Mellanöstern och Globala Syd inför en ny världsordning – viktigt möte 21 juni!

3
2071

Redaktör Romelsjö: Stora förändringar har på kort tid skett i Mellanöstern eller Västasien.  Saudiarabien och Turkiet återupprättar diplomatiska relationer med Syrien som åter välkomnas i Arabförbundet. Iran och Saudiarabien försonas under kinesisk medling, vilket kan öka möjligheterna till fred i Jemen. Initiativ från Kina finns för fredssamtal mellan Palestina och Israel. USA:s ställning försvagas märkbart. Är vi verkligen på väg från en USA-dominerad värld mot en multipolär värld? Hur reagerar Globala Syd och vad innebär detta för BRICS och BRI? Hur kommer USA att svara? Och hur kan Sverige agera?
Tid: Onsdagen 21 juni kl 18-20
Plats: Solidaritetshuset, Tegelviksvägen 40. Ta buss 2 (t.ex fr Slussen) mot Sofia) eller buss 57, 66 till Sofia (ändhållplats). Sal: Draken.
Titel: ”Mellanöstern och Globala Syd inför en ny världsordning”
Föredrag av Christer Lundgren, medlem i redaktionskommittén av Folket i Bild Kulturfront och Hans Öhrn, ordförande i Sveriges fredsråd inledningsvis. Gott om plats för korta inlägg, frågor och diskussion.
Försäljning av skrifter och möjligheter till fika. Bland annat kommer sommarnumret av tidningen Folket i Bild Kulturfront med artikeln ”Vändpunkter i Västasien” av Christer Lundgren att säljas.
Arrangörer: Folket i Bild – Kulturfront, avdelning 5 (Stockholm och andra områden) samt Sveriges fredsråd.

Läs också på Facebookssidan för FIB/Kulturfront.

Kontaktperson: Anders Romelsjö: , tel 070-4888823, som är med i styrelsen för Folket i Bild – Kulturfront, avdelning 5.
Föregående artikelToppmötet i Brasilia: Lula och Maduro återupptar den regionala integrationen
Nästa artikelBlinkens krigshymn
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

3 KOMMENTARER

 1. Skulle vara en höjdare om bullyn USA fick dra sig tillbaka, har bara svårt att tro de gör så utan att avfyra stora delar av sin kärnvapenarsenal!!! Med tanke på att de ändrat sin policy till att de kan attackera först samt att de är ensamma om att någonsin använt kärnvapen!

 2. Det är bra att Kina engagerar sig och visar intresse. Nyligen upprättade Kina nya, intimare samarbetsformer med Palestina.

  Alla måste ju efter 56 år förstå att den amerikanska linjen med ”förhandlingar” (som dessutom aldrig tycks äga rum) mellan Israel och det förtryckta, snart utplånade Palestina naturligtvis inte fungerar.

  Det är dags för Europa att anamma bl.a. BDS-rörelsens arbetskrav gentemot Israel.

  Inför total ekonomisk stängning av de europeisk-israeliska förbindelserna till dess Israel drar sig tillbaka inklusive tillsammans med sina galna ockupationsgrupper i ”bosättningarna” till 1967 års erkända gränser. Det är ju faktiskt också vad Förenta nationernas beslut täcker i denna fråga.

  Om Europa så intensivt kunnat nu stå upp för Ukrainas okränkbarhet på några månader, är det politiskt-moraliska incitamentet att göra det mot den nu närmast fascistiska israeliska ockupationsmakten i Palestina.

  Att Euroasien och Kina nu engagerar sig sätter tryck på de trötta, tysta och overksamma. Tiderna för ”förhandlingarnas icke-förhandlingar” bör ta slut så fort som möjligt!

  Stäng ned den europeisk-israeliska handeln, turismen och kulturutbytet omedelbart till dess Israel lever inom 1967 års erkända gränser!

  Det är detta som är anständig etik i politiken.

  • @Johan de Naucler 16 juni, 2023 At 09:28
   Det är inte bara Kina det gäller, även om Kina har varit tonsättande och ledande. Det gäller enligt uppgift 86% av mänskligheten som nu alltmer vänder sig mot USAs ständigt ökande aggression och och hotelser om våld, krig, död, lidande och förstörelse. Nya baser i Asien, USA aggressionen i Kinas Sydkinesiska Havet, expansionen av USA krigsallians NATO, och hur Sverige förvandlas till en amerikansk militärbas, på svenskarnas bekostnad. Världen börjar alltmer sluta sig samman mot USA aggressionen och USAs vålds kultur, avskaffande av dollardominansen, BRICS eller BRI, SCO, och RCEP. USA börjar bli alltmer isolerat, och det gäller även Sverige. Märks det inte, hur är det med familjens finanser, räcker pengarna till barnens mat, hur går det i skolan, när kommer någon på gata att dödas i ditt område, vem blir nästa Adriana, var kommer nästa Farsta massaker. Sverige gillar tydligen USA kulturen.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here