Ledande personer i Biden-administrationen deltar i pro-krigsdemonstration, ledd av ukrainska nazistsympatisörer

5
1291


Samantha Power vid ett möte anordnat av ukrainska nazistsympatisörer

Denna artikel av Alexander Rubinstein publicerades först i https://thegrayzone.com/2023/03/04/biden-officials-ukraine-rally-nazi/ och sedan något förkortat hos https://steigan.no/2023/03/ledende-folk-i-biden-administrasjonen-deltar-i-pro-krigsmote-ledet-av-ukrainske-nazi-tilhengere/?utm_source=substack&utm_medium=email

USAID:s Samantha Power anslöt sig till EU- och amerikanska tjänstemän som samlades vid Lincoln Memorial under en krigsvänlig demonstration, organiserad av en klick ukrainska aktivister, som har beskrivit sig själva som ”sanna banderiter” och ”Högra Sektorns Washington DC-avdelning”.

Höga utrikespolitiska tjänstemän i Biden-administrationen, inklusive USAID-administratören Samantha Power och biträdande utrikesministern för europeiska och eurasiska frågor, Karen Donfried, markerade ettårsdagen av Rysslands militära operation i Ukraina vid Lincoln Memorial i Washington DC. Där samlades de med en klick ukrainska aktivister som hedrar och samlar in pengar till ultranationalister och krigsförbrytare. Demonstranterna krävde att USA skulle skicka F-16 stridsflygplan till Kiev och ”bestraffa Ryssland” med alla nödvändiga medel.

Powers USAID främjade evenemanget med ett mediameddelande som länkade besökarna till mötets huvudarrangör, en icke-statlig organisation som heter US Ukrainian Activists. Detta var en av två ukrainska diasporagrupper som organiserade mötet, och som båda öppet har stött högerextrema element i Ukraina sedan den USA-stödda Maidan-kuppen 2014.

US Ukrainian Activists grundades av Nadiya Shaporynska, en uttalad anhängare av nynazistiska och ultranationalistiska miliser som Azovbataljonen, som hon har beskrivit som ”Ukrainas heroiska försvarare”. Shaporynskas insamlingsinsatser för extremistgrupper, som vid ett tillfälle svartlistades av det amerikanska försvarsdepartementet, har varit produktiva och mycket offentliga.

Demonstrationen för Ukraina den 25 februari vid Lincoln Memorial hade andra framstående amerikanska tjänstemän på talarlistan. Vid sidan av Power fanns Karen Donfried, Biden-administrationens biträdande utrikesminister för europeiska och eurasiska angelägenheter. Donfried tillbringade nästan 20 år på German Marshall Fund, en amerikansk och tysk regeringsfinansierad tankesmedja, innan hon anställdes i Vita husets administration 2021. Andra föredragande var Ukrainas ambassadör i USA, Oksana Markarova; District of Columbias talesperson för utrikesfrågor Kimberly Bassett; Mark Ordan, ordförande för amerikanska handelskammaren; och EU:s ambassadör i USA, Stavros Lambrinidis.

Paul Grod, president för den ukrainska världskongressen, dök också upp på scenen. Grod har gjort en karriär på att försvara arvet från nazistiska kollaboratörer och en gång begärde han att den kanadensiska regeringen officiellt skulle erkänna den folkmordsorganisation av ukrainska nationalister, eller OUN, som ”framstående motståndskämpar”. Denna beteckning skulle ha slussat kanadensiska skattedollar direkt till nazistiska kollaboratörers pensionskonton.

År 2010 hedrade Grod arvet från Waffen SS Galicien, den ukrainska upprorsarmén och Organisationen av ukrainska nationalister, som hjältar som kämpade ”för friheten för deras fäderneärvda ukrainska hemland”. Dessa grupper var de drivande krafterna bakom folkmordet i Östeuropa under andra världskriget.

Grods ukrainska världskongress var värd för krigsmötet den 25 februari genom sitt medlemsförbund, den ukrainska kongresskommittén i Amerika. Hans grupp har förklarat Stepan Bandera, den nazistiska kollaboratören vars styrkor slaktade hundratusentals judar, polacker och sovjetiska krigsfångar, som ”den obestridda symbolen för Ukrainas långa och tragiska kamp för självständighet”.

Shaporynskas Facebook-inlägg under åren avslöjar hennes entusiastiska stöd och insamling av pengar till uttalat fascistiska ukrainska miliser, inklusive Right Sektor och dess ledare, Dmytro Yarosh, Azov-bataljonen, Aidar-bataljonen och tidigare Donbas-bataljonschef Semen Semenchenko.

I september 2022 höll Shaporynska en protest utanför Vita huset med fruarna till Azov-krigare som hade blivit tillfångatagna av Ryssland. Ungefär samtidigt samlade hon och hennes amerikanska ukrainska aktivister öppet in pengar till den fascistiska milisen, som de kallade ”Ukrainas heroiska försvarare”.

Shaporynska och hennes medaktivister samlade in pengar till Azovbataljonen när den var under ledning av Andriy Biletsky, som beskrev gruppens uppdrag enligt följande: ”att leda de vita raserna i världen i ett sista korståg … mot de halvledda Untermenschen [undermänniskor].”

 

Eldsjälarna bakom amerikanska ukrainska aktivister och United Help for Ukraine har inte gjort några försök att dölja sitt fulla stöd för Ukrainas mest extremistiska fraktioner. United Help for Ukraine har till och med beskrivit dess medgrundare, Tanya Aldave, som en ”äkta banderit” – med andra ord en beundrare av den ukrainska nazistkollaboratören Bandera. Idag listar Aldaves Linkedin-bio henne som en advokat för US Securities and Exchange Commission.

 

Dessa förklarade Banderite aktivister dyker stadigt upp tillsammans med Ukrainas ambassadör i USA, Oksana Markarova, på bilder som publicerats på sociala medier, vilket indikerar deras nära samarbete med Zelenskys regering i Kiev. Och som demonstrationen den 25 februari avslöjade, har de också slutit en allians med utrikespolitiska ledare i Biden-administrationen, som Samantha Power.

 

 

 

Föregående artikelWashington dumpar Kiev, Berlin hänger på – Kriget snart över?
Nästa artikelUkrainas och USA:s biologiska vapenlaboratorier och vad de döljer om dessa massförstörelsevapen!
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

5 KOMMENTARER

 1. Tja, USA-regimen visar sina rätta färger offentligt även om det varit känt länge att nazi-sympatierna är starka inom ”demokraterna”. USA röstar dessutom alltid mot att fördöma nazismen i de årliga FN-omröstningarna så på det viset är man i alla fall ärliga med sin vurm för nazism, vilket även manifesteras via utrikespolitiken. Som vanligt vill pellejönsarna varken i Bryssel eller Stockholm se verkligheten!

 2. För något år sedan uttalade sig dock grannlandet Polen att om Ukraina vill komma in i det europeiska samarbetet så får man slopa Bandera och all minneshyllning till Ukrainas dystra brun-svarta 1930- och 1940-tal.

  Det är tragiskt och bedrövligt att se hur vad man för övrigt får betrakta som normalt demokratiskt upplysta amerikanska liberaler stå bland de röd-svarta ukrainska fascistfanorna och Pravyj Sektors symboler. Vill Ukraina ha ett civiliserat 2030-tal i fred måste landet avskaffa alla anknytningar till 1930-talet. Och den vägen tycks mycket tragiskt lång.

 3. Skata men säkert närmar vi oss tvåårs jubileet då Lögnimperiet/Nato jagades ut ur Afghanistan med svansen mellan benen. insatta bedömare menar att till sommaren kommer vi att få se en replay av den pinsamma sortin, fast den här gången flyr Lögnimperiet/Nato från Kiev. Vid det laget lär Kokainsky definitivt ha hamnat under bussen och Lögnimperiet/Natos krigshets ensemble är och petar draken. Slagen fru syndrome på Lögnimperiet/Nato manér🤭

 4. Kan det bli mer tragiskt. Vad ska man säga. EJ MINSTA förvånad men tragiskt är bara förnamnet. Detta kommer såsmåningom bita i arslet tillbaka mot som som betalat,beväpnat och matat dessa klantskallarna. EU är först på tur självfallet

 5. Ryska anfall med Kinzhal
  ”Ukrainarna underlät att berätta, och tidningen misslyckades med att rapportera, att målen för Kinzhal har dolts. Detta är starten på en halshuggningskampanj riktad mot de hemliga platserna för de ukrainska och Natos krigsstaber mellan Kiev och Lvov; de civila sköldarna som ukrainarna och NATO-allierade använder har inte attackerats på järnvägslinjerna.

  En sökning efter den här delen av historien gav bara en rysk rapport att missilmålen inkluderade ”en bunker som sträckte sig till 80 meter djup … nära Lvov [som] var en Natos strategiska ledningspunkt som användes för att kontrollera luftvärnssystem [där] det fanns upp till 300 personal i bunkern, varav 40 var högt uppsatta utländska specialister.”
  https://johnhelmer.net/unravelling-the-riddles-the-nord-stream-bomb-operation-the-kinzhal-decapitation-operation-the-georgian-beggar-operation/

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here