21,5 miljoner skäl att förstatliga bankerna.

4
782
Proletären: Swedbanks chef Birgitte Bonnesen.

I kvälls-serien “Aktuella artiklar för ett år sedan och idag” återpubliceras denna artikel som verkar vara aktuell i högsta grad… Minns domen mot Swedbank på 4 miljarder nyligen. Enorma vinster, och de ska nu få låna våra pengar rekordbilligt för att låna ut till företag i kris – och tjäna pengar på det.


Proletärens chefredaktör för ett år sedan Jenny Tedjeza har en kort, kärnfull artikel i oumbärliga Proletären, vilket avslutas med ett väl underbyggt förslag.

Proletären: 21,5 MILJONER SKÄL ATT FÖRSTATLIGA BANKERNA

 


 

Proletären: Birigitte Bonnesen glider iväg med en väl tilltagen fallskärm som lön för sin gangstergärning.

Systemet är genomruttet och den ekonomiska eliten kommer undan med precis vad fan som helst.

Så kan man beskriva känsloläget hos folk i allmänhet efter skådespelet kring Swedbanks stämma i veckan.

Swedbank är en av de svenska storbanker som först erövrade halva den lettiska bankmarknaden och öste ut krediter. När krisen kom räddades bankerna av svenska staten. Lettland tilläts inte devalvera sin valuta, för det skulle slagit mot bankernas vinster, och krispaketet för vanligt folk i Lettland blev inte nådigt. Bland annat sänktes lönerna i offentlig sektor med 25 procent.

Efter Uppdrag Gransknings avslöjande att Swedbank bistått kriminella med penningtvätt beviljades styrelsen ändå ansvarsfrihet på stämman. VD:n Birgitte Bonnesen fick visserligen sparken, men hon går inte lottlös från banken. En fallskärm på 21,5 miljoner får hon som belöning för sin gangstergärning.

Medan vanliga människor som fifflar straffas hårt av systemet, kan den ekonomiska eliten bli ännu rikare på kuppen.

Medan vanliga människor som går i pension får vända på varenda krona, sitter både den politiska och ekonomiska eliten tryggt med egna pensionssystem och avgångsvederlag.

”Tänk på att jag inte är fattig”, säger Birgitte Bonnesen när en mer än lovligt servil reporter från Expressen får första intervjun efter beskedet.

Och visst tänker vi på det. Sverige har ett rikedomsproblem av gigantiska mått. Börsbolagens vd:ar snittade på 2 miljoner i månadsinkomst förra året. Ett lönelyft på 12 procent jämfört med 2017. Detta är samma människor som gärna talar om ”ansvarsfull löneutveckling” när det är dags för avtalsrörelse.

Systemet är ruttet för att det i rask takt skapar nya miljardärer i ena änden och fattigpensionärer i den andra. Och för att vanliga regler och lagar aldrig gäller eliten.

Det är sjukt att en handfull storbanker har monopol på att hantera våra pengar. Vi blir skuldslavar åt dem, medan de i lugn och ro kan ägna sig åt både laglig och kriminell utsugning i jakten på nya marknader och nya vinster. För att de är ”too big to fail”.

Systemet är ruttet och bankerna måste förstatligas.

Relaterat
Uppdrag Granskning: Swedbank-härvan, korruption hos Janukovitj och i dagens Ukraina. Vad stämmer?
Bankmaffian visar sitt riktiga ansikte.
Inte stanken från bara Panama Papers! USA-elitens skattefiffel döljs.

4 COMMENTS

  1. Som vanligt bra skrivet av Jenny Tedjeza, men det här spektaklet verkar vara något utöver det vanliga.
    Man undrar om det handlar om en ny fas i USA;s krigföring för att försvara dollarn. Intrycket jag får är att den amerikanska finansinspektionen är dagens B52 och att det som nästan ser ut som en märklig fredlighet från Vita Huset bara är krigets fortsättning med andra medel.
    https://www.8dagar.com/2019/03/vad-ligger-bakom-swedbankkrisen.html

  2. De banker som stått närmast socialismen och staten är också de banker där korruptionen härjar som värst. De mindre och privatägda bankerna verkar klart mer seriösa. Jag lämnade Swedbank, som för länge sedan hade koppling till partiet Socialdemokraterna, för några år sedan och flyttade mitt till en mindre privatägd bank och det är absolut inget jag ångrar. Jag får service som passar mig bättre och känner mig inte som offer när banken ändrar i sina stora gemensamma lösningar för sina “kunder”. Det socialdemokratiska partiet i Slovakien förlorade nu presidentposten som istället gick till en kvinna från något miljöparti. Folket var helt enkelt trötta på korruptionen. Jag tror det stora maktpartierna i spåren av socialismen har spelat ut sin roll. De ruttnar bort som en röd tråd genom hela Europa.

  3. Det är sådant som gör att bankirvampyrerna blir vredgade. Ryssland ansluter sig till den Kinesiska SWIFT systemet. Björne och Draken kan göra BIZNESS utan bankirens insyn, mellanhand eller nosande. När fler och fler följer detta exempel kommer City of London att död av blod torka. Sedan följer New York/Federal Reserve och inte längre därefter blir det ajöss med Hell Aviv (alla Meiliewovsky von Chinkwisnsky lämnar Palestina)

    https://www.rt.com/business/455121-russian-banks-chinese-swift/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here