Sverige, Nato och militärpolitik – Forum om svensk imperialism

1
1743

Detta är det tredje av 8 föredrag som presenterades och ivrigt diskuterades vid Forum om den svenska imperialismen i en fullsatt sal hos Viktor Jara-föreningen 20/10 i ett arrangemang av Stockholms-avdelningen av Folket i Bild Kulturfront.

* Vi tackar Franz Smidek för filminspelningarna, utan önskemål om ersättning.

Visste Du att:

• Åren 1980 – 2008 55-dubblades Sveriges direktinvesteringar i utlandet.
• Svenska storföretags dotterbolag utomlands står för 2/3 av företagens omsättning.
• År 2015 fanns 3000 svenska koncerner med dotterbolag utomlands. Totalt 2 miljoner anställda, varav 1,4 miljoner utomlands. Total omsättning år 2015 var 5 000 miljoner SEK, varav 60 % utomlands.
• Svenska kapitalisternas tillgångar utomlands utgör 75 % av BNP jämfört med 55 % för Storbritannien och 50 % i Frankrike.

Några frågor

Vad betyder detta för
-utrikespolitiken?
-den svenska ekonomin i Sverige.
-arbetet mot kärnvapen
-fredsarbetet
-Vilka är de viktigaste målgrupperna att nå nu?

Michel Diaz. Stockholmsavdelningen av Nej till Nato.

Föredragshållare Michel Diaz, Stockholms lokalavdelningen i riksorganisationen Nej till Nato. Michel Diaz har varit politisk aktiv ända sen hon blev medveten om Attac-rörelsen 2000. Sedan dess har hon varit förtroendevald i partipolitiskt och i partipolitiskt obundna rörelser. Hon är även en av grundarna för en ny feministisk sport i Sverige, (Roller derby).

Föregående artikelStackars impopuläre Putin! Om valen i Ryssland och USA
Nästa artikelHur sannolik är den etablerade bilden av mordet på Khashoggi?

1 KOMMENTAR

 1. Sverige i samma läge som Tyskland vid kärnvapenkrig?

  Tysk högprofil kritiserar NATO
  Före detta överste i tyska generalstaben om Natos stormanöver:

  Denna vecka genomför Nato stormanövern”Trident Juncture” i Norge. Syftet med militärövningen är att undersöka en ”högintensiv konflikt med ett potentiellt liknande hot på alliansens nordöstra flank.”
  Har vi att göra med rutin eller provokation? Kanske ser vi en verklig förberedelse för en konfrontation med ett ”lika starkt hot” på nordöstra flanken? Rolf Bergmeier, en före detta överste i tyska generalstaben och biträdande chef för planering och organisation i Nato, förklarar att medan sådana manövrar är nödvändiga, ger deras specifika genomförande potential till onödig provokation. Bergmeier kritiserar också Nato-kärnvapenstrategin, eftersom ”Tyskland blir slagfältet i ett kärnvapenkrig mellan öst och väst”.
  (martins översättning; Ur podcast RT 03 Nov2018)
  https://deutsch.rt.com/podcast/78468-oberst-ad-der-bundeswehr-zur-nato-nuklearstrategie-deutschland-ist-das-atomare-schlachtfeld/

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here