Hur Putin, Merkel och Macron klarade sig.. utan Zelensky

1
1706
Merkel och Putin. Licens: shutterstock_1747943396 (1)

Läsaren Ivan har skrivit två långa kommentarer till andra blogginlägg, det längsta med titeln ”Hur Putin, Merkel och Macron klarade sig.. utan Zelensky” till ett annat blogginlägg. Omvandlar detta till egen artikel. Lägger till ett pressreportage från Göteborgsposten som komplettering.

Macron vid mötet med Putin i juni 2018. By Kremlin.ru, CC BY 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=59511223

Hur Putin, Merkel och Macron klarade sig.. utan Zelensky

Rysslands president Vladimir Putin, hans franska motsvarighet Emmanuel Macron och Tysklands förbundskansler Angela Merkel diskuterade situationen i Donbass utan Ukrainas president Vladimir Zelensky. Det fanns ingen skadlig avsikt i detta, men Kiev, som i sin tur försöker radera Donetsk och Lugansk från förhandlingsprocessen, förblev extremt missnöjd med situationen. Samtalen mellan de tre ledarna hölls i form av en videokonferens på kvällen den 30: e mars.

President Zelensky

Som Kremls presstjänst betonade bekräftade Putin, Merkel och Macron, medan de diskuterade situationen i Ukraina, att det inte finns något alternativ till Minsk-avtalen som grund för att lösa den interna konflikten i detta land.
Putin betonade vikten av att myndigheterna i Kiev uppfyller alla överenskommelser som tidigare uppnåtts på högsta nivå, främst om att skapa en direkt dialog med Donetsk och Lugansk och reglera de juridiska aspekterna av Donbass särskilda status.

Den ryska sidan uttryckte allvarlig oro över eskaleringen av den väpnade konfrontationen på den kontaktlinje som Ukraina provocerade och den faktiska vägran att genomföra de “Ytterligare åtgärder för att stärka vapenvila-regimen” som man enades om i juli 2020 i kontaktgruppen. Ledarnas politiska rådgivare kommer att fortsätta att arbeta tillsammans, säger meddelandet .
Macron och Merkel anser att “Ryssland beslutsamt bör delta i att stabilisera vapenvila i Ukraina.”

I Kiev orsakade denna berättelse en storm av indignation.
En välinformerad källa till RIA Novosti förklarade varför det trilaterala förhandlingsformatet valdes : situationen i Ukraina är bara ett av de ämnen som Putin, Merkel och Macron enades om att diskutera, och betonade också att diskussionen om internationella frågor dagordningen, inklusive konflikter, på bilaterala och multilaterala möten är normal diplomatisk praxis.

Detta bekräftas av meddelandet från Kremls presstjänst efter videokonferensen. Förutom ukrainska ämnen diskuterade ledarna kampen mot koronavirusepidemin, utsikterna för registrering i Europeiska unionen av det ryska Sputnik V-vaccinet, möjligheten till dess leverans och gemensam produktion i EU-länderna samt situationen i Vitryssland, Libyen, Syrien, tillståndet mellan Ryssland och Europa och händelsen med oppositionisten Alexei Navalny .

Källan kallade Kievs reaktion på formatet för förhandlingarna megalomani och uppmärksammade det faktum att de ägde rum inte bara utan Ukraina utan också utan Donbass.
”Förhandlingar mellan Putin, Macron och Merkel utan Zelensky är rätt beslut. Först för att inte bara Donbass kommer att diskuteras. Inte allt i förhållandet mellan denna trojka kokar ner till Ukraina. Ukraina spelar en uteslutande destruktiv roll i Europa på alla nivåer – från PACE till OSSE.

Andra kommentaren från Ivan

Aleksey Pushkov, ordförande för federationsrådets kommission för information politik och interaktion med media säger. Många av de överenskommelser som nåddes av ledarna för Normandie Four vid toppmötet i Paris den 9 december 2019 förblir inte uppfyllda på grund av Kievs felaktigheter.
Kiev själv försöker hantera DPR och LPR på sitt eget sätt och insisterar på en prioriterad roll i förhandlingsprocessen om Donbass av “Normandieformatet”, det vill säga att beslut ska fattas av Ryssland, Tyskland, Frankrike och Ukraina.. utan folkrepublikerna.
Således kommer Donetsk och Lugansk inte att delta i bestämningen av deras framtida öde, utan får helt enkelt färdiga direktiv för avrättning. Som källan till RIA Novosti betonade förblir dock kontaktgruppen, där DPR och LPR är representerade, nyckelformatet för bosättningen i Donbass, “utan dem kan ingenting lösas säkert”.

Konstantin Grishchenko , som ledde utrikesministeriet 2010-2012, är inte alls förvånad över att Zelensky inte var inbjuden till samtalet. Enligt hans uppfattning är förhandlingarna om Donbass utan Ukrainas deltagande en konsekvens av Rysslands förutsägbara politik, som försöker organisera en dialog mellan Kiev och representanter för DPR och LPR.
Situationens komplexitet, betonar diplomaten, ligger i det faktum att det för att fortsätta förhandlingarna i “Normandieformat” är nödvändigt att säkerställa en stabil vapenvila. Båda passar helt in i ramarna för Minsk-avtalen. Uppgiften för dessa avtal var att skapa en dialog mellan Ukraina och Donbass, och direkt skulle Kiev, Donetsk och Lugansk bestämma formerna för ytterligare samexistens – fredligt, utan fientligheter.
Det vill säga Ryssland fullgör sin roll som garant för genomförandet av Minsk.
”Bekräftelsen att det inte finns något alternativ till Minsk-avtalen är en kraftfull signal till Kiev, som man fruktade så mycket där. Den sista frasen från pressmeddelandet “I allmänhet ägde förhandlingarna rum i en affärsmässig och uppriktig atmosfär, man enades om att fortsätta gemensamt arbete med hela den aktuella dagordningen” – inspirerar till en viss optimism. Formatet för de riktiga “europeiska tre” behåller uppenbarligen en uppenbar potential för framtiden”, skrev senatorn på sin Facebook-sida.

Förhandlingarnas karaktär har förändrats avsevärt. Förhandlingar för förhandlingarnas skull hålls inte längre. Varje gång diskuteras specifika utkast till beslut. Det finns alltid en skriftlig position för varje deltagare på bordet. Det har blivit svårare att spela komedi. Kanske är det därför som Ukrainas representanter märkbart har minskat sin verksamhet i “Normandieformatet”.

De fortsätter att utarbeta dessa “siffror” i kontaktgruppen, där de blockerar alla försök att säkerställa transparens och reglera förhandlingsförfarandena”.
Å ena sidan finns det inget behov av att bygga några konspirationsteorier om att Putin, Merkel och Macron efter eget gottfinnande vill avgöra Ukrainas öde, avskriva Zelensky och så vidare. Å andra sidan bör Kiev känna på sin egen hud hur det känns när någon annan avgör frågor som direkt berör eb, utan att fråga efter ens åsikt, hur myndigheterna försöker göra med folkrepublikerna. En sådan situation har dock redan funnits i Ukrainas moderna historia. Maidan.
När USA orkestrerade och genom händerna på aktivister genomförde en statskupp, förändrade regeringen i landet, dess politiska och ekonomiska system, såväl som utrikespolitisk inriktning. Och de människor som nu leder Ukraina motsatte sig inte detta utan gav tvärtom aktivt stöd till utländska “partners”.


Göteborgsposten ” Merkel och Macron i samtal med Putin om Sputnik V

Göteborgsposten (GP) rapporterar också från mötet i tisdags, 30 mars. GP skriver att de politiska ledarna bl.a. har talat om användning av det ryska vaccinet Sputnik V i EU.
Den tyska regeringen har redan tidigare uttalat sig positivt till att använda Sputnik V, förutsatt att det godkänns av det europeiska läkemedelsverket EMA. Frågan har blivit allt hetare ju större problem EU fått med de avtalade vaccinleveranserna.

Frankrike, å andra sidan, har haft en kyligare inställning till det ryska vaccinet, och anklagat Ryssland för att vara mer motiverat av att vinna geopolitiskt inflytande än av medmänsklig välvilja. Vaccinet används för propaganda, snarare än solidaritet, hette det när Frankrikes utrikesminister Jean-Yves Le Drian intervjuades av France Info Radio.

Tyskland är inte ensamt om att ha visat intresse för det ryska vaccinet. Under tisdagen rapporterade österrikiska medier att landets kansler, Sebastian Kurz, förhandlar med Moskva om leverans av en miljon Sputnik V-doser till juni.

EMA har inlett en rullande granskning av Sputnik V, ett första steg mot ett godkännande i Europa. Tidigt fanns det oro för vaccinets säkerhet, eftersom Ryssland började använda det innan storskaliga tester var genomförda. Senare har den ansedda tidskriften The Lancet publicerat studier som visar att vaccinet är säkert och hade en skyddseffekt på 90 procent.

Macron och Merkel talade uppmanade också Putin att behandla den fängslade oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj väl och att bevara hans rättigheter.

Föregående artikel21,5 miljoner skäl att förstatliga bankerna.
Nästa artikelGreat Barringtondeklarationen – för bättre Coronapolicy?
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

1 KOMMENTAR

  1. Zelensky avskrevs: ämnet Donbass diskuterades utan honom.
    Kiev beskrev denna extremt smärtsamma och förödmjukande situation för de ukrainska myndigheterna.
    Anledningarna till att Moskva, Berlin och Paris i huvudsak nekade Kiev rätten att diskutera kriget i Donbas verkar uppenbara. Detta anges indirekt i meddelandet, som släpptes av Kremls presstjänst efter det virtuella mötet: ” Den ryska sidan uttryckte allvarlig oro över eskaleringen av den väpnade konfrontationen som Ukraina provocerar på kontaktlinjen och den faktiska vägran att genomföra vad som överenskommits i juli 2020 i kontaktgruppen. ”Ytterligare åtgärder för att stärka eldupphör”.
    Allt Ukraina kan framkalla en förvärring: på Minsk-webbplats finns det inga sätt att få situationen ur återvändsgränden. Och just på grund av den ukrainska sidans ställning, som genom olika politiker och tjänstemäns läppar, inklusive Zelenskys, upprepade gånger har förklarat att Minsk-avtalen inte är genomförbara i sin nuvarande form.
    Troligtvis är Tyskland och Frankrike överens om denna tolkning av händelserna. Kriget, som har pågått i 7 år på den europeiska kontinenten, har stört alla, trots att det kollektiva väst en gång stödde Maidan, vilket så småningom blev orsaken till utbrottet av fientligheter i Donbass.
    Dmitry Peskov sade, ”tills de beslut som överenskommits vid toppmötet i december 2019 har genomförts kan det inte finnas något nytt möte med de fyra”.
    Liknande uttalanden gjordes tidigare i Paris och Berlin, även om deras ställning då och då förändrades i en eller annan riktning. Det verkar som om den här gången kom de överens med Moskva, som tror att det helt enkelt inte finns något att prata om med Ukraina hittills.
    Det finns en annan viktig aspekt. Det finns en synpunkt enligt vilken den nuvarande försämringen av kontaktlinjen orsakas av Kievs avsikt att locka den nya amerikanska regeringens uppmärksamhet för att sätta en plats för sig själv på USA:s utrikespolitiska agenda. Ukraina är redo att fortsätta fungera som ett lydigt instrument inom ramen för Washingtons anti-ryska politik.

    Om så är fallet pekar Merkel och Macrons deltagande i videokonferensen på skillnader i Amerika och Europas tillvägagångssätt till Donbas-problemet.

    Europeiska länder behöver inte krig på sin sida. Förenta staternas intressen. Där krig är ett effektivt sätt att komplicera Rysslands liv, som stöder DPR och LPR.

    En tydlig signal har givits till Vladimir Zelensky. Om han inte åtminstone uppvisar ett minimalt konstruktivt förhållningssätt till Donbass-problemet, kan han helt avskrivas och externa krafter kommer att bygga utsikterna för en fredlig lösning.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here