Ukrainakrigets ABC 

7
230

Detta är en artikel av Ola Tunander, professor emeritus i fredsforskning, vilken vi gärna gärna återger, som vanligt. Översatt av Rolf Nilsson. Mina bilder och understrykningar.

Ola Tunander


Källa:
https://olatunander.substack.com/p/the-abc-of-the-ukraine-war?utm_source=post-email-title&publication_id=1510517&post_id=144104500&utm_campaign=email-post-title&isFreemail=true&r=103ae5&triedRedirect=true&utm_medium=email ”>https://olatunander.substack.com/p/the-abc-of-the-ukraine-war?utm_source=post-email-title&publication_id=1510517&post_id=144104500&utm_campaign=email-post-title&isFreemail=true&r=103ae5&triedRedirect=true&utm_medium=email 

Ukraina kyrkogår

President Volodymyr Zelensky sade i december 2023 att hans militära befälhavare ville mobilisera upp till 500.000 nya soldater. CNN skrev i februari 2024: ”När Ryssland vinner terräng behöver Ukraina fler soldater”. De har börjat kalla in unga män. Den nya militära minneskyrkogården utanför Kiev kommer att ha kapacitet för 150.000 begravningar, men de flesta människor begravs i öster på ändlösa fält med ukrainska flaggor som i Kharkiv. Redan i november 2022 talade EU:s Ursula van der Leyen om en förlust av ”100.000 ukrainska soldater”. Ukraina kan nu ha förlorat flera hundra tusen soldater. Ryska siffror pekar idag på 500.000. En polsk general gav ännu högre siffror. En läcka 2023 från Pentagon till New York Times uppskattade att Ukrainas dödstal var stan fem gånger högre än de ryska. Bilden är från president Zelenskys besök på militärkyrkogården Lychakiv i Lviv i västra Ukraina nära Polen, december 2023 (Foto: Public Domain). De döda soldaterna hedras med blågula ukrainska flaggor och med de svarta flaggorna från andra världskrigets Ukrainska rebellarmé (UPA) som leddes av nationalisterna Stepan Bandera och Roman Shukhevych. Den senare var befälhavare och ställföreträdare för Nachtigal-bataljonen och Schutzmannschaft-bataljonen 201 under tyska Abwehrs generalkommando, och han var befälhavare för UPA och ansvarig för massakrernaomkring hundratusen polacker, ryssar och judar. I dag har statyerna från sovjettiden i västra Ukraina ersatts av statyer av Bandera och Shukhevych. 

 * 

 [En norsk version av denna artikel publicerades i den norska tidningen Dagsavisen, en tidning som har stått nära det norska Arbeiderpartiet]. 

 * 

 Varför fortsätter kriget i Ukraina? Hur ska kriget kunna stoppas? För att förstå detta måste vi titta på hur de politiska ledarna tänker i Kiev, Moskva, Washington och London. Vi måste förstå vilken betydelse Ukrainakriget har för dessa ledare. Vi måste börja med det uppenbara, det som alla borde känna till: Ukrainakrigets ABC. 

Putins tal 22/4 2022

A. Från första dagen sa Vladimir Putin: Ryssland hade ställts inför ett hot ”mot statens själva existens”. Han såg kriget som ”existentiellt”. Och Putins uppfattning skiljer sig inte från andra i den ryska eliten, skrev USA:s dåvarande ambassadör i Moskva, William Burns, till sin utrikesminister Condoleezza Rice 2008. Ukraina ligger bara 500 km från Moskva. Om västliga styrkor går in i Ukraina skulle det omöjliggöra allt försvar av Ryssland. Och amerikanska ledare som den tidigare försvarsministern och vicepresidenten Richard Cheney har sagt att de vill bryta sönder Ryssland. För Moskva blev det, för att överleva, nödvändigt att neka väst militärt tillträde till Ukraina. Om USA skulle gå in i Ukraina skulle väst passera den ”klaraste av alla röda linjer”, för att citera ambassadör Burns, nuvarande CIA-chefen William Burns från 2008.  Detta skulle vara ”en krigsförklaring”, sade Tysklands förbundskansler Angela Merkel. Den mest uppenbara provokationen någonsin.

Trots detta fortsatte USA sin militära uppbyggnad i Ukraina. USA ville i själva verket provocera fram ett krig med Ryssland i Ukraina – ett krig som Ukraina aldrig skulle kunna vinna. Ryssland har en mycket större industriell bas än Ukraina. Man producerar flera gånger mer artilleripjäser än västländerna tillsammans, vilket är avgörande i ett utdraget krig. Ryssland har mer än 140 miljoner invånare, medan Ukraina bara hade 40, och många av dem har flytt landet. Särskilt män från östra Ukraina gömmer sig (4,5 miljoner) och vill inte vara en del av kriget (se Arestovich nedan). Ukraina kommer snart att ha brist på trupper. Rajmund Andrzejczak, tidigare chef för den polska generalstaben, sa att ”Ukraina håller på att förlora det här kriget”. Det stod faktiskt klart redan från krigets första dag. Ett land som Ukraina kan inte vinna över det mycket större Ryssland om Ryssland uppfattar kriget som ”existentiellt”. För dem som visste något om ryskt militärt tänkande var det klart från dag ett: Ukraina skulle förlora detta krig, och ju mer vapen väst ger Ukraina, desto fler soldater kommer att dö. Frågan är bara hur många hundratusentals ukrainska soldater som ska dödas innan man är beredd att inleda fredsförhandlingar. 

B. Från 90-talet hade Ryssland ett viktigt krav: ”ett neutralt Ukraina”. Sedan 2008 har Ryssland sagt att ett ukrainskt NATO-medlemskap skulle leda till krig, men USA med stöd av den nationalistiska eliten i västra Ukraina drev ändå på för ett ukrainskt NATO-medlemskap. Minskavtalet 2014-15 gav Ryssland en ”garanti för ett neutralt Ukraina” och Ryssland var nöjt med det, men från och med 2019 skrev Ukraina in sin ambition att gå med i Nato i grundlagen i direkt strid med Minskavtalet, samtidigt som amerikaner och britter byggt upp militärt i Ukraina. Enligt Ryssland var detta ett brott mot flera avtal. Ryssland gick in med en militär styrka den 24 februari 2022. Just i detta ögonblick sa president Putin: ”Vi har behandlat alla nya postsovjetiska stater med respekt […]. Ryssland respekterar alla postsovjetiska staters suveränitet, och vi respekterar och kommer att respektera deras suveränitet. […] Det är inte vår plan att ockupera ukrainskt territorium”, sade han. Men Ryssland kan inte acceptera ett ”västligt hot från dagens ukrainska territorium” Ryssland krävde ett neutralt Ukraina. Ukrainas chefsförhandlare från samtalen med Ryssland i mars-april 2022, David Arakhamia, sa: Ryssland ville ha ett neutralt Ukraina. ”Faktum är att detta var nyckelpunkten. Allt annat [var] kosmetiskt”, sade han. President Zelenskijs militära rådgivare Oleksiy Arestovych, som också deltog i Istanbul, sade att förhandlingarna var ”framgångsrika. Vi öppnade champagneflaskan. Det var helt och hållet framgångsrika förhandlingar”. Ryssland hade inga territoriella anspråk, men den brittiske premiärministern Boris Johnson reste till Kiev och sade, enligt Arakhamia, ”Vi borde inte skriva under något alls med dem, och låt oss bara slåss”. [Text Wrapping Break][Text Wrapping Break]Efter detta förlorade Ryssland allt förtroende för en förhandlingslösning. När väst inte accepterade ett neutralt Ukraina som en buffert mot västliga militära styrkor hade Ryssland bara ett alternativ: att inkludera det rysktalande östra Ukraina i Ryssland för att säkra en sådan buffert. Ryssland kräver dock fortfarande ett neutralt ”rest-Ukraina” och ju längre kriget fortsätter, desto mer territorium kommer Ryssland att ta.  

C. I USA:s ledarskap visste alla att Ukraina aldrig skulle kunna vinna kriget och aldrig skulle kunna återta förlorad mark. För USA:s del handlar kriget inte i första hand om Ukraina. USA:s policy är att ”kämpa till sista ukrainare”, sa president Bill Clintons biträdande försvarsminister, ambassadör Chas Freeman. Viktigast för USA är att ”försvaga Ryssland”, sade president Bidens försvarsminister Lloyd Austin. General Harald Kujat, tidigare tysk försvarschef och ordförande i NATO:s militärkommitté (2002-05), sade att USA använder kriget i Ukraina för att ”försvaga Ryssland” innan USA inleder sitt krig mot Kina. [Text Wrapping Break][Text Wrapping Break]För USA handlar kriget idag inte om Ukraina, utan om Ryssland. Man vill att Ryssland ska falla sönder. Men hur skulle USA få det ukrainska ledarskapet att acceptera ett destruktivt krig på sin mark? För att förstå detta måste vi lyssna på Oleksiy Arestovych. Han sa redan 2019 att det bästa för Ukraina ”naturligtvis är ett stort krig mot Ryssland och ett Nato-medlemskap som ett resultat av en seger över Ryssland” Och han fortsatte: ”Med en sannolikhet på 99,9 procent är vårt pris för att gå med i NATO ett fullskaligt krig med Ryssland”. Amerikanerna och britterna hade uppenbarligen sagt till Kiev att trappa upp kriget mot det rysktalande östra Ukraina för att utlösa ett storkrig med Ryssland i syfte att få NATO att besegra Ryssland och öppna upp för Ukraina att gå med i NATO. [Text Wrapping Break][Text Wrapping Break]Allt handlade om att provocera Ryssland till krig, men redan från krigets första dag hävdade västmedia att ”Putin ville erövra Ukraina”. Trots att man gick in i Ukraina med en alldeles för liten militär styrka för att ockupera landet och trots att de ukrainska ledarna sade att Putin ville ha ”neutralitet”, inte erövra Ukraina, talade alla västmedier om en ”fullskalig invasion”, ”en oprovocerad attack” och att Putin ville erövra Ukraina. Problemet är att ju längre kriget varar, desto mer territorium kommer Ryssland att ta och desto fler ukrainska soldater kommer att dödas. Ukraina kunde ha haft en neutral suverän stat om man hade accepterat Minskavtalet från 2015 eller om man hade accepterat det framförhandlade avtalet med Ryssland från mars-april 2022. Men i stället följde de det brittiska rådet att inte förhandla med Putin, ”krokodilen”, för att citera Johnson. Detta är tragiskt. 

 När generalsekreterare Jens Stoltenberg argumenterar för att man bör stödja ukrainarna med mer avancerade vapensystem för att göra deras sits starkare ”vid förhandlingsbordet” har han inte förstått att Ryssland inte är USA. USA kan backa ur och gå ifrån ett krig när det blir för kostsamt. USA lämnade krigen i Vietnam, Afghanistan och Irak när kostnaderna för dessa krig överskuggade alla utsikter till framgång. Men Ryssland skulle inte gå in i ett sådant ”valfrihetskrig”. För Ryssland anses kriget i Ukraina vara ”existentiellt”.  

 Man kommer att använda alla nödvändiga medel för att vinna kriget. Ukraina och inte ens de europeiska staterna kan vinna ett krig mot en stor kärnvapenmakt som Ryssland, och det är osannolikt att USA skulle anfalla Ryssland, t.ex. anfalla den ryska flottbasen i Murmansk, eftersom Ryssland i så fall skulle anfalla den amerikanska flottbasen i Norfolk (Washington), och med den nuvarande ryska utvecklingen av hypersoniska missiler är Ryssland inte på något sätt svagare än USA i detta avseende. Å andra sidan är Ryssland inte intresserat av att erövra andra. Man vill bara ha ett neutralt Ukraina och avskaffa hotfulla vapensystem vid sina gränser i enlighet med FN-stadgan (art. 2:4). 

 (som lyder: Alla medlemmar skall i sina internationella förbindelser avstå från hot om eller användning av våld mot någon stats territoriella integritet eller politiska oberoende eller på något annat sätt som är oförenligt med Förenta nationernas syften. ö.a.) 

Andra artiklar av Ola Tunander: https://www.globalpolitics.se/?s=ola+Tunander

Se även Varför angrep Ryssland Ukraina?

Föregående artikelFox News sparkar Tucker Carlson – alltför mycket av en kritisk sanningssägare
Nästa artikelDmitrij Medvedevs tal om Rysslands strategiska gränser
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

7 KOMMENTARER

 1. President Voldemort Kokainskys mandat har gått ut.

  ”Zelenskyj styr nu Ukraina i kraft av undantagslagar. Val skulle ha hållits i mars men inställdes.

  Från 80 % väljarstöd som han hade i februari 2022 hade han i början av mars enligt opinionsmätaren SOCIS endast 23,7 % av väljarna bakom sig i en tänkt första valomgång där han skulle ha ställts mot generalen Valeryj Zaluzjnyj som skulle ha vunnit i en andra omgång.”

  Det är det ukrozionazi demoNkratiska styret i nötskal.

 2. Stollenberg är besviken och står med Zelenski där man bokstavligt talat hör hur denna livsfarliga korkskallen uppviglar och pressar övriga. Fortsätta kriga är de bästa tydligen och alla måste skynda på med sina leveranser. Både militärt och finansiellt. Det är ärligt talat pinsamt varje gång jag lyssnar på Stollenberg. Han kan ALDRIG hålla tillbaka och han är sämst på att dölja de. Under 8års tid fanns Minsk avtalet där Ryssland ständigt på diplomatisk sätt kämpade för detta FN stödda avtal. Som var det bästa för Ukraina själva. Men som vi vet idag förde man Ryssland bakom ljuset och det var totala lögner. Jag undrade jämt under dom åren hur i skogen man tillät Ukraina komma undan med ALLT. Man kunde så lätt tvingat Ukraina att implementera Minsk avtalet, som även var det bästa för Ukraina själva. Vad hade Ukraina att säga eller sätta emot dessa 8åren minsta lilla?? Inte ett SKIT. Ett klick av nynazisterna och övriga högerextrema terrorister tilläts sätta tonen. Det var vidriga spel fram och tillbaka under dom åren. Och varför fortsätter man ständigt från medierna och även dom flesta Usa ledda västliga ledarna STÄNDIGT kalla detta för det fullskaliga invasionen?? Rakt igenom tvärs igenom ren lögn är det. Europeiska befolkningen har blivit förda bakom ljuset och detta är högst pågående i detta nu med raka lögner propaganda och desinformation. Usa och dess satelliter kunde EJ låta Ukraina vara ifred. Man ville ha detta krig. Fan vad vidriga man varit. Man ljuger och manipulerar ständigt för att dölja sina alla misslyckanden. Man tror nu att dessa nya paket från Usa på närmare 650miljarder(Då utan att räkna övriga som också tillkommit med nya paket från EU men även Lill-Brittanen) Det kommer EJ få Ukraina vinna SKIT. Folket blir förda bakom ljuset på mest vidriga och häpnadsväckande sätten. Detta har ALDRIG varit en så kallad fullskaliga invasion. Dom västliga ledarna och dess militära befälhavare vet detta till tusen procent. Men informationskriget måste fortsatt vara säkrat i Usa Natos sida. Det Ukraina kommer göra framöver är att ENDAST begå terrorattentat efter terrorattentat mot Ryssland. Det finns EJ SKIT att hämta från fronten. Vilket dessa Usa Nato korkskallarna också vet. Det blir fortsatta terrorattentat efter terrorattentat HELA sommaren, utan att dessa har MINSTA lilla relevans för fronten. Glöm EJ detta. Efter att sett hundratals klipp och videor från fronten och från båda sidorna måste jag säga att jag verkligen beundrar hur Ryssland STÄNDIGT tänker på civila. Detta är häpnadsväckande när man jämför med Ukraina som HELT är tvärtom och skiter i civila oavsett. Man har västvärlden Usa Nato EU och all dess medier bakom sej. Men jag beundrar verkligen hur Ryssland på allvar stoppat MASSOR med offensiv försök för att skona civila. Därför är dom civila förlusterna så låga när man tittar helheten under 26MÅNADER. Det är mycket låga siffror jämfört med så många andra konflikter/strider. Ukraina är terrorister och ligger själva bakom så många civila dödsfall bara för att dessa EJ gått emot ryssen. Sedan har man alla dessa 10tusentals utländska krigare också som krigat för Ukraina. Det finns terrorister även bland dessa. Självfallet är medierna tysta TROTS dom så många ryska bevisen. Jag verkligen förundras över hur försiktiga Ryssland varit mot civila så många gånger vid fronten. Man kan så många gånger tex 500meter framför sej se ca100ukrainska beväpnade soldater, men där det också finns 20talet civila och Ryssland avbryter attacken GENAST, när man istället direkt kan bomba sönder dessa utan MINSTA tvekan. Vad gäller förlusterna finns idag inga EXAKT siffror men det är HELT uppenbart att Ukraina har förlorat över200tusen soldater minst, lågt räknat. Jag tror på det dubbla egentligen utan MINSTA lilla tvivel. Därför saknar Ukraina manskap också idag. Medans allt man hört om ryska förlusterna är en myt från början till slut. Skulle gissa att det går minst 5 Ukrainska soldater för varje Ryss utan MINSTA tvekan. INGET under det. Man måste tänka på att detta pågått över 2år vi pratar 26månader nu. Stollenberg Biden och övriga Nato EU nissar ljuger och manipulerar ständigt befolkningen i Europa. Men det börjar bit för bit explodera i ansiktet på dom allt börjar de märkas nu. Vi kommer se terrorattentat efter terrorattentat under kommande månaden nu och över sommaren från Ukraina utan MINSTA lilla tvivel. Man har INGET annat. Det är HELT desinformation propaganda och lögner folket matas med för att fortsätta tillåta ALLA dessa miljarderna. Sverige har redan skickat 37miljarder och snart kommer nästa paket. Jag har saknat diplimater under denna krisen och även i allmänhet på senare åren nu. Det känns verkligen som att vi hade många fler seriösa diplomater, både som ledare och även från FN och dess organ före denna kris. Det ser tyvärr inte bra ut för Ukraina och jag kan tänka mej att dom ångrar arslet av sej som ej skrev under avtalet med Ryssland där dessa var helt överens för 2år sedan i Istanbul. Det varit flera som beklagat att man ej skrev under förhandlingarna som var helt klara för 2år sedan i Turkiet, och hade sluppit denna katastrof. Självfallet gick Usa och Lill-Brittanen med den största Clownen Boris Johnson tvungna att förstöra och EJ tillåta avtalet och slut på striderna. Vilken tragedi för Ukraina dessa två åren efter det nu

 3. Jag tittar på bilden ovan från krigskyrkogården i Ukraina.
  Eller begravningsplatsen. För jag tror kyrkor och begravningsplatser är skilda åt i alla de här östslaviska länderna.
  Det jag lägger märke till är att det inte längre är ortodoxa kristna kors på gravarna.
  Istället är det kors liknande våra protestantiska.

  Är det så att den här Västorienterade liberala ”Majdanregimen” i Ukraina nu försöker eliminera den uråldriga ortodoxa traditionen i Ukraina?

  I så fall tror många ukrainare kommer känna sig vilsna, särskilt de äldre som haft traditionen med sig sedan alla generationer de kan minnas.
  De vet inte längre vad som är rätt eller fel och inte heller vart de hör hemma.

  Tveksamt om det kommer bli något nytt Ukraina.
  Risken är nog större för sönderfallet och splittringen där grannländerna kommer hålla sig framme och ta sina historiska delar tillbaka.
  Det Ukraina som då blir kvar är ett litet land.

  Johan de Naucler kan få alla sina ukrainska vänner utspridda till både Ukraina, Moldavien, Ungern, Slovakien, Polen, Belarus och förmodligen också till Ryssland dit halva Ukraina egentligen tillhör.

 4. Till arbetarklass. Ortodoxa kyrkan i Ukraina har ju attackerats av Zelenski regimen i över 2år nu. Man har här hemma självfallet försökt dölja det men misslyckats. Det finns MASSOR av bevis här. Är förvånad att du inte känner till det. Alla dom som tillhört Moskva Patriarkatet har ju blivit förföljda på mest vidrigaste sättet. Kyrkor och klostrar som direkt tillhör Ryssland har konfiskerats ju. Även nyare kyrkor som Ryssland själva byggt på senaste decennier under 2000talet har helt beslagtagits ju. Det finns många präster, munkar och biskopar som tvingats fly till Ryssland ju. De inte allt. Man har även fängslat flertalet munkar och biskopar då dessa EJ velat ta ställning och bara ha sina kyrkor med församlingar ifred. När dessa bara velat vara ifred utan att lägga sej i konflikten har dom körts ut och även fängslat i flera fall. Det finns flera av dessa som sitter i fängelse idag. Ukraina har ju överfört hundratals ryska ortodoxa kyrkor till egna nationella kyrkan, och gjort förändringar som borde chocka vem som helst. Många biskopar och munkar har under hot tvingats ta ställning för Ukraina och lyder nu under den nya ukrainska patriarken. Medans övriga gått över till den protestantiska. Där även alla högtider, traditioner, viktiga datum HELT kapats och ändrats. Det finns MASSOR att hämta här. Zelenski och hans följe har förvirrat alla troende och förstört så mycket så man häpnar. Det såg man redan under år2022 julen och nyår där folket var helt förvirrade. Men det blev MYCKET tydligt förra påsken och senaste julen. Man kunde höra så många församlingsmedlemmar som blev tillfrågade om vad dessa tyckte om dessa förändringar,och alla olika ändrade datum firande. Dom flesta var HELT klart förvirrade och gillade inte de, men flera var lite försiktiga också framför kameran även om dessa också kritiserade detta. ALLT ska vara och förvandlats till att vara och ske på europeiskt sätt. Ett par som svarade fastnade i huvudet på mej, dom svarade(ungefär)Men vi är ortodoxa och det går inte att bara ändra på det ortodoxa till att bli europeiska. Det är HELT fel. Vi tänker fira som Ortodoxa för vi är Ortodoxa och det har inget med Europa att göra. Men man kan EJ bara ändra den ortodoxa läran och reglerna/datumen, de funkar EJ så. Glömmer aldrig det parets svar. Denna förföljelse är jävligt vidrigt gjort mot kyrkan och Moskva Patriarkatet under hot och tvång. Tro det eller ej men jag är själv ortodox kristen. Och jag även föddes också som ortodox kristen. Vet inte om jag skrivit de här förut men jag tillhör en av dom orientaliska ortodoxa kyrkan då. Det är EJ skämt. Men vill inte gå in på det eller säga exakt vilken men det är HELT sant. Tror nog att redaktören här på bloggen helt klart känner till de

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here