1 maj- Kuba, Palestina och imperialism

1
155

 

Detta är ett flygblad utarbetat åt Svensk-kubanska föreningen av dess före ordförande Zoltan Tiroler. Han skriver ”Jag fick i uppdrag av styrelsen att skriva ett utkast till 1a maj appell. Det bifogas. Det utgår från det uttalande som Föreningen antog om Palestina på årsmötet. Det är givetvis fritt fram att ändra och anpassa efter era lokala önskemål. Det kan också vara underlag till insändare.”

1:a Maj, den internationella solidaritetens högtidsdag.

Svensk-Kubanska Föreningen begränsar sig inte till att stödja det socialistiska Kuba och det progressiva Latinamerika. Vi är en del av den anti-imperialistiska rörelsen.

Vi tar lika självklart ställning mot NATO och DCA-avtalet som för Palestina.

Efter nazisternas systematiska utrotning av judar och andra ”misshagliga” sades det samfällt ”Aldrig mer!”  Det visade sig vara en läpparnas bekännelse. Nu ser vi åter fördrivning, folkmord och etnisk rensning. Vi hör samma nazistiska vokabulär om människor som ”råttor”, ”kackerlackor” vilka inte är värda annat än att dödas, även om de är små barn. Politiker och medier i Västvärlden, de som upprepat mantrat ”aldrig mer” i 75 år, de gör – ingenting!… Jo, de förser apartheidregimen i Israel med pengar, bomber, raketer och ammunition!

Israel lever i symbios med USA. Det är ingen tillfällighet att Israel är det enda land i världen som år efter år i FN röstar med USA när det gäller världens samfällda fördömande av USA:s blockad av Kuba. Det är ingen tillfällighet att USA ständigt lägger in sitt veto mot varje uttalande som kritiserar Israel.

Mot både Kuba och Palestina använder USA/Israel hunger som vapen. Kuba svälts genom blockad och belägring, Palestina genom Israels skoningslösa krigföring. Både Kuba och Palestina hindras från att utvecklas fritt. Varken Kuba eller Palestina accepteras av Imperiet och dess vasaller.

Kuba har sedan revolutionen 1959 stått i solidaritet med palestinierna. Många av de läkare som nu arbetar och dör i Gaza har fått sin utbildning gratis i Kuba. Kuba står i varje läge på palestiniernas sida och det är mer än 50 år sedan Kuba sparkade ut Israels ambassadör ur landet.

Israels slakt och utsvältning av palestinierna har blottlagt Västvärldens hyckleri i dess propaganda om demokrati och mänskliga rättigheter. Medan regeringarna i EU stöder USA/Israel så stöder det globala Syd palestiniernas och kubanernas kamp mot imperialismen. Frågan ställs på sin spets: USA/Israel eller Kuba/Palestina. Folkmord eller humanism. Barbari eller rättvisa. Västvärldens 500-åriga dominans och herravälde är i gungning. Klyftan mellan Väst och Syd djupnar och väcker hoppet om en bättre värld.

Stoppa Israels/USA:s folkmord i Palestina!

FNs resolutioner om Palestina och Kuba måste genomdrivas!

Leve ett fritt, demokratiskt och sekulärt Palestina, befriat från apartheid, förtryck och av etnisk diskriminering!

Den rasistiska sydafrikanska apartheidregimen föll – den rasistiska sionistiska kolonialregimen ska falla!

Palestina och Kuba är samma kamp!

Föregående artikelFira 1 maj också i år!
Nästa artikelFem nya opinionsmöten mot DCA i Stockholm på 2 veckor!
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

1 KOMMENTAR

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here