Bör Sverige skicka vapen till Ukraina? II

33
2021

Ny version av artikeln ”Bör Sverige skicka vapen till Ukraina?” kommer längre fram. Beklagar.

Föregående artikelPutin och de svenska aktivisterna
Nästa artikelNya skandaler kring Bidens (och Ann Lindes) fakepresident i Venezuela
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

33 KOMMENTARER

 1. Bör Sverige skicka vapen till Ukraina, som leds av denna person?
  I en nyligen intervju, Ukrainas president Volodymyr Zelensky kom ut till reportrar i ett otillräckligt tillstånd.
  Enligt de journalister som var närvarande vid presskonferensen trodde vi att han inte skulle sitta kvar till slutet av intervjun.
  https://www.youtube.com/watch?v=eEUuFH935UU

  • Zelensky är en skådespelare där USA har skrivit hans manus, repliker, manuskript och koreografi i valkampanjen. Både för att få honom vald till presidentämbetet och för att driva USAs agenda mot USAs målsättningar, att kuva Ryssland och Kina och global militär kontroll och hegemoni. Ukrainas verkliga regering sitter i Washington. Ryssland agerar inte mot Ukraina som land utan mot USA, precis som Ryssland under WW2 inte agerade mot Tyskland utan mot nazisterna.

   • Han kan mycket väl agera utifrån sin övertygelse och sina värderngar nu. Visst, USA har ett dominerande inflytande över Ukraina.

    • ”agera utifrån sin övertygelse och sina värderngar nu.” Mycket möjligt, det var väl en stark anledning till att USA valde just honom. Han har ju faktiskt gått emot Biden ett par gånger, bett Biden att lugna sig till exempel. Ett problem är att han är helt politiskt oerfaren. Hans idéer är ibland helt verklighetsfrämmande.

 2. Vårt land Sverige har absolut ingen tradition att skicka vapen till krigförande länder.
  Och varför göra det nu med ett farligt beteende att utsätta landet för en mycket allvarlig säkerhetsrisk?
  Jag har inget generellt mot Ryssland men jag gillar absolut inte Rysk Roulette.
  Det är bara barn, naiva och dårar som leker med elden.

  • Leker med elden. Jag skulle vilja uttrycka det annorlunda. Det är fråga om indoktrinerade kultmedlemmar i Sveriges regering som dyrkar sin ledare utan att ifrågasätta hans motiv och agenda. Vad vi upplever är i grunden inte mycket annorlunda än traditionella kulter som Branch Davidians, The Peoples Temple, Heaven’s Gate och Children of God, för att inte nämna Faun Gong. Kulter som ofta gör sig kända för våldsamma, kränkande, slutna och rent ut självmordsbenägna tendenser. Nu i politiskt arbete.

 3. Det som förvånar mig och många andra är Ryssland inte lyckats bättre i sina ansträngningar att få Ukraina på knä.
  Jag har i flera år läst kommentarer här på bloggen om hur avancerade vapen som ryska krigsmakten förfogar över, rena Wunderwaffe som skulle göra processen kort med alla motståndare.
  Nu är kriget inne på sin nionde dag och ännu håller de ukrainska försvararna ut, så till den milda grad att Putin måste framhålla i ett tal att ”allt går enligt plan”.

  Samtidigt har den ryska krigsmakten till och med tagit fram raketartilleri för att smula sönder städer innan man går in med trupp, nästan som andra världskriget.
  Var är alla precisionsvapen som skulle slå ut regeringen och presidenten?
  Var finns alla ryska specialförband som skulle lamslå det ukrainska samhället?
  Var finns de människomassor som den ryska ledningen trodde skulle hälsa den ryska krigsmakten som befriare?

  • Tror du på MSM-medias rapportering fortfarande Andersl? Ukrainas militära förmåga är ju de facto utslagen med precisionsvapen Sen att inget land har obegränsat med den typen av vapen vet du lika väl som jag! Varför tror du USA jämnade Raqqa och Mosul med B52:or? Det är svindyrt med den typen av vapen för att slå ut mål som inte har stort militärt värde och det lönar sig helt enkelt inte ur krasst ekonomisk synpunkt! Visst hade Ryssland kunnat slå ut parlamentsbyggnaden i Kiev som man gjorde i Charkov men till vilken nytta?

   • Du tycker inte att det är lite konstigt att ett land vars militära förmåga är ”de facto utslagen” fortfarande gör så hårt motstånd?
    Kanske har ryssarna tagit helg? Eller de kanske har paus och kollar på Netflix?
    Eller vad tror du själv är orsaken till att inte redan segrat?

    • Mycket beror det nog på att de är mycket försiktiga för att skada civila, de måste nog dokumentera mer vad de gör, då de vet att mycket lögner kommer läggas ut som sanningar på vad de gjort eller inte gjort. Medan den andra sida går hårt åt, har mänskliga sköldar, placerar stridsutrustning nära skolor och daghem i hopp om att ryssarna skall skjuta åt det hållet och de kan basunera ut i media att nu har de dödat barn i en skola. 

     Den andra sidan har under 8 års tid dödat ca  136 barn, nu har twitter polisen varit framme och stängt ned flera sidor som visar vilka kriminella brott de gjort. de måste anställt ett tusentals it-personer, som sitter hela dagarna och raderar allt som kommer ut som kan vara fördel för den ryska sidan.

     Medarbetarna på Atlantic Council sitter nog och skrattar i fika rummet hur duktiga de var när de valde personlighet till den blivande presidenten. En komiker, jag har alltid tänkt att de har den svåraste rollen att spela, och det gör Zelensky väldigt skickligt. Dessutom en person med ett vänligt utseende och ser för övrigt väldigt förtroendeingivande ut en perfekt person för att kunna säga vad som helst från ett manus och alla köper det. Nu har han flytt till Polen och kommer säkert att skylla på Ryssland, men sanningen verkar snarare vara att han är livrädd för nazisterna. De har hotat honom, han är varken politiker eller ledare. Hans familj är redan i USA, sedan flera veckor tillbaka. Antingen åker väl familjen till Polen eller han till USA.

     Han skäms inte när han står och ljuger till journalister och världsledare. Han twittrade att ryssarna hade bombat Baby Yar minnesmärket i Kiev (det är faktiskt Ryssland som betalat större delen och är dessutom väldigt rädd om minnesmärken från andra världskriget) Hela världen blev upprörda, men som tur var fanns en israelisk journalist på plats i Kiev. Han gick dit och tog en bild på sig själv och minnesmärket och sa att det var inte bombat.
     VeraVanHorne skrev på twitter: Zelensky ljög. IGEN
     https://twitter.com/VeraVanHorne/status/1499130362554949640

     Israelisk journalist Ron Ben Yishai rapporterar från Babi Yar i Kiev, och publicerar i israelisk tidning
     https://twitter.com/NeriZilber/status/1499004383031345155

     The Babi Yar memorial was not damaged by the Russian missile strike, according to a Ynet reporterin Ukraine who visited the site on Wednesday.

     Ynet’s reproter in Kyiv, however, said after visiting the site the memorial was not harmed and no bomb, missile or artillery shell hit the site itself. 
     It seems the reporting that the Babi Yar memorial itself was hit was part of the Ukrainian misinformation campaigned, aimed at destabilizing the enemy.

     En lögn som är så lätt att avslöja man kan undra hur mycket mera han står och ljuger om utan att någon ifrågasätter. Borde vara rätt lätt att ringa någon i Kiev och fråga om minnesmärket står kvar innan världens ledare blir så upprörda

     • Det är mycket möjligt att Zelensky agerar äkta, utifrån sin egen övertygelse. Ja han gör bra och förtroendeingivande framträdanden. Är utbildad jurist också.

     • Jag litar på Bentley när det gäller informationen om politiken i Ukraina, och han säger att Zelensky är en nicke docka som ingen lyssnar till, de försöker inte ens låtsas att de lyssnar till honom är vad Bentley säger.

      Har otroligt svårt att tro att han agerar äkta utan manus från USA/CIA. Han gick till val på att lova ukrainska folket närmare och vänskapligare förbindelse med Ryssland. Han gick till val på att lova fred och inte krig. För det var det som folket i Ukraina ville, och det finns dessutom en stor medborgarundersökning som visar detta. När han skall tillgodose medborgarnas önskemål, säger han att de vill ha fred och det bästa sättet att uppnå fred är att gå med i NATO. Har svårt att tro att han på egen hand hittat på något så urbota korkat att säga, utan blivit tillsagd.

      Medan våra politiker och media låtsas att det är väldigt viktigt för ukrainska folket att det skall få Krim tillbaka, så var det bara 10% som tyckte det i undersökningen vilket visar folkets vilja. De ville däremot ha fred 69%. 

      Direkt började han agera tvärtemot vad han lovat när han fick folkets röster. Han har direkt börjat samarbete med nazisterna, samtidigt som de inte har någon respekt för honom. Han började direkt med en aggressiv ton mot Ryssland. Han började direkt tala om att återta Krim. De nazistiska grupperna i landet bestämmer och de ville inte ha förhandlingar, utan gå i krig mot de pro ryska delarna av Ukraina. USA brukar  köpa över personer som är viktiga för att göra regimförändringar eller störta regeringar och skapa allmänt kaos. 

      Hans fru och barn skall vara i USA sedan ett bra tag, antingen åker han dit eller kommer hon till Europa. Förmodligen vill han åka dit, vet inte varför han valde att placera dem i USA, om det inte var tanken på att de skulle återförenas där. Eller att de är säkrast där om det blir krig i hela Europa. Denna roll måste vara mycket obehaglig för honom, och han har säkert fått mycket pengar för att gå med på detta. Han låter en bild på sig själv publiceras med militärkläder och hjälm och säger att nu skall han också strida. Folket smälter för denna bild, har svårt att tro att han låg i ett dike under denna pressade tid, när man samtidigt sa att han hade ett stort antal livvakter runt sig hela tiden. Otrolig mycket propaganda.

    • Du får lugna ner dig lite Andersl
     Än så länge har vi bara sett början.
     Det är inte så enkelt att hantera de ukrainska hjältarna som tycks kriga liknande Al Qaida, ISIS och Hezbollah.
     De för in tungt artilleri i bostadsområdena med dom stora sovjetiska bostadskomplexen och använder folket där som inte ännu lyckats fly som mänskliga sköldar.
     Verklig heroisk insats?
     Var tacksam du inte är kvinna med barn där och få ett laddat automatvapen riktat mot dig och en kort samt bestämd order att vända hem igen när du berättar att du är på väg att fly från kriget till ett säkrare land.

     Poutin säger att den ukrainska hären även består av en stor andel legosoldater många ditresta från Mellanöstern så du förstår de kanske inte har någon större förståelse för Ukrainas kvinnor, barn samt de tusentals utländska utbytesstudenter som nu vägras fly landet.

     Intala dig att kriget sker i Banderastan så blir saken enklare att förstå.
     Men efter kriget kanske Banderastan är utplånat så ett friskare Ukraina kan växa upp ur ruinerna?

    • Främsta orsaken till att Ryssland inte ”segrat” är att dom inte använder USAs metoder med hänsynslöst massmord och utrotningskrig. Den metod som Assange avslöjade.

    • Kan hålla med om att det Ukrainska militära motståndet är betydande.
     Jag läste nu att en ukrainsk krypskytt lyckats döda en rysk toppgeneral och befälhavare för ryska Spetsnaz elitstyrkor.
     Det måste betraktas som ett bakslag för den ryska specialoperationen i Ukraina.
     En svensk militär befälhavare sa på ett TV4 inslag jag lyssnade till på Youtube att de ukrainska militärerna har en överraskande försvarsvilja.
     Så är det nog. Det är ingen lekstuga i Ukraina just nu.

     https://samtiden.nu/2022/03/rysk-general-dodad-av-krypskytt-i-ukraina/

     Det är fruktansvärt fel av Sverige att lägga sig i den militära konflikten.
     Det ger ett otäckt tecken att Sverige lämnat neutraliteten och alliansfriheten.
     Alla de gamla idealen luckras sakta men säkert upp sedan våra politiker bestämt sig för att Sverige ska ”bli en del av världen”.
     Vad hade svensk militär att göra i Afghanistan till exempel?
     Eller behjälplig vid NATO:s och USA:s krossande av Libyen?
     Det blir nu svårt att välja parti vid höstens val.
     Verkligen svårt.
     Inte alls några självklarheter längre.
     Trist bara att alternativen blir allt färre då partierna snabbt ställer om sig till det för stunden rådande opinionsläget för att inte missa några väljare.
     Vad tog idealen och framtidsvisionerna vägen?
     Tyvärr tycker jag mig se en förskjutning där s.k. fri media får allt större inflytande inom politiken.
     Faktiskt tycker jag Ryssland lyckas hantera den här defekten på ett bättre och mer föredömligt sätt då politikerna där även ställer sig som ledare för medierna och inte låter medierna direkt påverka de politiska besluten.
     Fri press måste på något sätt tyglas annars kommer vi till ett läge där länders politik planeras och bestäms på alla redaktioner istället för i regeringsbyggnader och i parlamenten.
     Poutin skulle möjligen kunnat bli avsatt från presidentposten av medierna i Sverige men kommer nu aldrig att bli avsatt av några medier i Ryssland.
     Faktiskt tycker jag man kan kalla det för en regering som styr landet.
     Jag tror det gäller att försöka förstå Ryssland på rätta sättet.

    • Kriget är bara en dryg vecka gammalt. Det tog Tyskland fem dagar att slå ner Holland trots att styrkeförhållandena de länderna emellan var avsevärt ojämnare än vad de är i det här fallet.

     Zelenskijs skrikande och svärande över NATO:s vägran om en flygförbudszon kan mycket väl bero på att han i förväg blivit lovad någonting i den stilen. Inte första gången i så fall. Minns bara alla gånger som kurderna blivit grundlurade av USA. Sägas också att Zelenskij sparkat guvernören i Odessa och satt in en ökänd nazist i ledningen. Finns det förresten några bevis för att Zelenskij alls är kvar i Kiev?

     • Ukraina är 603000 km² stor. Nederländerna är ynka 41 543 km², lite mindre än Jämtland. Så den tyska Blitzkrieg är egentligen snigelfart jämfört med Rysslands framfart i Ukraina.

    • Ukrainas militär har ingen som helst möjlighet att agera inom landets gränser självständigt! Då är man de facto utslagen men kriget tar inte slut med detta utan kan fortsätta i all evighet om privatmiliserna matas med pengar och vapen! Frågan är hur effektivt Ryssland kan stoppa detta och det är här Putin och Rysslands militärledning kanske missbedömt situationen! Om nu USA menat något med sin fina ord om demokrati skulle man inte kört över sina vasaller Tyskland och Frankrike om Minsk-avtalet. Då hade detta krig aldrig kommit till stånd men egenintresset segrade! USA struntar egentligen i vad som händer Ukrainas befolkning det är att försvaga Ryssland som är det viktiga och att flytta fram sina egna positioner. Min åsikt är att Ukrainas olika delar ska folkomrösta om var de vill tillhöra men i USA är man rädda för demokratin man påstår sig värna om.

 4. MOSKVA, 4 mars /TASS/.
  Enligt chefen för Rysslands nationella försvarsledningscenter, Mikhail Mizintsev har regimen i Kiev praktiskt taget förlorat förmågan att styra regionala och distriktsmyndigheter.
  Han betonade att för tillfället var de civila myndigheterna i ukrainska städer och samhällen oförmögna att ta hand om civilbefolkningen eller ta itu med sociala frågor och allmännyttiga frågor.
  ”De flesta städer och samhällen är i händerna på rasande nationalistiska bataljoner, ett så kallat territoriellt försvar. I själva verket är de nynazister, legosoldater, terrorister och banditer, några av dem utländska”, tillade han.
  Mizintsev sa att han på torsdagen lyckades kontakta några chefer vid det ukrainska presidentkontoret, som för sin del delade med sig av kontaktinformationen för en tjänsteman i Kharkov, enligt uppgift ansvarig för hjälp med att skapa en humanitär korridor.
  ”När vi lyckades ringa ett telefonsamtal till den tjänstemannen hörde vi följande svar. Låt mig citera honom ord för ord: ”Jag håller dem inte. De är fria att göra var de vill”, sa Mizintsev.
  Den ryska sidan betonade att varje humanitär korridor skulle vara lång och betonade behovet av att tillhandahålla motortransporter för att föra evakuerade till de överenskomna platserna där Ryssland höll bussar, varma måltider och medicinska tjänster redo.
  ”Den här tjänstemannens kommentar var kort och tydlig kommentar: ”Jag är inte på humör för att begå självmord. I samma ögonblick som jag börjar samla folk och skicka dem mot Ryssland kommer jag att bli den första som dödas av de territoriella försvarsbataljonerna, att bli mer exakt, de nationalistiska bataljonerna, med andra ord nazisternas,” sa Mizintsev och tillade att ukrainska tjänstemän faktiskt var livrädda.
  https://tass.com/world/1416781

 5. Jag tycker var och en bör ställa sig frågan: OM Sverige skulle bli angripet, vad skulle jag önska av omvärlden? Fina ord eller hjälp med det Sverige behöver för att försvara sig?

  • Det beror på vem som härskar och styr i Sverige. Tänk, om hypotetiskt Sverige drevs av en nazist regim, skulle du vilja ge vapen till nazisterna för att ”försvara Sverige”, eller skulle du vilja se Sverige befriat. Det var precis den frågan som var kärnan i ryssarna kamp mot nazisterna 1945 i Tyskland, och det är precis samma fråga som gäller i dagens Ukraina. Skall Sverige ge vapen för att ”försvara Ukraina”, eller ”befria Ukraina”. Det är inte samma gruppering det gäller.

 6. Sverige borde inte skicka vapen utan hjälpa till att få igång fredsförhandlingar som garanterar både Rysslands och Ukrainas säkerhet och ekonomiska utveckling. Risken för världskrig har bara växt med Västvärldens enorma upprustning med 5 miljarder kr redan innan ryska inmarschen. Nu avbryts åtminstone de stora planerade tio Nato övningarna för 2022 i Ukraina. Att fortsätta rusta Ukraina är bara att låta Ukraina vara kanonmat för politiken att genomföra regimförändring in både Ryssland och Kina. Det behövs en skärpning och nivå på de internationella samtalet. SE: https://schillerinstitutet.se/uppratta-en-ny-arkitektur-for-alla-nationers-sakerhet-och-utveckling/

 7. Nej inga vapen till Ukraina det gynnar bara utdraget krig. Rysslands teknik är att isolera terroristgrupperna Azovbrigaden och andra och föra de till isolerade positioner i landets västra region Lviv oblast typ som Ryssland gjorde i Syrien bussade terroristerna till Idlib. Detta är såklart inte folkrättsligt godkänt men Ryssland har inte fått gehör för Minskavtalet sedan 2014. Krig är hemskt det värsta som kan drabba människorna stoppa kriget Förhandla!!

  • Jämför med historien. Att avlägsna nazismen på 40 talet kostade Sovjet omkring 27 miljoner liv. USA omkring 300,000. Källa Wiki. Hade Sovjet, i strid med Folkrätten, avlägsnat nazisterna och stoppat deras aggressiva militära expansion på ett tidigt stadium hade kanske 80 miljoner människor fått leva. Det är det misstagen Ryssland idag vill undvika att upprepa när man försöker stoppa USAs aggressiva militära expansion och den amerikanska politiska kultverksamheten som drivs av USA propagandan, även i svenska medier. Glöm inte att Hitlers krig var kriget som skulle stoppa alla krig. Idag följer USA identiskt samma bana. USAs militära globala diktatur är det medel man vill skapa fred med. Räcker det inte med ett sådant misstag.

 8. Se videon: https://youtu.be/ViRDZTLv_dM Publicerad igår på Youtube.

  Ska Sverige kriga mot Ryssland? (med Robert Mathiasson).

  Om neutralitet m.m. och hur det gagnat Sverige alltsedan mer än 200 år. RM kanske inte riktigt har förstått nynazismens och Azovbataljonens inflytande i Ukraina, eller i alla fall tonar ned dess betydelse, men i övrigt tänkvärd video eftersom helt tar avstånd till att Sverige skickar vapen till Ukraina. Alltså i överensstämmelse med rubriken utan innehåll.

  Se videon och kommentera den!

 9. @Anders Romelsjö (red) 5 mars, 2022 At 06:22
  Det är mycket möjligt att Zelensky agerar äkta, utifrån sin egen övertygelse. Ja han gör bra och förtroendeingivande framträdanden. Är utbildad jurist också.

  Varje ”skådis” måste ge en ”förtroendeingivande” upplevelse, det ingår i yrket.
  Att en juridisk utbildad person inte fattar att man INTE kan bryta ett avtal (MINSK2) och inte heller ensidigt ändra det, säger en hel del om juridiska utbildningen. Han har aldrig jobbat som jurist

  Putin är både jurist och nationalekonom. Han var en av dom få som påpekade kuppen 2014.
  https://www.huffingtonpost.co.uk/david-morrison/ukraine-willliam-hague_b_4933177.html

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here