Vilka vann valet i Thailand? USA:s klienter…?

4
1062

DN skriver ”Folket i Thailand har skickat ett tydligt budskap till makthavarna. De vill bort från militären och gamla elitistiska partier. Ändå är det inte säkert att militären släpper premiärministerposten till valets segrare, Ny Framtid”, skriver DN:s Asienkorrespondent Marianne Björklund.”...”Ny Framtids ledare, 42-åriga Harvard-utbildade Pita Limjaroenrat, var snabbt ute och sa att han vill bli premiärminister för hela Thailand, även för dem som röstade på andra partier. Men vägen fram tills han når ända högst upp är långt ifrån enkel och självklar. Först måste han prata ihop sig med det andra stora oppositionspartiet, Pheu Thai, som de flesta hade räknat med skulle bli störst i valet. Här kan majestätslagarna bli en stötesten. Ny Framtid har sagt att man vill ändra på de hårda lagarna som kan ge upp till 15 års fängelse för kritik av kungahuset. Det går emot Pheu Thais partiprogram.” https://www.dn.se/varlden/marianne-bjorklund-langt-ifran-sakert-att-valets-vinnare-blir-premiarminister/ Orden ”USA” och ”Kina” saknas i artikeln.

Å andra sidan står USA i fokus i nedanstående artikel som ursprungligen har publicerats av redaktionen på https://steigan.no/2023/05/usas-klienter-vant-valget-i-thailand/?utm_source=substack&utm_medium=email

___________________

Den USA-stödda oppositionen vann en jordskredsseger i Thailands val den 14 maj. Move Forward -partiet fick 36% av rösterna och Pheu Thai 27,7%. Detta har redan väckt stor spänning i Washington, där denna opposition länge har finansierats och odlats.

Tony Cartalucci skriver:

Move Forwards grundare, nepotistmiljardären Thanathorn Jungrungreangkit, erkände att han tidigare stött den amerikanska klienten Thaksin Shinawatras politiska parti, såväl som att han deltagit i hans ultravåldsamma ”röda skjortor” gatumobbar. Shinawatra är miljardär och tidigare konsult för Carlyle Group. Han får också medhåll av George Soros.

Jungrungreangkits medgrundare, Piyabutr Saengkanokkul, tjänstgjorde tidigare som lobbyist för Thaksin Shinawatra, och höll möten med ”röd skjorta” vid Thammasat University med Shinawatras betalda lobbyist Robert Amsterdam som deltog i flera evenemang.

Move Forwards andra medgrundare inkluderar Nalutporn Krairiksh – som också arbetar för US NED och den Soros-finansierade mediafronten Prachatai. Chamnan Chanruang – också en av Future Forwards medgrundare – var den tidigare ”ordföranden” för Soros-finansierade Amnesty International, enligt hans egen biografi på Move Forwards hemsida.

Rangsiman Rome har också anslutit sig till Move Forwards led. Rom var med och grundade ”Democracy Restoration Group” och organiserade regelbundet protester med den amerikanska NED- och Soros-finansierade TLHR-medlemmen Anon Nampa, samt Nuttaa ’Bow’ Mahattana som bokstavligen greps på bar gärning i sängen med en senior medlem av Thaksin Shinawatra. Pheu Thai fest.

Move Forward inkluderar också tidigare Shinawatra-lojalister inklusive ex-armégeneralen Pongskorn Rodchompoo – som befordrades under Yingluck Shinawatras administration i ett försök att få inflytande inom militären.

Brian Berletic, som bor i Thailand, har gjort en videokommentar till valresultatet:

Stöds av CIA via National Endowment for Democracy

Via CIA-fronten National Endowment for Democracy (NED) har oppositionen fått pengar, utrustning och utbildning. Det står på NED:s egna sidor . USAID, som är ett annat CIA-verktyg, har också hjälpt till att bygga upp oppositionen . Det har också George Soros. Läs: After Bleeding Thailand Dry, Soros går in för att döda .

Syftet med USA:s infiltrations- och regimförändringspolitik i Thailand är naturligtvis att skapa politiskt stöd för USA:s kommande krig mot Kina. USA kämpar för att få bort Thailand från Kina .

Kina har investerat mycket i samarbetet med Thailand: Kina-Laos-Thailand godståg genomför sin första tur- och returresa med tung last, och det är inte givet att detta samarbete kommer att brytas på grund av valskredet.

Föregående artikel Är vapenvila det första steget mot varaktig fred i Ukraina?
Nästa artikelPutin och Zelensky kan separat träffa afrikanska ledare i ”ett fredsuppdrag” om Ukraina
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

4 KOMMENTARER

 1. Ett budskap jag delar
  som viktigare är
  än vem som vunnit
  här och där.

  De som väljer
  ondskans väg
  folk och länder
  till helvetet säljer.

  Undvik inte videon
  jag delar
  idag Ukraina
  men
  planerat för Ryssland
  imorgon vem vet?

  Nej till NATO
  USA och EU
  https://youtu.be/Vsz-Ib8RcYs

 2. Tack för detta informerande inlägg.
  Jag vill gärna veta politiska utvecklingen i Asiens länder.

  Gillar inte om Asiens länder ”demokratiseras” och USA och Västeuropa ökar sitt inflytande som i grunden vilar på kapitalism och imperialismens intressen.

  Redaktören här sa att (väst) Europa är 10% av jordens befolkning.

  En elitistisk tiondel kan inte bestämma över hela världen (= demokrati).
  Det är inte rättvist och kommer bara leda till motsättningar, krig och elände.

  Hoppas ryssarna nu avväpnar Västerlandet med kriget i Ukraina som slukar Västeuropas militära resurser.
  För det militanta USA är knappast den kostnaden heller helt gratis.
  Det kommer och ska tära på USA:s budget.

  Det måste komma till den vändpunkten då folk frågar om hur mycket kapitalistdemokratin egentligen är värd.

  Ryssland tror jag inte ger efter i första taget.
  Ryssarna vet att deras land, tradition, kultur och frihet är slut om den västerländska demokratin invaderar landet.

  Det är bara och panga på i Nya Ryssland och full fart i vapenfabrikerna bortom Ural ända tills den västerländske inkräktaren är utkörd från den ryska jorden.

 3. Utdrag ur en artikel på steigan.no som idag diskuterar valresultatet i Thailand.

  Den officiella kinesiska tidningen Global Times tar detta på allvar och låtsas vara övertygad om att samarbetet mellan Thailand och Kina kommer att fortsätta som tidigare:

  Den främsta anledningen till denna dramatiska förändring i det politiska landskapet är den yngre demografiska strukturen hos väljarna och förändringar i politiska och sociala trender, sa experter. I detta riksdagsval fanns det mer än 52 miljoner röstberättigade, varav över 70 procent var under 40 år. Unga väljare söker förändring och kräver politiska reformer, påpekade experter, och Move Forward Party har föreslagit flera politiska planer som syftar till att förbättra välfärden för unga väljare som svar på deras krav på reformer.

  Men oavsett resultatet av parlamentsvalet kommer relationerna mellan Kina och Thailand inte att påverkas, sa Ge Hongliang, chef för China-ASEAN Maritime Security Research Center vid Guangxi University for Nationalities, till Global Times på måndagen. Även om det är sant att olika regeringar och ledare kan göra mindre justeringar på vissa områden, har den övergripande ramen för samarbetet mellan Kina och Thailand inte förändrats. ”Trots allt är relationerna mellan Kina och Thailand på alla områden, oavsett om det gäller ekonomi, transportinfrastruktur, investeringar eller militären, väldigt nära,” sa Ge.

  Dessutom finns det stora förväntningar i Thailand på byggandet av Kina-Thai-järnvägen. ”Sådana högkvalitativa Belt and Road Initiative-projekt gör att relationerna mellan Kina och Thailand kan utvecklas smidigt. Det finns fortfarande stor potential för samarbete mellan Kina och Thailand inom kulturellt utbyte och internationellt turismsamarbete. Därför, oavsett vem som kommer till makten, kommer de att förstå vikten av att konsolidera förbindelserna mellan Kina och Thailand och dess betydelse för Thailand, sa Ge.

  Att döma av den pågående valkampanjen handlar det mer om ekonomi, och detta kan stimulera det långsiktiga ekonomiska och kommersiella samarbetet mellan Kina och Thailand, sa Xu.

  https://steigan.no/2023/05/kina-valget-i-thailand-endrer-ikke-vare-forbindelser/?utm_source=substack&utm_medium=email

 4. Så bra att Thailand fortsatt håller sig till Kina istället för att vända och gå mot USA och demokrati.

  Kanske där är som hos oss, det finns en övergripande strategi, i vårt fall kallad ”den transatlantiska länken” som för Sverige samman med USA, men för Thailand gäller motsvarande länk till Kina istället?

  Jag är ”östvän”, vill att Sverige vänder sig mer till det kulturella Asien än att bara fixeras vid USA och den angloamerikanska kommersiella kulturfientligheten.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here