Två kvinnliga misstänkta krigsförbrytare är kandidater som utrikes- och försvarsminister hos Biden

5
3440
Susan Rice och Michele Flourney. Bild i Caitline Jonhstones artikel.

Artikeln har vänligen översatts av Rolf Nilsson.

Rolf Nilsson

Caitlin Johnstone menar 9 november att ”Biden kommer att ha en regering som består av de mest mångskiftande, intersektionella massmördare som någonsin samlats.” (Biden Will Have The Most Diverse, Intersectional Cabinet Of Mass Murderers Ever Assembled)

Det är förstås för tidigt att veta om hon får rätt. Men CNN pekar nu också ut de två kvinnliga politikerna som utrikes- respektive utrikesministrar. CNN: Here’s who could serve in top roles in the Biden administration

Dock ganska intressant att två sannolika/möjliga kvinnliga kandidater till topposter, vilket samtidigt blir en påminnelse om USA:s brutala försvars- och utrikespolitik under presidenterna Clinton och Obama, som vanligen framställs mycket positivt i den etablerade pressen i Väst, inte minst i Sverige.

 


Är två kvinnliga ”misstänkta massmördare” kandidater till Bidens stab och till poster i USA:s regering?

Det har varit uppenbart länge att Joe Bidens regering kommer att vara fullproppad med tidigare Obama-folk, krigsivrare och tidigare motståndare han i första hand är skyldig att gynna, men nu när han är den av media upphöjde vinnaren av presidentvalet får vi lite mer bekräftelse på vem de förväntas att vara.

En ny Politico-rapport informerar oss om att den främsta favoriten att leda den amerikanska krigsmaskinen till ytterligare imperialistiska erövringar som ’försvars’-minister är en slaktare, tillhörande det täcka könet, som heter Michele Flournoy, vilken var Obamas biträdande försvarsminister från 2009 till 2012, och hon hade en liknande post under president Clinton på 1990-talet.

I en artikel med titeln ”Biden: A War Cabinet?” skriver Antiwars Mariamne Everett följande:

”Flournoy, som skrev Quadrennial Defense Review (ett dokument som förnyas vart fjärde år och som analyserar strategiska fakta och militära hot) under sin tid som biträdande försvarsminister (Assistant Secretary of Defense for Strategy) under president Clinton, har därigenom banat väg för USA: s ändlösa och kostsamma krig, i stället för att investera i livräddande och nödvändiga program som Medicare for All och Green New Deal. Det har i själva verket gett USA en ursäkt för att inte längre anse sig vara bundet av FN-stadgans förbud mot hot eller användning av militär makt. Dokumentet slog fast att ”när de aktuella intressena är livsviktiga, … bör vi göra vad som krävs för att försvara dem, inklusive vid behov ensidig användning av militär makt.”

Medan hon arbetade vid Center for Strategic and International Studies (CSIS), en ”Top Defense and National Security Think Tank” med säte i Washington DC, förklarade hon i juni 2002, då Bush-administrationen hotade med krig mot Irak, att USA skulle ”behöva slå till förebyggande, innan en kris utbröt, för att förstöra en motståndares vapenlager” innan den ”kunde sätta upp försvar för att skydda dessa vapen, eller helt enkelt sprida ut dem.”

”2009 blev hon medlem i Obama-administrationen som Under Secretary of Defense for Policy, där hon hjälpte till att iscensätta de politiska och humanitära katastroferna i Libyen och Syrien samt en ny eskalering av det ändlösa kriget i Afghanistan, innan hon avgick 2012”, rapporterar Medea Benjamin och Nicolas JS Davies i ännu en uppgift om Flournoy i antiwar.com. ”Från 2013-2016 gick hon med i Boston Consulting Group, där hon utnyttjade sina Pentagon-förbindelser för att öka företagets militära kontrakt från 1,6 miljoner dollar 2013 till 32 miljoner dollar 2016. År 2017 håvade Flournoy själv in 452 000 dollar per år.”

Flournoy skulle kunna bli den allra första kvinnliga chefen för USA: s krigsdepartement.

En favorit till att leda USA:s utrikesdepartement, är den tidigare nationella säkerhetsrådgivaren och FN-ambassadören, Susan Rice. Rice passar perfekt till en ledande roll i Biden-administrationen, eftersom hon har de värdefulla egenskaperna att vara (A) kvinna, (B) Svart och (C) en entusiastisk förespråkare för invasionen av Irak, vilken tog livet av en miljon människor.

Några citat från Rice, med tillstånd av Everett:

”Jag tror att han [dåvarande utrikesminister Colin Powell] har bevisat att Irak har dessa vapen (massförestörelsevapen) och gömmer dem, och jag tror inte att många informerade människor tvivlade på det.” (NPR, 6 februari 2003)

”Det är tydligt att Irak utgör ett stort hot. Det är uppenbart att dess massförstörelsevapen måste hanteras med kraft, och det är den väg vi valt. Jag tror att frågan blir om vi kan hålla de diplomatiska bollarna i luften och inte släppa några, även om vi går framåt, som vi måste, på den militära vägen. ” (NPR, 20 december 2002)

”Jag tror att USA: s regering, sedan den första Bush-regeringen, har varit tydlig om det hot som Irak och Saddam Hussein utgör. USA: s politik har, sedan många, många år, varit regimförändring och den har gått ända tillbaks till Clinton-administrationen. Så det är en fråga om timing och taktik. … Vi behöver inte nödvändigtvis ytterligare en resolution från Säkerhetsrådet innan vi kan genomdriva denna och tidigare resolutioner. ” (NPR, 11 november 2002; begäran om att få ut en inspelning av Rices uttalanden om NPR avslogs av den offentligt finansierade radiostationen.

Rice, som också är känd för att ha hjälpt till att övertyga världen om det nödvändiga i förstörelsen av Libyen, kan ha svårt att bli godkänd som utrikesminister i en senat med republikansk majoritet. Men på ett eller annat sätt kommer hon garanterat att spela en roll i Biden-administrationen.

En som också kan vara aktuell för en ledande roll i USA:s krigsmaskin är senator Tammy Duckworth, som i flera månader aggressivt attackerat Trump-administrationen för att inte konfrontera Ryssland över det minst sagt tvivelaktiga påståendet att Moskva skulle ha betalat Taliban-krigare för att döda medlemmar av ockupationsstyrkan i Afghanistan.

Föregående artikelDet är dags för Svexit – låt oss rösta igen
Nästa artikelInget svenskt stöd till terror i Syrien!
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

5 KOMMENTARER

  1. Vi säger således farväl till fredsadministrationen Trump och välkomnar krigsadministrationen Biden. Skämt åsido, man måste befara att Caitlin Johnstone får rätt. Bidens team kommer att bestå av idel hökar, många värre än Trumps hökar.

    Och nu får USA EU med sig på ett helt annat sätt. Pompeo landade i Paris häromdagen och fick höra Macrons protester mot ett amerikanskt tillbakadragande från Afghanistan och Irak. Macron är mer krigskåt än jänkarna, vad sägs om det ? Fast redan Stoltenberg sade ju när Trump aviserade ett återtåg från Afghanistan ”att vi lämnar landet tillsammans sedan när tiden är mogen”. En klar tillrättavisning till Trump.

    Om Trump överhuvudtaget menade allvar 2016 med att ta hem trupperna borde han ha kört sitt race med full kraft från början, utan att snegla på en eventuell andra ämbetsperiod. Hans val av rådgivare visade dock att han saknade djupare kunskap om problematiken. Michael Flynn var den enda kompetenta personen och han sparkades av Trump som en feg offerhandling när drevet mot honom själv tog fart.

    Ryssland har i veckan arrangerat en konferens om återuppbyggnaden av Syrien. Om det var ett fyrtiotal länder som ställde upp. USA saknades givetvis, liksom EU. EU gör sitt yttersta för att syrierna skall svälta och lida nöd. Man anstränger sig även för att hindra att flyktingarna vänder hem igen. Med Biden kan det inte uteslutas att ett försök kommer tiil nya stridshandlingar. Det skulle säkert passa både Macron och Merkel.

  2. Bra rapport om krigsöken Michele Flournoy. Hon är också den främsta krigshöken runt Biden som den tyska kanalen Das Erste varnar för i ett intressant reportage för den som kan tyska: https://www1.wdr.de/daserste/monitor/videos/video-rueckkehr-der-us-falken-das-netzwerk-von-joe-biden-100.html Där går man igenom Bidens solida stöd för USA:s interventionskrig. Förutom Flournoy varnar man för hennes medgrundare till Westexec Advisors Anthony Blinken, en annan hök som är Bidens närmast utrikespolitiske rådgivare. Nästa hök som Das Erste pekar på är Nicholas Burns som i utrikesdepartementet förespråkade Irakkriget och nu är ledande rådgivare för The Cohen Group som arbetar för rustningindustrin.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here