Scott Ritter: Seymour Hersh’s Sanningens treenighet

5
1700
”Den heliga Treenigheten”, målning av Hendrick van Balen.

En läsare sänder mig denna, väl värd att publicera i Nord Stream-debatten.

Källa: https://www.scottritterextra.com/p/seymour-hershs-trinity-of-truth?utm_source=post-email-title&publication_id=6892&post_id=103575710&isFreemail=true&utm_medium=email

__________________________________________________________________

Scott Ritter kallar Hershs artikel om Nord Stream för ”hans viktigaste arbete någonsin”.

I den kristna tron kommer Gud i form av tre personer: Fadern, Sonen och den Helige Ande. Tillsammans bildar dessa tre varelser treenigheten.

Seymour Hersh. By Zereshk – Own work, CC BY 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=3833111

I en intervju nyligen med den tyske författaren Fabian Scheidler diskuterade den Pulitzerprisbelönade undersökande journalisten Seymour Hersh sin uppseendeväckande artikel, som publicerades i hans första inlägg på Substack, ”How America Took Out the Nord Stream Pipeline”.

Läs om detta här: Hur USA slog ut Nord Stream-rörledningen

När Scheidler tackade Hersh för hans modiga reportage svarade den erfarne journalisten: ”Vad är det som är så modigt med att berätta sanningen? Det är meningen att vi ska berätta sanningen!”

Jag har känt Sy Hersh i snart ett kvarts sekel. Även om jag var för ung för att själv uppleva effekterna av hans rapportering om My Lai-massakern i Vietnam, hade jag en plats på första parkett (Ritter var vapeninspektör, ö.a.)) för att se det mästerliga arbete han utförde när han avslöjade de fruktansvärda fakta om vad USA gjorde i Abu Ghraib-fängelset i Irak.

Legendarisk status får man inte den måste förtjänas. Och Sy Hersh har förtjänat den absoluta rätten att kallas GOAT (Greatest Of All Time, ö.a.) när det gäller undersökande journalistik. Han är helt enkelt bäst.

Jag har läst nästan allt som Sy Hersh har skrivit och kan sätta in hans betydande journalistiska produktion i sitt rätta historiska perspektiv. Det är därför som jag känner mig mycket bekväm med att dra slutsatsen att Sy Hershs Nord Stream-rapportering är hans viktigaste arbete någonsin, när det gäller dess potential att åstadkomma tektoniska geopolitiska förändringar.

The G.O.A.T. har producerat vad jag kallar sanningens treenighet.

Sanning ett:

Förenta staternas president, Joe Biden, har genom att konspirera med medlemmar av sitt nationella säkerhetsteam för att medvetet kringgå de konstitutionellt föreskrivna rapporteringskraven till kongressen om krigshandlingar som Förenta staterna genomfört, begått ett brott som kan åtalas och som ingen annan president i Förenta staternas historia har gjort sig skyldig till.

Sanning två:

Den reaktion som kommer att uppstå i Tyskland på Seymour Hershs avslöjanden om att Förenta staterna genomförde ett ekonomiskt Pearl Harbor genom att förstöra energiinfrastruktur, som är avgörande för den tyska nationens välbefinnande, har potential att splittra Nordatlantiska fördragsorganisationen (Nato) och Europeiska unionen (EU), vilket i så fall skulle göra slut på mer än 80 års europeisk säkerhet och stabilitet efter Andra världskriget och som resulterar i att Förenta staterna förlorar sin ställning på världsscenen, när landet isoleras från sina gamla europeiska allierade, som har legat till grund för det globala godkännandet av den så kallade ”regelbaserade internationella ordningen”, som har varit det medel genom vilket Förenta staterna har utövat global hegemoni.

Sanning tre:

Beslutet att angripa Nord Stream-ledningen gör att USA:s påstående att Rysslands invasion av Ukraina var en oprovocerad angreppshandling blir lögnaktigt och understryker i stället den hårda sanningen att USA hade en strategisk plan som byggde på att provocera fram en konflikt med Ryssland i Ukraina, i syfte att ge geopolitisk täckning för att få ett slut på Europas beroende av billig rysk naturgas, genom att demonstrera att varje gång Ryssland försökte få ett förhandlingsmässigt slut på krisen, vare sig det skedde före invasionen, genom genomförandet av Minsk-avtalet, eller efteråt, i samband med samtalsrundan i Istanbul, som var planerad till den 1 april, saboterade Förenta staterna ansträngningarna och höll konflikten vid liv tillräckligt länge för att kunna genomföra sitt främsta mål – förstörelsen av Nord Stream.

Kort sagt har Sy Hersh genom sin rapportering avslöjat sanningar som har potential att störta ett presidentämbete, förstöra Nato och ge Ryssland rätt i världens ögon.

Nämn ett annat journalistiskt verk under det senaste halvseklet som har en sådan kraft.

Det går inte.

Sy Hersh är en nationell – nej, en internationell – skatt, något som denna Sanningens trefaldighet understryker.

Se till att behandla honom som en sådan.

Scott Ritter kommer att diskutera denna artikel och svara på publikens frågor i avsnitt 46 av Ask the Inspector.

Relaterat
Seymour Hersh: Presidenten måste ställas till ansvar
Relaterat
Hur USA slog ut Nord Stream-rörledningen
USA erkänner öppet att man sprängde Nord Stream.
Sy Hersh och livet. Vilka tjänade mest på sprängningen av Nord Stream? Varför rapporterar media som de gör?
Vem låg bakom explosionen av Nord Stream 1 och 2?
Vem sprängde Nord Stream? Äntligen bevis! Eller hur?
Rysslands ”hyllning”/ersättning av Nord Streams pipelines.
Också USA:s vice utrikesminister hyllar sprängningen av Nord Stream 2

Folkrättsprofessor: ”USA:s sprängning av Nord Stream innefattar ett flertal brott mot internationell rätt och FN-stadgan”

Föregående artikelUtdrag ur utrikesminister Lavrovs tal inför Rysslands duma   
Nästa artikelÄr Kuba extremt fattigt? Jämför exempelvis med Colombia.
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

5 KOMMENTARER

 1. Amen. Jag instämmer HELT. Detta var faktiskt historiskt journalistik i både världsklass OCH som berör så otroligt viktiga punkter i den internationella arenan. Tycker HELT klart han förtjänar ett seriöst pris igen för detta. Skriver under detta alla sekunder på veckan. Detta var verkligen unikt och historiskt med flera olika viktiga punkter på den internationella arenan somsagt

 2. Jag tycker att Ryssland skall begära att terroristlandet Norge skall få betala Ryssland XXX miljarder dollar i guld. Det är viktig att visa för Norrmännen att terrorism inte lönar sig. Om den undersökningen Kina och Ryssland bör göra om attacken. Om dom kommer fram till att Norrmän tryckte på knappen för sprängning av bomberna skall Norge få betala.
  Rolf Löfling. Eskilstuna

 3. Hör, hör en ÄKTA EXPERT tala. Inga kruseduller. Encyklopedisk kunskap. Analytisk skärpa likt en samurai svärd. Scott Ritter alla dagar i veckan året om!!!

  Jämför detta med skräpet som kommer ur tomskallarnas munnar vilka krönts till ”Ryssland expert” ”Ryssland kännare” och dylik, mycket duktiga på att värma svenska TV-soffor än att ge sakliga redogörelser av Operation Z, Ryssland eller läget i Ukraina. Vi talar om bluff experter och deras utsagor om ”Ryssland har slut på ammunition”, ”Ukraina vinner”, ”Putin är sjuk, döende”, och dylik illusionsnummer, vilka huseras hos FOI, UI och UD, plus mängden ”statsvetare” och ”ekonom” hos svenska lärosäten. Ack Sverige!

  • Ja, mängden luftskallar som produceras i Sverige står inte något annat västland efter. Undrar när ”experterna” blir utlyfta från SVT som hände den urusla ”rysslandsexperten” Stefan Hedlund som värmde sofforna i TV-studion efter Sovjets upplösning. Det komiska var att den arme Stefan inte fick ett rätt utan fick finna sig i glömmas bort i skamvrån t o m av SVT. Det komiska är att han håller på än idag med sin ”profetior” som är lika usla som då det begav sig…

 4. https://www.globalpolitics.se/den-store-reportern-seymour-hersh-har-antligen-skrivit-sina-spannande-memoarer/

  Av förekommen anledning passar jag på att påminna om att detta inte är första gången Global Politics uppmärksammar Seymour Hersh. Hershs memoarer ”Reporter” utkom för några år sedan som ni kan se i länken.

  Och apropå memoarerna, Hersh avslöjade i dessa att han har ett färdigskrivet manus om Dick Cheney, Bushs krigiske vicepresident, men att han valt att låta dem vänta eftersom de skulle blottlägga hans källor och dessa skulle i bästa fall få sina karriärer avslutade. Kanske man får hoppas att han tänker till och släpper dem snarast.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here