Biden överväger sanktioner mot Indien på grund av ryska vapen

5
1414

Denna artikel av Dave DeCamp har publicerats på Antiwar: Biden överväger sanktioner mot Indien för dess ryska vapen. Den har även publicerats på Derimot.no https://derimot.no/india-vil-ikke-fordomme-russland-stort-politisk-nederlag-for-usa/ och översatts av Rolf Nilsson.

________________________________________________________________

Biden överväger sanktioner mot Indien på grund av ryska vapen

USA har ökat det militära samarbetet med Indien de senaste åren för att motarbeta Kina, men New Delhi har nära band med Moskva.

Biden-administrationen överväger sanktioner mot Indien på grund av New Delhis lager av ryska vapen, sa en tjänsteman från utrikesdepartementet till kongressen på torsdagen.

Putin, Modi, Xi

Donald Lu, biträdande utrikesminister för sydasiatiska frågor, sa att USA kan komma att sanktionera Indien enligt Countering American Adversaries Through Sanctions Act (CAATSA), som antogs 2017.

CAATSA tillåter presidenten att införa sanktioner mot länder som tar emot rysk militär utrustning och den användes av Trump-administrationen mot Turkiets köp av ryska S-400-missiler.

”Detta är en fråga som vi studerar mycket noggrant, eftersom administrationen tittar på den bredare frågan om huruvida man ska tillämpa sanktioner enligt CAATSA eller att avstå från dessa sanktioner,” sa Lu.

Under de senaste åren har USA ökat det militära samarbetet med Indien, som en del av sin strategi för att motarbeta Kina. Men New Delhi har fortfarande nära band med Moskva, och Indien balanserar förbindelserna med de två makterna i frågan om Rysslands invasion av Ukraina.

Vid FN:s generalförsamling på onsdagen avstod Indien från att fördöma Rysslands attack mot Ukraina. Lu sa att utrikesminister Antony Blinken och andra tjänstemän från utrikesdepartementet hade uppmanat Indien ”att inta en tydligare hållning till Rysslands agerande”.

Biden överväger sanktioner mot Indien för dess ryska vapen

Föregående artikelStödjer Ukrainas regering och USA pronazistiska Azov-bataljonen?
Nästa artikelVad händer i Ukraina? Jimmy Dore intervjuar Max Blumenthal.
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

5 KOMMENTARER

 1. Det är så här det kommer att se ut under en kommande framtid nu, och dessutom ganska intensivt. Washington kommer nu att verkligen passa på att slå sönder så mycket Innerasiatiska samband, kontakter och allianser som möjligt med allt från nya samarbetsformer, hot och ”sanktioner” mot det man uppfattar som ett ”vänligt Indien”; liksom allianser och partnerskap mellan Europa och Asien.

  Alliansen mellan Indien och Moskva är den äldsta militära alliansen på asiatiska fastlandet, och grundlades åren efter Indiens självständighet 1948, med stark början redan på 1950-talet. Att Indien skulle skrota den helt och fullt bara för att Washington vill det, måste vi nog uppfatta som ogörligt. Indien kommer knappast att gå med på det, dessutom framför allt inte under premiärminister Modis ledning i Indien i dag, och indiska Kongresspartiet, om det skulle lyckas återkomma till makten, är mycket Moskvaorienterat. I regionen sköter nämligen västvärlden i form av Amerika, England och andra nämligen det fulla beväpnandet av den islamistiska dödsfienden Pakistan.

  Amerikanarna förstår, till skillnad från de geopolitiskt dövblinda européerna, sig nämligen alldeles utmärkt på klassisk geopolitik. De amerikanska Förenta staterna har inte övergett att försöka ta makten över det inre och kontinentala Asien. Det är samma aggressiva nation i det sammanhanget som vanligt.

  Så det är ledorden: de amerikanska planerna att slå sönder inre asiatiska samarbetsformer liksom dem mellan Europa och Asien, som liksom alla, enligt Washington, ”måste ha” förmedlade kontakter och godkännanden i Washington, först. Samma gamla uppstekta gröt-imperialism som förr, med andra ord.

 2. Åt skogen med Biden och hans krigshökarna. Att rikta sanktioner mot Indien har varit på tal i medierna senaste åren nu, kring detta. Men man har ALDRIG backat trots detta ständiga VIDRIGA hotet. Indien har haft god relation till Moskva i decennier. Vem är pentagon maffian som ska diktera vilka Indien får och ska köpa vapen av. Man ska inte lägga sej i och hota Indien med sanktioner,som man gjort dessa senaste åren nu.

 3. Vad som händer i verkligheten är att USAs aktioner accelererar hela Asien bort från USAs kontroll och möjlighet att påverka. Dollardominansen mellan Kina och Ryssland dör snabbt som dom går till rubel och CNY, amerikanska bankkort ersätts med Kinesiska, amerikanska livsmedel ersätts med rysk, senast Pakistan, SWIFT ersätts med CIPS, och USA förlorar all insyn, energipriset rusar i Europa och USA, men inte i Kina, inflationen rusar i EU och USA, men inte i Kina. Kina Ryssland handel upp 20% per månad. Att tysta RT och Sputnik misslyckades. Propagandan sänktes. Sanktioner slår mot Europa och USA, inte Ryssland och Kina. USAs tariffer slår mot USA, medan alla underskott ökar och Kina går framåt. USA tvingas backa i Stilla Havet. Sanktionerade sportsmän blir hjältar. USA och EU stänger luftrummet, men då stänger Ryssland luftrummet till Asien. Det är väst som tar stryk på alla sätt. Kina fortsätter att vara tyst, låter USA avliva sig själv.

 4. I en mening: Det är den nyliberala anerikanska globalismens död vi ser i Asien idag.

  Fukuyamas ökända boktitel hade därvid rätt, men nu sett från Washingtons utgångspunkt: ”Historien är slut”.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here