160 av världens ledare – men ingen från Sverige – kräver att Julian Assange släpps fri.

13
2751
Assange förs ut från Ecuadors ambassad i april 2019.

Denna artikel i Antiwar.com har översatts av en flitig läsare.

Lawyers for Assange har i augusti publicerat ett annat öppet brev till premiärminister Johnson, underskrivet av nu 178 jurister.

Världsledare uppmanar Storbritannien att frige Julian Assange.

Över 160 nuvarande och tidigare politiker från hela världen stöder ett brev 21 september som kräver omedelbar frigivning av WikiLeaks grundare.

Julian Assange kämpar för närvarande mot utlämning till USA vid Old Bailey-domstolen i London och kan få upp till 175 år i fängelse om han döms för påstådda amerikanska krigsförbrytelser. Gruppen inkluderar statschefer, kongressmedlemmar, diplomater och lagstiftare från hela världen.
Bland dessa finns Argentinas president Alberto Fernandez, Brasiliens tidigare president Lula da Silva, Spaniens tidigare premiärminister Jose Luis Zapatero och Labours förre partiledare Jeremy Corbyn i Storbritannien. De enda amerikanska politikerna på listan är tidigare senator Mike Gravel från Alaska och före detta senatorn Ron Paul från Texas.

Brevet riktar sig till Storbritanniens premiärminister Boris Johnson och andra brittiska tjänstemän och skrevs av gruppen ”Lawyers for Assange” (Advokater för Assange).

I brevet begärs att Storbritannien beviljar Assange hans frihet:

”Vi uppmanar er att agera i enlighet med nationell och internationell lag, mänskliga rättigheter och rättsstatsprincipen genom att avsluta det pågående utlämningsförfarandet och bevilja Assange sin sedan länge försenade frihet. – frihet från tortyr, godtycklig frihetsberövande och frihetsberövande och politisk förföljelse. ”Gruppen säger att om Assange utlämnas skulle han inte stå inför en rättvis rättegång och kan utsättas för tortyr. I brevet citeras FN: s särskilda rapportör för tortyr Nils Melzer.”Professor Nils Melzer har uttryckt att om han utlämnas till USA, kommer Assange säkerligen att utsättas för tortyr eller annan grym, omänsklig eller förnedrande behandling eller bestraffning.

Assange har hållits i Belmarsh-fängelset i London sedan april 2019. Efter att ha undersökt Assange i Belmarsh med medicinska experter i maj 2019 sa Melzer att journalisten uppvisade, ”alla symtom som är typiska för långvarig exponering för psykologisk tortyr, inklusive extrem stress, kronisk ångest, och intensivt psykologiskt trauma. ”USA anklagar Assange för spioneri på 17 punkter. Brevet säger att bland dessa finns att man i åtalet pesenterar standard och nödvändiga utredande journalistiska metoder som kriminella.” Assange står också inför en anklagelse om konspiration för att begå datorintrång. I brevet sägs att USA i den första anklagelsen kriminaliserar Assanges ansträngningar för att skydda källans identitet, som ”faller helt under normal journalistisk praxis och skyldighet att skydda källan.”USA lade till en ny ersättningsanklagelse i sitt fall i juni, som Assanges advokater inte fick tillräckligt med tid för att förbereda ett försvar för. ”Den nya anklagelsen har presenterats oberättigat sent, utan någon ny information och vittnesmål från två mycket komprometterade källor”, står det i brevet. På grund av ovanstående skäl hävdas i brevet att om Assange utlämnas skulle det ”allvarligt äventyra den fria pressen.”

Föregående artikel”Ansiktsövervakning” – bra eller dåligt i Sverige och Kina? Demokratiskt?
Nästa artikelSkostrejk för klimatet!
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

13 KOMMENTARER

 1. Men Anders nu är du ju där igen och far med osanning. Du skriver ”160 av världens ledare kräver att Julian Assange släpps fri.” Detta påstående stämmer överhuvud taget inte men du kan ju rätta mig om jag har fel och visa vilka dessa 160 världsledarna är?

  • Här finns listan –> https://dontextraditeassange.com/wp-content/uploads/2020/09/Final-Politicians.Signatory.Listdocx.pdf

   Men det är att slira på sanningen att använda rubriken ”160 av världens ledare”, vilket kan få läsaren att tro att det är ledarna (presidenter eller premiärministrar) från 160 länder som signerat brevet.
   Sanningen är att det är en blandning av nuvarande och före detta ministrar, parlamentsledamöter, ambassadörer, m.fl. Visserligen en lång lista men inte med lika stor tyngd som om det varit färre före detta, och fler sittande ledare.

   • Att hävda att påståendet är att ”slira på sanningen” är verkligen ett understatement. Att påstå att personer som Adam Bandt, Alejandro Navarro, Alexander Neu eller Andréia de Jesus Silva skulle vara världsledare är ju inget annat än en ren lögn.

     • Nej Anders det finns inte olika uppfattningar. Ingen serriös människa kan påstå att Glauber Braga, Federal Congressman of Rio de Janeiro State, lawyer, Brazil skulle vara en världsledare. Att påstå detta är naturligtvis bara dumheter.

 2. Jag har tittat igenom listan och inte hittat en enda svensk signatur, inte ens någon från V eller Mp, K eller SKP. Dåligt tycker jag. Så förtigas ju också rättegången i media. SR hänvisar till Daniel Allings twitterflöde, och till något inslag i Ekot, som man inte hittar. Fick en länk dit och det handlade mest om tekniska problem. Detta var allt man hade att erbjuda trots att det handlar om pressfrihet och journalisters möjlighet att rapportera om krigsförbrytelser.

 3. LÄSVÄRD på antispiegel

  Ryssland och Maria Zacharova om Assange jämfört med västländerna (som spricker av demokrati)
  Till skillnad från västerländska regeringar, som är tysta om rättegången mot Julian Assange, talade taleskvinnan för det ryska utrikesdepartementet igen mycket tydligt på onsdagen om den senaste utvecklingen.

  https://www.anti-spiegel.ru/2020/neue-entwicklungen-im-fall-assange-ein-vergleich-der-reaktionen-der-deutschen-und-der-russischen-regierung/?doing_wp_cron=1600981028.2235031127929687500000

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here