Återkommer demokratin?

2
1627

Ingress: I Sverige anser 85 % att de saknar politiskt inflytande mellan valen. Riksdagen beslutar om Värdlandsavtal. Man vill ej ratificera FN:s kärnvapenkonvention vilket en majoritet vill.

 

Jag publicerade nyligen artikeln Demokratin åter inför evenemanget med samma titel. Och med presentation och recension av Sven Ruins bok ”Världens dummaste folk”

Nu kan du höra och de det hela! Varsågod!

Föregående artikelÄr det alltid så bra med gröna investeringar?
Nästa artikelUkrainas återuppståndelse: krig, russofobi och pipelineistan
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

2 KOMMENTARER

  1. Tack Anders – för att du möjliggjorde även för mig (med partiellt digitalt utanförskap) att ta del av föredraget.

    Och stort tack Sven för att du, till skillnad mot alltför många andra, tar som du själv uttryckte det ”bladet från munnen”. Märkligt nog träffar du återigen mina egna tankar och reflektioner med sådan exakthet att jag sitter som en nickedocka efter föredraget. Efter att ha läst din första bok borde jag inte vara överraskad, och är väl egentligen inte, men det blir ändå häpnadsväckande att få helheten så naket (och skrämmande) sammanfattat. Likt dig gör även jag associationer till 30-talet och hur dåtidens höga generaler gick främmande makters ärende, se t ex här:
    https://www.globalpolitics.se/usas-bombflyg-ovade-ater-i-sverige-krigsforberedelse-mot-ryssland-med-hjalp-av-usa-medaljerad-flygvapenchef/#comment-34289

    Att sedan få ta del av det beundransvärda paret Stig och Lena som bidrar med kloka inlägg i samspel med dig på slutet var som pricken över i. Att vi allihop dessutom är djupt engagerade i kravet på ratificering av FN:s kärnvapenförbud gör inte saken sämre. Som helhet är det dock snarare berättigat att såväl stryka under som sätta pricken undertill: ! ! ! ! !

    Ni som ännu inte tagit del av föredraget – ge det en stund – och begrunda vikten av folkdemokrati och rättssamhälle PÅ RIKTIGT!

  2. ”Demokratin” påstås ha uppfunnits i Aten för omkring 2,500 år sedan. Det är möjligt, men den ”demokrati” som tillämpas idag i många länder är bara omkring 250 år gammal och har inget med Atens demokrati att göra. I Aten röstade man inte på partier, utan på varenda beslut. Jag ifrågasätter om vi överhuvudtaget vill ha denna föråldrade och dysfunktionella styrelseform vi kallar demokrati kvar där i praktiken osynliga makthavare och oligarker i realiteten fattar besluten högst diktatoriskt och odemokratiskt, eller med pengar köper besluten. Vi borde ersätta den med ett verkligt folkstyre, där envar som påverkas av ett politisk eller annat beslut har rätten att påverka det, och om beslutsfattaren inte lyssnar skall dom kunna avlägsnas med omedelbar verkan. Inga säkra mandat perioder.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here