En rapport från 1 maj i Stockholm

3
1042
La Mano-manifestation 1 maj tidigare år.

Bara en liten rapport om 1 maj med intryck från mitt perspektiv:

Jan, Jan-Erik , Staffan och jag från styrelsen i avd. 5 av Folket i Bild Kulturfront träffades vid Slussen omkring 09.15. Gick upp till La Mano, träffade bl.a. Karin Rosenqvist, ordf. i FIB Kulturfront.

Snabbt sålde vi de drygt 10 tidningar av Folket i Bild Kulturfronts senaste nummer. vi hade med oss, jag själv 6 på c:a en halvtime (one FIB-K sold every five minutes habit, eller hur va), och vi fick minst 2 prenumerationer. Nästa år måste vi ha med oss betydligt fler tidningar. Nätverkets flygblad utdelades av bl.a. Mia, och en fin banderoll fanns med Mia och Mertz bl.a. Fin stämning, men färre närvarande än förra året? Många andra tidningsförsäljare fanns. Flera bra appelltal. Bra tal med Nej till Nato från SSU-tjej bl.a. Även talare från LO, V och Sveriges kommunistiska parti (som talade för revolution) fanns. Uppfattade inte kraftig kritik av Ryssland eller kraftigt stöd åt Ukraina i något tal. Förra året fanns Ukrainas flagga där framme, inte i år.

Bra sångkör. Mötet med kanske 500 deltagare avslutades med Internationalen, som sjöngs med kraft och engagemang. Stämningen mycket fint. Delade ut få flygblad om Nej till Nato – 99 % torde instämt.

Sedan gick några av oss till V:s samling på Medborgarplatsen. Fler än vid S-LO:s samling i Humlegården. Massor av folk och banderoll av olika slag som vanligt. Bland annat fanns en grupp med banderoll som ville att shahen skulle åter få makten i Iran. 20 meter bakom hade Irans kommunistiska parti en banderoll.
Hade själv bara en tidning att sälja, delade sparsamt ut flygblad, då alla förväntades vara mot Nato. Christer var aktiv utdelare. Vid fikapaus diskuterade några av oss ett eventuellt möte om ”Det förändrade politiska landskapet i Mellanöstern”. Talare ventilerades.

Sedan till SAP:s samling i Humlegården. Delade ut Nätverkets flygblad. Kanske tog var tredje emot. Några hade redan fått tidigare av Hasse och andra som stod där med den fina banderollen ”Sverige behöver inte Nato för fred – Nato behöver Sverige för krig”. Träffade bl.a. på en ung kvinna från Socdem studentförbundet. Hon påminde om att de var emot Nato. Jag tog mig friheten att säga att vi gärna samverkade, kanske med talare från dem 13 maj. Hon skulle informera ordföranden. Färre på Humlegården än förra året tyckte jag. Fina orkestrar som till och med spelade ”Internationalen” av gammal vana.

Vid KP:s samling på Mynttorget delade Eva ut flygblad, medan Jan sålde FIB/K.

____________________________________________________________

Flygbladet

Ja till alliansfrihet!
Nej till krigsalliansen Nato!

Riksdagen har röstat för svenskt medlemskap i krigsalliansen Nato
och därmed sagt upp Sveriges traditionella alliansfrihet och arbetet
för fred och kärnvapennedrustning. Medlemskap i Nato ökar risken
att vi får utländska militärbaser och kärnvapen på svenskt territorium och dras in i krig mot Ryssland.
Kampen mot Sveriges medlemskap och mot Natos krigspolitik är
inte över även om Sverige blir medlem. Varje steg mot att dra in Sverige i Natos krigsplanering och krig måste mötas av breda folkliga
protester.

Den 13 maj anordnas manifestationer mot Nato på flera platser i
landet, däribland på Odenplan i Stockholm kl 13.00.

• Nato är ingen försvarsallians, utan en krigs- och kärnvapenallians i USA:s
intresse. Det har visat sig i angreppskrigen mot Serbien 1999, Libyen 2011 och
under 20 år i Afghanistan. Många Natoländer deltog i den folkrättsstridiga invasionen av Irak, som sedan 2003 skördat miljoner människoliv och förstört landet.
• Kärnvapen är grundläggande i Natos strategi. USA:s strategiska kärnvapen
anges som den yttersta garanten för säkerhet. Natomedlemskap kan innebära att
kärnvapen placeras på svenskt territorium med ökad risk för kärnvapenanfall från
eller mot Sverige.
• Nato tar sig rätten att kriga i alla väderstreck och på världens alla hav och
i rymden. Försvar av Sverige bör inriktas på försvar av vårt eget lands territorium,
inte på krig utomlands under Natos befäl och i främmande makts intresse!
Kom med i arbetet mot Nato!
Intresserad? Hör av dig till Nätverket Nej till Nato, Stockholm!
instagram: @natverketnejtillnato

JA TILL ALLIANSFRIHET
– NEJ TILL SVENSKT NATOMEDLEMSKAP!
SKRIV UNDER FN:s KÄRNVAPENFÖRBUD
– NEJ TILL KÄRNVAPEN

Föregående artikelNato spöade Ryssland stort – då det gäller kränkning av svenskt territorium i alla fall
Nästa artikel”Min politiska självdeklaration” – avseende konflikten mellan Öst och Väst
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

3 KOMMENTARER

 1. Bara att hoppas att det kommer att gå åt rätt håll, men frågan är, kan den amerikanska marionettregimen i Stockholm göra något annat än vad USA beordrar dom. Jag läser de stora svenska dagstidningarna var dag, och USA propagandan och CIAs beställnings journalistik går uppenbart på högvarv. Expressen citerar flitigt igår en känd CIA källa, utan att upplysa läsarna om det.

  Den bild av USAs rivaler, som Kina, är rent groteskt förfalskad och förvrängd. Propagandan läsarna i Sverige utsätts för är betydligt kraftfullare än i Tredje Riket. Här i Kina går det väldigt bra, prognoserna för tillväxten har uppgraderats till 6.5%, medan Sverige ensligt Aftonbladet minskar med omkring 1%. Ännu en USA bank kraschar.

 2. Ibland undrar jag om svenska befolkningen verkligen är såhär korkat vad gäller massmedierna och propagandan. De gäller EJ hela befolkningen självklart, gissar att 10procent HELT klart vet och förstår. Sedan tror jag att vi har en stor procent som bara inte bryr sej. För de kan jag själv se med flera bekanta, arbetskollegor, släkten och även familjen faktiskt. Men fortfarande sväljer över halva befolkningen lätt, detta SKITSNACK. Men jag antar att om man matas med samma SKITSNACK och lögner, DAGLIGEN överallt åt höger och vänster, från tv-radio till kvällstidningarna, så tar många skitet(inte alla) Finns dom som är med på detta också som våra politiker och deras följe

 3. Ja. Bara det, att samma personer ideligen dyker upp i Tv: n är misstänkt i sig, för att inte säga ett”sjukligt propagandaträsk” man måste antagligen vara ”godkänd” av MSB, försvarsmakten och Säpo. Den sk journalistiken är rent utav bedrövlig på alla plan.
  Expressen Tv visar med jämna mellanrum upp någon, lögnaktig egendomlig propaganda- tant från ”Palme-institutet” säger man, som uttalar sig om kriget och aktuella händelser i Ukraina (som man visar filmsnuttar i från). Vem betalar henne undrar man?
  Hon vränger ut och in på både trovärdigheten i allt hon säger, logiken, fakta och sanningen.
  Man undrar hur fanken kärringen kan representera ”Palme institutet”må vara en gåta, Om han levat skulle han sparkat kärringen i röven för hennes förbannade propagandalögner lögner

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here