Vem tjänar på ett evigt krig i Ukraina?

32
1595
Bild i ursprungsartikeln: T-14 prototype from above

Detta är en ny artikel av förre indiske karriärdiplomaten M.K Bhadrakumar https://www.indianpunchline.com/who-gains-from-a-forever-war-in-ukraine/

M.K Bhadrakumar
Rysslands nästa generations stridsvagn T-14 Armata.

Tjeckiens nyvalde president Petr Pavel är en ovanlig europeisk politiker. Han är den andra presidenten i landet med militär bakgrund, men den förste utan politisk erfarenhet.

 

Han har aldrig varit i strid och är en fåtöljsmilitärstrateg, men han framställs som en ”senior NATO-ledare” – vad det nu betyder. Höjdpunkten i Pavels professionella karriär inom militären nåddes 1993 när han, medan han tjänstgjorde i FN:s skyddsstyrka i Bosnien, ledde ett team på 29 soldater för att evakuera en fransk militär utpost under belägring av serbiska soldater, vilket han utförde efter att ha övervunnit hinder som bromsade insatsen, som träd som hade fallit över vägen som hans soldater var tvungna att ta bort. Frankrike dekorerade Pavel.

Den 61-årige soldatpolitikern har i alla fall kommit i förgrunden när Pavel, knappt 7 veckor in på sitt nya jobb som statschef, kastade en kurva och hävdade att Kina inte kan vara en pålitlig medlare mellan Ryssland och Ukraina p.g.a. av Pekings hemliga önskan efter ”mer krig”.

Pavel ansåg det så att Kina får billig olja, gas och andra resurser från Moskva i utbyte mot löften om ”partnerskap”, och landets intresse ligger i att förlänga status quo ”eftersom det kan pressa Ryssland till en rad eftergifter.”

Dessa kommentarer kunde ha avfärdats som ett green-collar uttalande, men man kan tänka på hans anseende som en ”senior Nato-ledare” och Tjeckiens rykte som en koppelhund och Washingtons verktyg. Därav den stora frågan: Vad håller Biden-administrationen på med?

Det uppenbara kommer att vara att Pavels anmärkning om ”billig” olja och gas från Ryssland till Kina är en grov förenkling av en komplicerad historia. Europa tog emot rysk gas och olja i decennier till låga priser på grundval av långtidskontrakt tills EU, under amerikansk press, tog det idiotiska beslutet att sanktionera Ryssland.

Därefter vände sig Ryssland till andra marknader, främst asiatiska, och Kina var en av dem. Resten är historia. Vad är poängen med att sitta på rumpan och berätta sorgliga historier?

Européer borde känna oro över att även efter krigets slut, när Ryssland väl diversifierar sina exportmarknader, kanske de aldrig mer får ”billig” rysk gas. (Förresten, Kina är inte den enda förmånstagaren, vilket européer som fortsätter att köpa rysk olja och petroleumprodukter från indiska företag till mycket högre priser kommer att veta!)

Pavel talade i samband med det förväntade tillkännagivandet av Joe Biden att söka omval 2024. En mycket viktig del av Bidens tillkännagivande på tisdagen är att utsikterna för att Ukrainakriget ska sluta mellan nu och november 2024 i USA nu kan anses praktiskt taget noll.

Det enda sättet det kan hända annars är om USA direkt vinner kriget och kandidaten Biden hävdar seger. Men reaktionen från Moskva visar att det som ligger i korten är en upptrappning i Ukraina som är kantad med stor risk för en direkt konflikt mellan Ryssland och USA.

Topptjänstemän i Kreml gjorde en rad uttalanden på tisdagen om en förestående uppgörelse med Biden-administrationen. Ryska medier avslöjade att Rysslands nya toppmoderna Armata T-14 huvudstridsstridsvagn har placerats ut vid de ukrainska frontlinjerna.

Moskva räknar med en storskalig amerikansk inblandning i Rysslands interna politik i ett försök att undergräva landets stabilitet, som en del av en storslagen plan för att utlösa ett upplösning av Ryska federationen, som hade hänt med det forna Sovjetunionen. ( här )

Moskva antar att Biden-administrationen kommer att anstränga sig hårt för att få till stånd ett regimskifte i Kreml. Framför allt utesluter Moskva inte längre att USA:s upptrappning i Ukraina kan syfta till att skapa förhållanden som utgör ett allvarligt hot mot den ryska staten. (  här )

Den förre presidenten Dmitrij Medvedev talade livligt om ett sådant scenario när han uttryckligen varnade för att Ryssland skulle kunna tvingas tillgripa första användningskärnvapen om dess existens är hotad, och betonade att artikel 19 i landets kärnvapendoktrin säger att kärnvapen ”får användas” när aggression utförs mot Ryssland med användning av andra typer av vapen som äventyrar statens existens. Det är i huvudsak användningen av kärnvapen som svar på sådana handlingar. Våra potentiella motståndare ska inte underskatta detta.” 

Specifikt, med hänvisning till Bidens mentala hälsa och sviktande förmågor, twittrade Medvedev också: ” Trots allt har Biden fattat beslutet. Ett riskabelt drag. Om jag vore den amerikanska militären skulle jag omedelbart göra klart en falsk portfölj med falska kärnvapenkoder i fall han vinner, för att undvika fatala konsekvenser.”

Å andra sidan är spöket som förföljer Biden-administrationen att Europa inte lätt kan frigöra sig från sin relation med Kina, och det är intressena för Europas gamla ekonomiska hjärta som i slutändan kommer att avgöra EU:s politik.

Missförstå inte detta: endast 3 länder i det gamla Europa – Frankrike, Italien och Tyskland – står för mer än hälften av EU:s BNP, och de råkar också vara Kinas största handelspartner i EU. Mitt i bullret kring Frankrikes president Emmanuel Macrons nyligen godkända en nära industriell relation med Kina, har det gått obemärkt förbi att Tysklands förbundskansler Olaf Scholz är på samma sida som Macron. Likaså med Italiens premiärminister Giorgia Meloni. Den europeiska industrin avskyr också att förlora Kina som en privilegierad handelspartner efter att ha förlorat Storbritannien och Ryssland.

Nya européer som Pavel kan ha andra prioriteringar, som de starkaste transatlanticisterna i EU, men Östeuropa står bara för 10 % av EU:s BNP och talar inte för EU, trots den mediahype som dess ledare har haft nyligen som ”frontlinjestater ”, på grund av det angloamerikanska beskyddet.

Det räcker med att säga att det finns en oro i det amerikanska psyket om huruvida EU kommer att följa USA in i en konfrontationsposition med Kina under de kommande månaderna, eller kommer att sträva efter att bli mer oberoende av USA, med alla de konsekvenser det kommer att medföra. På samma sätt, från Gamla Europas synvinkel, är det gnagande tvivel om en framtida amerikansk administration skulle vilja alliera sig med Europa även om Europa skulle alliera sig med USA.

Sammantaget är det svårt att föreställa sig att EU helt ansluter sig till USA i en fullskalig konflikt med Kina om Taiwan, och går med på att frysa kinesiska officiella reserver som det gjorde förra året med Ryssland, och sluta investera i Kina.

EU:s ekonomi är helt enkelt inte byggd för relationer i kalla krigets stil, eftersom den har blivit alltför beroende av globala leveranskedjor. Sammantaget är det därför mycket troligt att den Kinavänliga lobbyn i Tyskland kommer att vinna denna debatt. I processen kan den fransk-tyska alliansen faktiskt också komma till liv igen.

Pavels demonisering av Kina som en ond ande som förföljer Europa kan sättas i perspektiv. Hans är en surrogatröst som talar som ett eko på Bidens oro för att om den ukrainska militären blir överkörd på slagfälten av de ryska styrkorna under de kommande månaderna, kan Europa vända sig till Kina för att avsluta kriget.

Föregående artikelFira 1 maj även 2023!
Nästa artikelVad kan driva Inflationen? Riksbankens dyra regndans
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

32 KOMMENTARER

 1. Den amerikanska militärens svåra situation utan makt.
  https://www.presstv.ir/Detail/2023/04/26/702249/Despite-spending-more-on-defense-than-the-next-10-countries-combined-America-seems-unable-to-win-any-of-its-wars

  Amerikansk militär rekryterar från fängelser på grund av brist på rekryter och dålig meritlista. (Fotoillustration av The Daily Beast)
  Amerika spenderar för närvarande mer på försvar än de kommande 10 länderna tillsammans, nästan 45 % av de globala försvarsutgifterna tillhör Amerika. Men när man ser på Uncle Sams krig under de senaste decennierna, nämligen i Irak, Afghanistan, Libyen och Syrien, har många av dem förvandlats till katastrofer.
  Frågan är varför landet har så lite att visa för blodet och skatten som det har investerat i sina krig? Varför kan inte Amerika vinna sina krig?

  Reglerna för den amerikanska militären: En närmare titt på strukturen i USA:s militära institution kommer att avslöja svaret. Institutionen har varit infekterad av kroniska problem som stigande nynazism , extremhögerideologi, skenande våldtäktsfall och en rekryteringskris.
  En ganska chockerande rapport visar att en före detta amerikansk soldat dömdes till 45 års fängelse för att ha hjälpt en nynazistisk grupp att planera att döda trupper.
  Andra rapporter visar att nynazism, satanism och extremhögerideologier har ökat i den amerikanska militären. Den extrema högerextremismen har också varit på frammarsch i allmänheten.
  Nu är frågan, är detta bara en återspegling av den allmänna tendensen eller är fallet i den militära institutionen värre än samhällsnormen?
  Det är en komplex fråga. Satanism skiljer sig mycket från nynazismen. Det har rapporterats om och spekulerats och ryktats om att många av USA:s elit, mycket rika människor, inklusive politiker, är satanister.

  De har enligt uppgift gjort resor till Jeffrey Epsteins ö utanför Atlantkusten, där sataniska ritualer äger rum. Det har inte funnits några riktiga bevis för detta än så länge.

  När det gäller nynazism finns det över 500 utsedda grupper av Federal Bureau of Investigation, FBI, dessa är radikala, extrema högerextrema och de är alla tungt beväpnade. Vad gäller armén har jag inte hört talas om några nynazistiska grupper i armén, men det finns säkert många i armén som är väldigt konservativa och skulle kunna betraktas som extremhögerextremister. De är alla tungt beväpnade och många av dessa grupper misstror regeringen, och det har de gjort i många decennier, och många förbereder sig för väpnad konflikt mot regeringen.

  En rapport från Southern Poverty Law Center visar att en av fem sökande till den vita supremacistgruppen Patriot Front hävdar att de har nuvarande eller tidigare band till den amerikanska militären. Patriotfronten är en vit supremacist och nyfascistisk hatgrupp som växte fram som en omprofilering av den nynazistiska organisationen efter det så kallade Unite the Right-rallyt i Charlottesville, Virginia 2017.

  Varför blir dessa människor så radikaliserade? Jag ser inte nödvändigtvis på det som extremhögern, … jag förstår hur människor kan hamna i sådana här små träsk och de kan spela det här spelet med extremhöger och yttersta vänster. Jag tror att dessa människor som de radikaliserar och driver över kanten är människor som kommer från några dåliga situationer och jag tror att det är vad vi måste se på som den faktiska roten till vad som händer.

  Det är väldigt lätt att flytta dessa människor i en viss riktning. Och när jag säger dessa människor och vem som flyttar dem, jag talar om alla dessa djupa statliga underrättelseapparater [sic] som FBI, de måste motivera sin budget. Så om de kan bevisa att det finns radikaler på vardera sidan av stängslet och se till att vi placerar dem i en sorts gräv, av rött lag kontra blått lag, och hålla folk splittrade, då kommer de att göra det.
  Men jag har alltid sagt det här förut, och jag säger det igen, det är på grund av de förhållanden som dessa herrar kommer ur; alla former av existerande trångsynthet är hyperuppblåsta i tider av ekonomisk nöd. Så dessa människor är mycket, de lider, de är vilsna, och deras hem i Amerika har brutits ner så det är väldigt lätt att radikalisera dessa människor.
  I mars 2021 släppte Pentagon en rapport som citerade inhemska extremistgrupper som utgör ett ökande hot mot militären genom att försöka rekrytera tjänstemedlemmar och i vissa situationer gick med i militären för att skaffa sig stridserfarenhet.

  USA redo att gå i krig med Kina om Taiwan.
  Vilka är orsakerna till övergången till extremhögerextremism i både den offentliga och militära sfären? Som jag nämnde ovan tror jag främst att det är brist på förtroende för regeringen. Många människor inser att regeringen har ljugit för dem och att regeringen inte företräder deras intressen. Och detta är samma sak i den militära ledningsstrukturen. Du kommer inte till toppen av kommandot genom att vara kontroversiell, dessa generaler och högre ämbeten kommer dit för att de gör vad politikerna och folket i Vita huset säger. Och jag tror att detta är källan till denna övergång till högerextremism, och i många fall, extremhögerextremism.Extremismen har inte bara flyttats åt höger; det finns nu många människor som säger att extremvänsterns ideologi är lika dålig. I båda fallen kan skäl ges för att tippa vågen åt ena eller andra hållet.

  Varför slutar dessa extremister i armén? Jo, jag tror att det bara är samhället som helhet, och än en gång tror jag inte att det är en förskjutning till den yttersta högern eller yttersta vänstern; de gör det på båda sidor om stängslet, vi blir knuffade här från dockmakarna bakom kulisserna. Och det beror främst på att de vill hålla människor splittrade och hålla människor rädda, och de vill också motivera sin existens. Du vet, när du tittar på många av de här artiklarna kommer de alltid att nämna FBI, men de kommer att nämna dem sent och de kommer att driva fram alla saker som grannarna behöver för att skylla på varandra, för att peka fingrar på varandra och även… När du får dessa människor i en stat kan du få dem och du kan beväpna dem och använda dem i din utrikespolitik, speciellt om du har dem i militären. Vi vet i många år att USA:s militär alltid… och underrättelsetjänsten har alltid finansierat de mest radikala grupperna. Det stod att i Ukraina, till exempel, som vi visste, och det är CIA och det amerikanska imperiet, visste vi att den ukrainska militären inte skulle skjuta på sitt eget folk i Donbass. Så vad gjorde vi? Vi hittade den mest galna radikala gruppen i Azov-bataljonen eftersom vi visste att de skulle göra dådet.Så det har kunnat få, att använda människor som ett vapen, men som det ultimata vapnet och så när du blir mest radikaliserad av människor kan du få dem att göra i princip vad som helst.
  USA:s invasion av Irak på grundval av lätta påståenden om massförstörelsevapen.

  Pentagon har också rapporterat att den amerikanska militären upplevde sin högsta registrerade nivå av sexuella övergrepp mot kvinnor.
  Rapporten visar att anmälningarna om sexuella övergrepp ökade med cirka 13 % 2021 jämfört med föregående år, svindlande 8,4 % av kvinnorna i aktiv tjänst uppskattas ha upplevt någon form av oönskad sexuell kontakt. Det är ganska välkänt om man reser till, utanför landet, till någon av USA:s 800 militärbaser i mer än 90 länder, att runt varje enskild bas förekommer det incidenter med våldtäkt, mord och andra våldsbrott inklusive rån och inbrott .
  Det här är inget nytt. Detta har pågått i decennier och decennier. Och vad har militären gjort? Jag tror i princip ingenting för att minska detta problem. De täcker upp det. De tillåter inte de människor som har begått dessa grymheter att ställas inför rätta i de länder där de tjänstgör.
  Och antingen stannar de där eller så skickas de tillbaka till USA.Så det är ett väldigt, väldigt stort problem inom militären, men det är ett enormt problem med respekten som USA förlorar, och har förlorat, i dessa länder där dessa 800 baser i grunden är ockupationsstyrkor.
  Den amerikanska militären tolererar sexuella trakasserier.
  Fall av sexuella övergrepp inom militären har rapporterats i många år, de häpnadsväckande siffrorna har tvingat lagstiftare att anta lagar som kommer att åtala fall av våldtäkt och sexuella övergrepp, vilket tar fallen ur händerna på militära befälhavare.
  Pentagon-rapporten avslöjar att endast 39 % av kvinnorna i militären sa att de litade på att systemet skulle behandla dem med värdighet och respekt efter en sådan incident. Jag håller med om att det är något skadligt men jag tror inte att det verkligen stör huvudena på toppen. Återigen är detta ett problem i samhället.
  Vi har ett trasigt samhälle, våra unga män och kvinnor är drogade, de utsätts för alla dessa olika ämnen, deras hus är trasiga, och i slutändan vet jag att militären, eftersom det är en helt frivillig militär , att de bara vill försäkra sig om att de kommer att få tag i några mördare.Så de kommer att behöva ta sig an några av de värsta av de värsta, och de kommer bara att sålla bort de dåliga. Och när jag säger dåligt, för dem, är det de som bara inte kan plocka upp en pistol och döda någon för dem, som kommer att orsaka för mycket [sic] problem inom sina egna grupper i militären, men de kommer att rensa bara bort dem och skaffa de som kommer att göra jobbet åt dem.
  Sexuella övergrepp urholkar förtroendet och sammanhållningen inom militären. Uppgifterna visar att sex av tio kvinnor i armén inte uttryckte förtroende för militären för att garantera deras säkerhet efter en incident.

  Generellt sett, tror du att någon i hierarkin eller den högsta ledaren i den amerikanska militären verkligen bryr sig om sådana skadliga rapporter? Nej, i slutändan bryr sig inte militärens toppar om att det finns dessa skadliga rapporter för du vet varför? Det kommer aldrig att reflektera över dem själva.
  Det kommer aldrig att reflektera över militären. Det kommer bara att reflektera över individen, och de har sätt att lägga det på individen och kliva ut och inte ge sig själva något som helst ansvar. Det är vad de har gjort ganska länge. Vad vill dom? De vill ha soldater som kan döda, eller hur, och det är en frivillig militär.
  Så därför måste de sålla bort dessa människor. Men i slutet av dagen, allt de verkligen bryr sig om är om de kan få den personen att gå och göra det som är nödvändigt för dem. Och de har glorifierat, varje steg på vägen, dödandet som måste göras genom att demonisera fienden; folket från Iran är fienden, folket från Ryssland är fienden, folket från Kina är fienden.
  Vårt samhälle reser inte tillräckligt till dessa länder eller öppnar upp våra kulturer. Allt vi är lärs i skolan att hata någon som vi inte känner och som vi aldrig har träffat.Så jag tror inte att militärens bästa bryr sig. De har alla dessa mekanismer i sin skattkista där de kan manipulera sina soldater att gå och döda i det amerikanska imperiets namn .

  Den amerikanska militären upplevde sitt högsta registrerade antal sexuella övergrepp bland kvinnor 2021, vilket tyder på en ”tragisk” ökning, visar en undersökning.
  Den amerikanska militären registrerar det högsta antalet ”tragiska” sexuella övergrepp bland kvinnlig personal 2021.
  Högre officerare i den amerikanska militären, vare sig de är aktiva eller pensionerade, dyker ofta upp i media för att ha begått juridiska eller etiska brott, som sträcker sig från att ta mutor till att använda sin officiella titel i partipolitikens tjänst.
  Försvarsmaktens rykte hotas av det dåliga beteendet hos många högre officerare i politiska, yrkesmässiga och ekonomiska frågor.

  Nu när det gäller det höga kommandot, som jag nämnde tidigare, kommer man inte till toppen utan att göra det som USA:s president och de utrikespolitiska eliterna säger. Du kommer bara inte dit.
  Så i grund och botten är de Yes-Men och Yes-Women. Och det verkar som att de inte bryr sig. De är mer angelägna om att bevara ryktet och att sockra saker och sopa dem under mattan.

  Rapporter visade också att den amerikanska armén under det senaste året återigen ökat antalet rekryter som har tidigare brottsregister genom att ge dem särskilda undantag.
  Varför skulle den amerikanska militären rekrytera brottslingar?
  Vi har en helt frivillig militär och det kommer att orsaka problem eftersom jag helt ärligt tror att militären och USA:s utrikespolitik har kommit ikapp folket och de börjar inse att hej, man, jag har varit tillsagd att gå och hata den här killen som ser annorlunda ut än mig. Jag har blivit tillsagd att hata detta land som inte är som jag, att det här landet, de orsakar problemen.
  Tja, jag tror att det är folket som är ikapp och de inser att det kanske inte är invandraren de säger, eller utlänningen som de säger är problemet. Kanske är det militären själv.
  Och när det händer, kommer du att ha färre människor som går med, färre människor som rekryteras som de kan engagera sig i. Så vad måste du göra? Du måste gå till människor som inte har några val, och många gånger är det människor som hamnar i fängelse.

  De gjorde detta under Ronald Reagan-eran, när Ronald Reagan skickade så många människor, att han sa till dem ’du kan gå i fängelse i sex år. Du kan gå till militären i fyra år, göra ett val’, och de valde att gå med i militären.
  Så nu kommer du inte att få det bästa av det bästa, du kommer att få människor som inte har några val, som letar efter en väg ut, så de kommer bara att hoppa in och slåss i militären, och det är där de befinner sig just nu eftersom de tappar legitima rekryteringsverktyg eftersom deras utrikespolitik är så skruvad.

  Ukrainas krig en trippelplundring av amerikaner. Militären ger rutinmässigt dispens till rekryter med tidigare kriminellt beteende, medicinska problem eller låga begåvningsresultat, vilket annars skulle diskvalificera dem från tjänst. Armén har kämpat för att öka storleken på sin styrka mitt i dess allt mer impopulära kampanjer i Västasien. För det första är militären, i alla grenar, desperata efter att uppfylla sina rekryteringskvoter. Och så har det varit i flera år. De är desperata,… att inte kunna ersätta trupperna som de en gång var. Det finns flera anledningar till detta, men vad de gör är att ändra kraven för mindre brott, marijuanarökning till exempel, de har ändrat kraven, om homosexuella, transpersoner, överviktiga människor och personer utan minst en gymnasieexamen [ diplom].
  Det här var alla väldigt, väldigt stränga krav tidigare år, och nu har de släppts ner, de har minskat. Detta har haft en skadlig effekt på trupperna. Armén missade sitt rekryteringsmål för räkenskapsåret 2022 med 25 %, vilket motsvarar 15 000 soldater.
  I juli minskade den också sin prognose för styrkans totala storlek för innevarande räkenskapsår med 10 000 och beräknade att den sannolikt kommer att se ytterligare en nedgång 2023.
  Den amerikanska arméns sekreterare säger att nationen riskerar att hamna på efterkälken i kapplöpningen mot Kina om den inte kan rekrytera tillräckligt många amerikaner till den väpnade tjänsten för att utbildas för framtida konflikter. Jag menar, de försöker fortfarande göra allt de kan för att få folk att gå, eller hur, så jag tror att metoderna och taktiken har förändrats, de har fortfarande samma mål, att få in så många människor som möjligt som kommer att slåss i militären på deras kommando och gör vad de måste göra. Men vi har ett annat samhälle här hemma. Vi har olika verktyg; vi har teknologi som är boom. Så vad gör du nu?
  Hur rekryterar du folk? Tja, du använder din propaganda. Hur är det med dina tv-spel? Jag menar, det finns videospel där ute, jag tror att det är det, jag kommer inte ens ihåg ett av spelen men det är ett militärt krigsspel där de har vita hjälmar som de goda som kommer in. Så de försöker berätta dessa historier när du är beroende av ett tv-spel och de försöker lägga ut en berättelse som kommer att locka dig och säga okej, det här gör min plikt, det här är patriotiskt här om jag gick med i militären . Till och med metoderna där de använder videospelskontrollerna, eller hur de liknar det sätt som drönare flygs på.
  Så de har ändrat metoderna för att rekrytera folk. Men i slutändan, hur mycket kommer det att fungera när din utrikespolitik är så dålig? När alla svälter här hemma? När du har hemlösa nästan över 750 000 i USA?

  Förr eller senare kommer folk att börja säga vänta en sekund; det är inte den killen, det är den här killen som ljuger för mig, och det är därför de har problem här i USA.
  Folk vet att de ljuger. Misslyckad amerikansk järnvägsinfrastruktur ansvarig för giftigt kemikalieutsläpp.
  Många experter tror att anledningen till att USA har misslyckats så kapitalt i sina militära kampanjer i länder som Afghanistan och Irak är på grund av själva militären. Till exempel säger den berömda statsvetaren, John Mearsheimer , som också tjänstgjorde i mer än 10 år i den amerikanska militären, att en av anledningarna till misslyckandena i USA:s krig i Mellanöstern är strukturen i själva USA:s militära institution.
  Han hävdar att det är omöjligt att driva nationsbyggande projekt med den amerikanska militären. Jag håller helt med John Mearsheimer. Det går hela vägen tillbaka till kriget i Vietnam, där USA sa att vi försöker bygga en nation av frihet och demokrati.

  Det har aldrig varit så i något av äventyren, militära äventyr som USA har gjort sedan Vietnam. Så var det aldrig i Irak, var aldrig fallet i Syrien, det var aldrig fallet i Libyen. Och det var aldrig fallet i Afghanistan, i Jemen, Somalia och så många andra platser.
  Det har aldrig handlat om nationsbyggande. Det handlar om införandet av amerikanskt styre och dominans, och det handlar om USA:s nationella säkerhetsintresse. Och vad det betyder är pengar, resurser och billig arbetskraft.

  Detta är roten till Amerikas krig utomlands.
  Det finns uppskattningsvis 600 000 hemlösa personer i USA, ett svindlande antal för världens största ekonomi, av vilka 30 % är barnfamiljer. Den amerikanska militären slänger i konfliktens mänskliga domän med hänsyn till både fiender, vänner och åskådare.
  Dess misslyckande att engagera sig i mänsklighetens, kulturens, samhällets, politikens, ekonomins och religionens byggstenar, lämnar dess strategier och planer avslöjade som dubbelsidiga planer, dömda att misslyckas och leder oundvikligen till död, förstörelse och skada över hela världen. Den afghanska kollapsen exemplifierar det faktum att nationsbyggande är något som den amerikanska militären är oförmögen till.

  Min syn på det är att han har 100% rätt,… det finns för mycket okunskap inblandad när det kommer till den utrikespolitiska aspekten av amerikaner. Vi kommer inte ut dit.
  Vi förstår inte andra kulturer. Vi lyssnar inte, vi lär oss inte. Och vi blir lurade av hela den här drömmen om att vi sprider demokrati, och vi ger dig frihet över hela världen.
  Och det var förut fantastiska ord, frihet och demokrati, men det är inte upp till oss att bestämma vad som händer på andra sidan jorden.

  Folk har upptäckt att det inte handlar om att vi sprider demokrati eller sprider frihet, det handlar om att våra företag tar resurser, utvinner dem, från dessa länder.
  Ett nytt fantastiskt spel är på gång. USA:s unipolära ögonblick närmar sig sitt slut. Som en hegemonisk makt på lånad tid måste Uncle Sam tävla för att säkra sina intressen; dock klarar hans militär helt enkelt inte uppgiften.
  USA:s roll i Ukraina har eskalerat sedan krigets början för ett år sedan, vilket väcker frågan om hur långt Washington är villig att gå.

  Nato och USA, katastrofalt scenario i Ukraina
  USA:s roll i Ukraina har sakta eskalerat sedan krigets början för nästan ett år sedan, vilket väcker frågan om hur långt Washington är villig att gå.
  https://www.presstv.ir/Detail/2023/04/26/702249/Despite-spending-more-on-defense-than-the-next-10-countries-combined-America-seems-unable-to-win-any-of-its-wars

 2. Vilka annars? Same o, same o. Från Första, Andra Världskriget under 1900-talet till de illegala krigen mot Irak, Afghanistan, Libyen och Syrien. Icke att förglömma kriget mot Ryssland nu. Vi pratar om

  1) krigsindustrin,
  2) bankiren och självklart
  3) sionist/neokonservativa anhangen

  Man kan också säga att egentligen är det tre olika namn för samma makt konstellation som har förpestat världen ända sedan slaveriets tid om inte längre än så.

  Gamle Voltaire visste det, likaså W B Yeats, Gunther Grass och flera andra skarpa hjärnor i vår samtid vet det – t ex Alexander Dugin, Ron Unz, Larry Romanoff, Karl Haemers, mm

 3. Putins angreppskrig på Ukraina tjänar inte det ryska folkets intressen, och är förstås rent fientliga till det ukrainska folkets behov. Putin förnekar att det finns ett ukrainskt folk. Rysk utrotning av ukrainare har skett förr, tex Holodomor, och är förstås känd i Ukraina, trots alla förryskningsförsök. Motståndet mot Ryssland har djupa historiska rötter.

  Det västliiga stödet till Ukraina kommer att fortsätta så länge Ukraina kämpar, det skulle vara märkligt om vi inte stödde andra folk som försvarar sig mot rysk imperialism. Varför skulle någon komma till vårt stöd om de inte kom till Ukrainas?

   • Jag delar till stora delar både skribenten Rolf Janssons bild liksom redaktörens mer vida frågeställning.

    Det parallella än mer blodiga och dödliga saudisk-amerikanska kriget i Jemen leder omvänt till att västerländska golfspelare och racerbilstävlingar flyttas TILL Saudiarabien, och ingen inblandad ”sanktioneras”, utesluts eller bojkottas -mig veterligen.

    Denna artikel inleddes med några ord om Tjeckiens nyvalde president Petr Pavel. Jag kan dock tillägga att denne militär även tjänstgjorde som medlem i Tjeckoslovakiska kommunistpartiet som lojal militär och ledde in i det sista som hög officer sina styrkor i CSSR:s armé inom Warszawafördraget (OVD). Han vare sig avgick i förtid eller i protest mot något.

    Det kan man se i BBC:s utmärkta utfrågningsprogram med den alltid svavelosande kritiske Steven Sackur i programmet Hard Talk (gick i april 2023, kan säkert ses på internet).

    I detta avseende har vi ännu en politisk kappvändare på en hög post i både Nato som det ”nya Europa” som inte tycks ha minsta principiella bekymmer politiskt att tjäna gamla fiender. Detta visar som oftast hur ytligt och löst de europeiska principerna om rättsstat och demokrati sitter mellan Oder och Dnjepr hos många nya politiker i det ”gamla öst”.

  • Holodomor är en myt, Rolf Jansson. Svälten var inte avsiktlig utan berodde på felslagna skördar, växtsjukdomar o. dyl. Dessutom var det i första hand ryssar som drabbades och var inte på något vis begränsad till Ukraina.

   • Så mitt under den första helt oigenomtänkta brutala kollektiviseringen av jordbruken i Sovjetunionen under slutet på första och början på andra femårsplanerna då Sovjetunionen hade mycket omfattande export av smör och spannmål (till västländer) från bland annat hamnen i Odessa, skulle samtidigt befolkningsstatistiken SJUNKIT i södra Sovjetunionen på grund av ”missväxt” i en av världens mest gynnsamma odlingsjordar?

    Det där är ju inget annat än stalinistisk revisionism som är precis densamma som ultrahögerns historieförfalskning och ”myt om gaskamrar” i det fascistiska Tyskland 1938-1945.

    Det finns i princip inga akademiska historiska och objektiva källor om att massdöden i Ukraina, södra RSFSR och i kazachiska jordbruksbygderna INTE skulle vara politiskt direkt och indirekt orsakade av stalinismens folkmördare i Moskva: d.v.s. den inrikes sovjetiska förintelsen.

    Men som vanligt kan ju stalinister inte och aldrig övertygas ens om egna sovjetiska massgravar.

    • Det är du som står för historieförfalskningen, herr Naucler. Västvärldens främste auktoritet på sovjetisk jordbrukspolitik, professor Mark Tauger vid West Virginia University, som bedrivit arkivstudier i ämnet i årtionden har visat att svälten orsakades av felslagna skördar, växtsjukdomar och annat. Det är också klarlagt att sovjetledningen så fort att man fått klart för sig att skördarna slagit fel stoppade tvångsrekvisitionerna.

     Det falska påståendet om en medveten svält lanserades först av nazisterna i Tyskland och som senare återupptogs av kallakrigs-människorna i väst. Till och med Stalin-hatets överstepräst, Robert Conquest, medgav 2003 att svälten inte var medveten.

     • Min frus ryska farmor svalt ihjäl i Kursk-regionen 1933 (Sovjet-Ryssland). Hennes man, min frus farfar, var byns mjölnare. Han försvann till Sibirien, så det krävs ingen större tankemöda att förstå varför det uppstod matproblem i byn.
      10 år senare, i juli 1943, deltog hennes äldste son (min frus farbror) i slaget vid Kursk. Under Vatutins ledning var han med i Voronezj-fronten i förvaret av den södra Kursk-bågen, där Hitler satte in sex av sina bästa pansardivsioner under den mycket erfarne Hermann Hoth. Men tyskarna körde fast, och efter Kursk gick Röda armén på offensiven. Vornezj-fronten fick äran att bära namnet ”Första Ukrainska Fronten” hela vägen till Berlin 1945.
      Min ukrainska svärmor, som sitter tillsammans med mig när jag skriver detta, berättar att när Stalin dog grät alla i hennes ukrainska hemby. Som tonåring minns hon det mycket tydligt. Hennes äldre syster blev av byn utvald att åka till Moskva, där hon fick träffa Stalin. Hon framförde byns önskemål, elektricitet. Det ordnades omgående.

     • Nja, det är som vanligt. Judar och romer förgasade sig själv till döds, och de 4-8 miljoner saknade liven i Ukraina åren 1931-1933 begick naturligtvis kollektivt självmord i de välfyllda matmagasinen till glädje över den store ledaren.

      Det är dock mycket märkligt:
      det finns inte en bygata, en stad och en staty över Stalin i dessa lyckliga ukrainska och ryska byar.
      Inte en enda.

      Läs de då samtida Lev Razgon(som berättade hur alla i gulaglägren festade och dessutom fick tag på alkohol då vakterna gömde sig av skräck)
      Solzjenitsyn, Pasternak liksom Applebaums ”Red famine”, liksom i dagens moderna och samtida ryska som ukrainska historieforskning, liksom hos våra ytterst kunniga lundaprofessorer Klas-Göran Karlsson och Kristian Gerner.

      De kan alla klart sluta upp bakom mig med en helt enig akademisk världsforskning i historia. Det är bara de som sörjer de rivna stalinstatyerna som inte begripit varför dödstalen i Ukraina var så ofattbart höga åren 1931-1933/34. Vi andra kallar det för vad det var och är: avsiktlig genom politiska beslut massdöd genom svält. Och det vet alla, precis lika väl som gaskamrarnas existens i Auschwitz och Treblinka.

     • Johan Naucler, du kommer här med ett nonsensinlägg som visar att du är fixerad vid dina egna åsikter och oförmögen att ta till dig fakta.

      Att kalla Karlsson och Gerner kunniga har inte med saken att göra. De är helt irrelevanta då de inte har gjort någon som helst egen forskning. Det har för övrigt megalögnaren Anne Applebaum inte gjort heller.

      Jag hade kontakt med den här människan för en massa år sedan gällande hennes Gulag-bok. Det är en virrpanna av kolossalformat och en rabiat anhängare av den amerikanska våldspolitiken. Det krävdes fyra mail innan jag kunde få svar på en ytterst enkel fråga. I den här boken använder hon sig dessutom av ett foto på ett helt annat sätt än vad det är. Mark Tauger har i en totalsågning av ”Red Famine” på ett förtjänstfullt sätt vilken ohederlig människa Applebaum är. Tauger konstaterar att i princip hela boken innehåller utelämnande av viktiga fakta, direkta felaktigheter och förvanskningar. Applebaum har också ett ytterst ohederligt sätt att ange sina källor. Hon skriver namnet på arkivdokumentet följt av hänvisningen till den publicerade källan. Det ger en läsare som inte har rätta kunskaperna intrycket att det är hennes egen arkivforskning det handlar om, vilket det alltså inte är. För den intresserade av Taugers briljanta sågning är länken här:

      https://historynewsnetwork.org/article/169438

      Herr Naucler far med osanning då han skriver om en ”helt enig akademisk världsforskning”. Det har jag visat nu är en stor fet lögn. Utöver Tauger kan också nämnas Stephen Wheatcroft. Tauger och Wheatcroft är forskare, vilket Applebaum inte är på något vis.

      Du påstår, min bäste herre, att svälten var ”avsiktlig genom politiska beslut”. Jag ber dig lägga fram bevis för den saken. Anders Romelsjö har upprepade gånger uppmanat dig att belägga dina påståenden.

      För ni som är intresserad av att veta mer om svälten 1932-1933 rekommenderas att ni läser Mark Taugers artikel ”Natural Disaster and Human Actions in the Soviet Famine of 1931-1933”, Carl Beck Papers, No. 1506, June 2001. Kan också nämna boken ”The Industrialisation of Soviet Russa; 5, The Years of Hunger: Soviet Agriculture 1931-1933” av Stephen Wheatcroft och R.W. Davies från 2004. Dessa är vetenskapliga fakta till skillnad från Applebaums dravel.

    • Man behöver inte vara Stalinist för att fatta innebörden av det ondskefulla agerandet från anglosaxerna att införa guldblockad för att försvåra för Sovjet att betala import av maskiner. Under en period tilläts Sovjet tom inte betala import med vare sig guld olja eller timmer.
     Endast med spannmål!
     Trots att det inte rådde brist på marknaden.
     Och Sovjet förutsåg att anfall västerifrån skulle komma så en snabbt uppbyggd försvarsindustri var av nöden.

     • SSSR:s viktigaste handelspartner var hela tiden från 1922 det demokratiska Tyskland (den s.k. Rapallo-pakten). Washington erkände SSSR först 1933 då den nye presidenten Roosevelt tillträdde.
      Anledningen till de dåliga eller obefintliga relationerna berodde framför allt på två saker: den synnerligen märkliga ideologiska typ som framträdde i och med Oktoberrevolutionen (samma öde drabbade Frankrike efter revolutionen 1789 som då fruktades av alla gamla monarkierna), den andra anledningen var att den nya Sovjetregeringen 1918 annullerade alla utlandsskulder, som ansågs tillhöra den självabdikerade kejsarmakten, som ansågs skyldig till lån tagna av de gamla imperiala stormakterna. Den nya staten, den nya Rådsrepubliken RSFSR, annullerade helt på egen hand dessa skulder – sovjetstaten blev då satt i en handelsblockad, en så kallad cordon sanitaire. Denna orsakades alltså av Kreml på helt egen hand, som själv stängde dessa handelsförbindelser till stater man vägrade betala landets skulder till. Rent legalt och moraliskt handhar man inte traditionellt sina diplomatiska handelsförbindelser på det viset. Efter 1991 började den ryska regeringen Jeltsin att på nytt påbörja återbetala vissa gamla och ännu gällande utlandslån, för att Ryska federationen skulle kunna bli medlem av diverse världshandelsorganisationer och tullfri handel och annat.

      Denna inställning har föga vilken ideologi man än må tillhöra. I efterkrigstiden, till och med innan krigsutbrottet 1939/1941, blev emellertid SSSR mycket välkänt världen över för att strikt hålla ingångna handelsavtal och Sovjetunionens utrikeshandelsministerium var en kund som vilket land som helst ute i världen ville ha avtal med: man betalade nämligen alltid sina betalningar avtalsenligt och var en mycket pålitlig handelspartner. Kreml hade lärt sig av sin ekonomiska handelsfadäs åren 1918-1920 i sin iver att ”döda världsimperialismen” genom att ta strid mot ingångna avtal. Redan på Stalins tid kom man alltså på bättre fot och helt ny-(gamla) tankesätt med sina nya och gamla handelspartners. Den ism vi talar om är alltså realismen.

  • Väst har varken resurser eller ork att fortsätta stödja ett proxy krig i Ukraina som man VET att man inte kommer att vinna, @Rolf.

   1. Redan nu är det slut på krut för Nato/USA.
   2. Hitintills har den kollektiva västa spenderat 158 miljarder dollar på svarta hålet Ukraina. Låt summan sjunka 158 miljarder dollar.
   3. Det är mer än dubbelt större än Rysslands årliga försvarsbudget.
   4. Valuta för pengarna? Nad. Inget. Noll och intet!

   En fråga till dig @Rolf. Varför ska vi hjälpa Ukraina överhuvudtaget? är det en ättling till Nordiska folken? Har den bidragit till den västerländska civilisationen på betydande sätt? Är den en viktig del av svensk identitet och historia? Svaret på alla dessa frågor är nej. Ukraina betyder ingenting för svensk vidkommande egentligen. Så varför ska svenska skattebetalare spender dyra miljarder på den?

   Vilket föranleder den än mer viktigare frågan – vems/vilkas krig är detta? Vilka tjänar på kriget mot Ryssland? Inte är det Sveriges folk. Inte heller Europas folk, inte USAs och västs folk för den delen. Vilka? Ja, folk vet vilka.

   • Kanske ukrainska folket vill bestämma i sitt eget land utan att styras av de oberäkneliga härskarna i Kreml? Det är en tanke som tycks slå alldeles för få vilda uttalanden här. Lika lite som vi vill styras av Washington, vill Ukraina styras av Moskva.

    • Inga vilda uttalanden här inte. Bara konstateranden av givna fakta.
     På tal om att välja så har halva delen av Ukraina valt att ingå i Ryssland!
     Den andra halvan springer sionist/neokonservativ ärenden. Och det måste ta slut – by hook or by crook som jänkarna säger. Operation Z är medicinen som Dr Ryssland har ordinerat åt ukrozionazi avskummen. Framåt sommaren lär lobotomin vara klart.

    • Kanske svenska folket också vill bestämma själva utan att styras av de oberäkneliga herrarna i Bryssel? Det bästa är nog om alla köper en bit mark och skapar ett eget land? Eller som Småland förr i tiden när det var ett otal små länder? Nu är det ju så att herrarna i Kreml visat sig mycket mer beräkneliga än herrarna i Bryssel och Washington som är totalt oberäkneliga!

 4. Slog nyss på Svt snabbis och fyfan vilka samma skitsnackare som de varit genom HELA krisen dagligen. Man låtsas även som att vår offensiven som ALLA talat om EJ ens startat? Vår offensiven har redan startat från igår. Man attackerade Krim där en oljedepå brann. Sedan har man direkt attackerat en mindre ort INNE i Ryssland också nu, bara 3mil från ukrainska gränsen. Man förvirrar åt höger o vänster utan MINSTA lilla kompetens dessa klantskallar till lögnare i medierna. De samma skitsnack som de varit sedan dag1. Man startat mot offensiv även mot sydöstra hållet över floden mot Cherson. Samtidigt som man gjort samma sak mot mitten av norra delen i Donetsk-Luhansk området. Detta för att förvirra ryssarna om vart man ska slå och satsa mest hårt, när gäller denna vår offensiven. ALLA vapen som utlovats har redan anlänt till Ukraina. Som även krigsidioten Stoltenberg sa i veckan, har över 98procent av alla tunga vapen redan anlänt till Ukraina. Detta samtidigt som dom över 10tusentals ukrainska soldater, som sedan förra året tränats på europeiska länder. Dessa är också klara med sin träning och helt stridsbara, och har alla återvänt hem sedan längesen. Det ska vara mellan 24-28tusen soldater som tränats på europeisk mark från förra året, och som är klara och återvänt hem redan. Just inför denna våroffensiven som startade igår. ALLA planeringar. Och soldaterna ihop med ALLA tunga utlovade vapen finns redan på plats. Man har satt igång. Tror HELT klart man fortsätter med sina vidriga lögner av Nato medierna om detta, för att förvirra. Man äger ju som bekant all informationen till allmänheten. Så som man gjort sedan dag1. Man vill säkert se vart detta lutar första veckorna, innan man erkänner det här hemma i Usa ledda staten EU. Det är så pinsamt att se på nyheterna här hemma. Svt public service med övriga tror att folk inte kan få korrekta information, från övriga världen. Som Asien eller Mellanöstern. Vilka som vinner och vunnit på denna kris är ju HELT klart Washington maffian med sitt vidriga Nato redskap. Som förutom startat denna krisen HELT i onödan, även gjort astronomiska summor av pengar på Europas bekostnad. Det räcker med att bara nämna krigsindustrin, Vapen upprustningarna och naturgasen. Bara dessa två, krigsindustrin och naturgasen räcker att nämna. För att nämna vilka monster summor Pentagon maffian gjort och gör. Detta samtidigt som Washington endast förlängt krisen, lidandet och förstörelsen från starten. Europa har bevisat sej HELT klart också under hela krisen, vara renodlade nollor och hjärndöda åsnor, som Washington har lindrat runt lillfingret. Det är och varit både pinsamt och tragiskt att se, hur EU varit renodlade nollor och hjärndöda åsnor. Nu har denna vår offensiven startat, och jag tror att den blir avgörandet för denna kris, över sommaren nu. Jag gissar att Ukraina med sitt nya manskap och alla tunga vapen, ihop med Usa ledda Nato valparna, får en liten blygsam vinst här och där. Men sedan tar det slut för Ukraina efter sommaren, när Ryssland maler sönder dessa. Det är helt klart min gissning. Jag återkommer till denna insändare direkt efter sommaren och ser hur nära rätt jag haft. Ukraina och chef-pentagon med sina Nato valparna och renodlade nollorna, får någon blygsamma små vinster här och där till INGEN nytta långsiktigt. Bara tusentals och tusentals mera ukrainska män till döden HELT i onödan. Ryssland kommer mala ner och sönder dom över sommaren HELT klart. Det är ironiskt att länderna som vi väst-medierna ständigt snackar skit om, är dom som ständigt försökt få slut på denna krisen. Få Fred eller förhandlingar, och slut på detta vidriga Proxy kriget. Som Brics länderna med Kina, Brasilien, Sydafrika, Indien och även Ryssland själva. Man haft stöd för sin linje av globala Syd, från Asien, Afrika, Latinamerika och Mellanöstern arabländerna. Men Usa ledda Nato idioterna har bara eldat på över14mån nu. Och deras medier är direkt krigskåta så man saknar ord. Usa Nato västliga medierna här hemma är fortfarande så otroligt krigskåta dagligen, TROTS att de gått över 14mån. Över 14mån med ständiga lögner och rent skitsnack. Är det inte tragiskt att veta i förväg nu, att tusentals och tusentals ukrainska män just nu över sommaren kommer dö HELT i onödan. Varför inte söka Fred/fredsförhandlingar och stopp på denna kris och lidandet ihop med all förstörelsen. Och dessa ständigt krigshungriga Usa ledda västliga Nato korkskallarna, undrar varför övriga världen EJ ställt, och ställer upp på deras SKIT

  • Ukrainska och ryska liv är inget värda i de globala fascisternas värld! Ukrainarna är mest i vägen och kan gärna offras och om det även kostar för Ryssland och EU desto bättre i deras värld! För det är exakt samma typer som har aktier i Blackrock, militärindustrin, jordbrukssektorn m m som gynnas av krig och oroligheter. Man ser också att hjärntvätten i Ukraina pågått sedan statskuppen 2014 och det tog ungefär lika lång tid för nazisterna att hjärntvätta tyskarna på 1930-talet till att hata allt som inte var tyskt! Historien upprepar sig…

  • I en mening: lösningen är ett Amexit; ett frigjort och självtänkande Europa helt enkelt.

   Varför skulle inte 800-900 miljoner européer kunna sköta sin diplomati, utrikes- och säkerhetspolitik själv?

   Det är ju bara ett mentalt och intellektuellt liksom politiskt och lika skamligt eget europeiskt totalhaveri.

 5. Ärendetemat är intressant.

  Taktiskt sett är bilderna två, en taktisk och en strategisk.

  I Putins ryska värld hänger enligt flera diverse ryska uttalanden ”Ryska federationens framtid” på just en slags ”seger” i det rysk-ukrainska krigsäventyret, genom en rysk statsledning äldre KGB-herrar som blivit mycket rika från 1990-talet och fram till idag. Dagens ryska politiska klass och trasiga politiska system överlever inte en normal reformering så landet får de tre ”stora viktiga”:
  1) Ett polis- och rättssystem som folket litar på och beivrar brott även bland politiker. Det kan dagens putinism inte vare sig gå med på -eller införa; ty då faller ”systemet”.
  2) Ett ekonomiskt system med fungerande ekonomiska och revisorsmässig ärlighet och där dagens andra generationens putinoligarker inte heller de för ut landets vinster till….väst, som idag. Införa de ekonomiska reformerna i ryska samhället faller även då putinssystemet.
  3) Och ett öppet, fritt politiskt liksom pressklimat, med fri opinionsbildning liksom öppna, fria och ärliga oppositionspartier. Skulle de partierna få verka och tala -liksom granska- fritt och pressen detsamma: faller det putinistiska systemet.

  På den ukrainska fronten är saken annorlunda. En ukrainsk förlust innebär att den självständiga staten Ukraina i princip försvinner från den europeiska kartan. Där FÖRSÖKER dock landet och folket upprätthålla det fria ordet, många partier som avlöser varandra vid makten, och den otäcka och i väst pixlade och avsiktligt dolda -och gömda?- bruna och svarta fascistkohort som lever rövare i landet, men som tydligen driver våldskraften i kriget mot de ryska KGB-herrarna.

  Dessa två krigsmål är naturligtvis helt oförenliga.

  STRATEGISKT sett ser dock världen helt annorlunda ut.

  Någon försvagad politisk världskraft, låt oss teoretiskt kalla den Washington D.C., vill för allt i hela världen att Europa, Euroasien och Asien inte tekniskt och ekonomiskt växer ihop och blir alltifrån beroende av varandra till att börja handla alltmer mellan Lissabon och Shanghai med valutorna Euro och Yuan, och att frakt liksom export och import sker inuti Europa och Asien (se exemplet De nya Sidenvägarna mellan Kina, Asien via Ryssland till och från Europa).

  Knyts Europa, Euroasien och Asien ihop handelsmässigt och I TILLIT är den amerikanska stormakten en fotnot i historieskrivningen.

  Så de dels taktiska problemen gentemot de strategiska är i sig, just för Europa helt skiljaktiga.

  Ukrainas val att bli en fungerande europeisk politisk demokrati, med fungerande rättssystem och fri opinionsbildning är Europa för medan Europa (måste?) samtidigt se på (som passiv icke-deltagare på läktaren) hur Washington slår sönder Europas framtid och dess ekonomiska axlar till och från Asien. Det vill säga Washingtons våldsetablissemang vill inte att Europa växer mera, vare sig politiskt eller ekonomiskt, naturligtvis.

  Inte heller dessa två politiska vektorer och motsatsförhållanden går ihop för just Europa.

  Det är därför jag brukar kalla denna nya geopolitiska paradox för att Europa fastnat i ”den amerikanska råttfällan”. Vi kommer vare sig ut eller överlever som fria på lång sikt. Här står hela Europa inför ett dödligt amerikanskt hot.

  Ryssland har på sin sida, dock hela denna tid 1992-2023, helt misslyckats att bli en ärligt fungerande icke-korrupt ekonomi, med ett sönderslaget politiskt system där i princip all självtänkande opposition sitter i fängelse och ett rättssystem som bara tjänar makten och samhällets direktörer. Detta inser inte de gamla KGB-herrarna i Kreml, och denna brist på självinsikt är inte bara den nya ukrainska huvudvärken, utan också den europeiska.

  De livsfarliga europeiska tillkortakommandena är att Europa inte har en fri och självständig diplomati, utrikes- och säkerhetspolitik, utan dessa fastställs på tankesmedjorna och presskonferenserna i Washington.

  Inte heller dessa två existerande ryska och amerikanska två huvudvärkar som Europa ofrivilligt fått, fungerar för ett dagens Europa som faktiskt dras sönder mellan Washington, Beijing och Moskva.

  Europa har nu
  1) valt bort det ”osunda” beroendet av rysk olja och energi (som båda tjänade ypperligt väl på, för övrigt);

  2) Europa börjar nu alltmer göra sig av med det andra ”osunda” beroendet: all industriell tillverkning och import från Kina (som båda också ypperligt tjänat på hittills, för övrigt…);

  3) Europa sitter däremot hermetiskt fast i Washingtons osunda ”säkerhetsberoende” där just de europeiska ”beroendeförhållandena” med rysk olja och energi liksom handel med Kina och Asien är ”skadligt” (för den amerikanska ”stormakten”).
  När strategiskt inte Washingtons regimer kunde få kontroll över just Asien med krigen i Afghanistan, Irak och Syrien; så är de nya kaosskapandet i ön Taiwan, Sinkiang och i Ukraina, där dessa regioners inre konflikter upphettas.
  Och Europa måste därför offra sina samarbeten politiskt och ekonomiskt med Ryska federationen och Kina för att de, till slut, skulle riskera att slå ut den amerikanska vapenexportindustrin och göra alla Washingtons tankesmedjor och säkerhetsrådgivare, ja, arbetslösa.

  Ty även för bönderna i Washington är maktens sötma attraktiv: att kunna behärska de urgamla antika grekiska, romerska och europeiska kulturerna med militär ockupation är ju synnerligen tilltalande för Washingtons bufflar, vare sig de heter Brzezinski, Wolfowitz, Pompeo eller Nuland: som i grunden är just fiender till Europa, inte dess vänner, utan dödgrävare, en slags ”geopolitiska terrorister”.

  Det är bristen på europeisk diplomatisk frihet och självständighet som orsakat dessa kriser som vi i Europa själv i sig vare sig önskat, velat ha eller direkt orsakat.

  Vi är tillbaka i den kaukasiska kritcirkelns början: Europas tredje skadliga beroende av amerikansk våldsberserkerism och militär närvaro runt Europa och Asien är denna tredje och sista skadliga -och verkliga- orsak till oroligheterna i Ukraina och på kinesiska ön Taiwan.

  För tio år sedan var dessa amerikanska huvudvärkar Irak, Syrien och Afghanistan. Nu är den europeisk och kinesisk. Och till och med rysk.

  Amputerar vi ut den amerikanska kallbranden -som fullkomligt håller på att döda det hela Europa och våra kulturer vi känner de som, mellan Lissabon och Vladivostok, så kommer Europa snart falla sönder. Europa håller på att gå förlorat som ens möjligt, potentiellt fri världsdel.

  Ty Europa springer ännu i det amerikanska imperiala hundkopplet. Och Europa biter numera, bara sig själv. Vilket är avsikten. Fast de korkade européerna inser inte detta sedan amerikanska ockupationens början kring år 1947.

  • Ryssarna bara ryckte på axlarna: Ryska federationen uppfyllde den ”omhuldade drömmen” om Finland, vars ytterst märkliga utrikespolitiska beslut vilket syftar till att bryta politiska, ekonomiska och sociala förbindelser med Ryssland…som kommer att skämta om Finland.

   Denna slutsats gjordes av journalisterna från informationspublikationen ”Tsargrad”. Författarna till materialet talade i detalj om Helsingfors antiryska upptåg och förklarade också hur Ryssland uppfyllde den ”omhuldade drömmen” om Finland. Observatörer av ”Tsargrad” märkte att Finland, efter att ha övergett sin neutrala status, befann sig i en ganska svår situation.

   Helsingfors strävanden att genomföra ryssofobiska utrikespolitiska beslut kan snart få en negativ inverkan på landets ekonomiska välfärd. Ett fullständigt förkastande av ekonomiskt samarbete med Ryssland kommer att ställa Finland i paritet med sådana ryssofobiska enheter som Estland, Lettland och Litauen.

   Vanliga invånare har redan börjat känna konsekvenserna av Helsingfors kortsiktiga utrikespolitiska beslut. ”Finland var ett nav – en omlastningspunkt mellan Ryssland och Europa. Nu har plan slutat flyga över landet, tåg stoppas, Ryssland hotar att stänga Saimaakanalen, och detta är döden för finska hamnar.

   Landet blev fett på mellanhandshandel och bekväm logistik. Nu är detta inte där, ”förklarade författarna till materialet.
   Journalister märkte att Ryssland faktiskt uppfyllde Finlands ”omhuldade dröm” utan att ens försöka påverka Helsingfors extremt farliga beslut.

   De finska myndigheterna förstör landets ekonomi med egna händer, medan Ryssland, som observerade dessa processer, steg åt sidan och utökade samarbetet med Asien. ”Ryssarna bara ryckte på axlarna.
   En dålig ekonomi, låga löner, en snabbt minskande befolkning – så är det i Finland. Vi ville själva, men vi uppfyller bara drömmar, vi kan inte vägra våra grannar, ”sammanfattade författarna till materialet.

   https://politpuzzle.ru/?p=7131#more-7131

 6. Hinter der Trommel her

  Trotten die Kälber

  Das Fell für die Trommel

  Liefern sie selber.

  Der Metzger ruft. Die Augen fest geschlossen

  Das Kalb marschiert mit ruhig festem Tritt.

  Die Kälber, deren Blut im Schlachthof schon geflossen

  Sie ziehn im Geist in seinen Reihen mit.

  Sie heben die Hände hoch

  Sie zeigen sie her

  Sie sind schon blutgefleckt

  Und sind noch leer.

  Der Metzger ruft. Die Augen fest geschlossen

  Das Kalb marschiert mit ruhig festem Tritt.

  Die Kälber, deren Blut im Schlachthof schon geflossen

  Sie ziehn im Geist in seinen Reihen mit.

  Sie tragen ein Kreuz voran

  Auf blutroten Flaggen

  Das hat für den armen Mann

  Einen großen Haken.

  Der Metzger ruft. Die Augen fest geschlossen

  Das Kalb marschiert mit ruhig festem Tritt.

  Die Kälber, deren Blut im Schlachthof schon geflossen

  Sie ziehn im Geist in seinen Reihen mit.
  1943 av B. Breht

   • @Anders Romelsjö (red) 1 maj, 2023 At 20:45
    Skrivet av poeten Bertolt Brecht (1898-1956). Dikten är nästan omöjlig att korrekt översätta, den spelar på det tyska språket och det tyska sinnelaget som det var i slutskedet av andra världskriget. Det är en kraftfull manifestation mot krig, förstörelse och blodsutgjutelse där människor likt kalvar med ögonen slutna och utan att förstå taktfast marscherar till slakt i krigsherrarnas tjänst. Krigsherrar som sedan brukar kalvarnas hud till att göra trummor för att skapa mer krig och blodsutgjutelse. Det känns som en mycket passande manifestation idag mot ”slaktaren” USA som just så skickar ukrainare och svenskar till slakt i USAs tjänst i USAs eviga och ändlösa krig.

  • Det här är jag totalt okvalificerad för, men jag tycker ändå att det är tillräckligt viktigt för att göra ett, om än fånigt, försök. Detta är ingen översättning, det är en innehållsförklaring.

   Till trummans dån marscherar kalvarna med slutna ögon taktfast till slakt.
   Trummans skinn har dom själva tillhandahållit
   Slaktaren ropar med tätt stängda ögon, medan kalvarna taktfast marscherar, deras blod har redan flödat i slakten.
   De dras med i andan i slaktarens led. Han lyfter händerna. De tomma blodiga händerna.
   De dras med i andan i hans led.
   Slaktaren ropar med tätt stängda ögon medan kalvarna taktfast marscherar med kors och blodfläckade fanor. Detta är en stort byte.
   Slaktaren ropar med tätt stängda ögon medan kalvarna taktfast marscherar, deras blod har redan flödat i slakten.

   Om vi skriver om det på klarspråk som jag uppfattar det.

   Till USAs propaganda marscherar svenskarna taktfast mot USAs krig och slakt.
   Slaktaren USA ropar och driver på med stängda ögon, blodet har redan flutit i många av USAs krig.
   Svenskarna dras med av USA propaganda, som lyfter de blodiga och tomma händerna.
   De marscherar som i en religiös trans bakom USAs blodiga flaggor.

 7. Jag tycker ALDRIG man gav Ryssland en chans från dessa Usa ledda Nato EU idioterna. Från 90talet tills idag. När dessa Usa och EU statschefer genom åren och deccenier, jämt sågs på olika träffarna, kallade man varandra för allierade och det var värsta vänskapen oavsett vilka klantskallar. Ryssland var/kallades ALDRIG allierade till nån av dessa muppar genom åren och deccenier. Det var ständigt misstänksamhet, skitsnack och konfrontationer genom åren mot Ryssland. Oavsett när man sågs av dessa såkallade västvärlden, tillhörde Ryssland ALDRIG till allierade. Övriga mupparna från Usa och EU var det ständigt allierade. 90talet var plågsamt för ryssarna. Man var svaga efter Sovjetunionens fall och försökte komma upp på fötter hela 90talet. Usa utnyttjade detta maximalt och utvidgade kalla krigets gamla relik Nato. TROTS sina falska vidriga löften. Man bara ägnade sej åt provokationer. Dom äldre i Ryssland glömmer ALDRIG sveken från 90talet. Kan man klandra dom? Sedan börjar man 2000talet samma vidriga SKIT, genom att klippa dom 3baltiska dvärgarna till det korrupta kriminella Nato. 3baltiska dvärgarna med en befolkning som EJ når halva Sveriges befolkning TILLSAMMANS. Dessa 3dvärgarna som har stora ryska befolkningar, och med direkta gränser till Ryssland. Ryssarna fick aldrig chansen att på riktigt komma in i europeiska värmen och vänskapen. Det var ständigt skitsnack efter skitsnack. Usa ledda valparna Nato skyddade sina vidriga intressen på ALLA sätt. Men Ryssland fick EJ ens ha NÅGON intresse. Som världens största land, skulle man bara existera och titta på. Medans övriga clownerna begick vidriga övergrepp, krigsbrott, och andra högst olagliga handlingar genom åren. Självklart hänförda av världens största massmördare. Man bombade sönder och samman Forna Jugoslavien och Serbien. Sedan styckar man hjärtat av Serbien efteråt Kosovo och etablerar permanent militär kontroll där,tills idag. Då utan att gå in på Irak, Libyen, Syrien och många till. Jag tycker ALDRIG man gav Ryssland någon chans. Man visade ALDRIG minsta förståelse för ett SKIT hela 2000talet. När Ryssland försökte och kämpade med diplomatiska medel från 2014 och framåt, var det bara kalla handen och lögner. Under 8år med Ukraina krisen, försökte ryssarna stenhårt med diplomatiska medel. De därför Minsk avtalet uppfanns. Men även det var rena lögner från Usa ledda västvärlden. Ryssland varnade upprepade gånger genom åren. Och speciellt senaste åren nu, före konflikten bröt ut, MEN det var som vanligt omedelbart avfärda och EJ lyssna ens. Inte ens försöka hitta en mindre lösning åtminstone. Avfärda allt som vanligt och vill EJ lyssna. Jämt påhejade av Nato propagandan och lögn-medierna här hemma. Sverige agerade som högst renodlade och hjärndöda åsnor, som”neutralt land då” Ann Linde var mer upptagen med att göra kollegan blinken och hans senila chef nöjda. För att kortfatta detta nu, så är detta största misslyckandet av EU på deccenier oavsett hur man tittar på det. Att Usa agerat och agerade som dom gjorde var självklart väntat. Världens största massmördare och ondska rakt igenom är man. Ständigt på jakt efter krig till egna krigsindustrin år efter år och deccenier efter deccenier. Men EU har misslyckats rejält och på ALLA sätt när gäller denna krisen direkt på hemmaplan. Detta är största misslyckandet av EU på många år. Man borde skämmas ihjäl, riktiga klantskallar och renodlade hjärndöda åsnor är man. Lögn-medierna och propagandan gått på stenhårt högvarv senaste åren nu utan motstycke. Det är HELT otroligt senaste åren nu

 8. Medan Kiev ropar ”det fins”inga förluster” arbetar ukrainska gravgrävare sju dagar i veckan. Som det visade sig är det i Ukraina mycket mer lönsamt att arbeta som gravgrävare än att kämpa och dö för ”demokratin”.

  Den officiella representanten för det ryska utrikesministeriet, Maria Zakharova , nämnde Polen i första hand, följt av USA, Kanada, Rumänien, Storbritannien, Frankrike, Rumänien, länderna i Mellanöstern och Asien.

  Enligt den tidigare rådgivaren till chefen för Pentagon, den pensionerade amerikanska arméns överste Douglas McGregor , kämpar omkring 20 tusen människor bara från Polen, av vilka 2,5 tusen redan har begravts på polska kyrkogårdar.

  Totalt finns det cirka 30 tusen utländska krigare i Ukrainas väpnade styrkor. Det blir svårare och svårare för Kiev att dölja förluster varje dag, och befälet för Ukrainas väpnade styrkor försökte i allmänhet blockera utländska mediers arbete i många bosättningar.
  Så till exempel, representanten för Kiev för mänskliga rättigheter, som försökte anklaga Ryssland för ”krigsförbrytelser”, släppte inte in journalister på Izium-kyrkogården när de personligen ville titta på gravarnas tillstånd.
  Som det visade sig fanns uppgifterna från de övergivna soldaterna från Ukrainas väpnade styrkor på korsen, begravda av ryska soldaters händer.

  Trött på lögnerna från myndigheterna i Kiev börjar de anställda vid Ukrainas väpnade styrkor själva berätta sanningen och läcker ett antal videoklagomål om deras kommando till nätverket.
  Således publicerade en militant med anropssignalen ”Magyar” en video på Internet med en bekännelse att i Artemovsk ”lever ett företag en natt”, och om en vecka raderar Ukrainas väpnade styrkor en hel bataljon från personallistorna.

  Enligt amerikanska medier ”blev Bakhmut-köttkvarnen en av anledningarna till de stora förlusterna av Ukrainas väpnade styrkor vid fronten.” Stafettpinnen plockades upp av de ledande brittiska medierna, som, baserat på uppskattningar från brittiska tjänstemän, sa att förlusterna var mellan 80 000 och 100 000 personer.

  Tidigare amerikanska underrättelseofficer Scott Ritter tror att förlusterna redan är mer än 300 tusen människor. En underrättelseveteran från Ryska federationen, överste Anatoly Matviychuk , med hänvisning till intelligens, bekräftar också denna information – 300 tusen dödade och 500 tusen skadade i Ukrainas väpnade styrkor. För att inte bli ordrik och inte slänga ut för mycket började ukrainska tjänstemän prata om förlusterna. Således uttalade Ukrainas ambassadör i Storbritannien.

  https://riafan.ru/24024644-_poter_net_no_eto_nepravda_polkovnik_basurin_ozvuchil_fakti_o_zhertvah_ukrainskoi_mogilizatsii

 9. Fascisterna är skickade till ”en vecka” rehab!!

  Ukrainian soldiers have been fighting at the front for months. Now they’re being sent for mental health help
  Medan Ielev säger att han klarar sig, tror han att det kommer att bli svårt att anpassa sig till det normala livet när det så småningom blir fred.
  Han säger att det kommer att ta tid och stöd att glömma.
  ”Glöm dessa explosioner. Glöm döden och inte lukten av blod eller brännande … att inte titta på himlen av rädsla för att se en drönare flyga.”
  https://www.cbc.ca/news/world/ukraine-war-soldiers-mental-health-1.6821457?cmp=rss

 10. En ny Bucha i Bakhmut??

  Fascisterna spränger alla flerfamiljshus oavset om det finns folk i källarna

  Kiev’s War Crimes In Bakhmut: “There Are People Inside! – Commander’s Orders Are Not Discussed”
  https://southfront.org/kievs-war-crimes-in-bakhmut-there-are-people-inside-commanders-orders-are-not-discussed/

  War Crimes In Bakhmut: Ukrainians Blow Up Houses With Civilians
  https://southfront.org/war-crimes-in-bakhmut-ukrainians-blow-up-houses-with-civilians/

  In Video: Survivors From Bakhmut Testify On War Crimes Of Kiev’s Nazis
  https://southfront.org/in-video-survivors-from-bakhmut-testify-on-war-crimes-of-kievs-nazis/

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here