Andra fina föredraget från mötet ”Mellanöstern och Globala Syd inför en ny världsordning” 21 juni!

1
977
Från mötet i Xian med ledare från Centralasien.

Detta är Hans Öhrns föredrag vid mötet ”Mellanöstern och Globala Syd inför en ny världsordning” 21 juni i fullsatt sal Draken på Solidaritetshuset i Stockholm. Det är inspelat av Rolando Zanzi. Tack Rolando.

https://onedrive.live.com/?authkey=%21As47S9rw9g5CAjg&id=4751A222B73C6EC3%2142324&cid=4751A222B73C6EC3&parId=root&parQt=sharedby&parCid=27786EC2134D2EFA&o=OneUp

 

Bakgrund Stora förändringar har på kort tid skett i Mellanöstern eller Västasien.  Saudiarabien och Turkiet återupprättar diplomatiska relationer med Syrien som åter välkomnas i Arabförbundet. Iran och Saudiarabien försonas under kinesisk medling, vilket kan öka möjligheterna till fred i Jemen. Initiativ från Kina finns för fredssamtal mellan Palestina och Israel. USA:s ställning försvagas märkbart. Är vi verkligen på väg från en USA-dominerad värld mot en multipolär värld? Hur reagerar Globala Syd och vad innebär detta för BRICS och BRI? Hur kommer USA att svara? Och hur kan Sverige agera?
Föredrag av Christer Lundgren, medlem i redaktionskommittén av Folket i Bild Kulturfront och Hans Öhrn, ordförande i Sveriges fredsråd inledningsvis. Bland annat såldes  sommarnumret av tidningen Folket i Bild Kulturfront med artikeln ”Vändpunkter i Västasien” av Christer Lundgren.
Arrangörer: Folket i Bild – Kulturfront, avdelning 5 (Stockholm och andra områden) samt Sveriges fredsråd.
Föregående artikelLäs Stefan Lindgrens bok ”Vitare kan tvätten inte bli. EU:s historieskrivning om andra världskriget.”
Nästa artikelBiden backar på frågan om Ukrainas NATO-anslutning
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

1 KOMMENTAR

  1. Sant, världen förändras, och krigsherren och krigsnationen USA försvagas. Faran ligger i USAs desperation att bibehålla kontrollen över världen, hegemonin. Kommer USA att reagera som USA alltid har gjort, med mer krig, mer död och mer lidande. Mycket står på spel för mänskligheten och envar måste på sitt eget sätt bidraga till krigsnationen USA fall och förintelse. Det främsta vapnet för att befria världen från detta förtryck ligger i Internet. Att övertyga allt fler människor i världen att verka för att fälla tyrannen.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here