Ukrainas återuppståndelse: krig, russofobi och pipelineistan

10
1930

Den här artikeln av den kände geopolitiske analytikern Pepe Escobar, först publicerad 7/4 i Asia Times: Ukraina: Redux war, Russophobia and pipelinestan och sedan hos The Saker Pepe Escobar har under senare år besökt Ukraina och Krim.

Sedan 7/4 her en del hänt. Rysland har laddat upp på eget territorium, CNN har visat hur Kievladdar upp mot landsmännen i östra Ukraina. Och nu ska möte äga rum mellan Putin och Biden. Den senare har kallat Putin för ”mördare” nyligen – smart diplomati?

 

Översatt av Rolf Nilsson.


Ukrainas återuppståndelse: krig, russofobi och pipelineistan

Ukraina och Ryssland kan stå på randen till krig – med allvarliga konsekvenser för hela Eurasien. Låt oss gå direkt på och störta oss in i krigens dimma.

När allt kommer omkring undertecknade faktiskt Ukrainas president Zelensky den 24 mars, en krigsförklaring mot Ryssland via dekret nr 117/2021.

Genom dekretet fastställs att Kievs officiella politik är att Krim ska återtas från Ryssland. Det var precis vad som föranledde att en rad ukrainska stridsvagnar transporterades österut på järnväg, efter att USA fyllt upp den ukrainska arméns förråd med militär utrustning, inklusive drönare, elektroniska krigssystem, antistridsvagns-system och bärbart luftförsvarssystem (MANPADS).

Mer avgörande är att Zelensky-dekretet är beviset för att ett efterföljande krig kommer att ha uppmanats till av Kiev, vilket därmed förnekar de sedvanliga påståendena om ”rysk aggression”. Krim är, sedan folkomröstningen i mars 2014, en del av Ryska federationen.

Det var denna de facto krigsförklaring, som Moskva tog på allvar, som föranledde utplaceringen av extra ryska styrkor till Krim och närmare den ryska gränsen till Donbass. Det är betydelsefullt att dessa inkluderar 76th Guards Air Assault Brigade, känd som Pskov-fallskärmsjägare och som, enligt en underrättelserapport som citerats för mig, kan inta Ukraina på bara sex timmar.

General Lloyd Austtin. Bild från artikel av Caitline Johnstone..

Det hjälper verkligen inte att USA:s försvarsminister Lloyd Austin, nyutnämnd från sin tidigare position som styrelseledamot i missiltillverkaren Raytheon, i början av april ringde upp Zelensky för att lova ”orubbligt USA-stöd för Ukrainas suveränitet.” Det stämmer överens med Moskvas tolkning att Zelensky aldrig skulle ha undertecknat sitt dekret utan att ha fått grönt ljus från Washington.

Att styra berättelsen

Sevastopol är, och var redan när jag besökte i december 2018, en av de mest välförsvarade platserna på planeten, ogenomtränglig även för en Nato-attack. I sitt dekret identifierar Zelensky specifikt Sevastopol som ett huvudmål.

Återigen är vi tillbaka till oavslutade affärer efter Maidan 2014.

För att innesluta Ryssland måste USA:s ’deep state’/NATO-kombination kontrollera Svarta havet – som när allt kommer omkring nu är en rysk insjö. Och för att kontrollera Svarta havet måste de ”neutralisera” Krim.

Om något extra bevis var nödvändigt tillhandahölls det av Zelensky själv på tisdagen den här veckan, i ett telefonsamtal med Natos generalsekreterare och fogliga marionett, Jens Stoltenberg.

Natos: generalsekreterare Jens Stoltenberg och USA:s förre president Donald Trump. Bild: Vita huset.

Zelensky uttalade nyckelfrasen: ”Nato är det enda sättet att avsluta kriget i Donbass” – vilket i praktiken innebär att Nato utvidgar sin “närvaro” i Svarta havet. ”En sådan permanent närvaro borde vara en kraftfull avskräckande faktor för Ryssland, som fortsätter den storskaliga militariseringen av regionen och hindrar handelsfartyg.”

Alla dessa viktiga faser i utvecklingen är och kommer att förbli osynliga för den globala opinionen när det gäller den dominerande, hegemonstyrda berättelsen.

Den djupa staten / Nato-kombinationen sprider dygnet runt budskapet att allt som händer härnäst beror på ”rysk aggression.” Även om de ukrainska väpnade styrkorna (UAF) inleder ett blitzkrieg mot folkrepublikerna Lugansk och Donetsk. (Att göra det mot Sevastopol på Krim skulle vara ett regelrätt mass-självmord).

I USA har Ron Paul varit en av de få röster som säger det uppenbara: ”Enligt mediadelen av det amerikanska militärindustriella-kongress-media-komplexet är ryska trupprörelser inte ett svar på tydliga hot från en granne, men istället är det bara mer ”rysk aggression.”

Det som antyds är att Washington / Bryssel inte har en tydlig taktisk, än mindre någon strategisk plan: bara total kontroll över berättelsen.

Och den drivs av rabiat russofobi – mästerligt dekonstruerad av den oumbärliga Andrei Martyanov, en av världens främsta militäranalytiker.

Andrei Martyanov

Ett möjligen hoppfullt tecken är att chefen för generalstaben för de ryska väpnade styrkorna, general Valery Gerasimov, och ordföranden för the Joint Chiefs of Staff, general Mark Milley, den 31 mars talade i telefon om de sedvanliga ”frågorna om ömsesidigt intresse.”

Dagar senare kom ett fransk-tyskt uttalande med uppmaning till ”alla parter” att tagga ner. Merkel och Macron verkar ha fått meddelandet i sin videokonferens med Putin – som på ett subtilt sätt måste ha antytt den effekt som Kalibrs, Kinzhals och diverse hypersoniska vapen kan åstadkomma om det blir tufft och européerna sanktionerar ett Kiev-blitzkrieg.

Problemet är att Merkel och Macron inte kontrollerar Nato. Ändå är Merkel och Macron åtminstone helt medvetna om, att om USA / Nato-kombinationen attackerar ryska styrkor eller ryska passinnehavare, som bor i Donbass, kommer det förödande svaret att rikta sig mot de kommandocentra som samordnade attackerna.

Vad vill hegemonen?

Som en del av sitt nuvarande Energizer-kanin-nummer (Duracellkanin, ö.a.) gjorde Zelensky ett extra drag, som fick många att höja på ögonbrynen. Förra måndagen besökte han Qatar med en hög delegation och uppnådde en rad erbjudanden, inte bara avgränsade till LNG (flytande fossilgas, ö.a.), utan även ett direktflyg Kiev-Doha; Doha som leasar eller köper en hamn i Svarta Havet; och starka ”försvars- / militära band” – vilket kan vara en härlig eufemism för en eventuell överföring av jihadister från Libyen och Syrien för att bekämpa ryska otrogna i Donbass.

Precis i rätt tid möter Zelensly Turkiets Erdogan nästa måndag. Erdogans underrättelse-tjänster styr över jihadisterna i Idlib, och opålitliga Qatar-medel är fortfarande en del av bilden. Förmodligen överför turkarna redan de ”moderata rebellerna” till Ukraina. Rysk underrättelsetjänst övervakar noggrant all denna aktivitet.

En serie informerade diskussioner – se till exempel här och här – löper samman i vad som kan vara de tre främsta målen för hegemonen i all denna röra, utom krig:

 • att framkalla en irreparabel spricka mellan Ryssland och EU, under Natos beskydd;
 • att krascha Nord Steam 2;
 • att öka vinsten i vapenbranschen för det militärindustriella komplexet.

Så nyckelfrågan är då om Moskva skulle kunna tillämpa ett Sun Tzu-drag som inte innebär att lockas in i ett hett krig i Donbass (Sun-Tzu var en kinesisk general och berömd strateg, ö.a.).

Sun Tzu

På marken är utsikterna dystra. Denis Pushilin, en av de främsta ledarna för folkrepublikerna Lugansk och Donetsk, har sagt att chanserna att undvika krig är ”extremt små.” Den serbiska prickskytten Dejan Beric – som jag träffade i Donetsk 2015 och som är en certifierad expert på marken – förväntar sig en Kiev-attack i början av maj.

Den extremt kontroversiella Igor Strelkov, som kan kallas en företrädare för ”ortodox socialism”, en skarp kritiker av Kremls politik, och som är en av de få krigsherrar som överlevde efter 2014, har otvetydigt sagt att den enda chansen för fred ligger i att Ryska armén tar kontroll över ukrainskt territorium åtminstone upp till floden Dnepr. Han betonar att ett krig i april är ”mycket troligt”. för Ryssland är krig ”nu” bättre än krig senare; och det finns en 99% möjlighet att Washington inte kommer att utkämpa ett krig för Ukrainas skull.

På det sista punkten har åtminstone Strelkov en poäng; Washington och Nato vill ha ett krig utkämpat till den sista ukrainaren.

Rostislav Ischenko, den främsta ryska analytikern i Ukraina, vilken jag hade nöjet att träffa i Moskva i slutet av 2018, hävdar övertygande att ”den övergripande diplomatiska, militära, politiska, finansiella och ekonomiska situationen kräver starkt att myndigheterna i Kiev intensifierar stridsoperationerna i Donbass.”

”Förresten,” tillade Ischenko, “amerikanerna bryr sig inte ett dugg om huruvida Ukraina kommer att hålla ut en tid eller om det kommer att sprängas i bitar på ett ögonblick. De tror att de kan vinna på vilket som helst av resultaten.”

Måste försvara Europa

Låt oss anta det värsta i Donbass. Kiev lanserar sitt blitzkrieg. Ryska underrättelsetjänsten dokumenterar allt. Moskva meddelar omedelbart att de kommer att använda den fulla myndighet, som tilldelats av FN: s säkerhetsråd, för att genomföra Minsk 2-eldupphöret.

På ungefär 8 timmar, eller högst 48 timmar, krossar ryska styrkor hela blitzkrieg-apparaten till småbitar och skickar ukrainarna tillbaka till sin sandlåda, som ligger ungefär 75 km norr om den etablerade kontaktzonen.

I Svarta havet finns det för övrigt ingen kontaktzon. Detta innebär att Ryssland kan skicka ut alla sina avancerade u-båtar, plus ytflottan, var som helst runt den ”ryska sjön”: De är ändå redan utplacerade där.

Återigen fastställer Martyanov ordningen när han, med hänvisning till en grupp ryska missiler, vilka utvecklats av Novator Design Bureau, förutspår: ”Att krossa Ukies kommando- och kontrollsystem är en fråga om några timmar, vare sig det är nära gränsen eller i det operativa och strategiska djupet av Ukraina. I grund och botten är hela den ukrainska ”marinen” värd mindre än den salva 3M54 eller 3M14 (ryska vapensystem, ö.a.) som kommer att krävas för att sänka den. Jag tror att par Tarantlar (ryska korvetter, ö.a.)  kommer att räcka för att avsluta det i eller i närheten av Odessa och sedan ge Kiev, särskilt dess regeringskvarter, en smak av moderna stand-off-vapen. (missiler eller bomber, ö.a.)”

Den helt centrala frågan, som inte kan nog betonas, är att Ryssland inte kommer att ”invadera” Ukraina. Det behöver inte, och det vill det inte. Vad Moskva med säkerhet kommer att göra är att stödja Novorossiya folkrepubliker (Donetsk och Luhansk, ö.a.) med utrustning, underrättelser, elektronisk krigföring, kontroll av luftrummet och specialstyrkor. Inte ens en flygförbudszon är nödvändig; ”meddelandet” kommer att vara tydligt, att om ett Nato-stridsflygplan dyker upp nära frontlinjen, kommer det helt enkelt att skjutas ner.

Och det leder oss till den öppna ”hemligheten” som det bara viskas om under informella middagar i Bryssel och på ambassader i hela Eurasien: Natos marionetter har inte mod nog för att försätta sig i en öppen konflikt med Ryssland.

En sak är att ha gläfsande hundar som Polen, Rumänien, det baltiska gänget och Ukraina, förstärkta av företagsmedier med deras ”rysk aggression”-manus. Faktum är att Nato, helt oceremoniellt, fick en spark i sin kollektiva ’bak’ i Afghanistan. Det darrade när det var tvunget att slåss mot serberna i slutet av 1990-talet. Och under 2010-talet vågade det inte bekämpa Damaskus och ’Axis of Resistance’-styrkorna.

När allt misslyckas – kvar är myten. Gå in i USA:s armé, som ockuperar delar av Europa för att ”försvara” det mot – vem annars? – de irriterande ryssarna.

Det är motiveringen bakom den årliga amerikanska arméns DEFENDER-Europe 21, nu fram till slutet av juni, och som mobiliserade 28 000 soldater från USA och 25 NATO-allierade och ”partners”.

Den här månaden kommer soldater och tung utrustning, som finns lagrad i tre amerikanska armédepåer i Italien, Tyskland och Nederländerna, att överföras till flera ”övningsområden” i 12 länder. Åh, glädjen över att få resa, ingen nedstängning i en utomhusövning, eftersom alla har blivit fullt vaccinerade mot Covid-19.

Pipelineistan uber alles

Nord Stream 2 är ingen stor sak för Moskva; det är i bästa fall ett besvär från Pipelineistan. När allt kommer omkring gjorde den ryska ekonomin inte en enda rubel på den ännu inte existerande rörledningen under 2010-talet – och ändå gick det bra. Om NS2 avbryts finns det planer på att omdirigera huvuddelen av ryska gasleveranser mot Eurasien, särskilt Kina.

Parallellt med detta vet Berlin mycket väl; att avbryta NS2 kommer att vara ett extremt allvarligt avtalsbrott – med hundratals miljarder euro; det var Tyskland som i första hand begärde att rörledningen skulle byggas.

Tysklands energiewende (”energiomvandlingspolitik”) har varit en katastrof. Tyska industrialister vet mycket väl att fossilgas är det enda alternativet till kärnenergi. De är inte precis förtjusta i tanken på att Berlin bara blir en gisslan, dömda att köpa löjligt dyr skiffergas från hegemonen – även om man antar att hegemonen verkligen kommer att kunna leverera, eftersom dess frackingindustri har bekymmer. Det kommer att vara en syn att se när Merkel förklarar för den tyska allmänheten varför de måste återgå till att använda kol eller köpa skiffergas från USA.

I sin nuvarande situation fortsätter Natos provokationer mot NS2 utan avbrott – via krigsfartyg och helikoptrar. NS2 behövde tillstånd för att arbeta i danska vatten, och det beviljades för bara en månad sedan. Även om ryska fartyg inte är lika snabba att lägga rör som de tidigare fartygen från schweiziskt baserade Allseas, som backade ur, skrämda av USA:s sanktioner, gör ryska Fortuna stadiga framsteg, vilket analytikern Petri Krohn noterade: under sina bästa dagar, minst 800 meter om dagen. Med 35 km kvar bör det inte ta mer än 50 dagar.

Bild: Shutterstock på licens.

Samtal med tyska analytiker avslöjar ett fascinerande skuggspel på energifronten mellan Berlin och Moskva – för att inte tala om Peking. Jämför det med Washington: EU-diplomater klagar på att det absolut inte finns någon att förhandla med om NS2. Och även om vi antar att det skulle finnas någon form av affärer, är Berlin benäget att erkänna att Putins dom är korrekt: Amerikanerna är ”inte möjliga att sluta avtal med.” Man behöver bara titta på deras meritlista.

Bakom krigens dimma uppstår dock ett tydligt scenario: den djupa staten / Nato-kombinationen, som använder Kiev för att starta ett krig som en ’Hail Mary’-passning (Ave Maria, term i amerikansk fotboll, där man gör ett desperat kast som en chansning, som sällan lyckas, ö.a.) för att i slutändan begrava NS2 och därmed de tysk-ryska relationerna.

Samtidigt utvecklas situationen mot en möjlig ny anpassning i hjärtat av ”väst”: USA / Storbritannien ställda mot Tyskland / Frankrike. Vissa avvikelser inom Anglosfären (den engelskspråkiga världen, ö.a.) är verkligen mer russofoba än andra.

Den giftiga sammandrabbningen mellan Russophobia och Pipelineistan kommer inte att vara över även om NS2 är klar. Det kommer att finnas fler sanktioner. Man kommer att försöka utesluta Ryssland från SWIFT (internationellt betalningssystem under USA:s kontroll, ö.a.). Fullmaktskriget i Syrien kommer att intensifieras. Hegemonen kommer inte att låta sig hindras från att fortsätta att skapa alla möjliga geopolitiska trakasserier mot Ryssland.

Vilken trevlig ’wag-the-dog’ (uttryck om något man tar till för att distrahera från något obehagligt, ö.a.) att distrahera den inhemska opinionen från det massiva användandet av sedelpressen, vilket döljer en hotande ekonomisk kollaps. När imperiet faller samman är berättelsen huggen i sten: det beror bara på ”rysk aggression.”

Föregående artikelÅterkommer demokratin?
Nästa artikelNya kalla kriget och kampen mot imperialismens åsikter och världsbild
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

10 KOMMENTARER

 1. https://iz.ru/1148623/2021-04-08/v-mid-rf-s-ironiei-otvetili-na-zaiavlenie-pentagona-po-ukraine?utm_source=smi2
  Att Ryssland påstås bygga upp trupper nära de ukrainska gränserna påtalades den 29 mars av överbefälhavaren för de ukrainska väpnade styrkorna Ruslan Khomchak. Enligt honom utgör detta ett hot mot landets militära säkerhet.
  Den 6 april uppmanade John Kirby Ryssland att vara tydligare om sina avsikter när det gäller styrkornas rörelse längs gränsen till Ukraina. Enligt honom ”är det helt oklart vad ryssarna gör där.”
  Ryska federationens utrikesministerium svarade ironiskt nog på Pentagons presssekreterares ord John Kirby om situationen vid gränsen till Ukraina.

  Kommentaren från den ryska avdelningen publicerades torsdagen den 8 april på ministeriets telegramkanal.
  ”Det har varit helt klart för oss under lång tid att många saker är helt obegripliga för dig. Kom ikapp, svarade utrikesministeriet.
  Samtidigt sade presssekreteraren för Ryska federationens president Dmitry Peskov att Ryssland har rätt att flytta trupper på sitt territorium efter eget gottfinnande, detta utgör inte ett hot mot andra länder och borde inte störa någon. Kreml betonade också att Ryssland inte accepterade och inte avser att delta i den väpnade konflikten i Ukraina.
  Den 6 april sa den ryska vice utrikesministern Sergei Ryabkov också att Ryssland och USA hade haft samtal om situationen i sydöstra Ukraina. Moskva påpekade för Washington konsekvenserna av Kievs provocerande politik i regionen.
  Sedan 2014 har Kiev genomfört en militär operation mot invånarna i Donbass, som vägrade att erkänna resultaten av kuppen och den nya regeringen i Ukraina.
  Förlikningsfrågorna diskuteras i Minsk- och Normandieformaten – med deltagande av Ukraina, Ryssland, Frankrike, Tyskland.

 2. Som man bäddar får man ligga.
  Rysk gas kommer att gå Ukrainas långa näsa förbi..
  Gazprom blir gradvis av med ukrainsk gastransit – nu utförs nästan alla leveranser till länderna i sydöstra Europa och Turkiet genom bypass-gasledningar.
  Men politik har ingenting med det att göra – gasmonopolet styrs av den vanliga affärslogiken, som kan lämna Ukraina ”vid ett trasigt tråg.”
  Sedan den 1 april har ryska gasförsörjningar till Rumänien gått förbi Ukraina – via den turkiska strömledningen. För närvarande transporteras gas längs rörets södra riktning endast till Moldavien. Lanseringen av den turkiska strömmen överfördes transitering till Turkiet, Grekland och Bulgarien bort från Ukraina till nya gasledningar.
  Ukraina kommer att förlora ytterligare 10-12 miljarder kubikmeter transitering per år efter genomförandet av projektet för att förlänga ”flödet” genom Serbien och Bulgarien.
  Ukraina, kommer troligen, att lämnas utan någon transitering alls.. detta kostar Ukraina ungefär 1,5-1,7 miljarder dollar i inkomster per år och Kiev kommer inte att kunna upprätthålla det nödvändiga trycket i sina gasledningar utan att pumpa rysk gas.
  Att pumpa gas genom Ukraina är dyrt. Pengar ska betalas till operatören av den ukrainska GTS, det vill säga de ligger kvar i någon annans ficka.
  Pumpning genom de norra och turkiska strömmarna betalar gasmonopolet till dess dotterbolag, det vill säga faktiskt till sig själva. Till exempel har Gazprom 51% (i Nord Stream 1) och (100% i Turkish Stream). Som ett resultat är det mer lönsamt att transportera gas förbi Ukraina… Inget personligt, bara affärer.
  https://1prime.ru/energy/20210406/833402861.html?utm_source=smi2

 3. Världen vill se en Georgia 2.0. D v s Ryssland kicking Ukro-Nazi asses.

  ”The rationale of defending its citizens led to conflict in the briefly Georgian region of South Ossetia, which started on August 8, 2008 and lasted barely a week, leaving Georgia effectively demilitarized. Russia rolled in, Georgia’s troops ran off, Russia confiscated some of the more dangerous war toys and rolled out. Georgia’s paper warriors and their NATO consultants and Israeli trainers were left wiping each others’ tears. Any suggestion of arming and equipping the Georgians since then has been met with groaning and eye-rolling. Is the upcoming event in eastern Ukraine going to be similar to the swift and relatively painless defanging of Georgia in 2008? Given that the two situations are quite different, it seems foolish to think that the approach to resolving them would be the same.”

  Should the Ukrainians care to respond by attacking Russian territory, another one of Putin’s pronouncements helps us understand what would happen next: if attacked, Russia will respond not just against the attackers but also against the centers of decision-making responsible for the attack. The Ukrainian command in Kiev, as well as its NATO advisers, would probably keep this statement in mind when considering their steps.”

  Läs mer om detta här: http://thesaker.is/putins-ukrainian-judo/

 4. https://theduran.com/biden-calls-putin-asks-for-ceasefire-in-ukraine-offers-summit-in-return/

  Biden har lyft luren och ringt Putin. En plötslig och oväntad vändning efter att CNN visat hur Kievs stridsvagnar forslades österut för ett angrepp mot den egna befolkningen i öster. Äntligen har någon i Washington fattat att Ryssland inte tänker stillatigande åse en etnisk rensning likt den som skedde under Jugoslavienkriget i östra Kroatien. De har fattat att Putin menade allvar när han sade att vedergällningen inte skulle begränsa sig till kanonmaten som läggs fram, utan skulle komma att inbegripa ledningscentralerna. När generalernas egna aschlen får känna på krigets eldar är tonläget inte så kaxigt längre.

  Ett toppmöte i Wien är vad Biden föreslår och Ryssland har inget att invända. Men av de amerikanska och ryska pressmeddelandena framgår att USA har varit nödgat att som pris för mötet gå med på ryska minimikrav för en nedtrappning av konflikten. Det är Minskavtalen bl.a. det gäller. MS-medierna som velat se blodet flyta har förstummats av sakernas plötsliga vändning.

  • Jan
   Nog det bästa jag har sett om konflikten i Ukraina. The Duran hamnar direkt på min favoritlista.

   Som det verkar så har Putin manövrerat ut både Zelensky och Biden från sin vanvettigt aggressiva hållning och kanske breder det nu ut sig en påfallande tystnad om både Ryssland och Ukraina i svenska krigshetsarmedia som DN. Det finns visserligen ett visst underhållningsvärde i sådant som sagan om dom förgiftade kalsongerna, men det kunde ändå vara rätt skönt att slippa fler sådana vettlösheter.

   Frågan som inte ställs är dock om den förändrade inställningen i USA enbart är en insikt om att dom var på väg in i en konflikt dom inte kunde vinna, eller om det är så att strategerna i pentagon har upplyst Biden om att det mindre intelligenta i att ta sig an både Ryssland och Kina samtidigt.

   Kanske är det så att Biden tänker återuppta Trumps linje att fokusera på Kina istället och eventuellt också på att försöka slå in en kil mellan dom två länderna.
   Kina är ett betydligt större hot än Ryssland och USA lär behöva all kraft dom har om dom på allvar vill tvinga Kina på knä.

   Så en avslutande varning till alla kinesiska medborgare. Om en främmande person stoppar er på gatan och vill låna era kalsonger och ni inte vill figurera i DN. Gå genast därifrån!

 5. I vems intresse arbetar ukrainska politiker?
  Man har länge har misstänkt att de makthavande i Ukraina agerar i andra staters intresse.
  Blind efterlevnad av eventuella rekommendationer från den amerikanska ambassaden eller IMF-uppdraget, även till nackdel för deras egna nationella intressen, får många att tro att landet drivs av människor som arbetar för något annat land.
  Många ukrainska affärsmän, som sedan gick in i politik, försökte skaffa sig utländskt medborgarskap för sig själva på 1990-talet, så att det skulle bli lättare att bedriva och registrera ett företag. Den ukrainska oligarken Igor Kolomoisky förklarade till och med öppet sitt israeliska medborgarskap. För tio år sedan hävdade ukrainsk statsvetare Yuriy Romanenko att 70-80% av ukrainska suppleanter har dubbelt medborgarskap.
  ”Från erfarenheten av personlig kommunikation med partifunktionärer, folks suppleanter och tjänstemän kan jag säga att cirka 70-80% av suppleanterna i Verkhovna Rada, många anställda vid ministerkabinettet och presidentens sekretariat har ett andra medborgarskap,” Argumenterade Romanenko.

  Informationen om populariteten för dubbelt medborgarskap bland Ukrainas ledare och affärsmän bekräftades sedan av Alexey Reznikov , en advokat vid Magisters advokatbyrå, som rådde mer än en ukrainsk politiker i frågan om att få ett andra medborgarskap. Enligt Reznikov är de mest populära passen från USA, Israel och EU-länderna som ingår i Schengenområdet.
  Efter Maidan fick många amerikanska protegéer med amerikanskt, kanadensiskt, litauiskt eller georgiskt medborgarskap positioner i Ukraina: Ulyana Suprun och Natalya Yaresko , Mikhail Saakashvili och Aivaras Abromavichus . Samtidigt avstod de inte sitt första medborgarskap, vilket är ett brott mot Ukrainas lagar.

  År 2018 visade sig information om att ställföreträdaren för Kievs regionråd från ”Petro Poroshenko-blocket” Vyacheslav Sobolev hade ryskt medborgarskap . Ukrainska medier skrev sedan att den ryska migrationsmyndigheten och inrikesministeriet bekräftade denna information.
  År 2019 anklagades Petro Poroshenkos medarbetare, biträdande Alexander Granovsky, för att ha rumänskt medborgarskap . Under samma period krävde ordföranden för Transcarpathian Regional State Administration, Gennady Moskal, att vice Viktor Baloga skulle berövas sin parlamentariska immunitet på grundval av information om hans österrikiska medborgarskap.
  ”När han registrerade österrikiskt medborgarskap införde denna herre en partikel” de ”framför sitt efternamn, som tycks indikera hans ädla ursprung. Och nu, V. Baloga, som anländer till Zavidovo, efter varje fest visar sina medborna ett österrikiskt pass med efternamnet de Baloga och kräver att bara tala om sig själv som ”monsieur”! ” – sa Moskal.
  ”Monsieur”, ”signers” och ”herrar” från Vinnitsa och Kremenchug är trötta på alla dessa skandaler. Och i mars i år meddelade Ukrainas utrikesministerium att de samarbetade med parlamentsledamöter för att tillåta dubbelt medborgarskap.
  ”Vi planerar att tillåta dubbelt medborgarskap med EU-länder och länder som är vänliga mot oss: listan över dessa länder beror på vissa kriterier ”, sade utrikesminister Dmitry Kuleba .
  Det är alltså snart troligt att endast medborgare i USA, Storbritannien, Cypern och Panama kommer att arbeta i alla mer eller mindre betydelsefulla positioner i Ukraina, ”försvara ukrainska självständighet” från ukrainare som är missnöjda med tullar och priser.
  https://ukraina.ru/exclusive/20210415/1031137496.html

  • Glöm inte att sionisterna har Ukraina som reservplan uti fall att kolonisering av Palestina går åt pipan. (De har även Patagonien som exit Plan C.)

   Det gäller att komma ihåg att Khazaria väldet låg där någonstans innan den jämkades med marken av Ryssland för si så där 1200 år. (Khazaria väldet var de falska semiterna och konvertit ”judarnas” land).
   Det gick inte att ha fred så länge Khazaria extsiterade, precis som det inte går att ha fred i MÖ så länge apartheid israel existerar.

 6. Onsdagen den 14 april utbröt en politisk skandal i Ukraina, som allvarligt kunde skada president Zelenskys rykte. Eller till och med bli en förevändning för åtal.
  Tidigare första vice ordförande för SBU, Dmitry Neskornomny, hotar presidenten med exponering och hävdar att Zelensky har flera medborgarskap. Enligt Neskoromny delade tidigare kollegor i säkerhetstjänsten information med honom.
  Sheptun Telegram-kanalen är ganska skeptisk till allmänhetens chanser att se dessa dokument.
  Instinkt säger emellertid att presidentens kansli är villig att betala mycket för att vägra att publicera dem. Neskoromny kommer att betraktas som en fake, och ingen kommer att se de komprometterande bevisen ”, skriver“ The Whisperer ”.
  Neskoromny specificerade inte vilken typ av medborgarskap han pratade om. Det är emellertid känt att Zelensky har en villa i Italien vid Adriatiska havet, där den permanenta inrikesministern Arsen Avakov också föredrar att vila.
  Den tidigare biträdande chefen för SBU är redo att dela ”intressanta dokument” om Zelenskys medborgarskap
  Hustrun till Ukrainas president har också en lägenhet i London. Och nyligen sa Sergei Aksyonov att Zelenskys har fastigheter på Krim, för vilka de regelbundet betalar för bostäder och kommunala tjänster.
  Medborgarskap i europeiska länder kommer endast att uppfattas negativt av den mest radikala delen av nationalister (i Ukraina är nationalism inte alltid nationalism i traditionell mening). Men information om det påstådda ryska medborgarskapet eller det israeliska medborgarskapet kommer att skämma bort alla nationalister, som för det mesta inte bara är russofober utan också antisemiter.
  https://ukraina.ru/news/20210414/1031129645.html

 7. Vad skall Ukraina mer avsluta efter Maidan. Alla statyer av tidigare sovjet ledare är väl redan avlägsnade, så nu den 15 april 2021 krossar Ukrainska regimen en staty av Karl Marx i Poltava regionen.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here