Apartheidlagar på gång i Ukraina? Ny lag delar upp ukrainare första och andra klassens människor

15
1939

 

Läsaren ”M” har skickat mig denna text som kommentar. Men tillåtelse av ”M” publiceras detta som artikel nedan. Källan är Anti-Spiegel: Ny lag delar upp ukrainare första och andra klassens människor

”Ny lag delar upp ukrainare i första och andra klassens människor enligt etniska kriterier
Nästan 90 år efter nazisternas raslag kommer det snart att finnas ytterligare en raslag i Europa. Det infördes i parlamentet den 18 maj av Ukrainas president Zelensky. Ta reda på vad lagen säger här.

Texten till lagförslaget till den ukrainska presidentförvaltningen delar upp de människor som bor i Ukraina i ”infödda” och ”icke-infödda.” Översättningen av hur begreppet används är lite svårt, för bokstavligen skulle det behöva översättas som ”rotat ”och” inte rotad ”. Lagen behandlar frågan om vilka folk som har sina rötter i Ukraina och vilka inte.

Enligt denna klassificering bör medborgare i Ukraina ha olika rättigheter i framtiden.

Enligt lagens ordalydelse är ”inhemska” folk de vars etniska samhälle uppstod på Ukrainas territorium och som inte har en egen stat utanför Ukraina. Enligt Selenskys lagförslag är andra attribut för de ”infödda” folken närvaron av ett distinkt språk och kultur såväl som traditionella, sociala, kulturella eller representativa organ. En viktig punkt är att dessa etniska grupper måste förstå sig själva som “inhemska” folk i Ukraina.

Formuleringen är intressant eftersom den utesluter alla människor utom etniska ukrainare, Krimtatarer, Karaiter och Krimchaks från listan över “lokalbefolkningen”.

Det vill säga lagen utesluter ryssar, vitryssar, judar, polacker, ungrare, bulgarer, armenier, moldovier, greker och företrädare för andra etniska grupper som har bott i Ukraina i århundraden och fortfarande bor där ingår inte i den privilegierade klassen “infödda människor”.

I Ukraina är det ingen hemlighet, utan ett ämne i media, att lagen skrevs under tryck från ”Mejlis”. Mejlis är en självutnämnd representation av Krim-tatarerna, firas i väst som frihetskämpar.

Krimtartarer skulle förbjudas i länder som Tyskland eftersom de tillhör den radikala islamiska gruppen “Hizb ut-Tahrir”, som också förbjöds i Tyskland som en islamistisk förening.

Sedan återföreningen av Krim med Ryssland har endast några få tusen Krim-tatarer gått till Ukraina, medan cirka 240 000 har tagit ryskt medborgarskap. Men idag spelar Mejlis, som stöds från utlandet, en viktig roll i ukrainsk politik och kräver autonomi i Kherson-regionen, som jag sa, på grund av flera tusen Krim-tatarer. Selenskys lagförslag kan också tolkas som ett försök att formellt tillgodose kraven från dessa få tusen utan att ge dem autonomi.

Enligt lagförslaget kommer de “inhemska” folken i Ukraina att få omfattande rättigheter inom områdena utbildning, kultur, ekonomi och språk. De kan till exempel öppna sina egna media eller utbildningsinstitutioner där de får arbeta på sitt modersmål, vilket de andra etniska grupperna i Ukraina är förbjudna att göra. Och naturligtvis får endast ursprungsbefolkningen fullt juridiskt och ekonomiskt stöd från staten. Lagen föreskriver särskilt att de ges garantier och rättsligt skydd mot ”alla handlingar som syftar till att beröva dem deras etniska identitet, tvingar dem att assimilera eller integrera dem i någon form, liksom skydd mot ras- och etniska handlingar riktade mot dem eller religiöst hat ”.

Om det ukrainska parlamentet godkänner detta lagförslag kommer en stor del av den ukrainska befolkningen (ryssar, vitryssar, judar, polacker, ungrare, bulgarer, armenier, moldovier, greker och andra) att bli andra klassens människor över natten. Detta är helt konsekvent om vi kommer ihåg att en ny språklag har varit i kraft i Ukraina sedan januari 2021, som förbjuder etniska minoriteter att tala på sitt modersmål offentligt (till exempel när man handlar, hos läkare etc.). Det finns till och med böter för detta och det finns även språkinspektörer som övervakar efterlevnaden av denna lag.

Det är svårt att gissa vad Selensky och hans team kommer att göra med de återstående två åren. Man kan bara hoppas att berättelsen om “icke-medborgare” från de baltiska staterna inte kommer att upprepa sig i Ukraina och att “icke-infödda” inte kommer att berövas sina återstående rättigheter, såsom rösträtt. Eller att de, liksom de ryska minoriteterna i de baltiska staterna, har återkallat sitt medborgarskap.

Det är verkligen anmärkningsvärt att en sådan lag behandlas öppet i ett parlament bara drygt tusen kilometer från Berlin, vars regering stöds ekonomiskt av den tyska regeringen och EU. Men “kvalitetsmedierna” hänvisar till det som rysk propaganda att hävda att det finns äkta nazister vid makten i Ukraina.

Denna lag visar återigen att de ukrainska regeringarna som stöds av väst inte behöver rysk propaganda för att avslöja sig för vad de är: bröder i andan hos dem som passerade Nürnbergs raslagar.

 

Föregående artikelRyanair-bombhot i Vitryssland – ”västerländska” medias berättelser stämmer inte med fakta
Nästa artikelIsrael-Palestina – jakten på enorma gasreserver driver starkt på konflikten!?
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

15 KOMMENTARER

 1. Krim-tatarerna avslöjar Ukrasinska regimens lögner om deras liv.
  Chefen för den regionala nationella-kulturella autonomin för Krim-tatarerna, Eyvaz Umerov, uppmanade Ukrainas president Vlodomyr Zelensky att inte hysa illusioner om Krims återkomst till Ukrina. Umerov försäkrade att Krim-tatarerna, känner sig mycket bekvämare ryska Krim än med Ukrainska Krim.
  I stället föreslog han att den ukrainska ledaren skulle ta hand om sina egna landsmän, slåss mot den växande nationalismen och försöka bevara de återstående gränserna för staten. Kriminvånarna har aldrig ångrat att ha återvänt till Ryssland.
  (EEU) Eurasiska ekonomiska unionen, är en ekonomisk union mellan stater i Europa och Asien. Kazakstan, Ryssland och Vitryssland är grundarmedlemmar, och unionen började verka 1 januari 2015. På Krim existerar det ett starkt stöd för ett medlemskap i EEU, samt ett starkt stöd för positiva relationer med Ryssland.

  Under andra världskriget utsattes 20 nationaliteter för tvångsförvisning från Krim på grund av anklagelser om högförräderi.
  När tyskarna invaderade Krim sommaren 1941 försvarades halvön av den sovjetiska 51:a armén, där det fanns cirka 20 000 krimtatarer i militär ålder. De allra flesta av dessa deserterade till nazisterna och gick som frivilliga i nazisternas tjänst, bildade paramilitära enheter och gick i krig mot Röda Armén. De användes av tyskarna, i straffbataljoner och som vakter i fånglägren. Cirka 40 0000 av Krims 65 0000 judar mördades av tyska SS-trupper med hjälp av krimtatarer. I april 1942 förklarades Krim vara rensad från judar.
  Tyskarna lanserade aktiv propaganda och agitation för att locka tatarbefolkningen till deras sida. De lovade de varje volontär som gick in i tjänsten 2 hektar mark. 1942 såg tyskarna fortfarande ut som sannolika segrare i konflikten, så tatarerna anmälde sig villigt till olika enheter.

  Tyskarna tvingades i april 1944 fly från Krim. Många av de Krim-tatariska legosoldaterna flydde tillsammans med dem.
  Kvar på Krim fanns cirka 200 000 krimtatarer som varit tyska kollaboratörer som på olika sätt deltagit i angivelser, förföljelser och mord.

  Den 11 maj 1944 antog Sovjetunionens Försvarskommitté en resolution om krimtatarerna, som beslutade att förvisa alla tatariska kollaboratörer från Krim senast den 1 juni 1944. Kvar på Krim blev drygt 2 000 tatarer, de som hade vägrat att samarbeta med tyskarna.
  Den 18 maj 1944 började utvisningen av Krim-tatarerna. På tre dagar visades 191 tusen människor ut. Två veckor senare anslöt sig 37 000 Krimbulgarer, armenier och greker till dem. Deras närvaro i regionen förklarades också oönskad.

  Situationen på Krim var inte unik. Efter kriget deporterades en del av den ryska befolkningen som tidigare bott i det oberoende Lettland och Estland från de västra regionerna i Pskov. Varken greker, bulgarer eller tatarer fick återvända till Krim.
  html?utm_source=ria.24smi.info&utm_medium=referral&utm_campaign=11049&utm_content=3471240
  https://sv.wikipedia.org/wiki/Krimtatarer
  https://ukraina.ru/history/20210518/1031400009.html

  • @Ivan 3 juni, 2021 At 16:14
   ”Varken greker, bulgarer eller tatarer fick återvända till Krim.”

   ”Krimtatarerna återfick gradvis vissa av sina rättigheter efter Stalins död 1953. Slutligen fick de den 5 september 1967 officiellt erkännande och var då inte längre att betraktas som förrädare. Då var flertalet fortfarande bosatta i Uzbekiska SSR och började återvända men alla fick inte lov att återvända till Krim förrän den 14 november 1989. På fyra år återvände cirka 250 000 krimtatarer, vilket var ungefär hälften av det totala antalet i det forna Sovjetunionen”.[17]

   https://sv.wikipedia.org/wiki/Krimtatarer

 2. Vill påminna igen om att Sverige har skänkt Ukraina 1 miljard kronor till olika projekt som skall främja demokratin, vilket jag hörde Gustav Fridolin helhjärtat försvara i riksdagen, då SD ifrågasatte detta stora stöd till Ukraina. Det är bra med SD ibland i riksdagen för de ifrågasätter ofta märkliga penningstöd som Sverige ger till andra länder, vilket oftast inte andra partier gör. Inget annat parti ifrågasatte miljardstöd till Ukraina. Vi har nu sett att stora summor pumpats ut från Sverige till Ukraina, men demokratin lyser med sin frånvaro.

  Ivan Katchanovski . professor i politiska studier på Universitetet i Ottawa har lagt ut en artikel av Ted Galen Carpenter på sin twitter, som stöd för hans utsaga om att Ukraina nu är ett gigantisk odemokratiskt land.. Han fortsätter med att Väst och Ukrainska politiker och självutnämnda experter propagerar myten att Ukraina är en demokrati på grund av eget intresse och politiska skäl.
  Ted Galen Carpenter, kompetent i säkerhetsstudier vid Cato Institute och biträdande redaktör vid National Interest skriver i sin artikel: Amerikanska tjänstemän har länge varit förtjusta i att skildra Ukraina som en lyckad demokrati som avvärjer hotet från aggression från ett auktoritärt Ryssland. Washingtons idealiserade bild har aldrig riktigt överensstämt med den mörkare verkligheten, men klyftan har blivit till en avgrund.
  Administrationen och dess allierade i västerländska nyhetsmedier ignorerade bekvämt smutsiga aspekter av den ”demokratiska” revolutionen. I demonstrationen fanns det också beväpnade ultranationalistiska och till och med direkt fascistiska element, som Svoboda och Right Sector som spelade avgörande roller.
  Ultranationalistiska och antisemitiska incidenter av extremistiska grupper på gatorna i Kiev och andra städer blev alltför vanliga under åren efter Maidan-revolutionen. Porosjenko-regeringens egen politik uppvisade också en alltmer auktoritär aspekt.

  • Det som Ivan Katchanovski skriver om och ser, nämligen den odemokratiska utvecklingen i Ukraina. Det ser inte våra politiker och absolut inte SVT:s reporter Bert Sundström. Det behövdes bara några dagar i Kiev för att franska politiker skulle bli chockade över vad de såg på Kievs gator. Så jag undrar varför kan de se vad ingen politiker ser i Sverige, eller också medvetet tiger om i solidaritet med USA.
   Nedan utdrag ur artikel av Alexandra Kharchenko den 5 juni 2021
   Franska senatorer krävde av landets utrikesministerium att reagera på situationen med ultrahögern i Ukraina. Vad betyder det?
   Den franska senaten kan stoppa tillväxten av den högerradikala rörelsen i Ukraina och dess hot.
   En grupp franska senatorer, efter ett besök i Kiev i slutet av maj i år, gjorde en officiell begäran till den franska utrikesministern med en begäran om att uttrycka sin ståndpunkt om den nynazistiska rörelsen i Ukraina, nämligen sådana organisationers verksamhet. som Azov beväpnade enhet.

   Senatorerna Natalie Gulet, Jean-Pierre Maug och Joelle Guerriot från senatens utrikeskommission kräver att den franska utrikesministern talar om den ukrainska frågan i senaten.

   Senatorer blev upprörda över det faktum att de i mitten av Ukrainas huvudstad säljer nazistiska symboler och är registrerade som kämpar för ”Azov”.

   ”Nynazistiska partier är alltmer aktiva, bland annat i Kievs centrum, med skjutbanor, metoder för att montera och demontera Kalashnikov-gevär och rekrytera tjänster för ungdomar till miliser som tydligt förklarar nazistisk ideologi. Identitetsdokument från nazistiska soldater som dog under krig, inklusive medlemmar av Sonderkommando, sprider sig över Andriyivsky Descent, vilket kombineras med utbildning av pro-vita supremacists som uppmuntrar attacker över hela Europa på uppdrag av det ökända Azov-regementet. Frågor om denna fråga och vilka åtgärder den avser att vidta för att undvika spridning av denna dödliga ideologi, sade senatorerna i en begäran .som visade sig stå till förfogande för ”Strana”.

   Senatorerna återvände chockade från Kiev från det faktum att nazistiska dokument såldes öppet på Andriyivskyy Descent, de fick lära sig skjuta, folk stod i kö till Azov-tältet. De spelade in allt på video och skrev en begäran till utrikesministern. I Frankrike finns en sådan praxis: ministrar rapporterar en gång i veckan till senaten. Chefen för utrikesministeriet är nu skyldig att utarbeta ett svar för rapporten om begäran om situationen i Ukraina. Och detta bör bli Frankrikes officiella ståndpunkt.

   • https://www.youtube.com/watch?v=g9iqWnpBFZk

    Som tack för dina två informativa inlägg här sänder jag ett klipp med thegrayzone. Därur framgår bl.a. mellan raderna att det unga gänget faktiskt trodde på den massiva antisyriska propagandan de första åren. Därav Eva Bartletts irritation. Men därefter har de rehabiliterat sig med eftertryck. De var tidigt mycket bättre informerade vad gäller Latinamerika och det var först när de insåg parallellerna mellan USA:s regimbytesprojekt där och i Syrien som de började fatta att det handlar om samma koncept.

    Fast denna tvåtimmarsvideo är faktiskt sevärd på andra grunder. I den medverkar den alltid intressante professor Marandi från Teheran. Han kan bidra med insikter och perspektiv som personer som inte bor i regionen sällan har kunskaper om. Teman är Syrien, Palestina mm.

    • Tack, det är bra att länken finns här, för den är sevärd. Jag såg debatten i direktsändning den 4 juni. Professor Marandi som varit 4 ggr i Saudiarabien sammanlagt 4 månader, dessutom i andra gulfstater kunde göra jämförelsen med Syrien, kunde påvisa betydligt hårdare straff i dessa länder för mindre förseelser än vad som gäller i Syrien.
     Aron har ju varit utsatt för en massiv förföljelse av TYT (the young turks), när jag såg videoinslaget från TYT, så tänkte jag tillbaka 4 år i tiden då gjorde den politiska producenten i TYT en intervju med Tulsi Gabbard, intressant att se och göra en jämförelse med den video där Ana Kasparian går till attack mot Aaron Mate. Skillnaden verkar vara att de får enorma summor pengar av någon givare som vill styra dem i denna riktning som de antagit. De har ju bytt ut den betydligt mer sympatiska Emma Vigeland som intervjuade Tulsi Gabbard mot Ana Kasparian (super otrevlig person tycker jag). Även Jimmy Dore har videoinslaget med Ana Kasparian och Roger Waters har även sagt sin avsky över Ana Kasparian.
     Jag tyckte det var intressant att se Aaron Mate i Syrien så jag har följt honom varje dag på hans twitter, för att se vilka händelser som han lägger märke till och tycker är viktigt att förmedla vidare.
     Därför såg jag också hans föranmälan till videodebatten den 4 juni-kl.21.00.
     Nedan länk går till intervjun med TYT.
     https://www.youtube.com/watch?v=hOPdGYGjCK0
     Länkar även till två videor som Tulsi Gabbard spelade in när hon var i Syrien, Fina att se på.
     Prästen uttrycker väldigt väl den goda kontakten mellan olika religioner som fanns i Syrien.
     Han säger också: terroristerna vill inte att kvinnor skall få vara kvinnor och män få vara män, de vill ha slavar
     https://www.youtube.com/watch?v=bwA2Sfo3HIc
     Den sista videon de hoppfulla studenterna, trots krig och sanktioner
     https://www.youtube.com/watch?v=d06ExRd6INU

 3. NATO-toppmötet i Bryssel: kommer den ”ukrainska frågan” att tas upp och MAP beviljas?
  Även om det slutliga beslutet om utformningen av Natotoppmötet i Bryssel ännu inte har fattats, är det mer troligt att mötet en och en halv timme uteslutande kommer att vara ”familj” och kommer att äga rum utan deltagande av partnerländer. Vladimir Kravchenko skriver om detta i sitt material.

  Källor från ZN.UA hävdar med tillförsikt att Alliansen kommer att svara med en diplomatisk vägran mot de ukrainska och georgiska utrikesministrarnas brev, innehållande en begäran om att hålla ett möte inom ramen för toppmötet med deltagande av ledarna för Ukraina, Georgien och Nato-medlemsländerna.

  När det gäller temat för mötet kommer det att fokusera på diskussionen om interna frågor inom den militärpolitiska organisationen – antagandet av Natos utvecklingsstrategi för en tioårsperiod, samt diskussion om det praktiska innehållet i partnerskapspolitiken . Den ”ukrainska frågan” kommer inte att behandlas separat.

  Kiev strävar efter att slutdeklarationen från Brysselmötet ska innehålla en hänvisning till beslutet från toppmötet i Bukarest, som hänvisar till instruktionen till utrikesministrarna i Natos medlemsländer att inleda processen att bevilja Ukraina MAP. Det är fortfarande okänt om medlemmarna i den militärpolitiska alliansen håller med om detta. Men enligt ZN.UA, under Stefanishinas besök i Bryssel, var den ukrainska delegationen säker på att deklarationen skulle bekräfta alliansens politik för öppen dörr. Emellertid har nämnandet av denna avhandling i toppdokumentets slutdokument praktiskt taget blivit en ritual i Nato.

  Kiev hoppas också att ett antal ukrainska initiativtagare i alliansen kommer att kunna säkra konceptet med en öppen dörrpolitik i den uppdaterade Nato-strategin, för i dag frågar den ukrainska sidan ständigt Nato-medlemmarna: vilka specifika punkter som måste uppfyllas, vad typ av färdplan bör vara har vårt land fått en KARTA? Men oavsett hur mycket den ukrainska sidan vill få ett positivt svar på frågan om MAP, kommer detta inte att ske i Bryssel: Nato, där de är förvånade över den ökade aktiviteten i vårt land när det gäller att tillhandahålla en handlingsplan för medlemskap i Alliansen, är inte redo för ett sådant steg.
  https://zn.ua/POLITICS/sammit-nato-v-brjussele-cheho-ozhidat-ukraine.html

 4. Det finns en liknande historia från Xinjiang. Klan-strukturerna krävde att alla personer som utsågs till olika ansvarspositioner i samhället som chefstjänstemän, företagsledare, lärare osv måste ha minst fem års obruten Uigurisk blodslinje. Alla investeringar, stöd och bidrag från Peking fick endast kontrolleras av dessa och dom skulle utse alla andra tjänster. USA stödde öppet idén så skulle ju det uiguriska folket få kontroll i sitt eget samhälle, Peking sa blankt nej, kvalifikationer skulle gälla. USA propagandan, som ni alla dagligen tvångsmatas med via media i Sverige, började driva frågan om kultur- och religionsförföljelser och massinvandring av Han folk, inget vilket stämmer.

 5. De facto DPR- och LPR-erkännande av Lukashenko och flyg till Krim – Ukraina blir hysteriskt

  Efter arresteringen av Roman Protasevich i Minsk drev reaktionerna och sanktionerna från väst och Ukraina mot Vitryssland Alexander Lukashenko i Rysslands armar, vilket manifesterades i två uttalanden: det första var att prata om att organisera med Moskva inrättandet av direkt flygvägar till Krim, och det andra var de facto erkännande av DPR och LPR (Donetsk och Lugansk folkrepubliker), via förslaget från den vitryska presidenten att låta deras utredare ifrågasätta den tidigare medlemmen av den nynazistiska Azov-bataljonen. Dessa två förslag från Lukashenko utlöste oväntat en verklig hysterikris från Ukrainas sida.

  Efter mötet mellan Vladimir Putin och Alexander Lukashenko i Sotji för några dagar sedan gjorde den senare flera uttalanden som orsakade hysteri i Ukraina.

  Ryssland och Vitryssland har enligt uppgift arbetat med att öppna direktflyglinjer till Krim

  Den första, som gjordes den 1 juni, avser flygförbindelser mellan Vitryssland och Krim. Alexander Lukashenko sa att man under sitt möte med Vladimir Putin enades om att Ryssland och Vitryssland kommer att lösa frågan om att öppna flyg till Krim. Detta uttalande orsakade viss överraskning eftersom Vitryssland ännu inte officiellt har erkänt Krim som ryss. Men denna utveckling görs nödvändig genom att Ukrainas luftrum stängs för vitryska flygbolag, som Lukashenko förklarade.

  ”Ukraina har stängt sitt luftrum för oss. Vi har vårt eget sanatorium på Krim, i Miskhor, där människor alltid har gått, på väg eller med flyg. För att inte förvärra relationerna går vi genom Ukraina, antingen med tåg, med bil eller med flyg. Men nu har de stängt sitt luftrum. Jag sa till Putin: ”Tänk på hur vi kan åka till Krim. Vi kommer inte att gå igenom Polen: de låter oss inte åka dit heller ”, säger Alexander Lukashenko.

  Enligt honom kommer Vitryssland och Ryssland att lösa frågan om att öppna flyg till Krim. Motsvarande order har redan givits till berörda myndigheter.

  ”Jag tror inte att det kommer att finnas några problem här”, tillade presidenten. ”De har stängt sitt luftrum – ja, det finns mer öppna stater genom vilka vi fortfarande kan gå till Krim. ”

  Inte överraskande reagerade Ukraina med fullständig hysteri mot denna möjlighet och hotade Vitryssland med omedelbara sanktioner om Lukashenko skulle genomföra sitt uttalande.

  ”Vi kommer att agera omedelbart mot varje försök att legitimera Rysslands ockupation av Krim. […] Om ett enda plan av ett vitryskt flygbolag landar på det ockuperade Krim, kommer sanktioner att vara oundvikliga med alla negativa konsekvenser, säger Emine Dzhaparova, den ukrainska vice utrikesministern.

  Ryska statsdumaens ställföreträdare Ruslan Balbek beskrev reaktionen som ett nervöst sammanbrott och påpekade att med tanke på de sanktioner som Ukraina redan infört mot Vitryssland är det svårt att se vad Kiev kan göra mer.

  ”Ukraina har redan infört sanktioner mot det vitryska flygvapnet, gått med i trakasserierna av president Lukashenko och därmed medvetet lagt sig på listan över fiender till Republiken Vitryssland. Vilka sanktioner kommer de att skrämma dem med när de själva köper rysk bensin från Vitryssland? Det här är mer som ett nervöst sammanbrott av en ukrainsk tjänsteman – som de säger här, ett annat misslyckande i riktning mot Krim, ”sa Balbek.

  De facto DPR och LPR erkännande av Lukashenko
  Trots Ukrainas hysteriska reaktion beslutade Lukashenko att gå ett steg längre och erbjuda DPR- och LPR-utredare möjlighet att ifrågasätta Roman Protasevich om potentiella krigsförbrytelser han kan ha begått när han tjänstgjorde i den nynazistiska Azov-bataljonen.

  LPR: s åklagarmyndighet meddelade att han har inlett en utredning om Roman Protasevichs handlingar medan han tjänstgjorde i den nynazistiska Azovbataljonen, och i synnerhet om möjliga krigsförbrytelser som han kan ha begått mot civilbefolkningen och Donbass-infrastrukturen. som sitt medlemskap i en organisation som erkänts som terrorist av Folkrepubliken Lugansk.

  ”Under utredningen av det brottmässiga målet upprättades Protasevichs engagemang i beskjutningen av civila i Donbass och förstörelsen av civil infrastruktur, under vilken LPR: s åklagarmyndighet begär rättsvårdande myndigheter i Vitryssland att tillåta utredningsinsatser som involverar den misstänkta Protasevich på LPR: s territorium, sade taleskvinnan för LPR: s åklagarmyndighet.

  I en fortsättning av handlingarna från republikens rättsliga myndigheter betalade änkan till en man som dog i en av den ukrainska militärens luftbombningar av LPR för gigantiska skyltar för att visa bilder av Roman Protasevich med ordet ”mördare” ovanpå.

  Eftersom Vitryssland inte erkänner DPR och LPR antogs att denna begäran inte skulle följas. Men då gjorde Lukashenko ett överraskande uttalande och erbjöd Donbass-utredarna att komma och förhöra Protasevich och därmed erkänna de DPR och LPR.

  ”Det finns ett brottmål om dessa människor i Donbass. Jag påminde president Putin om att ett brottmål har inletts och jag sa att om de (de utredare som ansvarar för ärendet – redaktörens anmärkning) har frågor att ställa dem, är de välkomna att ställa dem, ställa frågor eftersom de dödade människor där i Donbass, sade Lukashenko.

  Presidenten kommenterade också påståenden om att Protasevich står inför dödsstraff i Vitryssland och förklarade att han står inför högst 15 år i sitt hemland, men att det verkligen kan vara annorlunda i Donbass.

  ”Våra journalister har visat att denna lag [den enligt vilken Protasevich anklagas i Vitryssland – red. Anm.] Inte föreskriver dödsstraff, utan 15 år. Han visste vad han sa, han förstod att han, i sydöstra Ukraina, kunde möta klagomål, men situationen där är helt annorlunda, ”avslutade Lukashenko.

  Anledningen till att den vitryska presidenten talar om en annan situation i Donbass-republikerna är att LPR: s åklagarmyndighet har skickat en begäran till republikens chef Leonid Pasechnik och till folkområdets suppleanter om att öka straffet för brott mot fred och brott mot mänskligheten. Även om dessa brott för närvarande straffas med högst 20 års fängelse, vill LPR: s allmänna åklagare att högsta straffet är rent och helt enkelt dödsstraff.

  ”Straffen måste stå i proportion till det begåda brottet, och dödandet av civila i Donbass av ukrainska vedergällningsstyrkor kan inte motiveras på något sätt. Sådana brott, som historien visar, inklusive Nürnberg-rättegångarna, har inga begränsningar.

  Åklagarmyndighetens utredare har samlat tillräckligt med bevis för att prata om behovet av att skärpa straffet för vissa artiklar i den nuvarande brottmålsdomstolen i Folkrepubliken Lugansk. Vi talar särskilt om straffet för att begå brott mot fred och mänsklighet.

  I detta avseende vänder sig åklagaren för folkrepubliken Lugansk till folkerådets suppleanter och chefen för folkrepubliken Lugansk med en begäran att överväga möjligheten att höja straffet för att begå brott med användning av förbjudna medel och metoder för att krigföring, liksom för att begå folkmord, genom att öka det till dödsstraff, ”skrev LPR: s åklagarmyndighet på sin webbplats.

  Hur som helst utlöste Lukashenkos uttalande en ny hysterikris i Ukraina, som skrek för de facto erkännande av DPR och LPR av Vitryssland.
  ”Lukashenkos uttalande att han föreslog Putin att DPR-LPR” utredare ”skulle komma till Vitryssland för att förhöra Nexta-redaktören Roman Protassevich, som bortfördes av KGB-FSB, kan ses som ett faktiskt erkännande av Lukashenkos regim av marionettens” republiker ”, ”skrev Sergey Garmash, en av Ukrainas representanter i den trilaterala kontaktgruppen, på sin Facebook-vägg.

  Enligt Garmash ” har Minsk redan efter detta uttalande öppet upphört att vara neutralt”, vilket skulle motivera att förhandlingsprocessen flyttades från Vitryssland till ett annat land.

  Detta uttalande liknar det som gjorts av Aleksey Arestovich, talesman för den ukrainska delegationen i den trilaterala kontaktgruppen, till BBC Ukraina. Kommentera på Lukashenkos förslag att bjuda in utredare från DPR och LPR att komma och ifrågasätta Roman Protasevich, sade den ukrainska representanten att ”om detta verkligen händer kommer det att betyda en sak – Lukashenko kan inte längre vara en medlare, och Minsk kan inte längre vara en plattform för förhandlingar ”.

  Detta är ett försök från Ukraina att koppla Protasevich-ärendet till Donbass-förhandlingarna, vilket DPR avvisar bestämt.

  ”De ukrainska myndigheterna underordnar fortsättningen av kontaktgruppens ansikte mot ansikte för frågor som inte är relaterade till Minskavtalen”, säger Vladislav Moskovsky, talesman för DPR-delegationen i kontaktgruppen.

  ”Baserat på detta uttalande [Arestovichs ultimatum – redaktörens anmärkning] uppstår ett antal frågor för det ukrainska ledarskapet: om de vitryska brottsbekämpande organen vägrar begäran från DPR och LPR brottsbekämpande organ, kommer Minsk-mötena att återupptas? Eller tvingas vi återigen bevittna personliga spekulationer från en person som tjänar som den ukrainska delegationens PR-tjänsteman i media och inte har något politiskt inflytande på den ukrainska ledningens nivå. Herr Protasevich har inget att göra med Minskprocessen och villkoret som uttrycks av Arestovich visar de ukrainska myndigheternas vilja att inte tillåta återupptagande av möten med representanter för republikerna inom Minsk-plattformen, ”talesmannen lagt till.

  Man bör komma ihåg att detta redan är tredje gången i år som Ukraina försöker rättfärdiga (med allt fler falska ursäkter) att inte återuppta ansiktsmässiga förhandlingar i Minsk när åtgärderna mot koronavirus har tagits bort.

  I vilket fall som helst visar Ukrainas hysteriska reaktioner på Lukashenkos två uttalanden om Krim, DPR och LPR att han har slagit spik på huvudet för Kiev. Kanske ett sätt för den vitryska presidenten att komma tillbaka till Ukrainas inställning till honom. Det återstår att se om de vackra uttalandena kommer att följas av konkreta åtgärder, vilket skulle vara en möjlighet för ukrainska tjänstemän att erbjuda oss en ny episod av kollektiv hysteri.
  https://www.donbass-insider.com/2021/06/04/de-facto-dpr-and-lpr-recognition-by-lukashenko-and-flights-to-crimea-ukraine-goes-into-hysterics/

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here