Putins tal till nationen: Vad exakt sa han?

67
2291

 

Det finns verkligen olika versioner av president Putins tal till nationen. Jag har varit gaska indisponerad under senare delen av dagen och uppskattar att Rolf Nilsson snabbt har tittat lite på tal. Nedan återges rapporten i al-Jazeera https://www.aljazeera.com/news/2023/2/21/putins-speech-on-the-state-of-war-what-exactly-did-he-say
som Rolf Nilsson översatt. På SvT Nyheter menade Bert Sundström kritisk att det innehöll osaklig (han använde en synonym) kritik av Väst, men föga av talet återgavs. Det följdes av en mer utförlig rapport om president Bidens samtida tal i Warschawa utan någon kritisk ansats. Det fullständiga talet finns i (maskin)översättning på Nyhetsbanken

_____________________________________________________________________

President Putin ger västvärlden och Ukraina skulden för det krig som han beordrade för ett år sedan.

Video på hela talet

Rysslands president Vladimir Putin har hållit ett tal om nationens tillstånd i Rysslands huvudstad Moskva och utvärderat den invasion av Ukraina som han beordrade för ett år sedan.

Här är höjdpunkterna från hans tal som han höll på tisdagen inför medlemmar av parlamentets båda kamrar, militära befälhavare och soldater:

Ryssland pausar sitt deltagande i New START-avtalet

”Jag är tvungen att i dag meddela att Ryssland pausar sitt deltagande i fördraget om strategiska offensiva vapen.”

Det nya START-avtalet undertecknades i Prag 2010. Det trädde i kraft året därpå och förlängdes 2021 med ytterligare fem år efter att USA:s president Joe Biden tillträdde.

Det begränsar antalet strategiska kärnvapenstridsspetsar som USA och Ryssland kan placera ut, samt utplaceringen av land- och ubåtsbaserade missiler och bombflygplan för att leverera dem.

Ryssland har världens största lager av kärnvapen, med närmare 6 000 stridsspetsar, enligt experter. Tillsammans innehar Ryssland och USA cirka 90 procent av världens kärnvapenstridsspetsar – tillräckligt för att förstöra planeten många gånger om.

”Ett avgörande ögonblick för vårt land

”Jag håller detta tal vid en tidpunkt som vi alla vet är ett svårt, avgörande ögonblick för vårt land, en tid av väsentliga, oåterkalleliga föndringar runt om i världen, de viktigaste historiska händelserna som kommer att forma vårt lands och vårt folks framtid, där var och en av oss bär ett kolossalt ansvar.”

Länder i Väst försöker ”avleda folkets uppmärksamhet”.

”De försökte bara använda dessa principer om demokrati och frihet för att försvara sina totalitära värderingar och de försökte avleda folkets uppmärksamhet från korruptionsskandaler … från ekonomiskt-sociala problem.”

Ansvaret ligger på Väst och den ukrainska eliten

”Ansvaret ligger på väst och den ukrainska eliten och regeringen, som inte tjänar det nationella intresset, utan [snarare tjänar intresset] av tredjeländer [som] använder Ukraina som en militärbas för att bekämpa Ryssland.

 ”Ju mer de skickar vapen till Ukraina, desto mer kommer vi att ha ansvaret för säkerhetssituationen vid den ryska gränsen. Detta är en naturlig reaktion.”

’Vi bekämpar inte det ukrainska folket’

”Vi slåss inte med det ukrainska folket. De blev gisslan för Kievregimen som ockuperade Ukraina både ekonomiskt och politiskt. Under årens lopp gjorde de allt för att åstadkomma denna förnedring … De utnyttjar sitt folk, det är sorgligt men sant.”

Donbas utsätts för ett ”ohöljt hat”.

”Steg för steg, försiktigt och konsekvent kommer vi att lösa de uppgifter som vi står inför. Sedan 2014 har (folket i) Donbas kämpat och försvarat sin rätt att leva på sin egen mark och att tala sitt modersmål.

 ”De kämpade och gav inte upp under förhållanden med blockad och ständig beskjutning, oförblommerat hat från Kievregimens sida. De trodde och förväntade sig att Ryssland skulle komma till deras undsättning.

 ”Under tiden gjorde vi vårt bästa för att lösa problemet på fredlig väg. Vi försökte tålmodigt förhandla fram en fredlig väg ut ur denna ytterst svåra konflikt, men ett helt annat scenario förbereddes bakom vår rygg.”

’Stimulans till företag och arbetstillfällen’ i ockuperade ukrainska områden

”Vi har redan börjat och kommer att fortsätta att bygga upp ett storskaligt program för socioekonomisk återhämtning och utveckling av dessa nya medlemmar i federationen (territorium som annekterats från Ukraina). Vi talar om att återuppliva företag och arbetstillfällen i hamnarna vid Azovska sjön, som återigen har blivit ett ryskt innanhav, och att bygga nya moderna vägar, som vi gjorde på Krim.”

’Jag förstår hur outhärdligt svårt det är’ för familjer till dödade soldater

Putin sade att han förstod hur svårt det var för anhöriga till ryska soldater som dött i striderna i Ukraina, och lovade ”riktat stöd” med en ny särskild fond.

”Vi förstår alla, jag förstår hur outhärdligt svårt det är nu för fruar, söner, döttrar till stupade soldater, deras földrar, som uppfostrade värdiga försvarare av fosterlandet.”

”Barnmisshandel ända upp till pedofili … annonseras som norm” i västvärlden.

”De förvränger historiska fakta och attackerar ständigt vår kultur, den rysk-ortodoxa kyrkan och andra traditionella religioner i vårt land”, sade Putin om västländer som stöder Ukraina.

”Titta på vad de gör med sina egna folk: förstörelse av familjen, kulturell och nationell identitet, perversion och nationell identitet, perversioner och övergrepp mot barn förklaras som norm. Och präster tvingas att välsigna samkönade äktenskap.

”Som det blev känt planerar den anglikanska kyrkan att överväga idén om en könsneutral Gud … Miljontals människor i väst förstår att de leds till en verklig andlig katastrof.”

KÄLLA: AL JAZEERA OCH NYHETSBYRÅER

Föregående artikelÄr Kuba extremt fattigt? Jämför exempelvis med Colombia.
Nästa artikelMellan Palestina, Irak och Ukraina, när hyckleriet är himmelsvitt, när skamlösheten själv är skamsen, när vanäran rodnar! Del II
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

67 KOMMENTARER

 1. Enligt Thomas Röper är det upphävandet av det nya startfördraget, som är det viktigaste utrikespolitiskt.” Det brukade finnas en rad nedrustningsavtal mellan Ryssland och USA, som nästan alla USA ensidigt avslutade. Först var det ABM-fördraget som förbjöd missilförsvarssystem, vilket avbröts av USA:s president Bush Jr. för att skapa ett ”missilförsvar” i Europa, som i verkligheten inte är ett defensivt utan ett offensivt system eftersom avfyrarna är av typ Mk-41 kapabel att avfyra både antimissiler och potentiellt kärnvapenspetsade kryssningsmissiler, se här för detaljer .

  Det andra viktiga nedrustningsfördraget var INF-fördraget, som reglerade förbudet mot landbaserade kort- och medeldistans kärnvapenmissiler. INF-fördraget var oerhört viktigt, särskilt för Europa, eftersom kort- och medeldistansmissiler inte utgör något hot mot USA, som är tillräckligt långt borta, men det gör de mot europeiska länder. Dessa missiler når sina mål inom några minuter och det finns praktiskt taget ingen varningstid. USA sade upp detta fördrag 2018 under president Trump.”
  https://www.anti-spiegel.ru/2023/russland-setzt-new-start-vertrag-aus/

  • Putin slog västerut på den mest smärtsamma platsen – de förväntade sig inte detta
   Rysslands president Vladimir Putin slog till på västvärldens känsligaste plats genom att leverera ett meddelande till federala församlingen. Det uppgav den israeliske experten Yakov Kedmi.
   https://rueconomics.ru/23907524-kedmi_putin_udaril_zapad_v_samoe_bol_noe_mesto_oni_etogo_ne_ozhidali?utm_source=politobzor.net

   Putin tillkännagav i ett meddelande den 21 februari att Rysslands deltagande i fördraget om strategiska vapenminskningar (START III) skulle avbrytas. Enligt Kedmi var detta ett slag mot USA:s och dess allierades ömma ställe, och den västerländska reaktionen visar på den fullständiga överraskningen av Putins drag för Washington, London och Bryssel.

   Experten påminde om att strategiska vapen är den främsta garantin för Rysslands säkerhet och ett segment där Rysslands överlägsenhet över Nato är överväldigande.
   ”Av reaktionen att döma hade de inte förväntat sig detta. Återigen förvånade han dem, återigen förstod de inte.
   Det mest intressanta är att slaget var på deras känsligaste plats. Vad de alltid fruktar är Rysslands strategiska makt. Därför är de rädda för en militär sammandrabbning med Ryska federationen.
   Du kan säga så mycket du vill att mer effekt skulle kunna uppnås med konventionella vapen – det är sant. Men det viktigaste som mäter Rysslands säkerhet är strategiska vapen. Och här har Ryssland nått oöverträffad framgång, och Putin uppskattade detta med rätta, säger Kedmi.

   Den ryske ledaren känner till USA:s och brittiska kärnvapenstyrkornas verkliga tillstånd, experten är säker. Andelen moderna kärnvapen i Ryska federationen har redan överstigit 91%, och nästa generation av strategiska missiler är på väg. Samtidigt fortsätter USA:s kärnvapenarsenal att baseras på Minuteman-missilerna som utvecklades på 1970-talet och den något nyare Trident (utvecklad ett decennium senare).

   Kedmi klargjorde att amerikanska missiler är 20-30 år äldre än ryska, och detta tar inte hänsyn till hypersoniska system och vapenegenskaper. När det gäller konventionella vapen är situationen för väst inte bättre, i motsats till den rådande uppfattningen om Natos överlägsenhet.
   ”Den brittiske försvarsministern säger att den brittiska armén inte är redo. Chefen för den tjeckiska arméns generalstab, en bra yrkessoldat, sa: ”Vad pratar du om? Den tjeckiska armén är inte redo för militära operationer i något område.”
   Kanske är några av förebråelserna mot den ryska armén rättvisa, men i väst är situationen tio gånger värre med alla vapen, från stridsvagnar till kärnvapen, sa Kedmi i kvällen med Vladimir Solovyov-programmet.
   Västmedia och deras läsare reagerade i panik på Putins beslut om START III. För att föra situationen till en farlig punkt, skyller invånarna i USA och Europa på de nuvarande politikerna i sina länder.

 2. Jag tror att Putte har fel i en sak. Gud, det högre goda medvetandet har inget kön, men finns i oss alla om vi vill lyssna i bön och kontemplation/meditation.

  Jag upplever att bilden av Gud som en man med vitt skägg på ett moln är mycket missvisande och var det som gjorde att jag blev ateist i unga år.

  Likväl håller jag med Putte och prästerna om att äktenskapet är heligt mellan man och kvinna och ser med förskräckelse hur vissa pedofila barnvåldtäktsmän, homosexuella och transsexuella försöker utnyttja det moraliska förfallet i väst.

  Deras frihet att vara bisarra med varann får INTE inkräkta på barnens frihet från deras bisarra fantasier och bisarra handlingar!

 3. Det kan man undra? Till och med synnerligen lojala putinister inom Jedinaja Rossija (t.ex. Aleksandr Chinsjtejn) liksom LDPR:s Leonid Slutskij (jag såg på internationella tv:ns bilder) satt och gäspade tydligt och närmast sov och många slöt utmattade ögonen. Hade alla i publiken varit vaken precis hela natten utan sömn?

  Jag får intrycket direkt att den politiska högsta eliten (omedvetet?) är mycket trött på dagens ryska politiska utveckling och landets hela inriktning på krigsfot. Synbart alla dessa helt oentusiastiska politiska människor tycks vilja gå över till vilken politisk kurs och ledare som helst som kan snabbspola dagens för ryska ledarskapet helt förlorade kontroll över konfliktens inriktning och utdragenhet, till ett lugn och mer civiliserat normalitetstillstånd bortom denna KGB-paranoia som tycks råda i en mycket trång och trängd ledarkrets.

  Det verkar som luften gått helt ur den högsta politiska eliten i salen, inte ett äkta leende så långt ögat kunde skåda. Människor såg påfallande slitna ut.

  • Efter alla inlägg om hur Rysslands armé kört fast och en hel del invektiv mot ”Putinister”, så är det ett stort JÄSP som @de Nuclear kan komma med. Det verkar som luften gått ut ur ryssofober och det enda de kan göra är räkan vilken jäspar och halvsover. Så kan det gå när väderprognos (”det blir storm i Moskva, snökaos i Ryssland, mm) slår alldeles fel🤣🤣🤣

   Däremot brydde sig inte sansade bedömare som också lyssnade på talet av Rysslands President Vladimir Vladimirovich Putin om antalet jäspar och halvslutna ögon eller, utan räknar till till inget mindre än ”En frihetsförklaring” – Ryssland har förklarat sig fri från och brutit med det sionist neokonservativa herraväldet som förpestat en hel värld. Det roliga är att sionist avskummen kan inte göra ett dugg åt det – oja och ljuga kan de jo självklart göra men that is it! Ännu roligare för oss som inget ill än lögnimperiets sammanbrott är att Kinas President Xi Ping är på väg till Moskva för att bekräfta ekvationen Ryssland+Kina=💞💞💞

   https://sonar21.com/putins-declaration-of-independence-a-review-of-putins-speech-to-russias-national-assembly/

  • Johan de Naucler, har du hört uttrycket ”Den som sa det han va´det?”
   Det du egentligen har skrivit är:
   : ”….för ledarskapet i väst* helt förlorade kontroll över konfliktens inriktning och utdragenhet, till ett lugn och mer civiliserat normalitetstillstånd bortom denna USA-västparanoia** som tycks råda i en mycket trång och trängd ledarkrets.”
   Byt bara ut vissa ord
   * det ryska ledarskapet
   ** KGB-paranoia
   ———————————————————————-
   För det är exakt så det är . De 1%-en , främst centrerade till USA, börjar på allvar bli oroade för världen börjar inse vad dom håller på med. Till och i med i väst börjar det höras en och annan röst, och det demonstreras med paroller som USA GO HOME, och med ryska flaggor.
   Johan de Naucler, välj inte fel sida när det gäller framtiden. Vi behöver FRED för att komma tillrätta med klimatet och de djupa klyftorna i världen.

  • Efter alla inlägg om hur Rysslands armé kört fast och en hel del invektiv mot ”Putinister”, så är det ett stort JÄSP som @de Nuclear kan komma med. Det verkar som luften gått ut ur ryssofober och det enda de kan göra är räkan vilken jäspar och halvsover. Så kan det gå när väderprognos (”det blir storm i Moskva, snökaos i Ryssland, mm) har slagit alldeles, alldeles fel🤣🤣🤣

   Däremot brydde sig inte sansade bedömare som också lyssnade på talet av Rysslands President Vladimir Vladimirovich Putin om antalet jäspar och halvslutna ögon. Nejdå, de hade andra viktiga saker att notera om talet, varav ett är det allra viktigaste. Talet kan nämligen ses i paritet med USA ”Frihetsförklaring” 1776 från City of London. Presidenten Vladimir Putins tal förkunnar således att Ryssland gjort sig fri från det sionist neokonservativa herraväldet som har förpestat en hel värld. Därmed visar Ryssland vägen till en annan värld – en multipolär värld med verklig suveränitet sämja och sunda moraliska värderingar ( t ex pedofiler få ej härja fritt som i väst).

   Det roliga är att sionist avskummen kan inte göra ett dugg åt det – oja och ljuga kan de självklart göra (de är experter på det) men that is it! Ännu roligare för oss som allra helst vill att lögnimperiets rämnar (och det snarast) är att Kinas President Xi Ping är på väg till Moskva för att bekräfta ekvationen Ryssland+Kina=💞💞💞Världen mäktigaste militära makten och största ekonomin annonserar ett bröllop, kanske vem vet? Många väntar med spänning …

   https://sonar21.com/putins-declaration-of-independence-a-review-of-putins-speech-to-russias-national-assembly/

  • Johan de N
   Det var var gott skratt en dryg timma in i talet, när V Putin påpekade att inga vanliga ryssar sörjde när ryska oligarker i väst blev blåsta på sina försnillade tillgångar.
   För övrigt verkar den ryske presidenten vara i kanonform…

 4. Kunde inte avstå att berätta vad jag läste på Swebbtv om V Putins senaste tal.
  Det går i enlighet med inlägget ovan.

  Swebbtv Nyheter:
  ”Under tisdagen höll Rysslands president Vladimir Putin sitt årliga tal till nationen.

  Talet präglades av Ukraina och relationen till väst.

  – Detta är en tid av radikala, oåterkalleliga förändringar i hela världen, av avgörande historiska händelser som kommer avgöra framtiden för vårt land och vårt folk, en tid då var och en av oss bär ett kolossalt ansvar, sade han.

  – För att skydda befolkningen i våra historiska länder, för att säkerställa vårt lands säkerhet och för att eliminera hotet från den nynazistiska regimen som fått fäste i Ukraina efter statskuppen 2014, beslutades för ett år sedan att inleda den särskilda militära operationen.

  Enligt Putin led den ryska befolkningen i östra Ukraina ”från ständig beskjutning och Kievregimens öppna hat”.

  – Man hoppades och väntade på att Ryssland skulle komma för att hjälpa. Under tiden gjorde vi allt som stod i vår makt för att lösa detta problem med fredliga medel och förde tålmodigt samtal om en fredlig lösning på denna förödande konflikt.

  Men det gick inte, eftersom de så kallade fredsavtalen Minsk bara var ett sätt för västmakterna att ”köpa tid” så Ukraina kunde bygga upp en stor antirysk militär.

  – Denna fruktansvärda metod av bedrägeri har använts och testats många gånger tidigare, fortsatte Putin. De uppträdde lika skamlöst och dubbelsidigt när de förstörde Jugoslavien, Irak, Libyen och Syrien. De kommer aldrig att kunna tvätta bort denna skam. Begreppen heder, tillit och anständighet betyder inget för dem.

  – Under århundraden av kolonialism, befallningar och hegemoni har de vant sig vid att kunna göra vad som helst, vant sig vid att spotta på hela världen. Det visar sig att de behandlar människor som bor i deras egna länder med samma förakt, som en härskare. De egna befolkningarna lurades också cyniskt, lurades med långa sagor om att fred skulle sökas.

  – De västerländska eliterna har blivit en symbol för totala, principlösa lögner.

  Världen bör inte delas upp ”i så kallade civiliserade länder och alla andra”, fortsatte han, utan det finns i stället ”behov av ärligt partnerskap som avvisar all exklusivitet, särskilt aggressiv sådan”.

  – Vi var öppna och uppriktigt redo för en konstruktiv dialog med väst, förklarade Putin. Vi sa och insisterade på att både Europa och hela världen behövde ett odelbart säkerhetssystem som är lika för alla länder. Under många år föreslog vi att våra partners skulle diskutera denna idé ihop och arbeta för dess genomförande. Men som svar fick vi antingen en otydlig eller hycklande verbal reaktion. Men det gjordes också handlingar, som Natos expansion till våra gränser.

  – Jag vill betona något som redan är välkänt, att inget annat land har så många militärbaser utomlands som USA. Det finns hundratals av dem. Hundratals baser över hela världen. Planeten är täckt av dem, det räcker att titta på en karta för att se det. Hela världen kunde bevittna hur de drog sig ur fundamentala överenskommelser gällande vapen, inklusive fördraget om mellan- och kortdistansmissiler, och ensidigt rev upp de grundläggande avtalen som upprätthåller världsfreden. Av någon anledning gjorde de så. De gör ingenting utan anledning, som vi vet. Slutligen, i december 2021, lämnade vi officiellt ett utkast till avtal om säkerhetsgarantier till USA och Nato. I huvudsak avvisades alla viktiga, grundläggande punkter. Efter det stod det slutligen klart att deras aggressiva planer skulle genomföras och att de inte tänkte sluta.

  Detta var anledningen till intåget i Ukraina, hävdar presidenten.

  – Hotet växte för varje dag, sade han och påpekade att styrkorna i Ukraina var på väg att inleda ”ännu en blodig straffoperation i Donbass”.

  – Vi försvarar människoliv och vårt gemensamma hem, medan västvärlden söker obegränsad makt. Man har redan spenderat över 150 miljarder dollar på att bistå och beväpna Kievregimen.

  – Den senaste Münchenkonferensen blev en oändlig ström av anklagelser mot Ryssland. Man får intrycket att så gjordes för att alla skulle glömma vad det så kallade västerlandet gjort de senaste decennierna. Men det var de som släppte anden ur flaskan och kastade hela regioner i kaos.

  Västvärldens maktelit försöker, hävdade Putin, ”radera allt detta från mänsklighetens minne, och låtsas som att det aldrig har hänt”.

  – Ingen av dem bryr sig om mänskliga offer och tragedier, eftersom biljoner dollar står på spel. De kan fortsätta råna alla under täckmantel av demokrati och frihet. De kan påtvinga andra nyliberala och i huvudsak totalitära värderingar. De kan brännmärka hela länder och offentligt förolämpa deras ledare. De kan förtrycka oliktänkande i sina egna länder och avleda uppmärksamheten från sina egna korruptionsskandaler genom att skapa en fiendebild.

  Enligt Putin kommer dock ingen i världen någonsin glömma vad väst egentligen sysslat med.”

  https://nyheter.swebbtv.se/putin-vasteliten-ar-skamlosa-lognare-spottar-pa-varlden-och-sina-egna-folk/

 5. Johan vad finns det att le,skratta till av övriga när ledaren håller ett högst viktigt tal. Förstår EJ va du menar där ärligt talat. Du har skrivit många bra inlägg här,men samtidigt har du även skrivit flera inlägg som är svåra att förstå ärligt talat. Mycket av det Putin sa var ju direkt korrekt. Ryssland varnade ju direkt och tidigt för att inte beblanda sej i konflikten. Men man gjorde MYCKET mer än så av Usa ledda Nato valparna, både före,under tiden, OCH detta är högst pågående nu. Sanktionerna mot ALLT som har MINSTA lilla med ryskt att göra. ALLA tunga vapen på löpande band ihop med alla pengarna åt Ukraina. Minsk avtalet som visade att man under 8år HELT ljög och gick bakom ryggen på Ryssland. Det var jävligt vidrigt gjort. Donbass som ALDRIG under 8år fick leva lugn ro. Listan är för lång och jag har ärligt talat inte tid just nu. Fredsförhandlingar fanns mellan parterna att avsluta detta vidrigaste Proxy kriget under min livstid,tidigt under våren redan som alla vet, MEN Ukraina skrev i sista sekund inte på dessa. Vi vet idag varför. Krisen har från starten varit rent odlad proxy krig mellan Usa ledda Nato valparna och Ryssland. Utvecklingen har ju gått åt skogen fel genom att Usa ledda Nato valparna bara matat på med vapen och pengar ihop med sina massmedierna till sin hjälp som DAGLIGEN ljugit. Ryssland får idag försvara sej från Väst både ekonomiskt, politiskt, militärt, och informations kriget som rått mot dessa av dessa ständiga vidriga massmedierna som lyder under Usa Nato. Usa Nato fortsätter göda och förlänga krisen och lidandet sedan dag1 HELT och hållet utan MINSTA lilla prat om Freds förhandlingar. Tvärtom bara. Somsagt listan är för lång. Du förvånar ibland,tycker annars du ofta haft bra inlägg och argument också men tyvärr missar du mycket också

 6. Kommentar av senator Alexei Pushkov över Putins beslut att (tillfälligt) hoppa av Start-fördraget.

  Nu måste Nato tänka på hur man ska kombinera Ukraina och dess säkerhet – Pushkov
  Efter avstängningen av Rysslands deltagande i START-fördraget som den ryske presidenten meddelade, kommer Nato att behöva fundera på hur man kan kombinera säkra sin egen säkerhet med fortsatt militärt stöd till Ukraina. Detta tillkännagavs idag, den 21 februari, av senator Alexei Pushkov.

  I en kommentar till Putins beslut uttryckte Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg beklagande och uppmanade den ryska ledaren att ompröva det.

  ”Reaktionen från Natos generalsekreterare är officiell: ånger. Inofficiellt kommer de att fundera på hur de ska balansera att säkerställa sin egen säkerhet med ytterligare engagemang i Ukrainas militära stöd. Dessa två nyckeluppgifter för USA och NATO är alltmer i konflikt”, skrev Pushkov på sin Telegram-kanal.

  ”Genom att lova att ge säkerhetsgarantier till Ukraina EFTER konfliktens slut vänder Stoltenberg allt på huvudet: Nato var tänkt att ge säkerhetsgarantier för Ryssland redan från början, även INNAN konflikten började. Då skulle det inte bli någon militär konflikt alls. I det här fallet kan säkerhetsgarantier för Ukraina bli en del av det övergripande garantisystemet. Nato försökte till en början använda Ukraina mot Ryssland, även på bekostnad av en militär konflikt och på bekostnad av Ukrainas säkerhet. Detta är kärnan i alliansens politik, och inte för att förhindra en militär sammandrabbning och upprätthålla fred.

  Som EADaily rapporterade, i sitt tal till federala församlingen idag, meddelade Vladimir Putin Rysslands beredskap att återuppta kärnvapenprov, och betonade att Moskva bara skulle ta ett sådant steg om USA var först med att testa.
  https://eadaily.com/ru/news/2023/02/21/teper-nato-pridetsya-dumat-kak-sovmestit-ukrainu-i-svoyu-bezopasnost-pushkov

 7. De flesta som kommenterade mitt inlägg ovan har faktiskt missförstått mig och läst in något helt annat! Jag kommenterade enbart publiken i salen, inte talets innehåll – nota bene!

  Till skillnad från de flesta här så följde jag och förstod hela talet på ryska i direktsändning. Förutom nyheten om frysningen av inspektioner som kan göras under START-avtalet, var det i princip inget nytt som sades i statschefens tal. Det var en lång tids talepunkt om landets sociala investeringar på bl.a. skolor och som det verkar möjligheten att köra snabbtåg på Transsib till Vladivostok i framtiden.

  Jag fann talet relativt ointressant och innehållslöst, i princip många års uppräkning av Putins retoriska käpphästar hur världen ser -eller borde se ut.

  Att han inne på sitt 24:e maktår först nu börjar göra något åt jeltsinismens och putinismens (andra generationens) oligarkers enorma utförsel av pengar ur landet är väl minst sagt 23 år för sent. Det var ett jätteproblem redan 1999 och en del ekonomer runtom i världen (det är svårt att mäta) brukar hävda att sedan den självständiga Ryska federationens tillkomst i december 1991 har det i princip permanent varit ett bruttoutflöde av ryska intjänade pengar till utländska banksparadis liksom typ Londongrad. Det skulle man åtgärdat redan på 1990-talet.

  Mitt personliga -och subjektiva- inhämtade intryck av bekanta, kollegor, vänner och kontakter liksom att ha åsett den uttråkade politiska eliten under gårdagens tv-tal, är att Putins politik och tankevärld som förr var avsevärt klarare och mer analytiskt nyanserad (som det berömda och klart förlösande talet år 2007 på Säkerhetskonferensen i München) är idag inget som helst innovativt.

  Ingen verkar ha tänkt minsta men viktigaste tanken för Rysslands del i detta nu, på om man nu besegrar Ukraina, intar Kiev och kan regera landet med någon insatt stackars ledare: då har man fortsatt runtomkring sig typ 40 miljoner arga och hämndstarka partisaner och gerillakrigare precis som jänkarna mötte i Vietnam. Kompakt.

  Ryssarna kan kanske vinna kriget segt, men ukrainska befolkningen kommer att hata varje pro-putinistisk regim. Putin har bara hittills vunnit endast dödsfiender i Ukraina.

  Det är Putins största, allvarligaste och mest olösliga politiska problem. Det går inte att komma ifrån. På den frågan har inte Putin vare sig politik, verktyg eller framtid i Ukraina som för evigt är förlorat för Kreml i de ukrainska själarna.

  • Det enda ditt långa inlägg bekräftar är att du kanske höt talet men definitivt inte lyssnat. För hade du verkligen lyssnat så skulle du inte ha avfärdat talet som ”relativt ointressant och innehållslöst”

   Att Rysslands President Vladimir Vladimirovich Putins tal handlade en hel del om nationella angelägenheter är som sig bör – det är jo ett tal till den Ryska nationen. Vladimir Putin vet vilka han jobbar för till skillnad från alla västerländska ledare som inte alls tjänar folket utan den djupa statens agenda. Kolla bara på 85%senilen Biden som åker ca 800 mil till Kiev allt under det att han låter bli att besöka East Palestine i delstaten Ohio som drabbades av en stor miljökatastrof. Rysslands ledare Vladimir Putin är ingen spring pojke utan en herre som vägrar sälja ut sitt land och sin själ till City of London. Därför alla de rabiat hundar fasoner och hatet mot honom från sionist/neokonservativa avskummen som jo vill inget annat än att sätta en Yeltsin 2.0 genom regime change och därefter slakta Ryssland. Det kommer inte att hända var Putins stora meddelandet till avskummen. Hyenornas, tabakis ramaskri fick inte vänta på sig. Genast skred dessa ”till verket” med sin smutskastning och annat ljug – den som hörde på P1 i går kunde inte missa det. Inget är värre för sionist avskummen än att höra Rysslands President Vladimir Putin förkunna inför hela världen: det kommer inte att finnas en värld efter Ryssland, där ni sionist avskummen kör över som ni vill. Så världens alla Valdemört Kokainskys få infinna sig i att deras lömska planer har gått om intet! Slava Rossia!!!

   • Tja – som jag minns det (ganska väl dessutom) valdes Jeltsin både presidentval liksom en specifik folkomröstning om just sin politiska kurs på 1990-talet av det ryska folket, med närapå två tredjedelars marginal.

    Jag delade inga som helst sympatier för nyliberal chockterapi, men alla vi som såg 1990-talets Ryssland insåg att det var närmare den sovjetiska planekonomins kollaps, som började sakta redan på 1970-talet.

    Man är inte russofob för att man inte tycker ryska folket ska ha rättssäkerhet, fria öppna medier eller fria och öppna politiska val, möjligtvis putinofob och oligarkofob. Dagens hyperreaktionära högernationalistiska styre i Ryssland kan knappast tilltala någon civiliserad person med hjärtat till vänster. Det är verkligen dags för den upplysta progressiva vänstern att öppna upp och befria Ryssland. Ryska folket förtjänar att få komma ut ur den mörka tunneln tillbaka till den onda förtryckarstaten av och från förr. Ryssland är idag den enda industriella nationen i världen som inte har ett öppet och fritt samhällsklimat, och det vore hög tid att våra ryska bröder äntligen får andas fri luft och vädra ut sitt brun-stalinistiska förflutnas onda andar.

    • Vill den sk kallade vänster i väst vara relevant så få den börja med att befria sig självt från sina illusioner om religion, tradition, nationalsim, mm. Framför allt behöver den sk vänstern inse att den är numera inget mer än en samling imperielakejer som springer finanskapitalets agendor (”liberal demokrati”, ”regime change”, och driver en Russofobisk agenda.

     Rysslands folk har aldrig haft det så bar som nu – tack vare President Vladimir Vladimirovich Putin. Han värnar Rysslands intressen. Han vägrar lämna Ryssland åt finansvargarna med huvudsäte i City of London. Idag är Ryssland den sjätte största ekonomin – större än lill-Britannien, Frankrike och nästan det tredubbla stort som Spaniens som jo Rysslands hatare brukar dra i ur oh skur (Fakta om Ryssland ekonomi finns att läsa i CIAs årsbok, svårt att avfärda det som ”rysk propaganda” eller hur @de Nuclear? Var god bekanta dig med årsboken – du kommer att bli överraskad särskild vad gäller Ryssland)

     På tal om att Yeltsin ”blev vald” så få du läsa från den ansedda ”vänster” privat mediebolaget Washington Post – WaPOs – mun Yeltsin vid makten anno 1996

     https://www.washingtonpost.com/history/2020/06/26/russian-election-interference-meddling/

     Tills lut jag anser mig vara mycket civiliserad och älskar Ryssland och dess ledare hjärtligt☺️

  • ”Till skillnad från de flesta här så följde jag och förstod hela talet på ryska i direktsändning.”

   Måste säga du är duktig som kan ryska Johan.
   Det är minsann inte så enkelt att lära sig.
   Bäst är nog att vara i Ryssland där man tvingas lära sig.
   Ryska passar perfekt till sång.
   Jag kan inte sluta lyssna.

   • En får tacke för berömme! Jag sliter så gott jag kan! Jag drömmer oftast på franska och ryska. Två härliga språk för nattens äventyr, bäste Arbetarklass!

    • Här är en till som förmodligen drömmer på både franska och ryska.

     En otroligt duktig tjej på sydfranska landsbygden.
     Vi har gemensamt att vi fick upp ögonen för Ryssland ungefär samtidigt.
     Men med hennes prestanda kan jag inte mäta mig. Man får istället göra så gott man kan.
     Nu har hon gett ut sin första bok!

     Möt Marion Lemonierie LMJM:
     Hon har fått besök hemma från Ryska Televisionen.
     https://www.youtube.com/watch?v=xvwyGDDThUk

  • Lite matematik för Johan de N
   ”…sig typ 40 miljoner arga och hämndstarka partisaner…”
   År 1991 hade Ukraina hade ca 50 mil. invånare. Innan februari 2022 emigrerade ca 12-15 mil. från det förlovade landet. Efter feb. 2022 har ytterligare 5 mil stuckit. Kvar blir ca 30 mil invånare. Av dessa är kanske 10 mil ryssar och rysk sympatiserade. Kvar är 20 mil. Av dessa är kanske 10% fascister, alltså 2 miljoner ”partisaner”. De blir politiska flyktingar i Västeuropa.
   Resten av ditt verk tänker jag inte lägga tid på.

  • Struntprat! Ryssland kommer att integrera de östra delarna av Ukraina till Kharkov och i de östra delarna är folk tacksamma att slippa regimen i Kiev som med våldsamma medel tvingar civila att inte stödja Ryssland. Hade man fria val där skulle en stor majoritet välja att bli en del av Ryssland. Samma situation har du i västra Ukraina där de flesta vill bli en del av Polen, några hundratusen vill bli ungrare osv…Ukraina, landet som inte finns mer än på pappret längre stödd av den dårhusmässiga Nato-invasionen som är militärt totalt meningslös. Det hade varit mycket bättre att låta folken i Ukraina bestämma än USA och EU vars koloniala historia aldrig tycks ta slut…Översitteriet är faktiskt värre än någonsin och inte ens hjälpligt dold av den tunna fernissa man kallar ”demokrati”.

   • Fast de fyra ukrainska länen Cherson, Donetsk, Luhansk och Zaporozjzjia har Moskva föga kontroll över. Befolkningen har i stora delar gått över till att tala ukrainska hör jag på många ställen från Cherson (jag har bekanta på skeppsvarvet där), till och med i många tidigare rysktalande familjer vill man inte tala före detta ockupationsmaktens språk i dessa län, ett mycket intressant och snabbt sociologiskt fenomen som kommer säkert att studeras mycket ingående runtom i världen; precis som tyskan föll i onåd efter 1945.

    • Jag har sett på nytagna bilder via Youtube att flera affärers skyltar i Ukraina fortfarande är på ryska.
     Varför tar de inte ned dem då?

     Sedan det här med vilja kan man diskutera.
     Om jag kunde ryska, tror du jag skulle våga tala ryska öppet här då?
     Det handlar om säkerhetsrisker samt kunna bli önskvärt accepterad.
     Det är en flockmentalitet där flockens ledare är de som ytterst bestämmer.
     Sverige har inga ”flockledare” längre. I deras rum råder numera kaos.
     Sveriges stationerade flockledare finns i Bryssel.
     Över dem finns de permanenta flockledarna i USA.

    • Nej Johan de Nauclér, nu får du ge dig, jag blir verkligen upprörd. Du kan inte påstå en massa saker utan att komma med det minsta bevis. Var snäll och skicka länkar som bevisar det du säger, annars så kan man utgå ifrån att du ljuger.

     Jag minns tydligt att Vivianne Månsson berättade här på GlobalPolitics.se att hon läst /eller sett en video (?) hur en grupp människor leddes upp för en kulle, och sen det fasansfulla, hur dessa avrättade människor, kastades ner för kullen, i en grop. Folk hade känt igen dom från videon, och det visade sig att de hade undervisat på ryska.
     ————————————————-
     Och den kände journalisten som har så gott rykte Eva Bartlett berättar om: nazistförbandet Tornado dom som intog Kherson
     ”I publish the details of my trip to the place where the base of the company of scumbags ”Tornado” was located. Let me remind you that the militants of this formation kept a huge number of people in fear. Many of them are still afraid to remember them. Cruel tortures, kidnappings in broad daylight, violence – only a small part of what the ”tornadovites” were doing”

     Det här var ju dom du skrev om när du kallade dom “Mina kära bröder ukrainarna” här på Globalpolitics.se när de hade gått in Kherson och det betraktades som en stor seger mot ryssarna.
     ———————————————————-
     Så här sa vice borgsmästaen i Kherson när ryssarna kommit dit, (dvs innan Tornadon återtog Kherson) han den utomordentligt fine man som dog i en bilolycka, var det verkligen en bilolycka??
     “Vi har lämnat inflytandet från nazisterna.
     Ryssland slåss mot nynazisterna som återuppstått i Ukraina.
     De är inte ockupanter, de har återtagit sitt land.
     Jag slåss för mina barn att få leva i en bra slavisk kultur
     Vi var aldrig en kolonisatör
     Vi har alltid respekterat andra länders kultur
     Vi respekterar alla och anser att alla har rätt till sin egen åsikt
     Vi ser oss som en enhet en organisation, och om den organisationen börjar kriga mot sig själv, så är den dömd.
     Afrikaner och kineser, vi måste se varandra som en enhet. Vi måste se att vi alla är en, och inte någon skillnad mellan oss.
     Vi i Ryssland, har inte länder vi har inte landsgränser, vi ryssar.
     Vi har inte hat mot andra, vi respekterar och älskar andra.
     Vi alla amerikanare, kineser, fransmän vi måste se varandra som en enhet, en organism
     För mig finns inga landsgränser och kärlek har inga gränser.”

     Det finns en video på nätet där man ser och hör honom intervjuas. Jag har själv sett en video och jag slogs av vilken fin man han var.

     En sådan fin och kärleksfull blir naturligtvis ett hot mot nazisterna.
     Är du medveten om vilka du egentligen försvarar, Johan de NUCLEAR?

   • Men mångkulturen, som den khazariska maffian inför överallt, är väl bra? – Blanda olika folk med varann så att konflikt enklare kan skapas! Utan konflikt inga krig. Utan krig ingen grov profit till den khazariska maffian.
    Varför ska man annars betala skatt? Till välfärd? Löjligt!

  • Ukraina efter statskuppen 9 år senare: hur landet störtar i mörker.
   Federal News Agency
   I dag, den 22 februari, är det nio år sedan statskuppen ägde rum i Ukraina. President Viktor Janukovitj togs olagligt från makten. Från det ögonblicket upphörde landet bokstavligen att leva och utvecklas.
   Statsdumans ställföreträdare, medlem av Förenade Ryssland-fraktionen Sergei Kolunov delade denna åsikt med Narodnye Novosti.
   Politikern betonade att Ukraina 2014 var i händerna på olika oligarkiska klaner, skärpt för att lösa personliga problem och beroende av västs vilja. Ett komiskt scenario spelades, som ett resultat av vilket en man kom till makten, återställde landet, vägrade lyckan, freden och välståndet i hans stat, betonade Kolunov.

   ”Låt mig påminna er om att Ukraina under Janukovitj är en stat som försökte utvecklas. Det pågick en kamp mot korruption, reformer genomfördes inom områdena utbildning, energi och ekonomi. Landet levde! – sade ställföreträdaren för duman.
   Ukraina efter statskuppen 9 år senare: hur landet störtar i mörker
   Global Look Press | Komsomolskaya Pravda
   Parlamentarikern noterade att Ryssland och Ukraina före störtandet av Janukovitj existerade som broderstater, och den senares vägran att gå med i Nato förklarades på officiell nivå. Men efter statskuppen blev situationen helt motsatt.

   ”Vad ser vi nu? Ukraina har befunnit sig i en djup ekonomisk och social kris sedan 2014. Det finns ett massivt utflöde av investeringar, hryvnian har deprecierats, problem med demografi och migration utvecklas. Ukraina inledde en fruktansvärd blodsutgjutelse i Donbass, som förstörde hela landets industriella potential. Tusentals fredliga människor – kvinnor, barn, äldre – har dött i händerna på Kiev-juntan under åren”, betonade Kolunov.
   Ukraina efter statskuppen 9 år senare: hur landet störtar i mörker
   Presstjänst för statsdumans vice S.V. Kolunov
   Ställföreträdaren uppmärksammade det faktum att Ryssland hela denna tid, som en sann fredsstiftare, försökte upprätta en dialog med ett grannland.
   ”Vi utvecklade Minsk-avtalen, vi letade för all del efter fred och välstånd för vårt broderliga folk. Vi ändrar inte vår lära! Vi förblir en exklusivt laglig stat! Med alla tillgängliga medel strävar vi efter att förhindra all fasa som händer i Ukraina, för i nio år har landet störtat i mörker, sade parlamentarikern.
   Avslutningsvis tillade Kolunov att det för närvarande inte finns några tvivel om det avgörande behovet av en speciell operation, eftersom endast detta steg kan stoppa spridningen av ukrainsk nationalism.
   Författare: Anna Eremeeva

  • Johan,
   Jag läste intresserat om oligarkproblemet i Ryssland du beskrivit.
   Det är priset Ryssland tvingats betala för kapitalismen och som USA givetvis utnyttjat.
   De är ju experter på sin spelplan.
   En spelplan som de vill hela världen ska ha för USA ska ha förmånen att styra den.

   Grannlandet Kina har dessbättre sluppit problemet därför de hållit sitt kapital i statens ägo.

   Jag tror tyvärr inte det är säkert men jag hoppas Putin och Ryssland nu definitivt gett upp tron på Västvärlden och därmed försöker göra något åt problemet.
   En störning finns dock genom ryssar som vill känna sig som européer.
   Ett problem som dessbättre Kina helt sluppit. Där är man kineser och inget annat.

 8. Som jag varnade för Kalixlinjens rostiga kaminer igår dog en svensk soldat i en lavin på Kebne-kajse, men varför, av vilket skäl? ÖB tystar ner
  vad som kan bero på dålig ledning, och visar sig inte under den tid som utredningen kring hans
  polissambo pågår, polisledningen kan avs-kedas.

  Säpo har sina interna iranska spioner, men varnar för nya ryska spioner, det vanliga tramset, som vi tröttnat på – , grip dom då!

  Finns stora problem i Sverige, det ryska är minimalt, det är vi som dödar ryska soldater, på
  olika sätt, men media och myndigheter proji-cerar, som alla psykopater på omgivningen,
  alla dessa tjänstvilliga nollor.

  Sverige skyddar brottslingarna som sprängde
  Nordstream, = CIA, men yrar om tribunaler, Sverige är ett kärringland , på alla områden,
  styrs av en reaktionär generation, som aldrig lär sig, där svenska soldater dör på hemmaplan,
  och som när Nato-Hercules drog rakt in i Kebnekajse 2013, jagad av Jas-plan, allt som tystade ner, istället pladdrar och skvallrar som kärringar om Ryssland.

  Om dödsoffret på fjället får vi inget veta, man/kvinna/ålder, under vilket övningsmoment, allt hemligstämplat. Som sagt anhöriga till värnpliktiga, varna era ungdomar, , så att de inte blir offer för karriärofficerare, som vill stiga (på dem} i graderna, i ett blivande Nato. Kräv papperen på bordet, är svenska arm’en lika hänsynslös mot sina värnpliktiga som ryssarna, säjs vara, det verkar så, i sossesvenska sovjetrepubliken, och det kommer att bli värre – innan det blir värre!

  Möjligtvis kan Global Politics begära ut handlingar om denna militära övning, för att
  bedöma vilka risker som vpl. utsätts för, lika
  den kvinnliga hemvärnssoldat, som blev över-körd av ett stridsfordon, och dog, i sitt eget
  tält. Ca 1.000 piloter och flygpersonal omkom
  under övningar 1945-1990, nästan varje vecka
  , haverier, kan nog dämpa krigsviljan. Det gäller att vara subversiv och reta dem.
  Mvh
  Maskerad Front.

  • Idag är en del ryssofober alldeles utom sig. Sannolikt har det att göra med att Ryssland har helt och hållet omringat den strategisk belägna staden Bakhmut och även befriat en hel del orter från Ukraina grepp. Att årsdagen av Operation Z närmar sig (fredagen den 24 d v s i övermorgon) gör att en del Putin-hatare kanske börjat få sammanbrott nästan

  • Litvinenko blev mördad av sina forna kumpaner vilket numera är helt klarlagt! Har du aldrig funderat på varför man skulle använda en radioaktiv isotop för att långsamt mörda någon när det finns riktiga gifter som tar livet av en på några minuter? Då slipper man dessutom en fabulerande gammal spion med tvivelaktigt rykte babblande i veckor. Eller som Putin sa om nazisten Navalnyj ”hade vi velat att han skulle dö så hade han varit just stendöd”. Bevisade pedofiler som Biden, Clinton och andra politiker som lockades av Epsteins ”honeytrap” på ön inte att förglömma!

   • Logik biter inte på bankmaffians utskickade troll. De anklagar förmodligen Putin för den sataniska skuld som de själva gjort sig skyldiga till. De är snärjda av de sju dödssynderna. Man ser i alla handlingar av dessa satanister att de saknar moral. Ja, inte i satanistiskt kontrollerad fulmedia förstås, men i alternativ media.

    Den kulturellt konservative Putin bekämpar tillsammans med den ortodoxa kyrkan satanismen från väst. Detta är mycket tydligt för den som kontemplerar/mediterar flitigt.

    Vad som är gott eller ont råder det inte minsta tvekan om för den som lyssnar på Gud, det högre medvetandet.

    • Jo, det är så det officiella Ryssland ser på Västvärlden.
     Som något degenererat och dekadent de inte vill ha.

     Mycket tror jag beror på Västra Europas inflytande från USA som egentligen är ett nybyggarland med saknad av egen kultur och tradition.
     Traditionen är egentligen erövring, en tradition som tyvärr fortfarande lever.

     För mig är tradition och kultur konservativ.
     ”Progressiv” kultur blir ofta vanställning och/eller något extremt.
     Det nya muséum de byggde Stockholm kan stå som exempel.

     Nybyggarland, regim change, blandade revolutioner tillhör för mig det progressiva.
     Man vill bygga något nytt, man vill i grunden förändra.

 9. Johan de Naucler, du skriver ”De flesta som kommenterade mitt inlägg ovan har faktiskt missförstått mig och läst in något helt annat! Jag kommenterade enbart publiken i salen, inte talets innehåll – nota bene!”

  Nej, jag tror inte alls de flesta har missuppfattat dig, dom flesta kan nämligen läsa mellan raderna och där står egentligen så här:

  ”Jag avskyr Putin och vill att mina ”kära bröder ukrainarna”* ska vinna, trots att jag vet efter alla kommentarer som bifogar tydliga länkar och avsändare, här på GlobalPolitics.se, att Ukraina styrs av nynazister och reaktionära nationalister.”

  * ”mina kära bröder” om ukrainarna, uttryck som du själv i ett slags segerrus, använde när det såg ut som att Ukraina höll på att vinna över Ryssland.

  Jag tillhörde också dom som tyckte att du skrev mycket bra inlägg i början, men sen började jag dra öronen åt mig.

  Du stöder Ukraina i USA:s/Nato:s proxykrig mot Ryssland i Ukraina. Alltså stöder du USA/Nato- nota bene!

 10. Johan de Naucler, du skriver också ofta om hur rädda ryssarna är för Putin, och att ”dom inte törs annat än att låtsas stödja honom”…det säger alla dina vänner, typ.
  Signaturen Ivan delade det här under Ulf Karlströms artikel, här får man bevis som talar helt emot det du säger, förutom alla opinionsundersökningar som visar att Putin har ett överväldigande starkt stöd!

  Ivan 22 februari, 2023 At 15:10
  Den 22 februari 2023.
  Något om den Ryska presidentens enorma popularitet hos det Ryska folket.
  http://www.kremlin.ru/events/president/news/70574

  Tack Ivan, för din kommentar, och jag tror inte att du har något emot att jag delade den här, för den passar så bra in för att motsäga den terror som Johan de Naucler ofta påstår att Putin & Co utövar på det ryska folket.

 11. Tja ”Johan de Naucler” låter numera mer som en krigshetsande skrivbordskrigare! Jag tycker att alla dessa skrivbordskrigare som huserar på många forum verkligen borde ta värvning i de ukrainska militären och åka ut till fronten och se verkligheten.

  • Johans korståg för USA-imperialismen innebär att motståndet mot den verkliga krigsanstiftaren USA förlamas, och till slut kanske de galna inte ens 1%-en främst centrerade till USA tar till kärnvapen för att få sin vilja fram… någon av de ledande har ju t o m hört sägas något om ”begränsad kärnvapenattack” typ, man kan ju bara hoppas att dom ska ha någon slags självbevarelsedrift, så att dom inte startar ett kärnvapenkrig…De progressiva krafter som finns i världen, och även i USA, behöver allt stöd av oss för att få slut på USA:imperialismens härjningar , och det gör vi genom att peka ut den rätta fienden. Det största kommunistiska partiet i Ryssland, som hårt kritiserar Putin och de ledande om och när de tycker att de agerar felaktigt, och de lovar att fortsätta att göra det, men de stöder helhjärtat Putin och Rysslands krig i Ukraina . Det var deras partimedlemmar och sympatisörer som åkte till Donbassområdet och försvarade det mot nynazisternas och ultranazisternas anfall och alltså INTE ryska staten som det ofta felaktigt uppges i medier i väst.

 12. Som vanligt är det ryska huvudproblemet ett och detsamma: bristen på individens medborgerligt inflytande och demokrati, självständiga institutioner och rättsstat. Det är därför det ryska systemet permanent misslyckas; ett land som har mindre än 2%(!) av världens bruttonationalprodukt, men kunde med ett mer dynamiskt, skapande och fritt politiskt och ekonomiskt system förmodligen koma upp i 7-8%.

  70-åriga män (som alla i den ryska statsledningen) kan och ska inte reformera sina hemländer. De ska gå på pension och skriva memoarer, och måhända få sin prostata undersökt varje år. Det är kanske där problemet sitter innerst inne – men hälsoproblemen överförs som i alla diktaturer till det politiska utövandet.

 13. Jag tror Johan är en vänsterdemokrat.
  Det finns högerdemokrater också.
  Vad konflikten i Ukraina beträffar uppfattar jag f.d. SD-aren Thoralf Alfsson som just en sådan högerdemokrat.
  Som ung gjorde Thoralf FN-tjänst i Sinaiöknen. Han har berättat om det.
  Där framgår att Thoralf tar ensidig ställning för Israel. Kanske en uppfattning som präglades då?
  Staten Israel verkar högerdemokratisk. Liksom givetvis USA.
  Samma ensidiga ställning visar Thoralf nu mot Ryssland där stora delar av den socialkonservativa högern inte är med honom.
  Därför den socialkonservativa högern är inte högerdemokratisk som grund.
  De högerdemokratiska har en stark tro på kapitalismen.
  Det demokratiska partiet i USA är den allra tydligaste bilden.
  Socialkonservativa har inte kapitalism som kärna.
  Tvärtom är de nog i den ekonomiska frågan ganska öppna.
  Precis som man är i Ryssland. Det viktigaste är att ekonomin fungerar någorlunda.
  Ryssland uppfattar jag som en ”utvecklingsekonomi” som jag hoppas kommer ikapp.
  Ryssland en stabil ekonomi men ändå en utvecklingsekonomi.
  Det stora landet Kina gjorde det här med bravur och jag hoppas Ryssland lyckas samma nu när samarbetet mellan deras länder bara ökar.

  Jag tror Johan står på Ukrainas sida. Som den där parollen ”Stand up with Ukraine”
  Vänsterdemokratin har uppenbara frihetsideal.
  De privatpersoner som Stand up with Ukraine ser sig förmodligen som nationella frihetskämpar ungefär som FNL på sin tid.

  Ovan begrepp blir inte kompatibla med Ryssland, eller för den delen andra delar av Asien och övriga världen som inte bär Västerlandets idétradition.

  Jag menar Putin tydligt påtalar problemet i sina olika tal.
  USA och Västvärlden försöker pådyvla Ryssland något de inte kan eller vill ha.
  USA och Västvärlden skyr heller inga medel för att genomföra sin plan.

  Hur Johan, Thoralf m.fl. kan känna stöd i denna djävulska plan förstår inte jag.
  Kanske är de likasinnade?
  ”Demokrati” kanske var ordet?

 14. Socialdemokraten Annika Strandhäll har gjort bort sig på Twitter.

  https://www.friatider.se/strandhalls-pinsamma-angrepp-efter-lofvings-dod

  Idag känns det som den svenska politiska makteliten blivit rubbad.

  Har Sverige en fungerande och tillförlitlig Polis?

  SVT Public Service bröstar sig och påstår det råder kaos inom den ryska militären.
  Hur är det då inom den svenska Polisen?
  Gängkriminaliteten breder ut sig och når långt in i ”demokratin” vilket skandalen i Botkyrka visat.

  Kanske båda har att lära men jag tror Ryssland blir den förste att visa upp ett resultat.

  Jag har inte mycket till övers för den borgerliga regering vi har men jag tycker det är mycket bra de nu vill utreda SVT Public Service.
  Jag tror inte jag är den ende svensken som retar mig på SVT.

 15. Vem retar sig inte på SVT?

  Till Public Service ”Agenda” LÖGNPROPAGANDA

  Min vana trogen brukar jag emellanåt titta på programmet ”AGENDA” del 6. 19 feb kl 21:15, var minst sagt förskräcklig,
  där journalisten Camilla Kvartoft skulle antas intervjua den lögn-propagandistiska Nato och USA-lakejen ”Anne Appelbaum” om situationen i Ukraina. De var nog en av de värsta Propagandauppvisningar jag någonsin skådat i svensk public service.

  Där Appelbaum helt oemotsagd fick sprida ut sitt rysshat och lögnaktiga, ensidiga obevisade påståenden utan minsta kritik och motstånd från Camilla Kvartoft. Vad ska vi ha journalister till om inte kan ställa kritiska frågor? Kan hon inte ens kan ifrågasätt någonting av vad som i verkligheten påstås hända i Ryssland, Ukraina och USA och Nato från en sådan källa?
  Programmet är ett totalt intellektuellt sammanbrott, vilket brukar vara typiskt för just propaganda-manipulation.
  Alltså inget ifrågasättande av vad Appelbaum tilläts vräka ur sig i SVT, där hon dessutom presenterades som ”den prisbelönta historikern, journalisten och författaren”.

  Vad som inte Nämns alls är, att Anne Appelbaum är kolumnist och sedan en tid dissident i Ryssland och nu mer skriver för den amerikanska tidskriften ” The Atlantic ” (amerikan journal of news), med direkt anknytning till Washington DC, dvs. ”lögn-imperiet” som stödjer och levererar vapen till till fascistregeringen i Ukraina. Hennes författarskap, som tydligen hyllas i programmet Agenda inskränker sig tydligen till boken som hon skrivit ”Russia must die”. Vilket säger det mesta om om hennes politiska hemvist och trovärdighet. Det är anmärkningsvärt att Agenda inte ens kan ge tittarna denna enkla information. Vilket för övrigt skulle dämpa ”krigs-propaganda-hysterin” något.

  Inte ett ord om ”sanningen” till bakgrunden av historien om Ukraina-krisen, dvs. hur allt var planerat av USA, samt CIA:s kupp och störtande av vald regering, Naziattacker i Donbass mot civilbefolkningen, förbud mot ryska språket, nedstängda TV- och radio-kanaler, förbjudna partier, rysk litteratur osv., mord på fackföreningsfolk, trakasserier, förföljelse och mord på sina egna civila rysktalande medborgare från nazianhängare.

  Inte ett ord om att USA, i flera år innan krigsutbrottet 2014, infiltrerat och beväpnat dessa nazianhängare, för att därefter tillsätta sina egna lakejer i statsledningen genom en planlagd kupp.
  Ukraina rapporteringen som Västvärlden förser oss tv-tittare med info, har blivit den ”förfalskade skenbild” som EU, NATO och USA levererar – Rakt in i svenska folkhemmet dessutom. Skrämmande ! Varför ska vi tvingas betala skiten på skattsedeln. Är det inte rimligare att propagandisterna själva betalar för att få propagera och att man laserar ”propagandakanalen”?

 16. Idag är det årsdagen då Ryssland påbörjade Operation Z. Konstateras kan

  1. Ryssland har befriat ca 20% av Ukraina från ukrozionazisterna.
  2. Demilitariserings målet är på god väg att lyckas – återstår sista försvarslinje som ukrozionazisterna har grävt (vilket blir deras gravplats). Det som var Europas näst största armé har reducerats till en skugga av vad den var av den mäktiga ryska krigarna
  3. Mariopols befrielse fick världens beundran och stärkte Tjetjenien förbandens rykte om att vara bästa anticimex mot råttor som gömt sig hålor.
  4. Avnazifieringens startpunkt var Mariupol. Avnazifiering lär fortsätta ända in i Europas hyena – den tigger om att bli befriat sina ryssofa åkommor.
  5. De sionist/neokonservativa anhangen var så kåta att se det deras talesperson 85% senilen Biden förkunnade hög tydligt: ”the Ruble will be reduced to rubble.” Som bekant blev inget av det hela. Detta är så pinsamt att ingen sionist/neokonservativ ens vill kännas vid ”Rubel to rubble” utsagan. Tvärtom, det som händer var att Rubeln stärktes – Ryssland lekte eller fintade bort ”sanktioner från helvete”. Världen blev full av beundrar över Rysslands smarta drag, t ex betala i Rubel annars får ni inget, nada!!! 🤗🤗🤗
  6. Istället fick hela väst betala ett högt pris för de så hypade ”sanktionera från helvete” vilka hör och häpna slog till likt bumerangen självaste väst. Hela väst håller på att drunkna i ”sanktioner från helvete” dyngan. Bland de skyhöga notan för sanktioner från helvetes bumerang som väst kommer betala tills den går på knäna kan nämnas: galopperande ockerräntor, dubbeldigit inflation, växande interna politiska motsättningar och instabilitet, ökade social spänningar, total förakt för politiker kår i hela väst plus ekonomisk kris (varsel, ökade arbetslöshet), mm.

  9. Ett nytt ord kom in världens olika språk, nämligen ”SANKTIONS BUMERANG.” Används bland annat då man örfilar sig själv rejält, eller när en icke vald makthavare som t ex en viss ursul von der Ljugu eller störste Stollen av de alla börjar springa som huvudlösa kycklingar än hit än dit. Det nya uttrycker ”sanktions bumerang” används även när man vill förklara hur det kom sig att väst blev en sådan åtlöje snabbt. Tack vare sanktions bumerang fick väst det den förtjänar anser den Globala Syd (85% av världens befolkning)
  10. Nato har avslöjats för vad den är en verklig PAPPERSTIGER som nu står med byxorna nere, d v s, slut på ammunition (slut på krut på gatumål). Inte bara Nato utan även länderna som ingår i Nato har slut på krut. Självaste USA (som jo skryter om att vara !”baddest army in the whole galaxy”🤭) lider brist på en hel del krut.
  11. Även västs militära ledare har avslöjats för de är en samling inkompetenta men likafullt dryga och fet dumma figurer. Typisk bluffmakare militär är väl en viss General Ben Hodges som siade om att ukrozionazidsterna skulle vinna kriget år 2023.Tack för skrattet säger världen 🤣
  12. Hela västs ”expert kår” (med några lysande undantag – Ritter, Macgregor, Bertelic, Baud, Martyanov) har visat sig vara en samling bluffmakare (Johan Paasikivi, Niall Fergusson är väl bluffmakarnas kung i detta avseende)💩💩💩
  13. Hela västs journalist kår (med undantag av några få som Sy Hersch, Pepe Escobar, Alistair Crooke, Moon of Alabama), har visat sig vara inte mer än en samling stenografer och imperielakejer som berövats minsta intellektuella kapacitet (Hanson, Lindberg, Wolodarski, Winiarski, Oksanen, Person Löfgren för att nämna några)💩💩💩
  14. Till sist måste jag även nämna allmoge ryssofber (bland annat på denna blogg) som blev lottlösa trots att de gått och väntat i nästan ett år för att få skjuts till Moskva och delta i ”seger paraden” anförda av Valdemört Kokaninsky. 💩💩💩

  Avslutningsvis: det kommer mera! Papperstigern Nato blåses bort av hårda vindar från öst. EU leds in i avgrunden av sin kretinernas drottning. Sedan så är det Lögnimperiets tur. Lill-Britanniens öde behöver vi inte ens bryr oss om – den är och drunknar i sin egen blodpudding.

  Uppdatering. En litet notis om hur årsdagen sorgas kom nyss: halvstång på Drottning Kristinas väg 4 i Stockholm och dragna gardiner på Gullfossgatan 6, i Kista.

  Och från USA kommer nyheten om att den frispråkiga kongressledamoten Marjorie Green Taylor twittade: ”Biden is kissing Zelensky’s a** and dragging us all kicking and screaming into world war”. Detta med anledning av att senilen åkte till Kiev (800 mil bort) istället för att besöka den miljökatastrof drabbade orten East Palestine i delstaten Ohio (37 mil bort).
  Andra menar att Biden tror att han är Ukrainas President – därför satsar han allt på ukrozionazisterna. Nejdå, menar ytterligare andra. han gör det för att blidka sina egentliga arbetsgivare: samling sionist/neokonservativa avskummen
  https://www.unz.com/pgiraldi/america-the-feckless-2/

  • ”kretinernas drottning”
   🙂
   En av ledarna som föser demokratins kreatur.
   Ridande, avkönade Cowboyser med fingrarna på avtryckarna på skjutklara pistoler.
   Det är nu en kopia av det aggressiva och våldsamma USA.
   Vart tog fredsprojektet EU vägen?

   Vår egna förste ledare för kreaturen är definitivt (som jag ser det: Feminist-vänster-)SVT Public Service och som nu äntligen ska utredas.
   Hoppas det framkommer något för att bli av med, eller åtminstone kväsa dyngan som jag tycker är en långt värre skalletvättare från forna TV i DDR.
   Som ofta i varje fall framställs som sådana.

   Det är bara läsa idag hur SVT sprutar ur sig propagandalögnerna om Ryssland.
   Samlade i album de sedan kallar ”Specialer”.
   Där ”rysslandsexperterna” Bert Sundström och Elin Jönsson närmast står som värdar.
   Skulle jag möta dem i Ryssland skulle jag spotta åt dem trots vi tillsammans är svenskar.
   Jag betraktar dem som onda människor som står för krig och konflikt.

   Dock måste man tänka på att Baltikum, Belarus, Moldavien gränsar till Västeuropa och det är i just de här gränsområdena det uppstår identitetsproblem mellan Öst och Väst.
   Kapitalism både suger och suger ut.
   Människor, särskilt de yngre, tror på bättre levnadsförhållanden genom integration med marknaden i Västvärlden.
   I Ukraina kan det vara förståeligt efter självständighetens haveri.
   Belarus är för mig svårare att förstå då det landet redan är ett välfärdsland helt i klass med Västvärlden och förmodligen ännu bättre.
   De yngre och medelålders kan blivit bortskämda och lockas till Väst av löften om bättre.
   Kapitalism suger som sagt.
   Dock finns äldre vuxna och pensionärer som visa av erfarenheten håller emot de här lockelserna från ”den ekonomiska frihetens löften”.

   Men som på alla andra ställen finns en delare i ”åsiktskompotten”.
   Det rurala och det urbana.
   Där det förstnämnda står för det konservativa (det återhållsamma) och det senare för det progressiva och liberala. De som jagar det ”nya”. De som jagar förändringar och ropar efter frihet.

   Det senare tror jag hänger ihop med kapitalismens inneboende utvecklingspotential vilket främst lockar yngre och urbana.
   Äldre och landsbygd upplever inte på samma sätt behovet.
   Ser man till exempel till jordbruk så är där inte så mycket att förändra.

   Lyssna gärna till nedan röster från Belarus. Jag gjorde det igår kväll med stort intresse.
   Jag förutsätter intervjuerna är gjorda i (större?) stad så svaren blir oftast progressiva och liberala.
   Hade intervjuerna gjorts på belarusiska landsbygden är jag säker på svaren blivit annorlunda.

   Do Belarusians want to join the EU?
   https://www.youtube.com/watch?v=sAZM1iJRbpI

 17. Johan de Nauclér .. Först skrev du det här den 23 februari, 2023 At 15:41
  ”Fast de fyra ukrainska länen Cherson, Donetsk, Luhansk och Zaporozjzjia har Moskva föga kontroll över. Befolkningen har i stora delar gått över till att tala ukrainska hör jag på många ställen från Cherson (jag har bekanta på skeppsvarvet där), till och med i många tidigare rysktalande familjer vill man inte tala före detta ockupationsmaktens språk i dessa län, ett mycket intressant och snabbt sociologiskt fenomen som kommer säkert att studeras mycket ingående runtom i världen; precis som tyskan föll i onåd efter 1945.”
  ——————————————————–
  Mitt svar blev det här 23 februari, 2023 At 21:26
  Nej Johan de Nauclér, nu får du ge dig, jag blir verkligen upprörd. Du kan inte påstå en massa saker utan att komma med det minsta bevis. Var snäll och skicka länkar som bevisar det du säger, annars så kan man utgå ifrån att du ljuger.

  Jag minns tydligt att Vivianne Månsson berättade här på GlobalPolitics.se att hon läst /eller sett en video (?) hur en grupp människor leddes upp för en kulle, och sen det fasansfulla, hur dessa avrättade människor, kastades ner för kullen, i en grop. Folk hade känt igen dom från videon, och det visade sig att de hade undervisat på ryska.

  Och den kände journalisten som har så gott rykte Eva Bartlett berättar om: nazistförbandet Tornado dom som intog Kherson
  ”I publish the details of my trip to the place where the base of the company of scumbags ”Tornado” was located. Let me remind you that the militants of this formation kept a huge number of people in fear. Many of them are still afraid to remember them. Cruel tortures, kidnappings in broad daylight, violence – only a small part of what the ”tornadovites” were doing”

  Det här var ju dom du skrev om när du kallade dom “Mina kära bröder ukrainarna” här på Globalpolitics.se när de hade gått in Kherson och det betraktades som en stor seger mot ryssarna

  Så här sa vice borgsmästaen i Kherson när ryssarna kommit dit, (dvs innan Tornadon återtog Kherson) han den utomordentligt fine man som dog i en bilolycka, var det verkligen en bilolycka??
  “Vi har lämnat inflytandet från nazisterna.
  Ryssland slåss mot nynazisterna som återuppstått i Ukraina.
  De är inte ockupanter, de har återtagit sitt land.
  Jag slåss för mina barn att få leva i en bra slavisk kultur
  Vi var aldrig en kolonisatör
  Vi har alltid respekterat andra länders kultur
  Vi respekterar alla och anser att alla har rätt till sin egen åsikt
  Vi ser oss som en enhet en organisation, och om den organisationen börjar kriga mot sig själv, så är den dömd.
  Afrikaner och kineser, vi måste se varandra som en enhet. Vi måste se att vi alla är en, och inte någon skillnad mellan oss.
  Vi i Ryssland, har inte länder vi har inte landsgränser, vi ryssar.
  Vi har inte hat mot andra, vi respekterar och älskar andra.
  Vi alla amerikanare, kineser, fransmän vi måste se varandra som en enhet, en organism
  För mig finns inga landsgränser och kärlek har inga gränser.”

  Det finns en video på nätet där man ser och hör honom intervjuas. Jag har själv sett en video och jag slogs av vilken fin man han var.

  En sådan fin och kärleksfull blir naturligtvis ett hot mot nazisterna.
  Är du medveten om vilka du egentligen försvarar, Johan de NUCLEAR?
  ——————————————————————————-
  Och du Johan svarar på det så här:
  ”Den ryska och ukrainska språkfrågorna behandlades tydligast för en svensk publik i Sveriges Radios ”Språket” i P1 som kan avlyssnas helt gratis (!) på internet: http://www.sverigesradio.se/spraket
  ———————————————————————–
  Alltså du hänvisar till vad medierna i i väst säger om Ukraina. Det sorgliga är ju att hela Public Service och alla medier i Sverige har ställt sig på nynazisterna/de reaktionära nazisternas USA/Natos;s sida i Ukraina.
  Vi är många som inte ens står ut med att ta del av medierna i väst. Men dom är alltså dina källor. Tyvärr du stöder nynazisterna i Ukraina och USAs proxykrig mot Ryssland där, hur mycket du än försöker manipulera alla.
  Var ärlig, säg det rent ut.

 18. Nu vill partiet Sverigedemokraterna ändra lagen så det blir möjligt att exportera vapen till krigförande länder.
  Det är mycket dåligt. Varför profitera på andra länders allvarliga problem?

  Nu vill partiet Socialdemokraterna skicka våra stridsvagnar till Urkraina.
  Det är lika dåligt det.

  Både Sverigedemokraterna och Socialdemokraterna går med borgarna.
  Jag misstänker demokratin är problemet.
  Men hur ska demokratin oskadliggöras?

  • Sverige har exporterat vapen till krigförande länder i årtionden. USA, Saudiarabien, GB och många andra krigförande länder köper vapen från Sverige…Ja, hyckleriet har inga gränser längre! Man undrar ju varför SD låtsas som att de inte vet om detta?

  • @ arbetarklass

   ”Demokratin” fungerar i stort sätt perfekt vart fjärde år, förutom att vissa valarbetare ev. kan fuska lite här och där, eftersom rösterna inte är verifierbara i vallistor med egen personlig kod/alias för den som röstar … än. I stort sett har det ingen betydelse för resultatet, tror inte jag, även om vissa säkert vill kväva nya små partier i vissa vallokaler.

   Folket skulle kunna skapa partier för kubansk eller schweizisk direktdemokrati och valsamverka brett med dem mot 4%-spärren och på så vis få en mer äkta demokrati, men de är inte motiverade till det… än…

   Fulmedier och politikeradel fungerar däremot inte, men är korrupta/korkade och gör inte det bästa för folket, men för monopolkapitalets satanistiska ondska … och folket fortsätter att rösta för dem … än så länge …

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here