Vad kan driva Inflationen? Riksbankens dyra regndans

5
1217

 

Ingress: Denna tankeväckande artikel är skriven av Svante Lejon i Sundsvall. Han har jobbat halva livet som svensklärare för vuxna och så mött folk från alla krig och konflikter sen 1970-talet och är vidare veteran efter 46 års beredskap i Hemvärnet och armén som plutonchef med försvarsintresse.

Svärtningarna i artikeln har jag gjort som redaktör. I juni förra året publicerade vi denna artikel av Svante Lejon. Krig i Ukraina är perfekt för supermakt på nedgång.

 

ARTIKELN

I Australien drivs inflationen av profitjakt och i Sverige av import- och energipriser

Australian Institute i Canberra gav ut en studie den 24 februari 2023 av Jim Stanford. Profit-Price Spiral: The Truth Behind Australia’s Inflation – The Australia Institute

Hans studie visar att dagens inflation i Australien till större delen är profitdriven, företagens vinster har ökat extremt sen 2019. Samtidigt har löntagarna dränerats på miljarder i köpkraft. Detta är ett sorgligt faktum och en mycket intressant studie för den krossar, på ett vetenskapligt sätt, föreställningen att inflation är någon slags allmän efterfråge- och lönespiral som kureras med högre ränta. Jim Stanfords forskning är otroligt viktig för den visar att gamla idéer om sambandet mellan ränta och inflation måste omprövas.

Konjunkturinstitutets analys av dagens inflation i Sverige säger att den beror på import- och energipriser som svenska räntor inte har någon effekt på. Det är ännu ett bevis på det Stanfords forskning visar, dels att inflationen nu inte är nån allmän överhettning i ekonomin som höga räntor direkt biter på och dels att de höjda import- och  energipriserna mycket väl kan vara profitdrivna också här. Riksbankens hökar lever däremot i en verklighetsfrämmande förlegad teorivärld som gynnar banker och snarare eldar på inflationen genom högre räntekostnader. Hög ränta missgynnar de flesta och göder några få.

Varför blir ditt lån dyrare? Var finns logiken i att pengarna som banken lånade dig år 2020 till din bostad eller nåt plötsligt ska bli dyrare? Pengarna som banken lånade ut har du ju använt och de har spridit sig, via dem som du köpte bostaden av, till en massa personer i ekonomin. Så varken du eller banken har pengarna men du har en skuld till banken. Priset för kapitalet som du fick använda var räntan på till exempel 2 procent. På en miljon blir det 20 000 kronor per år. Plötsligt vill banken att du ska betala 40 000 kr (4 procents ränta) för att Riksbanken har höjt styrräntan även kallad reporäntan från 0 till 2 procent, alltså den räntekostnad som banken kan låna nya pengar till från Riksbanken. Bilhandlaren kommer inte med krav på mera pengar för bilen du köpte för att produktionskostnaderna för nya bilar har stigit. Kapital ska vara som andra varor, eller hur?

Försvinner de 20 000 kronorna som jag betalar banken? Nej, bankens ägare plockar mina 20 000 i vinst. Vad gör ägarna med dessa pengar? Om de investeras eller konsumeras på nåt sätt så är mina 20 000 kr tillbaka i inflationsekonomin men tillfredsställer någon annans behov. De är stöld maskerad som penningpolitik.

Höjda räntekostnader hos företag förs över till höjda priser på varor och tjänster och bidrar så till höjd inflation. Privatpersoner kan inte föra över sina höjda lånekostnader till någon annan utan drabbas fullt ut, trots att de inte är orsak till inflationen. Det är orättvist att vi oskyldiga ska betala för något andra har orsakat. I detta fall är EU:s självdestruktiva, totalt misslyckade sanktionspolitik mot Ryssland, alltså misslyckad för att den inte fick Ryssland på knä på några veckor som EU toppen påstod, däremot är sanktionerna en katastrof för ekonomin i EU och för många andra länder, inkompetent självdestruktiv EU politik.

Sanktionerna är kanske den viktigaste orsaken till inflationseländet och i sanktionskaosets följder synes en del ha höjt priser mer än motiverat, liksom i Australien. Det är därför uppenbart att Riksbanken inte kan ha något huvudansvar för inflationspolitiken. Det de nu gör är katastrofalt för de flesta.

 

 

Föregående artikelVem tjänar på ett evigt krig i Ukraina?
Nästa artikelNato spöade Ryssland stort – då det gäller kränkning av svenskt territorium i alla fall
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

5 KOMMENTARER

 1. Det är bara att instämma! Bra artikel som avslöjar lögnerna bakom räntehöjning. Det vi har är PROFITINFLATION och inget annat. Bankirvampyrerna håller på att länsa folket. Till deras tjänst har de korrupta och/eller fullständiga kretiner till politiker alltifrån EU- till nation-stats nivå plus allehanda bluffare som titulerat sig till ekonomiexpert.

  Vi måste kräva förstatligandet av central bankerna och penningpolitiken ska vara underställd folket. Vi behöver inte en Central Bank som folket inte har någon insyn i! Inte heller en ”ekonomiexpert” som inte vet hut om vad ekonomi men som sitter som ”riksbankens chef.” Det enda Erik Thedéen gör är efterapa FED (det konsortium av privata banker) och höja räntan så fort FED höjer den. Hade denne Thedéen varit en äkta nationalekonom skulle han fattat och det för länge sedan att att höja räntan sätter inte stopp på den typ av inflation som råder idag.

  Vi lever i en tid då skuldslaveriet är medlet och målet. I antiken brukade man avskriva lånen i tider av kris och/eller som en allmän amnesti utförd av kungen/härskaren. Det är vad den radikale ekonomen Michael Hudson ( en som kan ekonomi alltså inte en Thedéen ) påpekar i sina böcker. Det borde varit det logiska att avskriva lånen när det krisar och folk har det svårt. Nejdå, vi får inte för bankiren som ju har ”våra politiker” i sina fickor.

  Michale Hudson konstaterar följande: ”What has really been inflated, since 2008, has not been consumer prices, but asset prices — [that is,] real estate prices, stocks and bond prices, things that the 1% hold. Wealth has been inflated much more than goods and services. [This is especially true] for real estate.

  This debt has been inflated not by government debt, not by government deficits, but by the Federal Reserve creating a $9 trillion subsidy to the banks to support real estate prices, and hence the value of bank-held mortgages and stock and bond prices.”

  ”They are not talking about inflation as the result of monopoly pricing. They are not talking about inflation as a result of NATO’s sanctions against Russia. They are just talking about money [as if] somehow, if we [could] just stop money supply, if we could stop the government spending so much money on Social Security and Medicare, and other social spending (not military spending) then everything would be over.”

  Se där en äkta ekonom som kastar ljus över problemets kärna! Han avslöjar också profitinflation ”All across the board in the United States companies have been saying, “We’re raising the prices because we think there’s going to be inflationary shortages, and we’re just trying to anticipate this in advance.”

  https://www.unz.com/mhudson/what-causes-inflation/

  Vill vi bli kvitt profitinflationen? Då är det dags att huvuden börjar rulla på västs gator och torg! Det är den enda sättet att stoppa profitinflationen och ockerräntorna.

 2. Inflation är alltid alltid en minskning av varu -och/el tjänsteutbud, relaterat till en konstant ökning av penningutbudet. Först reduceras företagens antal (därav plandemin och övr fearfactorprojekt de ständigt öser över mänskligheten, t ex ’klimatkrisen’ där den viktigaste parametern klimatet helt ligger bortom människan att alls kunna påverka (endast miljön kan påverkas, dock miljön kan aldrig påverka klimatet, endast tvärtom)). Så när de små och medelstora företagen gick i konkurs pga den planerade ’pandemin’, så fortsatte de/robberbanksters i washington, eu o city (de äger aalla banker i alla länder utom 5) att trycka sedlar, med förevändningen att världen var illa ute..(pga att de genomförde sin kupp). Mer sedlar, färre företag, mer inflation. En kupp i sig, och kommer att bli förevändningen ’att där är en ny kris, och den kan bara botas..med cbdc’..kontantdödaren alltså

 3. På engelska heter det ”pass the parcel”. Energi priserna ökade kostnaden, då måste företagen öka marginalerna, höja priserna. Då vill de anställda har mer betalt för att betala de ökade priserna. Då måste företaget igen öka marginalerna igen för att betala de anställda mer, som igen vill ha mer pengar för att betala de ökande priserna. Priserna för pengar, räntan, är bara en annan kostnad som energin och driver på prisökningarna. Energipriserna slår även igenom till mat. Att USA sprängde Nordstream driver på energipriserna, för nu måste Europa köpa energin från USA, det påstås, till 5 gånger så högt pris.

  Här i Kina har levnadskostnaderna, maten speciellt, gått ner. Huspriserna är stabila, inflationen en till två procent, räntan stabil. Just nu pågår en kampanj i Kina att plocka bort byråkrati, medan i Sverige ökar den som bekant, man har även slagit ner hårt på profitörer och systematiskt förtal och ryktesspridning.

 4. Inflation är inte synonymt med prishöjningar, utan med penningvärdesförsämring. Att elpriserna ökar beror på nerlagda kärnkraftverk parallellt med ökad efterfrågan på el. Minskat utbud och höjd efterfrågan, och sen skatt och moms på kalaset.

  Penningvärdesförsämring uppstår när politiker trycker mycket mer valuta, så att mängden cirkulerande valuta dividerat på investeringar, konsumtion och sparande ökar kraftigt. Inverterat, dvs investeringar, konsumtion och sparande dividerat på en drastiskt ökad valutavolym är en minskande kvot som åskådliggör penningvärdesförsämring.

  Har politiker öppnat en massiv valutakran kallad helikopterpengar nyligen? Ja, hela coronastödet har inneburit en enorm ökning av mängden global valuta, i storleksordningen fördubbling av penningmängden. Resultatet blir oundvikligen inflation, och det varnades för för flera år sen. Marknaden fungerar, politiken har matat den, resultaten kommer.

  Det har hänt annat också; brist på insatsvaror pga coronanerstängningar i Kina, sjunkande utbud och oförändrad efterfrågan ger prishöjningar. Men det är inte inflation, utan bara marknadskorrigeringar. Om man åstadkommer bränslebrist genom att inte köpa rysk olja får man också prishöjningar, det är inte heller inflation. Men det finns andra oljeexportörer att vända sig till, det tar bara lite tid.

  Inflation är när allt blir dyrare, därför att pengarna blir mindre värda i sig.

 5. Bra sammanfattat Och HELT korrekt. Håller med insändaren också tvärsIGENOM bra där. Min svenska ligger på ca 80procentigt. Kunde EJ sagt, skrivit de bättre själv, inte ens nära ärligt

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here