Krig i Ukraina är perfekt för USA – en supermakt på väg ner

8
2907
USA shinning-city-on-a-hill

 

Denna artikel har skrivits av Svante Lejon i Sundsvall. Han har jobbat halva livet som svensklärare för vuxna och så mött folk från alla krig och konflikter sen 1970-talet och är vidare veteran efter 46 års beredskap i Hemvärnet och armén som plutonchef med försvarsintresse.

Svante Lejon

__________________________________________________

Krig i Ukraina är perfekt för USA – en supermakt på väg ner

”Amerika först” och ”vi är exceptionella människor” har deklarerats av tidigare presidenter och andra amerikanska toppolitiker långt före Trump. Det är inte demokrati, länders suveränitet, internationell rätt, mänskliga rättigheter eller andra länders intressen som räknas. Modern historia är full av exempel som visar detta – Iran, Kuba, Chile, Vietnam och Irak bara för att nämna några.

Det är också uppenbart att ”söndra och härska” är USA:s strategi, det är enkelt och effektivt, det är lönsamt för det amerikanska militära industrikomplexet och det håller potentiella konkurrenter till US-dollarn upptagna. USA:s olagliga krig i Mellanöstern har tjänat deras intressen väl. Människor som flydde från detta helvete försvagade EU och därmed euron.

President Barack Obama sa, med den arrogans som bara ”exceptionella människor” kan, i februari 2015 att: “we occasionally have to twist the arms of countries that wouldn’t do what we need them to do” (Vi måste ibland vrida om armarna på länder som inte gör vad vi behöver dem att göra) ... Samma månad sa han också något mycket viktigt om Ukrainakrisen: And since Mr. Putin made this decision around Crimea and Ukraine – not because of some grand strategy, but essentially because he was caught off-balance by the protests in the Maidan and Yanukovych then fleeing after we had brokered a deal to transition power in Ukraine – since that time, this improvisation that he’s been doing has getting – has gotten him deeper and deeper into a situation that is a violation of international law, …” (Och sedan Vladimir Putin fattade detta beslut kring Krim och Ukraina – inte på grund av någon storslagen strategi, men i huvudsak för att han blev ur balans av protesterna i Maidan och efter att Janukovytj (presidenten) flydde efter att vi hade förhandlat fram ett avtal om övergångsmakt i Ukraina – sedan dess har denna improvisation som han har gjort fått – fått honom djupare och djupare in i en situation som är ett brott mot internationell rätt)

Det råder således absolut ingen tvekan om att det är USA som ligger bakom kuppen i Ukraina. Obama erkände detta som om det var en seger att vara stolt över, och naturligtvis var det en mycket framgångsrik hemlig operation, de fick Putin ”ur balans” och skapade en kris som försvagar Europa, alltså Ryssland väster om Uralbergen och länderna som ingår i EU och några till.

Nuland delar ut kakor på Maidan.

Orkestreringen av ”krisen” i Ukraina var lätt. Det berättade den nykonservativa biträdande utrikesministern Victoria Nuland för National Press Club i Washington den 13 december 2013. Hon sa att USA hade ”investerat” 5 miljarder dollar i agitation i Ukraina. Hon var stolt över deras verksamhet. Hon sade detta två månader innan de lät de utbildade aktivisterna förstöra sitt eget land, Maidan-kuppen i februari 2014, där den valda presidenten Janukovytj ersattes enligt det ”avtal” som president Obama hänvisade till.

Imperier kommer och går. Nu är det dags för USA, den nedåtgående trenden började för en tid sedan, vilket kan ses i diagrammet. Euron är ett hot mot dollarns dominans, en annan är BRICS-samarbetet, det vill säga det mellan Brasilien, Ryssland, Indien, Kina och Sydafrika, som alla är trötta på USA:s privilegium att betala världen med dollartryckt papper. Ett krig i Ukraina är perfekt för USA eftersom det skulle stärka USA-dollarn genom att orsaka katastrof för Ryssland och EU-länderna.

Dessutom skulle det amerikanska militärkomplexet gynnas som det alltid gör av krig och konflikter. Krigspropagandan är så intensiv att till och med Ukrainas president ber USA och andra Natoländer att sluta orsaka panik. Det amerikanska imperiet vill inte förlora sin makt och sina privilegier.

Dollarn är nyckeln till USA:s makt, privilegiet att betala med bara papper, till exempel också dess omkring 750 baser plus 11 hangarfartygsgrupper, som alltid är redo, över hela världen för att tjäna amerikanska intressen. Jag är rädd att USA kan bli ännu mer desperat än de redan är, om de misslyckas med att starta ett proxykrig i Ukraina, eftersom de verkligen behöver det.

Fred på jorden är det värsta hotet mot USA:s dominans.

Detta perspektiv är baserat på ekonomiska realiteter, se diagrammet och USA:s utrikespolitiska historia. Ryska motiv och handlingar fyller alla medier så det finns inget behov eller utrymme i den här artikeln för att skriva om det.

Så snälla, lugna ner er. Vi behöver fred, inte krig så att världen kan fokusera på att lösa problem som klimatförändringar och fattigdom. Om Ryssland känner sig mobbat bör det vara en verklighet som alla seriösa människor bör betrakta som ett faktum. Det är mycket farligt att ignorera sådana känslor, våldsamma reaktioner från mobbade förödmjukade människor är på något sätt ett logiskt svar. De som vill ha krig vet naturligtvis allt detta och agerar därefter.

Föregående artikelSe filmen! Nytt bra möte om fine visselblåsaren Julian Assange och den minskande yttrandefriheten
Nästa artikelHur objektiv är Wikipedia?
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

8 KOMMENTARER

  1. Mycket väl skrivet och gedigen analys. Den amerikanska vänster-personligheten Jimmy Dore har även han lagt fram en liknande analys tillsammans med journalisten Chris Hedges. I och med det Amerikanska imperiets fall, ökar behovet av en destabiliserad omvärld. Hoppas att få läsa mer av Svante Lejon i framtiden!

  2. En mycket bra artikel, gärna fler.

    Vad som är än mer intressant är Kina framsteg, vilken ni i Sverige aldrig får veta något om. En anledning är att Kina alltmer lägger locket på och arbetar ”esse non videri”, att verka utan att synas. Ju mindre man berättar, ju svårare blir det för USA att lägga krokben och motarbeta, ett beteende som egentligen är rätt typiskt Kina i affärer.

    Utbytet mellan länderna i öster, Kina, Ryssland, Indien, ASEAN osv. utvecklas med otroligt dramatisk hastighet. Handel med väst minskar, och det har föranlett Biden’s panikresa till en rad nationer i Asien för att sälja USA, vilken tydligen gav nollresultat. Folk litar inte längre på USA för USA har huggit alltför många i ryggen lite för ofta. Vem blir utsatt för USA sanktioner härnäst, eller vilket land kommer USA att invadera och bomba härnäst, eller bara suga ut och utnyttja. Även om så under NATO maskering.

    Kina föreslog en säkerhetspakt med tio Ö-nationer i Stilla Havet lett av Mikronesien, och DN skev att dom avvisade Kina. Antingen är DN skribenterna gravt okunniga, eller så ljuger dom. Främst Mikronesien välkomnade initiativet, flera andra avtal om samarbete slöts, men säkerhet är komplicerat på grund av USAs dominans och kontroll sedan WW2 i området. USA är genuint djupt hatade i Mikronesien, inte minst för sina kärnvapentester. Nu gäller det att hitta en väg bort från USA utan att ge USA tillfälle att än mer förstöra länderna.

    Jag själv tog några sabbatsår på 80-talet, seglade runt i Stilla Havet, och tillbringade ett helt år i Mikronesien, och arbetade för den lokal regeringen. USA är rejält avskydda, men USA har satt Mikronesien i en ekonomisk beroendeställning, vilket dom måste ta sig ur.

    https://www.washingtonpost.com/nation/2019/05/20/us-put-nuclear-waste-under-dome-pacific-island-now-its-cracking-open/
    https://www.dn.se/varlden/marianne-bjorklund-stillahavsnationer-ratar-sakerhetspakt-med-kina/
    https://worldwidewilbur.com/ebeye-travel-guide/
    https://earthanimals.org/the-runit-dome-is-a-radioactive-tomb-thats-slowly-cracking-open/

    Bara ett par minnen av USAs agerande, därför är Kina välkommen.

  3. Hur hög stridsmoral har läraren (USA/Nato) och eleven (Ukraina).
    Kolla här när en drönare av misstag filmade av desertering av en stor militäravdelning.
    Ett obemannat flygfordon, som utförde justeringen av artilleriangrepp på en kolonn av pansarfordon, filmade av misstag faktumet av desertering bland militär personal. Som det visade sig lämnade militären stridsfordonet och började snabbt dra sig tillbaka i motsatt riktning, trots att huvudstyrkorna var hundratals meter före.
    På de presenterade videoramarna kan du se hur drönaren justerar slag på en kolumn av pansarfordon. Totalt förstördes 5 stridsvagnar och två pansarvagnar, men mycket mer anmärkningsvärt är ögonblicket för desertering av militären, som av okänd anledning lämnade det pansrade stridsfordonet i buskarna och började dra sig tillbaka i motsatt riktning, även om huvudstyrkorna var framme.
    I det presenterade fragmentet från videon kan du se hur en grupp på cirka 10 personer flyr från bakhållsplatsen och efter ett tag ansluter sig ytterligare en, men ungefär dubbelt så stor, till samma grupp. Detta indikerar det faktum att ett 30-tal personer faktiskt deserterade från slagfältet. Det är anmärkningsvärt att det bepansrade stridsfordonet kunde ha fått skador, men inte kritiska skador – de militärer som hade flytt från slagfältet gömde helt enkelt utrustningen i snåren och försökte fly.
    https://avia.pro/news/bespilotnik-sluchayno-snyal-na-video-dezertirstvo-voennyh-s-polya-boya

  4. 6.3.2022, 9:17
    Den pensionerade amerikanska arméns överste Douglas Maggregor sa till reportrar att Ryssland skulle vinna i en militär konfrontation med Ukraina. Solenka.info fick kännedom om detta. Enligt honom har militära aktioner redan ”förlorats under lång tid” för länderna i väst. Maggregor var inte rädd för att tala ärligt om vad som händer i Ukraina.
    Enligt hans åsikt kommer Ryssland att vinna specialoperationen i Ukraina. Situationen kommer inte att förändras även om det amerikanska HIMARS flerskjutsraketsystem levereras till Ukraina.
    ”Det kommer inte att ha någon inverkan på den nuvarande situationen. Vår administration vill inte erkänna att dessa militära aktioner sedan länge är förlorade”, sa en pensionerad amerikansk arméöverste.
    https://solenka.info/polkovnik-vs-ssha-magregor-soobshhil-chto-rf-pobedit-v-specoperacii-na-ukraine.html

  5. Macron: Ryssland får inte förnedras
    Frankrikes president Emmanuel Macron sa att Ryssland inte borde förödmjukas, för efter avslutad militär specialoperation i Ukraina kommer krisen att behöva lösas genom diplomati. För dessa ord kritiserades fransmannen omedelbart av den ukrainske huvuddiplomaten Dmitrij Kuleba.
    ”Ryssland kan inte förnedras. När fientligheterna avbryts en dag, då kan vi öppna vägen för en väg ut ur krisen genom diplomati, säger Macron till Västra Frankrike.
    President Macron anser att Frankrike bör spela rollen som medlare. Han sa också att han ägnade cirka 100 timmar åt att diskutera situationen i Ukraina med Vladimir Putin per telefon. Macron tillade att han inte dolde faktumet av kommunikationen med Rysslands president och tillade att han var i kontakt med honom på begäran av Ukrainas president Volodymyr Zelensky.
    Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba kritiserade den franske presidentens uppmaningar att ”inte förödmjuka” Ryssland.
    ”Uppfordringar att undvika förödmjukelsen av Ryssland kan bara förödmjuka Frankrike och alla andra länder som kräver detta. För det är Ryssland som förödmjukar sig. Vi bör alla fokusera på hur vi ska sätta Ryssland på dess plats. Detta kommer att skapa fred och rädda liv”, twittrade Kuleba.
    Kom ihåg att Frankrikes president är en av få chefer för västerländska stater som försöker hålla dialoglinjerna öppna med Ryssland. Dessutom reste Macron till Moskva i februari, några dagar före starten av den ryska specialoperationen i Ukraina.
    Trots att Frankrike ger militärt och ekonomiskt stöd till Ukraina har chefen för den franska staten, som är ordförande i Europeiska unionen, ännu inte besökt Kiev efter starten av NWO.
    I en intervju med den franska nyhetskanalen LCI den 31 maj sa Dmitry Kuleba att Emmanuel Macrons besök i Kiev var ”välkommen när som helst”.
    ”Det skulle vara trevligt om Mr Macron kom under det franska ordförandeskapet i EU, och det skulle vara bäst för honom att komma med andra vapenleveranser till Ukraina, det här är den mest värdefulla hjälpen vi kan få från Frankrike,” sa Kuleba.
    Frankrike presiderar över Europeiska unionen fram till den 30 juni, sa chefen för Elyseepalatset, Macron, när han tillfrågades om ett potentiellt besök i Ukraina, på fredagen att han ”inte utesluter någonting”.
    https://anna-news.info/makron-rossiyu-nelzya-unizhat/

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here