Det är på det viset jag tror socialism eller kommunism aldrig kan knäcka USA därför därför det landet är vaccinerade mot sådant med hur många sprutor som helst även om där finns gnutta sådan strävan men det finns överallt.
   Däremot tror jag konservatism på visst sätt kan knäcka USA:s hegemoni därför mot konservatism är inte landet USA skyddat. Det är en stor skillnad mot Sverige med hundraårig Socialdemokratisk historia.
   Glöm inte att Trump är i princip halva USA. Det stora landet är delat i två halvor.
   Ska USA stoppas måste det komma i obalans på något sätt.
   Antingen politiskt eller ekonomiskt.
   En ökad konservativ förståelse och sympati mellan USA och Ryssland tror jag skulle kunna desarmera USA krigiska liberala del och göra den mindre beredd att attackera om mera beredd att förhandla.
   Glöm inte heller att en stor del av USA:s så kallade ”arbetarklass” är konservativa och ofta röstar republikanskt även det också är till stora delar ett liberalt parti.
   USA är motsägelsefullt och ex vis börja jämföra vänster och höger med Sverige blir bara så fel och gör att föreställda och tänkta mål missas.
   Det läget är helt perfekt för det socialdemokratiska partiet som numera är medelklassinriktat.
   Det politiska systemet i Sverige är format så det upprätthåller en stadig förbindelse med USA och ett avståndstagande mot Ryssland.
   Ingen gång har Sverige varit positivt inställt till Nordstream. Lika lite som USA.
   Säkert är det dom två tillsammans som har sabbat rören också.
   Men det får vi aldrig veta liksom vi inte får veta varför Estonia sjönk eller vem som sköt Olof Palme.
   Alltsammans är det liberala statshemligheter. Ihop med USA och England.

 3. Vilka har motiv?Vilka har motarbetat projektet innan det ens startade?OCH fortsatte så,på ALLA sätt.Man även riktade sanktioner under årens lopp TROTS att tyskarna själva försvarade projektet och var emot dom ensidiga vidriga sanktionerna.Vilka har direkt hotat projektet under årens lopp på olika sätt?Även Natos mupp Stoltenberg blev uppläxad av Trump för flera år sedan, framför kamerorna av Trump kring detta projektet(Vilket ärligt talat var kul att se)Sedan har vi denna senila mupp Biden som kört HELT på samma race.ALLT har pekat mot samma håll i ÅRATAL och motiv finns,förutom alla hoten direkt från toppen av den amerikanska regimen. Ibland undrar man hur vissa folk ärligt talat tänker,när HELA skitet är HELT uppenbart och Ryssland har NOLL att vinna här,TVÄRTOM är det. OCH där kommer då dom vidriga massmedierna in och hjärntvättar folket. Det är HELT otroligt hur vidriga fulmedia varit under dessa ÅR,men även nu sedan förra veckan då dessa grova sabotage skedde. När tittar lyssnat hela veckan på våra medier från publik service med ALLA sina gäster,som aktuellt och Agenda,till Dagens nys med självutnämnda nollor till”experter”och Afton***a osv så blir man ju HELT förvirrad. Amerikanska regimen ligger bakom punkt. Sedan om byn Sverige assisterat,eller någon av dom 3baltiska dvärgarna ihop med Polen vore EJ MINSTA förvånad, tvärtom. Varför är detta förvånade eller svårt att förstå för majoriteten av allmänheten undrar man då?Där kommer dom jävligt vidriga massmedierna in som vanligt.OCH måste säga att jag ALDRIG trodde att jag skulle få bevittna hur katastrofala fulmedia varit och blivit under MIN LIVSTID. Herregud alltså det är fan så TRAGISKT

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here