Blinkens krigshymn

10
1344
Blinken välkomnar Finland till Nato. Bild på steigan.no/ US Department of State

Seymour Hersh.
Av Seymour Hersh.

I ett tal den 2 juni i Helsingfors välkomnade utrikesminister Antony J. Blinken Finland som Natos nyaste medlemsland. En karriärhök på Ryssland överträffade sig själv i sin hårda hängivenhet till Ukrainakriget. Återigen avvisade han allt tal om vapenvila – något som en alltmer belägrad ukrainsk armé och befolkning desperat kunde ha behövt.

”Nu, under de kommande veckorna och månaderna,” förklarade Blinken, ” kommer vissa länder att kräva en vapenvila. Och på ytan låter det förnuftigt – till och med attraktivt. När allt kommer omkring, vem vill inte att stridande parter ska lägga ner sina vapen? Vem vill inte att dödandet ska upphöra? Men en vapenvila som helt enkelt fryser de nuvarande linjerna där de är och tillåter Putin att konsolidera kontrollen över det territorium han har erövrat, sedan vila, rusta upp och slå till igen – det är inte en rättvis och varaktig fred. Det är en Potemkin-fred. Det skulle legitimera Rysslands landerövring. Det skulle belöna angriparen och straffa offret.”

Känner inte USA:s utrikesminister till – eller vill han inte veta – den historiska betydelsen och framgången för internationella fredsbevarande styrkor? Är han inte medveten om det arbete som utförts av diplomaten Richard Holbrooke, hur kontroversiell han kan ha varit? 1995 förhandlade han om ett slut på det mordiska etniska våldet i Bosnien och Hercegovina bland serber, kroater och muslimer. Deras hat mot varandra var lika intensivt som de känslor som nu puttrade bland Ukrainas medborgare och militärer mot deras ryska motståndare.

Blinken avslutade sitt tal: ”när ett fritt folk som ukrainarna har stöd från fria nationer runt om i världen – nationer som erkänner deras öden och frihet – är deras rättigheter och säkerhet oupplösligt förbundna, är styrkan de besitter inte bara enorm. Det är ostoppbart.”

Hans verkliga budskap kan vara mer rakt på sak: Jag hatar ryssarna och låter blodet flöda. 

Blinken berättade återigen historien om hur han i februari 2022 varnade FN:s säkerhetsråd – länge ett amerikanskt politiskt instrument, om än försvårat av Rysslands och Kinas vetorätt – att en rysk invasion var nära förestående, och att när den ägde rum USA och dess NATO-allierade att vidta åtgärder för att hjälpa Ukraina att försvara sitt territorium.

Mer än femton månader senare sa Blinken till den finska församlingen att det finns en ljus sida av det fortsatta blodbadet: ” Det råder ingen tvekan: Ryssland har det betydligt sämre i dag än det var innan dess fullskaliga invasion av Ukraina – militärt, ekonomiskt, geopolitiskt.» 

Europeiska unionen är mer enad än någonsin, hävdade han, och har levererat mer än 75 miljarder dollar i militärt, ekonomiskt och humanitärt bistånd till Ukraina. Den har också absorberat mer än 8 miljoner ukrainska flyktingar. (Jag har skrivit om de stigande kostnaderna och oron för den regionala flyktingkrisen på grund av kriget. Många av Ukrainas grannar har, även om de är fientliga mot Ryssland och Putin, i hemlighet uppmanat Ukrainas president Volodymyr Zelenskij att söka en vapenvila och ett slut på slakten. )

Rysslands ekonomiska tillväxt har avtagit på grund av krigets kostnader, men Ryssland är långt ifrån isolerat. The Economist’s Intelligence Unit rapporterade i mars, ett år efter att Ryssland attackerade Ukraina, att ” ett växande antal länder ställer sig på Rysslands sida. . . . Många länder som såg sig själva som neutrala eller allierade har ändrat sin hållning sedan invasionens början.” Rapporten sa att ”det har skett en stor attitydförändring bland länder som lutar sig mot Ryssland, som har ökat i antal från 29 till 35. Kina är fortfarande det viktigaste landet i denna kategori, men andra utvecklingsländer” – rapporten pekade mot syd . Afrika, Mali och Burkina Faso —”har också flyttat över till denna grupp, som utgör 33% av världens befolkning. Dessa trender belyser Rysslands växande inflytande i Afrika.”

Rapporten citerade också en minskning av antalet nationer som aktivt fördömer Rysslands krig i Ukraina, ” eftersom vissa framväxande ekonomier har övergått till en neutral position.” Blocket av nationer som nu starkt stöder Ukraina representerar endast cirka 36 % av världens befolkning.

Man skulle kunna tänka sig att en amerikansk utrikesminister, med sitt internationella inflytande, skulle ha en skyldighet att inte undergräva amerikansk trovärdighet genom att förvränga världens tillstånd. En annan förklaring är att världen som stöder amerikansk makt är den värld som bara han ser.

Blinken sa till exempel att Europa ”gjorde en snabb och avgörande vändning bort från rysk energi”, när Berlin ”omgående avbröt Nord Stream 2” – en nyligen saboterad pipeline till Tyskland med start i Ryssland. Om gasen hade fått rinna genom den hade det kunnat fördubbla mängden billig rysk gas som levereras direkt till tyska hem och företag. Olaf Scholz, den tyske förbundskanslern under press från väst, startade aldrig gasflödet från de nya rörledningarna. (De amerikanska underrättelsetjänstemän som tilldelats det Biden-auktoriserade uppdraget att spränga rörledningen, som jag har rapporterat, visste inte att de 767 mil långa rörledningarna som de fick order om att förstöra innehöll rysk naturgas.)

Det är möjligt att det hemliga amerikanska uppdraget hade dålig underrättelseinformation, men det är också möjligt att Scholz hade beordrat att rörledningen skulle fyllas med gas, vilket skulle ha gett honom fler alternativ ifall kriget inte skulle gå bra. Det skulle också ha gjort USA:s hemliga uppdrag potentiellt farligare. President Biden tog bort det valet – om det var vad Scholz var ute efter – genom att beordra att rörledningen förstördes den 26 september förra året. Om Scholz hade något att säga till om i förstörelsen av rörledningen är oklart. Men Bidens hänsynslösa drag lämnade Scholz i en återvändsgränd. Han kunde inte längre dra sig tillbaka från att stödja kriget i Ukraina och fortfarande ha den gas som behövdes för att hålla sina fabriker igång och sitt folk varma. Gastillgången skulle minska vare sig Tyskland gillade det eller inte.

Scholz och Tyskland överlevde förra vinterns brist på rysk gas tack vare tillräckliga lager, en varmare vinter än vanligt och miljarder i statliga subventioner till tyska hushåll och företag. I maj publicerade Politico en dyster prognos, med rubriken: ”Tyskland har gått in i lågkonjunktur och alla borde vara oroliga.” Utskicket från Johanna Treeck sade att de senaste uppgifterna visade att Tyskland, euroområdets största ekonomi, som har drabbats av bland annat höga energipriser, har stagnerat. Experter är övertygade, skrev Treeck: ”Detta är inte en liten försämring.”

Jag frågade Sarah Miller, en energiexpert som har redigerat USA:s mest inflytelserika privat distribuerade energitidskrifter, om hennes åsikt om tillståndet i de tyska och europeiska ekonomierna. ”Min förvåning,” sa hon till mig, ”är att den tyska lågkonjunkturen inte är värre än den är och att den inte dök upp tidigare i uppgifterna. Och ja, förlust av rysk gas och därav följande höga energipriser är huvudfaktorerna i den tyska lågkonjunkturen. Jag tror inte att det är så stor oenighet om det. Det tyska/europeiska beslutet i höstas [efter Nord Stream-explosionen] att betala allt som krävdes för att köpa dyrare LNG [flytande naturgas] förvandlade i princip gas till en världsomspännande tillväxtindustri.”

Samuel Charap, en Rysslandsforskare, publicerade just en uppsats i Foreign Affairs om Washingtons strategi i Ukraina. Charap tjänstgjorde i Obama-administrationen och är nu hos RAND Corporation. Han är ingen anhängare av Ryssland eller vad han kallade USA:s ”dimmiga” föreställningar om ett slutspel till kriget, eller bristen därav. Han har många idéer om mellansteg som kan leda till seriösa fredssamtal eller, som han uttrycker det, ” att sätta upp ett slutspel”. Dessa inkluderar ett avtal om vapenvila, demilitariserade zoner, gemensamma tvistlösningskommissioner och tredjepartsgarantier – må bra-steg som syftar till att låta bittra fiender uppnå fred utan att lösa sina grundläggande meningsskiljaktigheter.

Det är inte mycket, men det kan vara en början. Synd att namnet Antony Blinken aldrig förekommer i Charaps artikel.


Den här artikeln publicerades den 7 juni 2023 på Seymour Hershs blogg:

BLINKENS SLAG HYMN

Föregående artikelMellanöstern och Globala Syd inför en ny världsordning – viktigt möte 21 juni!
Nästa artikelSlutspelet på Ukrainakriget närmar sig med blixtens hastighet
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

10 KOMMENTARER

  1. Vem av alla världens ledare kan vi lita på,
    enligt mitt förstånd inte en endaste.
    Aktörer i olika roller på Elitsamfundets
    stora scen, rekvisitan av strålande utvunnen naturresurs och kemikalier.
    Teknologi här
    Teknologi där
    Teknologi everywhere
    i alla akter.
    En hycklare eller en gycklare spelar ingen roll, folkminiatyrer brist på kontroll
    i en förgiftad värld,
    vi alla maktlösa är.
    🤡

    19 juni 2023
    TASS har samlat de viktigaste resultaten av Blinkens besök i Kina.

    Förhandlingar med Xi Jinping

    Utrikesdepartementet bekräftade mötet mellan Blinken och Xi Jinping först på måndagen. Utrikesministern, som har varit i Kina sedan den 18 juni, hade vid den tiden lyckats föra samtal med chefen för kontoret för utrikeskommissionen för Centralkommittén för Kinas kommunistiska parti (KKP), Wang Yi, en medlem av politbyrån för Centralkommittén för Kinas kommunistiska parti och Kinas utrikesminister Qin Gang.

    Vid mötet skisserade Xi Jinping och Blinken återigen för varandra de tidigare skisserade ståndpunkterna i grundläggande ståndpunkter: i Taiwanfrågan, Washingtons antikinesiska sanktioner och ukrainska frågan. Den kinesiske ledaren sa att under förhandlingarna med den amerikanska sidan gjordes framsteg i vissa specifika frågor, men specificerade inte vilka. Xi Jinping uttryckte också hopp om att Blinkens besök skulle bidra till att stabilisera relationerna mellan de två länderna.

    Blinken påpekade i sin tur att USA håller sig till sina skyldigheter – inte söker ett nytt kallt krig och inte vill ändra strukturen i Kina.

    Position på Taiwan

    Wang Yi sa i samtal med USA:s utrikesminister att Kina inte skulle gå med på några kompromisser och eftergifter i Taiwanfrågan. Han betonade att bevarandet av nationell enhet alltid har varit kärnan i Kinas grundläggande intressen, och Peking har inget utrymme för kompromisser och eftergifter i denna fråga. Wang Yi, som är Kinas utrikespolitiska kurator, uppmanade Washington att uppriktigt hålla fast vid principen om ”ett Kina” som beskrivs i de tre gemensamma kommunikéerna mellan Kina och USA, respektera Kinas suveränitet och territoriella integritet och starkt motsätta sig Taiwans självständighet.

    På den sista presskonferensen betonade Blinken att USA är fast beslutet att fredligt lösa meningsskiljaktigheterna kring Taiwan. Han noterade att USA stöder principen om ”ett Kina” i Taiwanfrågan och motsätter sig varje förändring av status quo. Samtidigt sa utrikesministern att han tog upp frågan om USA:s oro, som delas av ett växande antal länder, om Kinas påstådda provocerande handlingar i Taiwansundet, såväl som i östra Kina och Sydkinesiska havet.

    Relationer mellan länder

    Qin Gang sa vid ett möte med Blinken att de kinesisk-amerikanska relationerna har nått den lägsta nivån sedan upprättandet av diplomatiska förbindelser. Han betonade att politiska spänningar mellan Peking och Washington inte är fördelaktiga för både folken i de två länderna och andra stater. Den kinesiske diplomaten noterade att de kinesiska myndigheterna konsekvent har hållit fast vid en konsekvent och stabil politik gentemot USA.

    Wang Yi krävde under samtalen att Washington skulle sluta prata om det så kallade kinesiska hotet. Han krävde också att olagliga ensidiga sanktioner mot Kina hävs, att stoppa undertryckandet av Kinas tekniska utveckling och att inte godtyckligt blanda sig i dess inre angelägenheter. ”Denna amerikanska utrikesministerns besök i Peking kommer vid en kritisk tidpunkt i relationerna mellan Kina och USA, och [vi] måste göra ett val mellan dialog eller konfrontation, samarbete eller konflikt”, citerade China Central Television Wang Yi som sagt.

    På en presskonferens noterade Blinken att USA och Kina har gjort framsteg i de bilaterala förbindelserna, men ett besök kommer inte att lösa alla problem.

    Runt Ukraina

    USA:s utrikesminister noterade att staterna skulle välkomna en utveckling där Kina spelar en konstruktiv roll med andra länder för att uppnå en rättvis fred i Ukraina baserad på principerna i FN-stadgan.

    Enligt honom har Kina försäkrat USA att de inte kommer att ge militär hjälp till Ryssland för användning i konflikten i Ukraina. Utrikesministern medgav att Washington hittills inte har sett några bevis som kan motsäga Pekings försäkringar. Samtidigt tillade han att USA var orolig för att kinesiska företag skulle kunna tillhandahålla teknologi till Ryssland, och uppmanade Peking att ”vara vaksamma”.

    Han betonade också vikten av den långsiktiga förlängningen av Black Sea Grain Initiative, som, sade han, gjorde det möjligt att exportera nästan 32 miljoner ton spannmål från Ukraina, varav cirka 18 miljoner gick till utvecklingsländer. Att förlänga avtalet är avgörande för att förhindra matbrist i några av de fattigaste och mest matosäkra länderna, såväl som prishöjningar, sade Blinken.

    Om fortsatta samråd

    Enligt The Washington Posts källor i den amerikanska delegationen har Kina och USA kunnat göra framsteg i tre nyckelfrågor: att återupprätta kommunikation på hög nivå, diskutera frågor och utforska samarbetsområden.

    Blinken bjöd under förhandlingar med Kinas utrikesminister Qin Gang in sin kollega till Washington för att fortsätta bilaterala samråd. USA:s utrikesminister och Kinas utrikesminister enades också om att hålla en serie möten på arbetsnivå för att ta upp specifika bilaterala frågor.

    Vid en presskonferens efter sitt besök sa Blinken att Washington och Peking också skulle undersöka möjligheten att skapa en arbetsgrupp för kemikalier som används i läkemedelsframställning.

    https://www.google.com/amp/s/tass.ru/mezhdunarodnaya-panorama/18062587/amp

      • Till
        Framkalla en blink, på kinesisk manér☺️
        Bra länk👌👏👏👏
        Först och främst älskar jag din titel
        därefter ett bra samarbete med Romelsjö,
        för hans enastående tålamod, även hans medhjälpare, att se helheten i kommentatorernas olikhet samtidigt också den perfekta kombinationen av oss alla i rätt sammanhang.
        Exempelvis din länk med min, jag med
        en torr strikt, du med en levande humoristisk, båda levande med två olika framtoningar, efter varandra,
        det är vad jag gillar 🥰
        Alla herrar här på sidan, har inte den öppenheten, tråkigt nog…För politik kan framföras med en allvarlig studs av humor och rent av förjävlig.
        Det betyder inte att förminska den ene eller den andre, att bli hatisk, däremot att upptäcka olikheten som en tillgång🌞

        • Tackar☀️

          Nu kraschade jo senilen ”festen” s a s då han lät sin stora trut gå som bara den … Vågar Blinken resa igen till Kina, knäböja sig och blink-blinka dubbelt för att försäkra Kina om USAs kursändring i Taiwan frågan?

          Spännande tider framöver …

    • @Carina Lundström 21 juni, 2023 At 09:43
      Bra sammanställning. ”Vem av alla världens ledare kan vi lita på, enligt mitt förstånd inte en endaste.”

      Det är nog sant, men samtidigt glöm inte att Kina kan du lita på, du behöver inte lita på Kinas ledare, det är inte bara XiJinping, för Kina fungerar så att det är ledarna som leds, alltså tvärt om mot väst. Glöm inte filosofernas ord. ”Att framgångsrikt leda att folk är att följa dom”. I väst tvingas folket följa ledarna, i Kina är det ledarna som följer folket.

      När det gäller teknologin i helhetsbilden leder Kina stort, och än mer när det gäller att sätta den i bruk. Att köpa en cykel löser inte dina transportproblem, du måste lära dig att cykla också.

      Under Blinkens besök var det knapps någon tvekan om vem som dansade, vem som valde musiken, slog takten och vem som höll i taktpinnen.

      • Herr Karl W, om du har läst en endaste svarskommentar från mig till dig, eller till ngn annan herre här på Globalpolitics, så borde du förstå på vilken sida jag står när det gäller den världsliga politiken.
        Vem som håller i taktpinnen förstår även jag och har förstått i 54 år, hur folk lever i väst har jag erfarenhet av först och främst från Sverige, därefter Grekland 1980- Västtyskland 1985-90 åter till Grekland -90
        1995 på svensk mark där jag står än idag.
        Karl W, du kanske har fått en bild av mig som en tonåring och därför har en faderlig touch i dina svar. Teknologin i Kina är enastående, så gott som allt är snart robotiserat🤖….jag provocerar dig🤖 Urkommunismen är ngt att föredra om mänskligheten ska överleva och är enligt marxismen, det tidigaste, ursprungliga stadiet av mänsklighetens förhistoria, för hundratusentals år sedan.
        Alexandra Kollontaj ger en tydlig historisk beskrivning av urkommunismen i boken
        ’Kvinnans ställning i den ekonomiska samhällsutvecklingen’ , den kan du läsa och lära. Länken jag delar bör du inte rata, engelska kan du och ämnet är aktuellt,
        Biden kallar Xi Jinping diktator.
        Dr. Ken Hammond professor i östasiatisk och global historia vid New Mexico State University, talar om Bidens imperialistiska arrogans mot Kina.
        https://youtu.be/rCZsDDT-aTY

        • Carina Lundström 22 juni, 2023 At 09:21
          Jag försöker inte vara ”faderlig” utan bara dela med mig av erfarenheter. När du låg i vaggan (jag avser inte att vara elak eller sarkastisk nu) arbetade jag på min disputation. Jag upplevde själv ur-kommunismen i DDR, Sovjet, och, tro mig, Sverige. Det är ett system som sedan länge gått ur tiden och är idag dysfunktionellt, bara att det har byggts in i samhällen på ett sådant att det är nästa omöjligt att ersätta det eller utveckla det. Därför det sönderfall och självförstörelse av välfärdssamhället som hela Europa och Sverige erfar just nu. Det är ett självskadebeteende och självförstörelse.

          Biden är en relik från urtiden, en svunnen tid, men olika dinosaurierna vägrar han lägga sig ned och bli ett fossil. Hans generation tänker och fungera helt enligt filosofin att resten av världen, speciellt dessa ”snedögdingar” i Kina, men även Japan och resten av Asien, är och skall behandlas som en slags tjänstepersonal till det ”Ariska Amerika” och kan behandlas därefter, och bör ständigt påminnas om att dom är underordnade ”herre-raserna” vilka dom har fötts till att tjäna, alltså den gamla kolonialkulturen.

          Jag hade inte tid att se hela videon, men det verkar för mig inte vara något nytt.

  2. Carina Lundström har nu blottat en del saker som jag undrade över efter att ha sett henne till synes ge uttryck för lite av samma kålsuparteori om Kina som en del sprider om dem. Jag undrade om det var en dikt hon citerade. Sen antyder hon att det kanske var lite på skämt.
    Men
    Carina ser alltså urkommunismen som nånting bättre.
    På allvar?
    Jag väljer att ta det på allvar.
    Bättre urkommunism än välutbildad pragmatism som jag skulle beteckna Carinas ståndpunkt.
    Min tanke är att det som stör Carina är att Kina inte längre ideologiskt renlärigt försvarar jämlikhet som det avgörande utan har flyttat tyngdpunkten till välståndsutveckling.
    Det är enligt min mening helt konsekvent att Carina då försvarar en primitiv form av tänkt kollektivism. Om en sådan verkligen är kännetecknande för hur det var tidigare vet inte jag men isf skulle det kanske kunna fungera för små stamfolk som lyckas hålla fred med andra stamfolk. En idyll.
    Annars har jag intrycket att det vanligen finns starka inslag av hierarki även i äldre och primitiva kulturer. Och det anser jag kan sättas i samband delvis med att det är stor spridning på duglighet i alla folkgrupper vilket naturligt leder till hierarkier.
    Men också med att specialkunskap, som tar tid att tillägna sig, behövs även när all har samma inneboende förmåga.

    • Peter, du skriver ”Jag undrade om det var en dikt hon citerade” om du menar ’Vem av all ledare kan vi lita på’ så är det min egen dikt men det där med att jag antyder att det kanske var lite på skämt får du nog precisera, din tolkningsförmåga är obegriplig.
      Kålsuparteorier🤔
      Ser urkommunismen som nånting bättre🤔
      Inte bättre men mänskligare och miljövänligt.
      Du har rätt att ta det på allvar om det känns bra för dig, men tolkningen om min ståndpunkt är oseriös. Att Kina inte längre ideologiskt renlärigt försvarar jämlikhet som avgörande, du får mig att skratta högt🤣 Ett land som har flyttat tyngdpunkten till välståndsutveckling innebär att de ideologiskt försvarar jämlikhet annars kan vi inte kalla det välståndsutveckling, eller hur?
      Hierarki uppstod när den privat egendomen upptäcktes i skillnaden mellan stammarna boskapsskötare och jägare. Det var kvinnans duglighet som fick världen att växa, mannen använde hennes klarsynta blick och tankeförmåga till att härska och söndra.
      Det kvinnan upptäckte gjorde mannen till sin privata egendom, resten förstår du…

    • @petergrfstrm 22 juni, 2023 At 13:17
      ”att Kina inte längre ideologiskt renlärigt försvarar jämlikhet”
      Sant, tvärt om, Kina anser att det ska finnas och tillåtas olikheter, vilket betyder att alla ha rätt att välja sitt eget liv. Hade naturen velat se ”jämlikhet”, då hade vi alla fötts som kvinnor. Intressant är att alla börjar sitt liv i livmodern som kvinnor, men en del konverteras till män. Därför har även män bröstvårtor. Detta fenomen finns även hos insekter, som bin. Dom byter kön.

      Hela Kinas samhälle är grundat på familjen, biologisk man med manlig personlighet, biologisk kvinna med kvinnlig personlighet, barn och äldre. De, vilka sägs vara omkring 1% av befolkningen, som inte ser sig lämpade att passa in i detta är välkomna att leva sitt liv som dom vill, men utan att störa eller påverka andra, och vice versa. En intressant iakttagelse. I väst vårdar kvinnor främst sitt utseende, i Kina vårdar dom sin personlighet.

      Är Kina hierarkiskt, på sätt ja, men hierarkiskt i sidled, horisontalt, inte vertikalt, inte att det finns överordnade och underordnade. Rättsväsendet, i Sverige skall polisen övervaka och bekämpa, domstolarna straffa och avskräcka. I Kina ser man polis och domstolar som en samhällsservice. Den skillnaden är även grunden till den falska propaganda om dessa ”polisstationer” i olika länder, som nu blir avfärdat som en lögn.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here