Vi skrev i DN och Sydöstran: ”Överge inte FN – trots alla misslyckanden”

6
2339
United Nations (FN) i New York. Foto: Tadekk. Licens: CC BY 2.0, Flickr.com
United Nations (FN) i New York. Foto: Tadekk. Licens: CC BY 2.0, Flickr.com

Ett-årsminne:

DN publicerade för precis ett år sedan publicerat denna insändare av Lars Drake och mig. ”Överge inte FN – trots alla misslyckanden”

Och i början av november i Sydöstran samt i Karlskoga Tidning.

Lika aktuellt idag. Rekommenderar också Rolf Anderssons artikel på Alliansfriheten.se Förenta nationerna är värd att försvara!

 


Överge inte FN – trots alla misslyckanden

FN har genomgått flera kriser och har flera gånger misslyckats med att hindra konflikter och krig. Dessa misslyckanden får inte leda till att vi överger FN. Det finns idag ingen annan internationell organisation med samma kapacitet för dialog mellan världens länder.

Efter andra världskriget hölls rättegångar i Nürnberg där nazistledare ställdes till svars för olika brott. En av slutsatserna var att det värsta brottet är att starta krig – flera andra brott blir en nästan ofrånkomlig följd när ett krig väl pågår.

FN-stadgan utformades efter andra världskriget för att motverka uppkomsten av nya förödande krig. 193 länder har ställt sig bakom FN-stadgan och den kan ses som en överordnad internationell lag eller global konstitution. Grundprincipen är att länderna är suveräna inom sina territorier.

En viktig del av FN-stadgan är att den förbjuder länder att använda våld eller hot om våld mot andra länder. De undantag som ges är självförsvar och efter beslut i FN:s säkerhetsråd. Vi bör se mycket allvarligt på brott mot denna lag.

Under perioden efter andra världskriget är det främst USA som brutit mot denna regel om våldsförbud mellan länder, t.ex. krigen i Vietnam, Laos, Kambodja, Afghanistan, Irakkriget, Libyen och Syrien. USA är inte ensam förövare, men det landet är i en klass för sig.

Sanktioner används idag mer än tidigare för att tvinga länder till underkastelse. Sanktioner som inte beslutats av FN är en form av aggressiv handling från ett land till ett annat som saknar juridisk grund i FN-stadgan. USA och EU har beslutat om sanktioner mot ett flertal länder utan stöd i FN.

Lars Drake och Anders Romelsjö

Aktiva i Nätverket Folk och Fred

Föregående artikelBjörn Lomborg – en miljö- och klimatförnekare i nya kläder
Nästa artikelDe superrika 1% äger nu mer än hela medelklassen i USA – men vad är låg ekonomisk standard i USA och Sverige?

6 KOMMENTARER

 1. Mycket bra och jag måste säga att jag blev förvånad över att dom tog in den. Nu blir väl husse förbannad!

 2. Hur kan man bara bedöma FN ur vad man inte lyckats med? Varför ägnar man inte ett enda ord åt vad för destruktiva beslut man verkligen lyckats med och som de allra flesta länderna fgöljer slaviskt. Medan det såklart och helt ostraffat finns länder som helt öppet bryter mot dem också.

  Värdet av medlemskapet i FN har verkligen devalverats med en del beslut som är och kommer att bli förödande för en del nationer. I sanning de nationer som idag är demokratier och som är nationer som driver tillväxt och skapar välfärd.
  Nationer som med olika FN-beslut såsom Agenda 21, Agenda 2030, Global Compact och Klimatfonden syftar till och kommer att, utarma de länder som skapar tillväxt vars tillgångar överförs till övriga länder som inte gör det.
  Detta löser inte problemen ens väldigt långsiktigt.

  Men med de majoriteter vi har inom FN kan man tvinga fram dylika destruktiva reformer. Väldigt lite uppmärksamhet har riktats mot de långsiktiga konsekvenserna av sådana projekt. Och inga, såvitt framkommit, konsekvensutredningar har föregått besluten.

  Detta är inte bara en stor internationell katastrof som närmar sig hastigt, utan också en katastrof som har sitt ursprung i att inga debattforum tagit upp den. Och även här lyser den med sin frånvaro.

 3. De senaste sanktioner från EUs sida som utfärdats med anledning av övergrepp mot fredliga demonstranter i Belarus, förgiftningen av Navalny och cyberattackerna mot Bundestag, riktas mot enskilda individer och två enheter inom den ryska staten. De riktas inte mot länder eller dess befolkningar. Vilken artikel i FN-stadgan strider dessa sanktioner mot?

  • Lite plockepinn med sanktionerna där Harald! Du vet lika väl som alla andra att EU och USA har mängder med olagliga sanktioner mot andra nationer, det är bara att läsa på lite…Angående Navalny ska man ju dessutom bevisa att han blivit förgiftad först innan man inför sanktioner och cyberattacker brukar ju vara en USA-special där man sedan skyller på andra som ”Russiagate” som visat sig vara en bluff iscensatt i USA av ”demokraterna”! FN-stadgan torkar man baken med i USA för övrigt!

 4. Såg att betalväggen var lyft nu och skrev en kommentar. Snart är väl väggen uppe igen så jag postar den här med:

  ”Viktig artikel. USA skiter fullständigt i FN-stadgan och har brutit konsekvent emot den ända sedan WWII. USA har krigat varje dag sedan dess och har mördat tiotals miljoner oskyldiga människor i fattiga länder, utan att USA som land någonsin varit hotat.

  Nu har Sverige anslutit sig till detta mördarband i och med värdlandsavtalet. Sverige är också ett av dom mest aktiva länderna när det gäller att skapa påhittade hotbilder åt USA:s (och Sveriges) vapenindustri. Dom oerhört mycket fredligare länderna Kina och Ryssland pekas ut som våra fiender på daglig basis. Helt osannolika sagor om förgiftade ryssar och gasattacker i Syrien sprids utan minsta ansats till kritiskt granskande journalistik, allt för att bygga på hotbilderna. Vad USA har för sig talas det däremot tyst om.

  Sveriges utrikespolitik har antagligen inte varit mer skandalös sedan tysktågen på 40-talet.”

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here