Biden ändrar på sin berättelse om Ukraina

8
1370

En ny artikel av vår indiske favoritdiplomat!
https://www.indianpunchline.com/biden-tweaks-ukraine-narrative/

M.K Bhadrakumar

 

 

Biden ändrar på Ukraina-berättelsen

USA:s president Joe Bidens op-Ed i New York Times på tisdagen om kriget i Ukraina börjar med en bluff. Han säger att president Vladimir Putin hade trott att Rysslands specialoperation bara skulle pågå i några dagar. Hur Biden kom fram till en sådan uppskattning är oklart. Liksom USA:s berättelse om kriget är den till stor del presumtiv.

Ryssarna är rotade – och välgrundade – i sin tro att Ukraina har blivit en amerikansk koloni och att ledarna i Kiev bara är marionetter. Hur kan Putin och hans rådgivare i Kreml ha bedömt att den särskilda operationen skulle bli en lätt match? De centrala målen för den särskilda operationen är sådana – ett fördrag som bekräftar Ukrainas neutrala status och dess erkännande av Donbassrepublikerna som självständiga stater och Krim som en integrerad del av Ryssland – att en operation som ”skulle pågå i flera dagar” inte skulle säkra dem.

Moskva visste att USA inte hade några som helst avsikter att tillmötesgå Rysslands legitima säkerhetsproblem när det gäller Natos expansion i Ukraina, som formellt projicerades skriftligen i december.

Detta är huvudskälet till att ryssarna inte har någon tidslinje för sin specialoperation. De skulle gärna vilja avsluta den så snart som möjligt, men de visste att integrationen av Ukrainas södra regioner – Zoporozjia, Kherson, Mykolaiv – som är avgörande för Krim:s ekonomi och säkerhet och för Ukrainas hamnar i Svarta havet inte skulle bli en barnlek och att det kunde bli en långdragen process.

Under den fjärde månaden av den särskilda operationen skulle Putin kunna besluta om att effektivisera förfarandena för ryskt medborgarskap för sökande i regionerna Kherson och Zoporozjia i södra Ukraina (här, här och här).

Zaporozhye-regionen i södra Ukraina har erbjudit Ryssland ett militärt flygfält i Melitopol och en flottbas i Berdyansk vid Azovska sjöns kust. Regionen Kherson planerar att integrera sig i Rysslands utbildningssystem. Bilar använder ryska nummerplåtar, ryska SIM-kort driver internet och telefoner. Det räcker med att säga att skon sitter på andra foten.

Det var Biden som trodde att Ryssland kunde kastas bort som en pjäs från ett schackbräde, men som först sent insåg att livet är verkligt. Biden hotade med att göra den ryska valutan rubel till en ren spillra och förstöra den ryska ekonomin. Biden, som var en yxhandläggare som professionell politiker, förstod aldrig riktigt det ryska folkets motståndskraft, styrka och mod eller dess historiska medvetenhet och psyke att samla sig bakom Putin.

I Times op-Ed tror Biden att Biden gör en personlig gest mot Putin genom att lova att han ”inte kommer att försöka få honom avsatt i Moskva”. Ändå är Putins betyg i sitt land omkring 80 procent, medan Bidens betyg är mindre än hälften av det – 36 procent!

Däri ligger Biden-administrationens predikament. USA famlar i mörkret när det gäller Rysslands avsikter i Ukraina. Man fortsätter att improvisera och uppdatera sin berättelse för att klara av nya realiteter som fortsätter att komma som obehagliga överraskningar.

Detta gäller inte bara den militära delen utan även Rysslands politiska färdplan. Det enda som är konstant i Washington är att förse Ukraina med ”avancerade” vapen – men det handlar också antingen om att förnya lukrativa affärer för det militärindustriella komplexet genom att underblåsa krig utomlands, eller om att kompensera de Nato-allierade som överför sina överflödiga lager från sovjettiden till Ukraina.

Biden förkunnar dock i sin debattartikel att han kommer att ”hålla kursen” och att det massiva stödet till Ukraina kommer att fortsätta ”under de kommande månaderna”. Med detta sagt gör Biden en nyanserad presentation i op-ed:n, där han, bortsett från upprepningen av vanliga katekismer – om ”ett demokratiskt, oberoende, suveränt och välmående Ukraina”; allierad enighet; oprovocerad rysk aggression; ”regelbaserad internationell ordning”, etc. – han gör en del budskap också till Moskva när kriget går in i en ny fas.

Till att börja med ger han inte längre några falska löften om att skicka ryssarna till Sibirien. Biden förutspår inte vinnare och förlorare. Tvärtom erkänner han att detta krig endast kan få en diplomatisk lösning. Han signalerar blygsamt att ett sådant massivt amerikanskt militärt stöd i stor skala kan sätta Kiev ”i den starkaste möjliga positionen vid förhandlingsbordet”. Noggrant formulerade ord.

På annat håll uppskattar Biden att fokus för den ryska operationen är ”att ta kontroll över så mycket som möjligt av Ukraina” innan förhandlingar inleds. Underförstått är här insikten om att ryssarna har vänt krigslyckan och att en vändning inte är att vänta.

Det är ur ett sådant rationellt perspektiv som man måste förstå Bidens okarakteristiska undvikande av en skymfande och krigisk retorik mot Ryssland (eller Putin personligen). Han bekräftar kategoriskt: ”Så länge USA eller våra allierade inte attackeras kommer vi inte att vara direkt engagerade i denna konflikt, varken genom att skicka amerikanska trupper för att slåss i Ukraina eller genom att attackera ryska styrkor. Vi uppmuntrar inte Ukraina att slå till utanför sina gränser eller gör det möjligt för Ukraina att göra det. Vi vill inte förlänga kriget bara för att tillfoga Ryssland smärta.”

Naturligtvis kommer Washington att ”fortsätta att samarbeta” med allierade när det gäller sanktioner – ”de hårdaste som någonsin införts mot en större ekonomi” – men Biden kommer inte att utvärdera dess effektivitet. Han lovar att ”arbeta med våra allierade och partner för att ta itu med den globala livsmedelskrisen som Rysslands aggression förvärrar”, men kommer inte längre att påstå att världens livsmedelsbrist är Rysslands skapelse. Han kommer att hjälpa europeiska allierade och andra att ”minska sitt beroende av ryska fossila bränslen”, men kopplar också samman det med att ”påskynda vår övergång till en framtid med ren energi”. Det finns ingen bitterhet.

När det gäller säkerhetsfrågorna upprepar Biden USA:s politik att fortsätta att ”förstärka Natos östra flank med styrkor och kapacitet” och välkomnar Finlands och Sveriges ansökningar om medlemskap i Nato – ”ett steg som kommer att stärka USA:s och den transatlantiska säkerheten totalt sett genom att lägga till två demokratiska och mycket kapabla militära partner” – men avstår från att direkt koppla någon av dessa till rysk aggression.

Viktigast av allt är att Biden drar sig tillbaka från CIA-chefen William Burns dramatiska prognos om att Putin under militärt tryck skulle kunna beordra användning av taktiska kärnvapen i Ukraina.

Den dystra tonen i Bidens ord står i skarp kontrast till hans egna otympliga och tendentiösa tidigare uttalanden. Detta avståndstagande från bilden av den ”stora macho-tåliga killen” avslöjar att en viss grad av realism håller på att dyka upp i USA:s officiella berättelse. Men å andra sidan avslöjar Biden också i sitt inlägg att USA kommer att förse ukrainarna med ”mer avancerade raketsystem och ammunition som gör det möjligt för dem att mer exakt slå till mot viktiga mål på slagfältet i Ukraina”.

Allt detta är utan tvekan en beräknad signal till Moskva. Men det är inte lätt att återuppliva de atlantiska böjelserna i Kreml. De snåriga politiska förhalningarna av Natos expansion genom det senaste kvartsseklet har kostat Ryssland dyrt i liv och skatter. Denna dårskap eller naivitet – beroende på vilken synvinkel man har – bör inte upprepas.

Återigen skulle det medföra enorma risker om man fördröjde den särskilda operationens dynamik i detta skede. Operationen förlorade nästan sin fart i utkanten av Kiev i mars på grund av ”stop-and-go”-metoden.

I grunden har det funnits en viss oundviklighet i de västliga sanktionerna, med eller utan Ukrainakrisen, som syftar till att försvaga Ryssland permanent. Kompassen är nu inställd. Därför kan man inte bortse från den stora bilden, oavsett hur avsiktligt nykter Biden är i sitt yttrande.

De ryska strategiska raketstyrkorna höll i dag, dagen efter att Bidens op-ed publicerades, övningar i Ivanovoregionen nordost om Moskva.

Det ryska försvarsministeriet uppgav att omkring 1 000 militärer deltog i övningarna med hjälp av över hundra fordon, däribland Yars-avfyrningsramper för interkontinentala ballistiska missiler, som kan avfyra den termonukleära interkontinentala ballistiska missilen RS-24 Yars med MIRV-kapacitet (Multiple Independently-targetable Reentry Vehicles) med en räckvidd på 12 000 km, som kan bära upp till tio stridsspetsar och som kan gå i en hastighet på upp till 24 500 kilometer i timmen.

M. K. Bhadrakumar är en pensionerad indisk karriärdiplomat. Han har tjänstgjort i bland annat Sovjetunionen, Pakistan, Iran och Afghanistan. Han skriver Indian Punchline. Indien har nära band med Ryssland och Bhadrakumar speglar en åsikt i Indien och stora delar av Asien, vilken skiljer sig väsentligt från den europeiska.
Du hittar andra artiklar av honom här.

Andra artiklar av MK Bhadrakumar

Föregående artikelHur objektiv är Wikipedia?
Nästa artikelUSA planerade att döda minst 600 miljoner människor i kärnvapenkrig
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

8 KOMMENTARER

 1. 20 spänn på att svensk gammel-media blir sist i världen till att komma till insikt!
  Sätter någon emot…?

 2. Absolut inte, sk media har som mål att förneka insikt om verkligheten och med det nuvarande inflytandet över 80% av befolkningen kan det stå vårt Land dyrt. Skriver kan, för fortfarande finns det hopp om uppvaknande hos befolkningen. En kollektivLidnersk knäpp skulle inte vara alldedes fel nu

 3. ALDRIG att jag sätter emot, bedömning är korrekt. För 200spänn får jag 4luncher på mitt jobb

 4. Lekstugan med ”grön energi” gäller bara delar av västvärlden! Resten av världen har varken råd eller vilja att kasta bort pengar på något som inte fungerar och därför kommer oljan och gasen från Ryssland bara att öka i värde och att olja, gas, vattenkraft och kärnkraft kommer att vara de primära energikällorna i årtionden. Biden är en senil stolle och man ska se han uttalanden i det ljuset.

  • Benny, inte nödvändigtvis så. Grön energianvändning blir ofta billigare. Glöm inte att Kina skar ner kostnaderna för solpaneler med 90%. Att använda WeChat istället för att resa spar mycket energi, och att köra en kinesisk elbil som kostar 40,000 att köpa som väger 400 kilo sparar enormt mycket eneri jämfört med svensk 2.5 ton ”elbil” SUV. Segway mobiler är mycket vanliga nu i Kina för lokal transport. Dom använder inte mycket energi. Vet inte hur det ser ut i Sverige.

   • Tja, inte har det blivit billigare med ”grön” energi i Sverige i alla fall! Elpriserna skenar, bränslepriserna skenar m m. Solpaneler i Sverige? Rena lekstugan… Utan subventioner och backupsystem så blir det ingen sol-el och kopplar du på för mycket intermittent kraft som sol och vindkraft blir nätet instabilt och havererar till slut.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here