World Social Forum WSF 25 – 30 januari 2021

1
1684

Wworld Social Forum (WSF) startar egentligen med en preesskonferens idag, 21 januari kl. 14 och har publicerat följande pressmeddelande.Jag är osäker på betydelsen av WSF, men vill på detta sätt informera om arrangemanget som verkar innehålla mycket som är bra. men hur ska detta uppnås -omfattande folklig mobilicering, bra analys samt tydliga, radikala krav.

World Social Forum (WSF) firar sina 20 år med ett virtuell arrangemang, från 23 januari till 31 januari 2021.
WSF-organisationsgruppen uppmanar den internationella pressen att delta i den globala presskonferensen, som kommer att äga rum nästa torsdag den 21 januari klockan 14 GMT.
Syftet med World Social Forum (WSF) är att ge svar på de alarmerande och brådskande utmaningarna i den nuvarande situationen och att fira firandet av dess 20-årsjubileum med en virtuell upplaga från 23 till 31 januari 2021. World Social Forum förväntar sig att tusentals människor deltar i hundratals aktiviteter som organiseras av världens civilsamhällsorganisationer.

Rosy Zuñiga (Latinamerika), Hamouda Soubhi (Afrika), Ashish Kothari (Asien) och andra gäster och medlemmar i organisationsgruppen och WSF: s internationella råd kommer att vara närvarande för att svara på pressen.
Bekräfta din närvaro via följande formulär (du kommer att få länken till evenemanget en dag före presskonferensen): https://join.wsf2021.net/?q=node/65
Information (Whatsapp-meddelanden): Carminda Mac Lorin (+1514381 7090) och Carlos Tiburcio (+55 11 97666 0176)
E-post:
Virtual World Social Forum Communication Group”

Fortsätter med bakgrundsuppgifter från Tord Björk, medlem i  internationella rådet för World Social Forum, Nätverket Folk och Fred, Jordens vänner och Aktivister för Fred.


Bakgrund.

World Social Forum ordnar globalt möte mot Davos 2021

Finans- och storföretagseliten som träffas i Davos varje år behöver mer än någonsin en motvikt. Det menar folkrörelser från hela världen. Därför har de nu beslutat att organisera World Social Forum WSF 25 – 30 januari 2021 med aktioner och möten runt om i världen sammanbundna online under en vecka.

Det sker i samband med firandet av att WSF startade i staden Porto Alegre i Brasilien för 20 år sedan. En mötesplats som snart samlade hundra tusen på olika platser runt om i världen. Detta riktat mot den nyliberalism och ökad makt för storföretag som direktörer, kapitalägare och politiker i Davos på World Economic Forum står för. 2021 ordnas det möte som skulle hållas i Davos sista veckan i januari i stället på nätet med WSF som motvikt.

I Helsingfors kommer vi att genomföra en manifestation till stöd för demokrati i Egypten till minne av Arabvåren och ockupationen av Tahrirtorget som startade 25 januari för tio år sedan. Det säger Thomas Wallgren, socialdemokratisk ledamot i Helsingfors kommunfullmäktige, aktivist och professor i filosofi. Vi uppmanar alla i hela världen att genomföra aktioner på denna öppningsdag för WSF 2021. Nästa dag fortsätter med möten där folkrörelser kan diskutera kommande gemensamma aktioner och kampanjer. De följande dagarna tar upp en stor bredd med teman vilket mynnar ut i en dag för att gemensamt visa vad man kommit fram till och möjlighet för många rörelser att ena sig kring kommande kampanjer.

I Europa startade förberedelsearbetet för WSF 2021 redan i april på ett onlinemöte där hälften av talarna var unga och hälften från Central- och Östeuropa på temat internationella svar på coronakrisen. 5 – 6 december fortsätter de europeiska förberedelserna på temat klimaträttvisa och fred. Rörelser för global rättvisa, kvinnors rättigheter, gemensam välfärd, miljö och fred och mot rasism från Ryssland till Storbritannien samlas som led i mobiliseringen inför WSF 2021.

Högt på dagordningen står ökat samarbete mellan folkrörelser för att lokalt och internationellt göra motstånd mot militarism, miljöförstöring och ojämlikhet och samtidigt verka för konstruktiva lösningar. Det är glädjande att se det positiva gensvaret på internationella fredsrörelsens aktionsvecka i slutet av april för universell nedrustning, fred, miljö och välfärd säger Tord Björk från Aktivister för fred som deltar i de europeiska och globala förberedelserna för WSF 2021. Särskilt positivt mottas omställningsrörelsens centrala roll i den internationella förnyelsen av antiglobaliseringsrörelsen som nu tar form. Större tonvikt läggs nu på lokalt arbete och samhällsförändring i praktiken.

Samma tendenser märks i Sverige där Omställningsnätverket som samlar grupper runt om i landet ställer sig bakom mötet Folk och Fred i början av januari 2021. Ett initiativ startat av freds-, miljö- och småbrukarrörelser för att årligen arrangera möten och kampanjer däremellan. Detta som försvar av alliansfriheten och kärnvapennedrustning och som motvikt till den årliga rikskonferensen Folk och Försvar. Ett möte som Nätverket Folk och Fred menar alltmer domineras av vapenindustrins intressen och dem som önskar närmande till Nato.

I olika delar av världen vänder sig alltfler mot militär upprustning, auktoritära samhällslösningar och skapande av fiendebilder för att istället samarbeta för fred, miljö och välfärd. Eller som Nätverket Folk och Fred och Aktivister för fred säger: för fred på Jorden och fred med Jorden!


Svenskt deltagande på World Social Forum 23 – 31 januari

Över hela världen förbereds nu World Social Forum som kommer hållas digitalt mellan 23 och 31  januari. Det sker som gensvar på World Economic Forum som också kommer ske digitalt och inte i Davos som tidigare år.

Svenskt deltagande i planeringen inför World Social Forum har framförallt gällt temadagarna om fred och miljö 24 och 29 januari. På söndagen 24 januari deltar Ingela Mårtensson från Kvinnor för fred i en panel på fredstemat Global NATO – All Countries Are Affected kl 21:00 – 23:00. På fredagen 29 januari inleds det gemensamma miljöprogrammet med en panel från alla kontinenter med Arci Pasanen från Omställningsnätverket som en av moderatorerna. I det fortsatta gemensamma programmet finns flera svenskar. En företrädare för Byakademin och Mariam Nordmark från Tensta Grönt Initiativ talar om landsbygdens respektive urban miljökamp och systemförändring och Tord Björk från Jordens Vänner talar om lokal och global kamp för att rädda planeten. Ellie Cijvat från Jordens Vänner och Eva Nikell från Medborgarnas Coronakommission är moderatorer för två av panelerna i det gemensamma programmet.

Det svenska inflytandet i planeringen för fredsdagen har skett via Internationella fredsbyrån (IPB) som har verkat i 128 år och är en av årets mest starka krafterna bakom den förnyelse av WSF som nu är på gång. Det har också skett via nätverket Pragvåren 2 där Aktivister för fred är medlem. Miljötemadagen med stark tonvikt på folkrörelsesamarbete har utformats av mindre ekologiska grupper och det Gandhiinspirerade nätverket Vasudhaiva Kutumbakam som Aktivister för fred samarbetar med. Miljöfrågorna starka ställning under flera av dagarna pekar också på en förnyelse av WSF.

Organiseringen av årets virtuella WSF sker ideellt. Forumet inleds med budskap från hela världen med början i Stilla Havet och fortsättning runt hela planeten. Detta följs av olika temadagar 24 – 29 januari om fred, ekonomisk rättvisa, kultur och utbildning, feminism och social mångfald, urfolk, social rättvisa, demokrati och miljö. Betoning läggs också på frågor som binder samman alla temaområden som Covid19. Större delen av programmet är självorganiserat men i år finns också ett gemensam program under varje temadag som gett forumet en tydligare politisk profil. WSF är en öppen plattform som inte tar egen ställning i frågor men under lördagen ordnas samlande möten för folkrörelser där beslut om uttalanden och framtida aktioner kan antas. Dessa kan sedan presentera sina resultat under söndagen innan avslutningen.

Programmet växer dag för dag vilket går att följa på WSF hemsida: World Social Forum – hemsidan,

Föregående artikelBiden och Latin-Amerika: Hammare eller skalpell?
Nästa artikelVad betyder Putins reformer?
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

1 KOMMENTAR

  1. Ponera att en meteor slår till i Davos då. Gudomlig rättvisa eller slumpens obarmhärtiga slag? Och vad skulle vetenskapen att säga till om sådant event?

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here