Hur objektiv är Wikipedia?

5
1522
Bild: Jönköpings läns museum

Uppgifterna kommer från en artikel i Voltairenet.se. https://www.voltairenet.org/article216589.html Har publicerat en artikel i ämnet tidigare. Hittar ändå mycket av intresse i Wikipedia. Men man som alltis läsa kritiskt och eftertänksamt. Har även publicerat om detta tidigare Wikipedia censurerar ”The Grayzone” när regimförändrings-förespråkare monopoliserar redigering

Där står ”Wikipedia, jätten bland Internet-uppslagsverk, censurerar oberoende nyhetswebbplatser genom att lägga till dem i en officiell svart lista med tabustämplade medier att ta avstånd från.

Grayzone är bland de nyhetswebbplatser som är föremål för censurkampanjen. Andra inkluderar vänster- och antiimperialistiska medier som MintPress News och den latinamerikanska nyhetsportalen Telesur, tillsammans med flera framstående höger-politiska webbplatser, inklusive The Daily Caller.

Kampanjen för att svartlista Grayzone initierades av Wikipedia-redaktörer som identifierar sig som venezuelaner och som öppet stöder landets USA-stödda högeropposition. Dessa användare övervakar noga artiklar om Venezuela, driver aggressivt en linje för regimförändring och arbetar för att ta bort all information eller alla åsiktsyttringar som motsäger deras agenda.

Denna online-intrig av venezuelanska oppositionssupportrar har fått sällskap av en samling av neokonservativa, som tillbringar många timmar per dag, varje dag i veckan med att övervaka och redigera, och som översvämmar Wikipedia-artiklar med ämnen som försvarar västs ingripanden och som demoniserar Natos officiella fiender.

Tillsammans har denna lilla handfull redaktörer framgångsrikt förbjudit Wikipedia att citera The Grayzone och hävdar felaktigt att webbplatsen publicerar opålitlig, falsk eller fabricerad information. Faktum är att under sin mer än fyraåriga existens, inklusive de första två åren på webbplatsen AlterNet (vars användning inte är förbjudet på Wikipedia), har Grayzone aldrig behövt göra någon större korrigering eller dra tillbaka någon berättelse.”

”Tusentals ändringar gjordes på Wikipedia genom tyska myndigheters nätverk. Författarna förblir anonyma. Vissa redigeringar är konstiga. Och 19 datoradresser sticker ut.

Wikipedia är en av de mest besökta sidorna på webben. Det är därför företag, men även stater, har ett intresse av vad som finns antecknat där. Den som skriver där är bara delvis transparent. I princip lagras alla redigeringar permanent i versionshistoriken för en Wikipedia-artikel. Men om du registrerar dig kan du välja vilket användarnamn som helst och du är anonym. Om du inte loggar in finns bara IP-adressen i versionshistoriken. Det går inte alltid att spåra tillbaka.

För några år sedan, när han forskade i den så kallade Nationalsocialistiska Underground (NSU), blev frilansjournalisten Christian Fuchs förvånad över att han fick tillgång till sin ”privata hemsida” via sex IP-adresser inom några dagar. Gästerna kom via internethubben i Bonn och Berlin. ”Adresserna tillhör Federal Office for Information Security (BSI). Kontoret övervakar också Internettekniken för Federal Intelligence Service (BND) och Office for the Protection of the Constitution. Kontoret för skydd av konstitutionen är baserat i Köln, inte långt från Bonn, och i Berlin, och BND finns också i Berlin”, skrev Fuchs.

Frankfurter Allgemeine Zeitung avslöjade att den federala byrån för informationssäkerhet (BSI) – som övervakar Internetdata från både Tysklands utländska underrättelsetjänst (Bundesverfassungsschutz, BND) och dess inhemska tjänster (Bundesverfassungsschutz, BfV) – införde 17 000 omskrivningar på Wikipedia. Frankfürter Allgemeine

«Beamte belagern Wikipedia : Sie schreiben über Habeck und den NSU und beleidigen Journalisten», Marvin Oppong, Frankfurter Allgemeine Zeitung, 8. April 2022.

Det var redan känt att Wikipedia övervakas globalt av en grupp ”före detta” brittiska MI6-agenter och att den israeliska regeringen redigerar alla artiklar som rör Mellanösterns historia, länder och aktörer, men vi upptäcker nu att tyska tjänstemän också har vägt in med sin egen ideologi.

På så sätt omformade de inte bara artiklar som rörde politiska frågor (t.ex. frågan om ryska gasleveranser), utan även artiklar som riktade sig mot olika personligheter och journalister i allmänhet.

Föregående artikelKrig i Ukraina är perfekt för USA – en supermakt på väg ner
Nästa artikelBiden ändrar på sin berättelse om Ukraina
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

5 KOMMENTARER

 1. För mig är Wikipedia mycket värdefullt.
  Glöm inte att ru.wikipedia också finns.
  Där har jag läst mycket intressant om Ryssland.
  Översättare finns på sidan eller i webbläsaren så främmande språk brukar ordna sig.

  Sedan kan det finnas några kontroversiella ämnen.
  Oftast aktuell politik eller politiskt känslig historia.
  Där får man väl använda någon form av kritisk läsning men någon sanning finns där alltid.

  Det är lätt att förstå att Wikipedia kanske är Internets mest lästa sidor.
  Webben skulle vara bra mycket fattigare utan Wikipedia.
  Youtube är en annan sida jag flitigt använder. Numera varje dag.
  Det är för mig ett smidigt sätt att komma nära Ryssland.
  Samt händelserna i Ukraina.
  Ryssar gillar Youtube och andra liknande sidor.
  De har ett par-tre egna liknande sidor men då når de inte Västvärlden.
  Youtube är väl tyvärr amerikanskt men ändå totalt internationaliserat.
  Säkert finns någon kanal från Nordkorea där också.

  Donbass ska segra och Ukraina ska avnazifieras.
  Fascismen ska utplånas i Ukraina.
  Det är en dualistisk kamp mellan det Goda och det Onda, där USA och Västvärlden är dömda att förlora därför de valde fel sida.

  Global Politics är en annan bra sida på webben.

 2. Tänkte precis skriva detta. Tack för det Martin. Så de som använder wrickipjedia, just the f.. h, watch out. Är allvarligt om man litar på dem o inte har trippelcrosscheckat

 3. CIA och USA rapporteras ha flera hundra anställda på heltid för att ”korrigera” Wikipedia så att Wikipedia skall motsvara och sprida endast den världsbild USA vill distribuera. Wikipedia är så upplagd att vi i Kina är blockerade från att göra korrektioner. Kina har blockerat Wikipedia av två anledningar.
  1. USA använder sajten för att systematiskt sprida fejk och desinformation.
  2. Wikipedia driver spionage genom att registrera alla sökningar och uppdateringar, både vem som söker och vad man söker efter. Det är kriminellt i Kina.

  Kina kommer inte att medverka till att Wikipedia används för att sprida USAs propaganda, och varför Wikipedia inte agerar mot missbruket.

  Jag har skrivit till svenska Wikipedia och bett om en förklaring till varför Wikipedia sprider fejk information, USA propaganda, och varför vi i Kina är blockerade, men som vanligt svarar man inte. Därmed lämnar man slutintrycket att Wikipedia numera är en opålitlig amerikansk propagandakanal som representerar USA.

 4. Mkt bra info, Kina, Ryssland, Iran, Nordkorea, Ungern, Venezuela, Kuba m fl står på sig och skyddar defacto sina länders integritet. Dessvärre gäller ftf detta inte ’svenska politiker’. Såg nyss att wallenberg o bilderbgmötet beordrat en ’svensk’ lakej’minister’, den här gången l hallngren, till den sekreta träffen för att ’diskutera’/beordra fram politisktekonomiska åtgärder mot vårt land och oss. Inte för oss och vårt land..

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here