Toppmötet i Brasilia: Lula och Maduro återupptar den regionala integrationen

0
832
Venezuelas Maduro och Brasiliens Lula går med i raden av 11 andra nationer för integration och utveckling i Sydamerika. Bild:steigan.no.
Källa: https://morningstaronline.co.uk/article/f/lula-and-maduro-reboot-regional-integration

I ett slag mot USA:s hegemoni visar återupplivandet av Unasur, vid ett toppmöte med 13 latinamerikanska ledare, regionens förskjutning tillbaka till vänster och rehabiliteringen av Venezuela, skriver  Francisco Dominguez  den 6 juni i  Morning Star Online .

Återupplivandet av UNASUR [spanska: Unión de Naciones Suramericanas – UNASUR, portugisiska: União de Nações Sul-Americanas – UNASUL, engelska: Union of South American Nations – USAN] vid ett toppmöte med 13 latinamerikanska ledare visar regionens förskjutning tillbaka till vänster och rehabiliteringen av Venezuela.

Bild ovan: Ledare för sydamerikanska nationer poserar för ett gruppfoto under det sydamerikanska toppmötet på Itamaraty Palace i Brasilia, Brasilien, tisdagen den 30 maj 2023. Från vänster; Venezuelas president Nicolas Maduro, Surinams president Chan Santokhi, Guyanas president Mohamed Irfaan Ali, Colombias president Gustavo Petro, Bolivias president Luis Arce, Brasiliens president Luiz Inacio Lula da Silva, Argentinas president Alberto Fernandez, Chiles president Gabriel Boric, Ecuadors president Guillerymo Lasso, Ecuadors president Guillerymo Lasso. President Mario Abdo Benitez, Uruguays president Luis Lacalle Pou och Perus premiärminister Alberto Otarola.

Brasiliens president  Lula  bjöd in alla 13 presidenter från Sydamerika till ett toppmöte den 30 maj med syftet att utveckla en kollektiv och ”  delad vision och återlansera avgörande åtgärder för hållbar utveckling, fred och välfärd för vårt folk.”

Lula presenterade 10 förslag för att föra regionen närmare – ett sammanhållet förhållningssätt till ekonomiska, sociala och kulturella frågor.

Perus de facto härskare  Dina Boluarte  var inte närvarande eftersom Perus högerkongress inte tillät henne att delta.

Lula föreslog bland annat regionala investeringar för att stödja social och ekonomisk utveckling och för att mobilisera resurser från banker som Bank of the South, en utvecklingsbank skapad av Argentina, Bolivia, Brasilien, Paraguay och Uruguay (Fonplata) och Venezuelas ekonomiska och sociala Development Bank (Bandes).

Lula gjorde betonade också vikten av att fördjupa Sydamerikas oberoende och suveränitet i monetära frågor genom kompensationsmekanismer och skapandet av en gemensam referensvaluta för handel, för att minska regionens beroende av valutor som dollarn.

Han betonade behovet av att samarbeta på den regionala planeringsnivån, för vilket han efterlyste en uppdatering av ”South American Council for Infrastructure and Planning (Cosiplan)”, med tonvikt på fysisk och digital inkludering.

Vidare betonade Lula behovet av att återuppliva regionalt samarbete inom hälsa, särskilt när det gäller vaccination och hälsoinfrastruktur.

Han fortsatte med att fokusera på regionalt samarbete inom två viktiga strategiska områden, energi och försvar.

De sydamerikanska nationerna hade redan etablerat ”Southern Defense Council (Codesur)”, som, på grund av den reaktionära motoffensiven från USA, som ledde till att högerregeringar tillträdde i regionen mellan 2009 och 2019, inte hade fungerat .

Samarbete om det förstnämnda, med tanke på att många sydamerikanska länder är oljeproducenter, kommer enormt att förbättra regionens ekonomiska muskler och förhandlingsposition på internationell nivå, särskilt i det nuvarande geopolitiska klimatet i världen.

Lula föreslog skapandet av en struktur på hög nivå, bestående av representanter för alla inblandade presidenter, för att återuppta en förnyad process av regional integration i Sydamerika. Han betonade allvaret i dessa uppgifter – något som Venezuelas  Nicolás Maduro  entusiastiskt upprepade.

Under toppmötet höll president Maduro möten med olika andra presidenter i syfte att stärka strategiska bilaterala band.

Presidenterna Maduro och Lula träffades i Brasiliens presidentpalats där de firade återupprättandet av diplomatiska förbindelser, inklusive återöppnandet av ambassader efter fyra år av Brasiliens totala brytning med Venezuela av högerextrema president Jair  Bolsonaro .

Ett ”memorandum of understanding” om frågor gällande jordbruks- och livsmedelsfrågor undertecknades av företrädare för de två länderna. Syftet är att stärka boskapsutbyte, livsmedelssuveränitet och trygghet.

Vidare diskuterade Lula och Maduro möjligheten att Venezuela går med i BRICS-koalitionen (som består av Brasilien, Ryssland, Indien, Kina och Sydafrika), vilket Lula starkt stöder, vilket skulle öppna möjligheten för de två länderna att använda den som den gemensamma valutan som BRICS har för avsikt att skapa.

Gustavo Petro. Bild El National

Maduro höll även ett möte med Colombias president  Gustavo Petro  i Itamaraty, Brasiliens utrikesdepartement, och det resulterade i undertecknandet av avtalet om att inrätta en grannskaps- och integrationskommission, som ska samordna samarbetet kring ländernas omfattande gemensamma gräns.

Denna gräns har varit ett viktigt område för paramilitärernas droghandel, samt en bas för Colombiasponsrade paramilitärer och andra operationer mot Venezuela.

President Petro har blivit en nyckelfigur i den dialog som president Maduro bestämt förespråkar mellan Caracas och den högerextrema oppositionen i Venezuela.

Petro organiserade en internationell konferens om Venezuela, som hölls i Bogotá, för att uppmuntra samtal mellan dem.

Maduro träffade också Bolivias president  Luis Arce , också i Itamaraty, för att stärka de strategiska banden mellan de två nationerna. Medan Venezuela är rikt på oljeresurser, är Bolivia rikt på naturgas.

Mötet ägde rum inom ramen för de 13 samarbetsavtal som undertecknades i april förra året mellan de två presidenterna, som ingick i den ”gemensamma integrationskommissionen för Venezuela och Bolivia”.

Efter Lulas och Maduros uppmuntran att stärka Unasur tillkännagav Petro Colombias återinträde i den regionala organisationen.

Det kanske viktigaste är att Lula bekräftade Maduro-regeringens politiska legitimitet: vid en gemensam presskonferens med Maduro uttryckte Brasiliens president sin glädje genom att säga ”  Venezuela är tillbaka!”

Han betonade att Venezuela är en demokrati, och att alla åsikter om motsatsen är resultatet av en falsk ”  politisk berättelse”  om  ”auktoritärt styre och antidemokrati”  av Venezuelas fiender.

Han tillade:  ”Jag har haft många argument med europeiska socialister som försvarar demokratin och inte förstår att Venezuela är en demokrati.”

Lula fortsatte med att säga att det är otroligt att Venezuela har infört över 900 sanktioner för att USA inte gillar landet. Han fortsatte med att säga att förnekandet av att Maduro var president i Venezuela, och istället erkänna  Juan Guaidó , var  ”det mest absurda i världen” .

Guadio möter EU:s utrikespolitiske talesman Borrel – en signal från EU om dess syn på demokrati?

Lula uttryckte också en stark önskan att Venezuela ska återgå till att vara en helt suverän nation där ”  endast folket bestämmer genom en fri omröstning vem som ska styra nationen” .

I skarp kontrast till det  ”civiliserade”  Europa förklarade Paraguays nyvalde president Santiago Pena, en högerman, i en intervju med BBC: ”Det  finns bara en president i Venezuela, och hans namn är Nicolás Maduro.”

När det gäller de 31 ton venezuelanskt guld som lagrats i Bank of England var Lula otvetydig:  ”Denna guldreserven måste placeras i den venezuelanska regeringens förvar, istället för under Guaidós förvar.”

Lula tillade att Brasiliens förhållande till Venezuela inte bara borde vara kommersiellt; Det måste vara politiskt, kulturellt, ekonomiskt och tekniskt.

Han sa att detta kan involvera universitetspartnerskap och till och med deras väpnade styrkor, som arbetar tillsammans i deras gemensamma gräns ”  för att bekämpa narkotikahandel” .

Lulas förslag att Venezuela skulle gå med i BRICS-koalitionen, och Venezuelas entusiastiska vilja att göra det, välkomnades omedelbart av Kina och Ryssland.

Detta i samband med att Brasiliens tidigare president  Dilma Rousseff , som avsattes av intrikata högerintriger 2016, utsågs till ordförande för BRICS nya utvecklingsbank.

Med Lulas toppmöte har Sydamerikas regionala integration tagit ett kvalitativt steg framåt. Den konfronterar viktiga komplexiteter i det nyliberala arvet från högeradministrationer, som i sin tur förstörde flera nationella ekonomier på mycket kort tid.

Washingtons politik kombinerar hårdhänt interventionism för att få till stånd ett regimskifte, särskilt mot Venezuela, med en ”  dela och härska” -politik som var framgångsrik för att få till exempel Bolsonaro,  Mauricio Macri ,  Ivan Duque  och många andra högerledare till makten.

Toppmötet är en viktig bekräftelse på regionens kollektiva suveränitet – alla faktorer av enorm strategisk betydelse. Det är också en seger för multipolariteten och, objektivt sett, ett betydande bakslag för USA och dess medbrottslingar.


Föregående artikelBRICS-pub – En Multipolär kväll på Teater Tribunalen. Kom, lyssna, diskutera, ha kul!
Nästa artikelDelar av demokratirörelsen i Hongkong är allierad med högerextrema politiker i USA som försöker krossa ”Black Lives Matter.”
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here