Är Kuba extremt fattigt? Jämför exempelvis med Colombia.

14
3640
Bild: Svensk-kubanska

I kvälls-serien ”Aktuella artiklar för ett eller flera år sedan och idag” återpubliceras denna artikel som verkar vara aktuell i högsta grad… Förhållanden har ändrats men huvuddragen i jämförelsen är nog relevanta.

Denna artikel med titeln ”Är Kuba extremt fattigt?” har jag fått av Zoltan Tiroler, ordförande i Svensk-kubanska föreningen.

Zoltan skriver ”Nedanstående artikel ville Svensk-Kubanska marknadsföra på Facebook. Men det fick vi inte. Utrymmet för vänsteruppfattningar begränsas alltmer. Desto viktigare att ge det bred spridning när bolagen försöker hindra oss.”

Artikeln får nog inte bara mig att reflektera över begreppet ”fattig”.


Är Kuba extremt fattigt?

”Kuba är ett extremt fattigt land där efterblivenheten visar sig i landets infrastruktur”, sade Colombias utrikesminister Claudia Blum.

Hon fick svar på tal av en spansk journalist:

”I natt sov 200 miljoner hemlösa barn på gatan. Jag kan försäkra dig om att ingen av dem är kuban, men många är colombianer.

I världen finns det många miljoner personer som inte har tillgång till hälsovård, Jag kan försäkra dig om att ingen är kuban. Enbart i Colombia saknar över halva befolkningen sjukvårdsförsäkring. Inte ens de som har det får alla gånger den bästa vård.

Det finns flera hundra miljoner analfabeter i världen. Ingen av dem är kuban, men många av dem är colombianer.

Under året har sociala aktivister dödats överallt i världen, men ingen på kubanskt territorium. I Colombia mördas de dagligen.”

I regionen är Kuba ledande inom kultur, idrott, hälsa och utbildning.

Den dagen Colombia har gjort större framsteg än Kuba inom det sociala området, den dagen kan du kommentera Kuba. Under tiden kan du koncentrera dig på ditt land och fundera över Kubas storhet, jämfört med Colombia. Ett land som har alla förutsättningar att vara bäst, men som idag inte är känt för något gott.

Idag anses Colombia vara världens mest korrupta land, med flest politiska mord, med flest knarkhandlare, med flest outbildade.

Colombia har regionens högsta arbetslöshetssiffror, den högsta mordfrekvensen och landets president är ett skämt som snackar skit vart han än kommer.

Kära utrikesminister, jag säger detta för att jag är en spansk journalist som haft möjlighet att vistas i Kuba, precis som jag varit och arbetat i Colombia. Att leva och arbeta i Colombia är en utmaning för en journalist. Enbart för att de utövar sitt yrke kan journalister mördas när som helst. Bara förra året mördades 36 journalister i Colombia. I Kuba mördas ingen för att han tycker annorlunda.

Om Kuba är fattigt, så är Colombia oändligt mycket fattigare.”

COLOMBIA, ODISKUTABEL VÄRLDSMÄSTARE

I början på året organiserade Pentagon och Limakartellen ett ”antiterroristfora” i Colombia. Det land som den colombianska prestigefyllda tidskriften Semana rapporterar att ”en (1) social folkledare mördas per dag i COLOMBIA 2020”! Världsmästare i statsterrorism.

COLOMBIA har flest INTERNFLYKTINGAR i världen, skrev den liberala colombianska dagstidningen El Espectador den 19 juni 2019. Världsmästare i antal internflyktingar.

I COLOMBIA pekar den liberala dagstidningen El Heraldo ut landet som världsmästare i KORRUPTION (17 januari 2020)! Världsmästare i korruption.

I COLOMBIA pekar den konservativa dagstidningen La Republica ut landet som världsmästare i kokainproduktion! (26 juni 2019). Världsmästare i kokainproduktion.

I COLOMBIA skriver regeringsorganet El Tiempo (7 februari 2020) att bara under januari 2020 mördades 38 barn, enligt landets barnavårdsmyndighet ICBF. De flesta dödade med skjutvapen, några med stickvapen. I januari 2019 mördades 39 minderåriga. Under året mördades 708 minderåriga, 1 594 dog under våldsamma former och 8 466 var offer för våld, Världsmästare i barnamord.

Den venezuelanske PSUV-ledaren Diosdado Cabello presenterade delar av ovanstående uppgifter och kastade ut den logiska frågan:

Vad säger resten av länderna i världen om det? Vad säger OAS, FN eller Limakartellen om faran av att ha en granne som Colombia?
De säger ingenting, men Colombia är VÄRLDSMÄSTARE.
I stället påstår de att i Venezuela återfinns Hizbollah, al Qaeda, Farc, ELN.
Så genomför de ett antiterrorist-fora i Colombia för att anklaga oss för vad de själva representerar!

Föregående artikelScott Ritter: Seymour Hersh’s Sanningens treenighet
Nästa artikelPutins tal till nationen: Vad exakt sa han?
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

14 KOMMENTARER

 1. Colombia ät inte ett land, utan ett område som styrs av karteller. I övrigt är var sjätte amerikan fattig, ca 50 miljoner, vilket är fyra gånger större än Cubas befolkning. Av dessa femtio miljoner fattiga är 8 miljoner ca 80% av Sveriges befolkning) hemlösa. Samtidigt sätter USA marktjuvarnas apartheid israel före sitt eget folk och ”skänker” ca 20 miljarder dollar varje år. Det är inte utan inte man säger ”dumma amerikaner”

 2. Läget i Colombia är tydligen mycket värre än jag trodde.
  Inte konstigt då att skandalföretaget facebook inte vill att sanningen skall spridas.
  Boycotta facebook!

 3. Colombia, Mexico, Ecuador, Peru samt Paraguay är de länder i Latinamerika som erkänt Holodomor som ett folkmord.
  I Nordamerika har Kanada erkänt Holodomor som ett folkmord men inte USA.
  Varför inte USA kan jag undra?
  Australien har också erkänt liksom Ungern, Polen, Baltstaterna samt Georgien.
  Och så Ukraina självt naturligtvis.

  • Var det sex miljoner som försvann i Holomodor? Var det 5, 4, 3, 2, 1ll 1? Ännu mindre? Är det någon som vet överhuvudtaget?

   • Vad jag förstår finns föga stöd för påståenden att Sovjetunionens regering medvetet försökte skada landet genom att försöka ordna en hungerkatastrof.

 4. Det är fruktansvärt vad våldet, kriminaliteten breder ut sig och inte minst i vårt eget land Sverige.

  https://www.svt.se/nyheter/utrikes/protester-mot-kvinnomord-i-mexiko

  Men i kommuniststyrda länder som Kuba och Nordkorea är brottsligheten väldigt låg.
  Jag har förstått orsaken. Straffen är väldigt hårda och avskräcker.
  Gå mot ”röd gubbe” på Kuba kan för en turist kosta massor av pengar.

  Jag tycker kommunister är falska. Därför i sina egna länder vill de ha hårda straff för att hålla kriminaliteten i schack.
  I motsats till länder med fri marknad där kommunisterna istället vill ha låga straff och menar att det istället är samhället som är problemet och det är samhället de vill förändra.
  Det är precis som kommunisterna vill förstöra de fria länderna som de bor i för att ersätta dem med kommuniststyre och planekonomi samt genom diktaturen sätta höga straff och markera den kriminalpolitik som håller brottsligheten borta.
  Det är till att förstöra förstöra för andra för att tjäna det egna.
  Egoism på högsta politiska nivå?

  • Den i särklass högsta kriminaliteten finns i kapitalismens hjärteland USA som har hårda straff. En betydligt större andel av icke-vita är straffade.

 5. I samband med utbrottet av corona viruset så har det visat sig hur det Kubanska expertisen är enastående Cuba’s antiviral Recombinant Interferon Alpha 2B (IFNrec) was chosen by Chinese medical and bio-researchers to combat the coronavirus.

  ”Interestingly, Interferon had been discovered in Cuba 39 years ago, at the very onset of Cuba’s biotechnology programme in 1981. But it is not widely used in the world, even though it could save countless lives and cure countless patients (mainly diabetics), simply because of the US boycott that does not allow marketing of medication Made in Cuba.”

  https://www.globalresearch.ca/china-is-confronting-the-covid19-epidemic-was-it-man-made-an-act-of-of-bio-warfare/5705067

 6. En klar fördel med lågkonsumtionsländer som Kuba är frånvaron av sopberg.
  Jag såg nu på SVT Public Service ni haft problem med brinnande avfallsanläggningar även i Stockholm.
  Jag känner igen det, en obehaglig och giftig rök man tvingas andas in bara därför anläggningar missköts dels för att inte avfallet tas omhand och dels för att inte s.k. brandgator inrättas inom anläggningarna.
  Det här är en ren skam för ett välfärdsland som påstår aktivera sig för en miljövänlig politik men som istället verkligheten visar raka motsatsen.
  De politiker som ytterst ansvarar för de här anläggningarna men även de politiker som stiftar lagar och förordningar om verksamheten borde verkligen skämmas.
  Samt även länsstyrelserna som jag förmodar innehar tillsynen.
  Gör ert jobb istället, så förhoppningsvis vi slipper det här giftiga eländet!

  https://www.svt.se/nyheter/lokalt/stockholm/kommunen-hemligholl-prover-som-visade-pa-miljogifter-i-kagghamra

 7. Haha vilken vass spanjorska. Jo det där var bra svarat och sagt av spanska journalisten. Gillade detta

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here