Nato spöade Ryssland stort – då det gäller kränkning av svenskt territorium i alla fall

17
8297

I kvälls-serien ”Aktuella artiklar för ett eller flera år sedan” återpubliceras denna artikel som är aktuell i högsta grad. Denna skrevs alltså före kriget i Ukraina, men jag tycker att den är intressant även idag.

Media rapporterar stort uppslaget att ett Ryskt militärplan har kränkt svenskt luftrum. DN skriver ”Ett ryskt militärt propellerplan av typen AN-30 kränkte svenskt luftrum söder om Blekinge på fredagskvällen. Försvarsmakten har svårt att avgöra om det rör sig om ett misstag eller om kränkningen var avsiktlig.
”Det är helt oacceptabelt. Svensk suveränitet ska alltid respekteras”, säger försvarsminister Peter Hultqvist om händelsen.” Ett propellerplan är inget stridsplygplan..

DN skriver vidare ”Flygvapenchefen Carl-Johan Edström berättar att Försvarsmakten följde hela händelsen med sin luftbevakning och skickade upp två stridsflyg för att anropa det ryska planet och uppmana det att svänga, vilket det också gjorde. Det viktiga är att vi ännu en gång visar att vi har en god beredskap och kan hävda vårt territorium och vår territoriella integritet, säger han.
Det ryska planet var inte bestyckat men man agerade ändå på samma sätt som om det hade varit stridsflyg som kränkte luftrummet.”

Jag finner det rimligt att rapportera att Nato är ledande då det gäller kränkning av svenskt lufrum, men detta rapporteras knappast.

Uppgifterna några år gamla. Jag har sökt efter senare uppgifter men inte hittat några. Kanske någon annan vet?


Nato spöar Ryssland stort – då det gäller kränkning av svenskt territorium i alla fall.

Flygintermezzot över Östersjön nära Ryssland, där ett ryskt plan fög nära ett svenskt får mig att påminna om att det är en vanlig uppfattning av Ryssland är ledande då det gäller att kränkning av svenskt territorium. Stämmer det?

Från SvT Blekinge rapporterar ”Under 2016, 2017 och så här långt 2018 har främmande makt kränkt svenskt territorium nästan 50 gånger, enligt statistik från Försvarsmakten. Men de allra flesta överträdelserna begås av misstag.

Överstelöjtnant Stefan Wilson är chef för taktikavdelningen på Försvarshögskolan är inte förvånad över att Ryssland bara står för en bråkdel av överträdelserna under tre år.

”Det är en vanlig missuppfattning att Ryssland skulle stå bakom de flesta överträdelserna”.

De flesta kränkningarna kan delas upp i två kategorier, av administrativ natur eller rena misstag. Med administrativ natur menas att ett fartyg, flygplan eller markfordon har tillstånd, men inte helt följer det.

De rena misstagen kan bero på att man omedvetet flugit, blåst eller svängt åt fel hål och kommit in på svenskt territorium. Rena felnavigeringar, alltså.

Ovanligt med medvetna kränkningar
Sverige är generellt sett bra på att upptäcka överträdelser av svenskt territorium. De överträdelser som varken är administrativa eller rena misstag är desto ovanligare. Är de av en mer allvarlig natur så vill man utreda dem ordentligt.

Under 2016-2018 förekom 49 överträdelser, varav 20 st 2016. Av dessa svarade Ryssland för 3 st, dvs 6 %, alla med flyg och inget med fartyg.

Antal ryska överträdelser: 3. 19 april 2016 (ryskt flygplan i Kiruna), 23 augusti 2017 (ryskt flygplan öster om Gotland) och 27 oktober 2017 (ryskt flygplan nordväst om Karlstad).” SvT: Så många kränker svenskt luftrum

Hur var det 2016?

Jag har analyserat år 2016 särskilt

DN:s ”försvarspolitiske expert” Mikael Holmström rapporterar under rubriken ”Sverige kränkte fyra länder 2016” DN

Främmande makters kränkningar av Sverige uppgick 2016 till 20, vilket är en kraftig ökning jämfört med de elva som inträffade 2015 enligt Försvarsmaktens årsredovisning som kom 22/2.
Ryssland svarade för en (5 %) av de 20 kränkningarna, jämfört med 19 av NATO-länder (95%). ”Farliga” (?) Danmark svarade för 5 av kränkningarna medan ”halvfarliga” Norge och USA svarade för 3 kränkningar vardera.

År 2015 vann också NATO, med 11-1 mot Ryssland. Sedan har NATO nästan fördubblat antalet kränkningar medan Ryssland står och stampar på ynkna 1 (en) kränkning. Svagt!
Ryssland rustar ju ned nu och här ser vi följderna. Usch!
Sverige kränkte andra länder bara fyra gånger och får allt spotta upp sig rejält!
Här har Hultqvist och andra lysande argument för kraftigt ökade försvarsutgifter.

Jag återger nedan en kommentar av Jake Kazyer på Facebook, som är lika relevant idag. Jake Kazyer.

Artikeln.
”Ryssland är bra på mycket. Men vad gäller vissa saker får dom erkänna sig ordentligt underlägsna. Rent ut sagt mediokra i jämförelse med vissa andra.

I den på senare år så omtalade sporten ”Kränka svenskt luftrum” som avgörs årsvis så ligger Ryssland under med ointagliga 11-1 mot ärkerivalen NATO. Pinsamma siffror för den aggressive Putin som enligt bland andra svulstiga, självupptagna ledarskribenter och opinionsbildare åtagit sig uppgiften att inta Gotland och stampa ned svensken i myllan vilken dag som helst.
hultqvist-och-stoltenberg
Det visar sig att den så numera tröttsamma harangen om ett mot Sverige historiskt aggressivt Ryssland skulle vara fog nog att frukta Moskva försvagas än mer då ärkerivalen på den fronten, nämligen Danmark ensamt just nu leder med 3 mot 1 mot ryssarna. Detta danska agerande borde ju oroa de russofober som grundar sin fruktan för grannen i öst på historia enormt mycket över vad den historiskt aggressive dansken håller på med. Är måhända skåne i fara? Tänker dom inta Halland?

Vad som ändå sticker ut i detta på allvar är inte att grannländer kränker luftrummet emellanåt. Det kan hända. Däremot är det inte acceptabelt eller något som borde anses ”normalt” att ett land vars flygplan borde operera på andra sidan Atlanten är ett av två länder som i år kränkt svenskt luftrum mest frekvent. Man bör aldrig tolerera att USA´s ambulerande krigsmaskin kränker ens luftrum. Inte skulle väl någon gå med på att grova kriminella bryter sig in ens hem och hälsar på utan inbjudan? Då ringer man ju polisen och när amerikanska stridsflygplan ”råkar flyga fel” sisådär runt 630 mil från var de borde vara, vilket är i USA´s närområde, så bör man reagera.
Putin imagesCAAIMOLN
Nej, som sagt. Alla dessa russofoba så kallade journalister, självutropade försvarsexperter, flitiga twittrare med förkärlek för fascister i Kiev, pompösa ledarskribenter/opinionsbildare/”poddare” får nog inse att deras svammel om den extremt aggressive ryssen inte framstår som något annat än tramsigt och pinsamt.

Som sagt, NATO vs Ryssland :11-1 med bara drygt en månad kvar av matchen. Pinsamt Putin. Alla som påstod sig veta något om dig här i Sverige lovade oss att du skulle komma hit med dunder och brak. Stort fiasko!!! Räckte det inte att ni förlorade i ”Kränka svenska vatten”? (Slut Jake)

Mitt förslag: Av någon anledning vinner NATO också med ungefär 11-1 då det gäller militärutgifter. Föreslår att NATO minskar sina militärutgifter och ”därmed” kränkningar av svenskt luftrum till 1/10, 10 %, av de nuvarande. Då får vi ju bra balans, eller hur?

Militärutgifter 0053_defense-comparison-crop

Några andra artiklar om NATO.

Mäktigaste Nato-siten Atlantic Council uppmärksammar mig och min blogg. Smickrande?
Sverige, Nato och militärpolitik – Forum om svensk imperialism
Cyberwar och Nato:s militära installationer i Norden I

Några andra artiklar om NATO.
Värdlandsavtalet ger faktiskt NATO möjlighet att placera kärnvapen i Sverige
USA ska undersöka EU- och NATO-kritiska partier i Europa – hybridkrigföring i kubik.
NATO-utredningen presenteras idag- Sverige, NATO och säkerheten
DN:s ohållbara argument för NATO-medlemskap
Stellan Skarsgård NATO-motståndare – rapport från mötet
Putin om det kalla kriget och NATO
Majoritet i Sverige mot Värdlandsavtalet med NATO
NATO:s övergrepp mot Serbien och andra
NATO stiger i land på svenska Utö
Regeringen JO-anmäls för NATO-samarbete och handelsavtal
Sveriges enögda rekrytering ska lära propaganda av NATO
SD böjde sig för NATO-lobbyn
NATO:s stora krigsövning i Polen mot Ryssland
NATO:s Breedlove konspirerade mot Obama, ljög samt påverkade Sverige
Bombkriget mot Serbien och skapandet av USA:s klientstat Kosovo
Gorbatjov:NATO ökar risken för världskrig – kan vi hejda det

Föregående artikelVad kan driva Inflationen? Riksbankens dyra regndans
Nästa artikelEn rapport från 1 maj i Stockholm
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

17 KOMMENTARER

 1. Nog misstänkte jag att talet om de ständiga ryska gränskränkningarna var överdrivna; men ändå… Det är bara att erkänna: kollar man inte upp fakta så är det lätt att falla för MSM:s påståenden. Tack Anders och skäms Bertil och gott nytt ”bättre faktaår” på er bägge.

 2. ”It’s fun to shoot some people” var Mattis motto enligt Ray McGovern, CIA, och de bör ju veta. ”Totally unimaginative”, saknande all fantasiförmåga, enligt Andrew Bacevich, en av de få nyktra militärerna i USA, numera dock universitetsprofessor i historia.
  Vad skall man säga om försvarsministern, han tycks dras till de värsta av de värsta. Mattis, Fallujas bödel; John McCain, en av de största krigsförbrytarna.

 3. På tal om motsättningar – vilket den här artikeln handlar om, d v s vem som kränker mest – vem hade du, Anders Romelsjö, (rent hypotetiskt frågat) stött om det hade varit en motsättning mellan USA och ISIS?

   • Just precis! Sammalunda gör jag – och mitt parti. Vi tar inte ställning för någon borgerligt land eller regering.
    Men du har hela tiden sagt att vi måste stödja de mindre starkare imperialistmakterna – som USA och Kina – mot USA-imperialismen. Så då borde du ha kanske stött ISIS, precis som när ni – gammelmaoister – stöttade ISIS företrädare Mujahedin i Afghanistan i slutet av 70-talet och hela 80-talet, som bekämpade den socialistiska afghanska regeringen och Sovjetunionen?

    • Nej, det har jag inte. Men för bl.a. arbetarklassen är det bättre med en bo- eller multipolär värld än ett enat impeialistiskt block.

  • Bästa Kerstin! Vad är vitsen med sådana hypotetiska frågor; pest eller kolera?
   Som lärare fick jag av barnen (12-15 år) ofta hypotetiska frågor, eller frågor i den stilen. Till exempel: ”För att inte ha läst på, visst kunde jag läxan bra Skalman?”. Men för barn och ungdomar är det en naturlig del av vuxenblivandet att ställa märkliga frågor. Vi som är vuxna måste göra mer avancerade frågeställningar, i varje fall om vi vill föra sakfrågan framåt.

 4. Så tre ryska ”kränkningar” på tre år, varav en uppenbarligen handlar om StratoClim-projektet våren 2016, där ”kränkningen” alltså bestod av att planet (M-55 ”Geophysica”, ett höghöjdsforskningsplan) stod på marken i Kiruna dit det flugit med fulla tillstånd, men där vidare tillstånd plötsligt drogs in varpå planet blev fast och började kränka Sverige tills dess att det kunde flyga iväg igen. ”Flyg”-kränkningen ägde alltså rum på marken.

  Filters Mattias Göransson skrev (i Arbetarbladet, Februari 2018):
  ”— planet ingick sedan fyra år i det stora EU-finansierade klimatforskningsprojektet StratoClim med 11 inblandade länder. Planet avvisades trots att fyra inblandade länder ansökte om förnyade flygtillstånd. Inbjudan att inspektera planet ignorerades. Den tyske forskningschefen suckade djupt.”

  Den finska klimatforskaren Emma Järvinen som var en del av (det EU-finansierade, för övrigt) StratoClim skrev en smula irriterat om saken:
  ”— there seems to be a wall between the decision makers and the scientists. Somewhere communication does not flow. Whether it is poor communication from the science teams or the lack of interest from the decision makers to get to know the science behind the application, only wasted work without results is the outcome.”

  ”Stratosphere-troposphere Processes And their Role in Climate” (SPARC) skrev kortfattat (i deras nyhetsbrev, Juli 2016):
  ”The recent StratoClim test campaign in Kiruna, Sweden, was terminated early due to the cancellation of flight permissions by Swedish authorities.”

  StratoClim själva skrev:
  ”Kiruna, Sweden in April 15-28, ended before it got properly started because of cancellation of flight permits by the Swedish authorities. The campaign group managed to run ground tests on the mechanical compatibility of the new instruments and basic electric tests, before the aircraft was ordered to leave Sweden. The test flights are now planned to take place in the beginning of the main campaign in Italy, from which the aircraft will fly instrumented via Sharjah to the main campaign base in the Indian sub-continent.”

  Högst fascinerande. Av resterande två fall som listas låter särskilt ett ganska udda också, nämligen, citat: ”27 oktober 2017 (ryskt flygplan nordväst om Karlstad)”

  Om ett ryskt flygplan flugit in i svenskt luftrum utan tillåtelse nordväst om Karlstad, så måste planet alltså ha flugit in från norskt (dvs. NATO) luftrum. Denna kränkning verkar inte ha genererat några rubriker i pressen av vad jag kan se, så detta förefaller vara något som man inte gnällt på offentligt. Det säger sig självt att något ryskt militärflygplan aldrig skulle få flyga runt ostört i norskt luftrum, så det måste röra sig om något helt annat. Milavia listar inga flygföreställningar i Norge under perioden där ryskreggade plan kan ha ingått, och det hela förefaller väldigt märkligt.

  Om jag tillåts gissa så kanske det var en av de Antonov-124 som då och då flyger frakt för Norge och NATO, och som är reggade på det ryska fraktbolaget Volga-Dnepr. Vid go-around runt Gardemoen kan de möjligtvis ha råkat korsa svenskt luftrum i några sekunder. Det är min bästa teori för denna märkliga kränkning.

  Den resterande som nämns, öster om Gotland, förefaller vara den enda som är en ”klassisk” kränkning, eftersom geografin där åtminstone låter vettig och det flygs mycket där ute. Denna kränkning genererade genast nyheter, exempelvis:
  https://www.svt.se/nyheter/inrikes/ryskt-och-amerikanskt-stridsflyg-krankte-svenskt-luftrum

 5. amiral ace Lyons beskriver ubåtskränkningarna 1982 som vår mest lyckade psyops -operation. genom att låta italienska mini-ubåtar visa upp sig ökade opinionen mot ryssland från 27% till 83%. läs mer i ola tunanders nya gedigna bok det svenska ubåtskriget, sid 95. Även viggenflygaren och arkivdykaren anders jallai ha en bra hemsida.: https://www.jallai.se/

 6. Hur kan det bli fred i denna värld så länge som USA och dess allierade fortsätter att föra krig mot Putin och Russlad?
  Har det ”kalla kriget” överhuvudtaget ägt rum, eller är det vi bevittnar nu i dessa dagar ett hyckleri utan motstycke i världshistorien?
  motivering: Vid en tidpunkt etablerade Nato termen ”Kalla kriget” eftersom det skulle stoppa Sovjetunionen/Ryssland från att expandera längre västerut …
  När Wasavapakten upplöstes 1991, ja, då skulle det inte längre behövas Nato….
  Men vad hände då; USA och Nato fortsatte sin expansion österut och har idag omringat stora delar av det som kallas Ryssland. Det här blir väldigt svårt för mig att förstå….
  North Atlantic Tracing Organisation (NATO) är en lydig hund under sken av frihet och mänskliga rättigheter. Se dig runt i världen – vem är skurken …
  Mitt påstående är detta: Om vi ​​inte har haft president Putin och Kina, ja då skulle vi ha varit slavar under de rikaste maktstrukturerna i denna värld (såsom: World Economic Forum, State Street, Black Rock, Vanguard etc…. )
  Ha en trevlig kväll.

  Knut Olsen.
  Kongsvinger Norge.

 7. Det finns INGEN som helst kontakt mellan Ryssland och Sverige militärt alla dessa åren. NOLL kontakt. När fick höra detta av ryska ambassadören blev jag högst förvånad ärligt talat. Sveriges försvar och militär skulle genom ett enkelt telefonsamtal kunna få reda på vad dom vill,om det är flygplan eller fartyg som åker förbi. Men det finns NOLL kontakt alla dessa åren. Det är ju helt löjligt. Ring oss och fråga bara,men det gör ni ALDRIG. Istället spekuleras det helt KORKAT åt höger och vänster i medierna också. Det är fan helt OTROLIGT

 8. Sverige är nu på väg in till kärnvapen alliansen Nato om endast 2veckor från idag. Ann Linde och hennes följe ska nu före dess åka till chefen i Washington för att cementera detaljerna,dvs ge bort den lilla gnutta av ”alliansfrihet”Sverige hade kvar, helt åt Washington maffian att bestämma och styra över nu. Utan folkomröstning,utan väntetid. Detta endast efter 2mån stenhårt Usa ledda Nato propagandan och desinformation som fått härja dessa månader och det är allt. Måste säga att jag känner mej jävligt ledsen och nedstämd,men även förvånad och chockad samtidigt, över hur otroligt KORKAT Sverige agerar nu såhär KORKADE snabbt. Ansökan lämnas in om 2veckor bara sådär som att det är vilken fråga som helst utan värde. När detta är största frågorna samtidigt på flera decennier. Äh vet inte vad man ska säga ärligt talat. Så naiva och KORKADE utan att ha koll

 9. Kanske är det så att USA, som ju är detsamma som NATO, numera betraktar Sverige som en delstat som tillhör USA, och USAs marionettregim i Stockholm som en delstatsregering.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here