Washington dumpar Kiev, Berlin hänger på – Kriget snart över?

3
1587

Volodymyr Zelensky (Ukraina) och Jens Stoltenberg (NATO), 2019. Foto: President.gov.ua. Licens: CC BY 4.0

Volodymyr Zelensky (Ukraina) och Jens Stoltenberg (NATO), 2019
Bild: Newsvoice. Volodymyr Zelensky (Ukraina) och Jens Stoltenberg (NATO), 2019. Foto: President.gov.ua. Licens: CC BY 4.0.
Denna artikel av Kristoffer Hell har publicerats på Newsvoice. Återges med tillåtelse av redaktören Torbjörn Sassersson och kompletterar annat som publicerats här. https://newsvoice.se/2023/03/washington-dumpar-kiev-berlin-hanger-pa-kriget-snart-over/

New York Times representerade den 7 mars 2023 en amerikansk lösning på de två problemen att Ryssland håller på att vinna kriget i Ukraina samt den amerikanska journalisten Seymour Hersh avslöjande att USA låg bakom sabotaget mot Nord Stream i september 2022.

Lösningen är att USA överger Ukraina och skyller Nord Stream attentatet, och allt annat som blev fel i kriget, på oidentifierade pro-ukrainska krafter över vilka varken regimen i Kiev, eller Washington, sägs ha kontroll över eller ens kännedom om, men som USA ändå anser existerar.[1]

Artikeln i New York Times är inte goda nyheter för Ukrainas president Volodomyr Zelensky: den presenteras vid en tidpunkt då en intern maktstrid mellan honom och landets överbefälhavare Valerij Saluzjny seglat upp.[2]

Samtidigt lägger New York Times skulden på Ukraina för allt av folkrättsvidrig natur som under kriget begåtts mot den Ryska Federationen under 2022:
 • En attack i början av augusti 2022 mot den ryska flygbasen Saki i västra Ukraina[3]
 • En bilbomb som förstörde delar av Kerchbron som binder samman det ryska fastlandet med Krimhalvön[4]
 • Drönarattackerna mot ryska militärbaser i Ryazan och Engels i december 2022[5]
 • Mordet på journalisten Daria Dugina i Moskva[6]

New York Times profeterar till och med vad som nu sker:

“Alla fynd som lägger skulden på Kiev eller ukrainska ombud kan leda till en motreaktion i Europa och göra det svårare för väst att upprätthålla en enad front till stöd för Ukraina”.

Samma dag, den 7 mars 2023, gick tysk media ut med uppgiften att det fartyg som användes vid sprängningen ägs av Ukrainare.[7]

Enligt uppgift lämnade en hyr-yacht, utrustad med sprängmedel och dykutrustning, hamnstaden Rostock den 6 september 2022. Senare befann sig yachten vid den danska ön Christianso, nord-ost om Bornholm, i närheten av där gasledningarna förstördes den 26 september 2022.

Efter att yachten återlämnats sägs spår av sprängämnen ha påträffats på ett bord i en av kabinerna. Sabotaget påstås ha utförts av sex personer: fartygets kapten, två dykare, två dykassistenter och en kvinnlig läkare.

Tre reflektioner som kan göras är att det amerikanska ställningstagandet innebär att USA inte längre anklagar Moskva för att ha sprängt sina egna gasledningar, samt att definition av den pro-Ukrainska grupperingen som anklagas är så luddig att till och med Vita Huset självt skulle kunna vara misstänkt.

Fram till den 7 mars 2023 var ju USA en av världens mest pro-ukrainska krafter.

Den tredje reflektionen är frågan vad som nu sker efter att USA signalerat till hela världen att det kapat livlinan till Volodomyr Zelensky – som på morgonen den 8 mars 2023 vaknade upp som fredlös.

Redaktör Romelsjö: Om man ”vet” att de skyldiga är fartygets kapten, två dykare, två dykassistenter och en kvinnlig läkare.

Föregående artikelKriget i Ukraina sett ur den globala söderns helt annorlunda perspektiv 
Nästa artikelLedande personer i Biden-administrationen deltar i pro-krigsdemonstration, ledd av ukrainska nazistsympatisörer
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

3 KOMMENTARER

 1. ALLT hänger på Washington. Vilket alla vet. Även här i EU vet det HELT klart. EU har agerat högst som renodlade nollor på ALLA punkter här,så jag inte ens vet var jag ska börja. Det är för mycket och över ALLA punkter och fronter. Det är EU och dess befolkningarna som betalat HELT otroliga höga priserna under hela denna krisen. Nu är det nya anti-Ukraina demonstrationer i Prag Tjeckien igen ser jag. Ett av så många demonstrationer och protester som varit i flesta europeiska länder och städer. Washington har nått alla sina mål här och äger dom korkade Nato EU valparna som dom skrämda kaniner man jämt varit under HELA krisen. Usa ledda kriminella nätverket Nato har från 1a timmen agerat högst farligt och korkat. EU har agerat som skrämda kaniner utan eget självständigt ledarskap,det varit Washington kopierad från början till slut. Billiga ryska gasen också är ju stoppad så som Usa gnällt,hotat och förhindrat i åratal. OCH Nordstream ledningarna är ju historia nu vilket varit amerikanska drömmen i flera år så som dessa hotat och försökt förhindra även dessa. Usa fått ta över EU marknaden och säljer sin mycket dyrare gasen, samtidigt som man hela tiden visat vem som är chefen i EU. Nordens sista länder Sverige och Finland har även tillkommit till Usa ledda kriminella nätverket Nato. Usa har uppnått alla sina mål och krigsindustrin har cashat in OTROLIGA pengar där man varit stora vinnarna. Detta gäller även många åren framåt,då alla EU upprustar och nya Nato byn Sverige är ett av dom. Många av våra skattepengar i miljarder kommer ju gå direkt till Pentagon maffians konton kommande åren framåt. Man ser alla demonstrationer och protester över dom europeiska ländernas städer hela hösten och vintern som är pågående nu, OCH att dessa folk genomskådat ALLA media lögner och propaganda som varit på löpande band. Det börjat bli svårt att hålla igång skitsnacket i medierna. Man vetat ju från start att man aldrig kommer slå världens största kärnvapenmakt. Ukraina som förbrukningsvara håller ju ALDRIG ytterligare detta året också,när det redan gått 1år. Det är dax att knyta ihop säcken från Washington inom snart och sedan skylla på sina undersåtar och korkskallarna EU på ett eller annat sätt. Övriga världen och Globala Syd har ALDRIG varit med på denna krisen. Det varit Usa ledda Nato EU västvärlden och par av övriga vanliga clownerna,som kört denna krisen och korsningståget som kostat så många tusentals HELT onödiga liv. Ja det får bli kortfattat denna insändare men läget är så kortfattat. Usa har stärkt sin position över dessa renodlade nollor till EU ledare på så många sätt. Våra politiker och hela EU har agerat så högst korkade och som skrämda kaniner på ett sätt jag ALDRIG trodde var möjligt, när denna kris och vidrigaste korsningståget startades. Mvh J.A

 2. Det är ju så tramsigt att höra washinton yttra sig, att det inte ens är värt att kommentera. Men så blir det när lögner staplas. En lögn på lögn måste hållas koll på, annars blir kommande ’utsagor’ inte konsistenta med det förra sagda. Korthuset rasar, och är ju såklart det vi ser nu. Vad som är anmärkningsvärt alltid är hur full av double standards washington är, hur lite de bryr sig om omvärldens reaktion på detta, samt hur dement de ser på sitt eget agerande. Inom psykiatrin har jag för mig att det kallas för dålig sjukdomsinsikt och nedsatt sjukdomskänsla. Inom juridiken, övergrepp i rättssak att muta/tvinga (Tyskland) vittnen att hålla tillbaka teknisk bevisning, samt i Syriens fall med den falska klorgasanklagelsen att bevisbördan läggs på den anklagade. Men alltså inte i de patetiska men farliga situationerna när washington konstant är involverat, däär ’krävs’ det helt plötsligt kaskader av ’bevisning’ på att terrorenklaven ’aaldrig är involverad’, innan ’slutatser’ på detta kan dras i deras fakemedia och sedan ”glöms” allt bort.. Beror det ’kanske’ på deras egen ”regelbaserade världsordning” samt att de sitter på alla stulna pengar.

 3. Förhållandet mellan USA och Ukraina ”spricker” – Politico
  Vladimir Zelensky är otacksam för Washingtons stöd och hans krigsmål är orealistiska, har tjänstemän sagt till nyhetsbyrån

  ”Det har knorrats om de ständiga förfrågningarna och ibland visar Zelensky inte lämplig tacksamhet”, skrev Politico och citerade två anonyma Vita husets tjänstemän.

  Politicos rapport är inte den första indikationen på att Washington inte stöder Zelenskys planer för Krim. Ordföranden för de gemensamma stabscheferna, general Mark Milley, varnade i januari för att attackera den ryska halvön skulle vara ”mycket, mycket svårt”, medan Pentagon enligt uppgift har berättat för kongressen att Ukraina saknar förmågan att inleda en sådan operation i första hand.

  ”Biden fortsätter att hålla fast vid sin refräng att USA kommer att överlåta alla beslut om krig och fred till Zelensky”, skrev Politico. ”Men viskningar har börjat över Washington om hur hållbart det kommer att vara när kriget fortsätter.”
  https://swentr.site/russia/572860-us-ukraine-relations-cracking/

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here