Brittisk bloggares ”skämt-test” visar hur litet ”Kina-experter” egentligen vet om Kina.

11
1738

Rolf Nilsson har hittat denna artikel av Liu Xin, Xu Keyue och Shan Jie 24/1 på Global Times, och också översatt den.
https://www.globaltimes.cn/page/202201/1246795.shtml

Rolf Nilssons förord:

Den här artikeln lyfter fram ett problem som t.ex. Karl Wang, som ofta kommenterar här, lyft fram om bevakningen av Kina i våra medier. Samma problem finns beträffande bevakningen av Ryssland. I mina ögon bör en utlandskorrespondent tycka om och försöka tränga in i det land hen satts att bevaka. Detta innebär att behärska språket i tal och skrift och att vara väl insatt i landets kultur. Rapporterna skall förstås inte blunda för att ta upp missförhållanden och kritik, men framför allt ge lyssnaren/tittaren en bredare förståelse för hur folk och myndigheter här tänker och ser på saker. Som tittare skall jag helst lära mig något och positiva reportage skall dominera, i synnerhet när det handlar om mer kåserande inslag och inte ren nyhetsrapportering.Jag tycker att svensk public service lämnar en del att önska beträffande bevakningen av de länder som USA utnämnt till sina fiender – framför allt Ryssland och Kina.

I nedanstående artikel nämns bl.a. den svenske experten Magnus Fiskesjö. Magnus Fiskesjö är tidigare kulturattaché vid svenska ambassaden i Peking och tidigare chef för Östasiatiska museet i Stockholm. Han har doktorerat i antropologi och Östasienstudier och undervisar sedan 2005 vid Cornell University i USA.

Han har deltagit i svensk debatt, t.ex. om GuiMinhai med rubriker som här i AB:

Kinas mål: Skrämma oss till underkastelse

Debattören: Sverige måste förstå att diktaturen är ett hot – innan det är för sent

eller här i GP:

Magnus Fiskesjö: Vi måste våga tala om den kinesiska rasismen

Gästkrönika: Rasism är inte något som begränsas till Västvärlden. Den kinesiska regimen använder sig idag av en rasistisk retorik och praktik i sin förföljelse av minoriteter som för tankarna till Nazityskland, skriver Kina-forskaren Magnus Fiskesjö.

eller här i Expressen, där han går till angrepp mot Sven Hirdman:

UD-veteran spred vidare rykten om Gui Minhai

Naturligtvis kommer man i det här sammanhanget också att tänka på Adrian Zenz, som ligger bakom mycket av det som skrivits om Xinjiang och uighurerna där. Mer om honom här (Den amerikanska propagandaradion, Radio Free Asia, uttalade i juli 2017 att han ”har kommit fram som en ledande expert på massinterneringen av uighurer i interneringsläger”  och mycket mer har skrivits om honom här på Global Politics.

____________________________________________________________________

Brittisk bloggares skämt visar hur lite västvärldens ”Kina-experter” verkligen vet om Kina.

Curt McArdle håller i sitt socialförsäkringskort Foto: Med tillstånd av McArdle till Global Times.

Curt McArdle håller i sitt socialförsäkringskort Foto: Med tillstånd av McArdle

Vet människor som fortsätter att ge ut Kina-relaterade hot i TV-intervjuer, eller skriver kommentarer för att främja anti-Kina-känslor, eller ger råd till västerländska regeringar om Kinas politik, verkligen något om Kina? Eller vet de åtminstone hur man tyder information om Kina som är på kinesiska?

Svaret verkar vara ett rungande ”Nej”, vilket framgår av ett ”upptåg” nyligen av en brittisk YouTuber, Curt McArdle, som bor i Kina. McArdle lurade tre ”framstående” Kina-experter att tro att ett kort med kinesiska tecken i fetstil, översatt till ”socialt säkerhetskort” skrivet på det, var ett ”betalkort med positivt innehåll” från den kinesiska regeringen. McArdle delade historien om varför och hur han orkestrerade upptåget i en video och laddade upp den på nätet, vilket senare väckte heta diskussioner i Kina och utomlands.

”Aldrig på en miljon år trodde jag att någon som påstår sig vara en ”så kallad” expert skulle falla för något så enkelt som detta. Det är faktiskt skrämmande att dessa människor påverkar diskursen om Kina i väst, och påverkar politik som Storbritannien och dess likar utövar, när det kommer till Kina”, sa McArdle till Global Times i en exklusiv intervju.

Som YouTuber laddar McArdle vanligtvis upp videor om sina resor i Kina på sociala medier som har ådragit sig kritik, och där vissa stämplar honom som ”Wumao” – ”50 cents” – en term som vissa anti-Kina krafter använder för människor som avger positiva kommentarer om Kina, den kinesiska regeringen eller Kinas kommunistiska parti (CPC). På senare tid har termen även använts av vissa utländska medier för att beskriva en del utländska bloggare, som laddar upp videor för att dela sina berättelser om Kina.

Som en av de utlänningar som blev smutskastade och attackerade online, bestämde sig McArdle för att ge tillbaka med ett spratt – han lämnade meddelanden till några konton på sociala medier, vilka vanligtvis ägnar sig åt desinformation om Kina, där han låtsades vara anställd av den kinesiska regeringen och skickade en bild på ett Kinesiskt socialförsäkringskort, med meddelandet ”Hej kompis, jag använder fortfarande samma ”betalkort för positivt innehåll” som jag fick vid vårt senaste möte men jag har inte fått betalt den här månaden. Låt mig veta vad jag kan göra för att fixa det.” Han fortsatte med att skriva att han hade skickat meddelandet till fel person och frågade hur man raderade meddelandet.

Fastän de kinesiska tecknen i ”Social Security Card” är så tydligt tryckta på kortet, att alla med någon nivå av kunskaper i kinesiska förstår att det inte har något att göra med bankkonton, utan kan användas för sjuk- och äldreförsäkring; så har vissa människor blivit lurade och så att säga blivit ’tagna med byxorna nere’.

Luke de Pulford, som påstod sig vara en människorättskämpe i Storbritannien, särskilt ”inom områdena modernt slaveri och kränkningar av mänskliga rättigheter i Kina”, delade en skärmdump som visade McArdles meddelanden och kommenterade: ”Är det här… på riktigt?”

Magnus Fiskesjö, som säger sig vara lärare från Cornell University och vars forskning rör etniska relationer och politisk antropologi i Kina och Sydostasien, kommenterade: ”Hur regimvänliga troll får betalt.” Och Solomon Yue, en aktivist för det kinesiska republikanska partiet, delade också skärmdumpen av McArdles meddelande och gjorde senare flera inlägg för att håna McArdle.

Genom att läsa deras biografier på sociala mediekonton och i offentlig information, fann Global Times att dessa individer har varit djupt involverade i ämnen som rör Kina, särskilt om Xinjiang och Hong Kong. Pulford, till exempel, ger råd till World Uyghur Congress, en USA-stödd organisation som strävar efter den kinesiska regeringens fall. Han samordnar också den interparlamentariska alliansen mot Kina, och pressar parlament och politiker att ta hårdare ställning mot Kina. Sedan 2019 har han dykt upp som rådgivare till ”demokratiaktivister” i Hongkong och brittiska parlamentsledamöter, som är kritiska mot CPC.

Att se dessa människor bli lurade av ett så enkelt knep fick McArdle att skratta en hel dag.

”Jag trodde att de skulle vara smarta nog att inte falla för det. Men de är bara så desperata efter att hitta något att använda och gjorde ingen forskning… Vi har människor som arbetar med den brittiska regeringen, vi har universitetslektorer som undervisar om Kina för människor… Det är galet att se att dessa människor skulle falla för något sådant”, säger McArdle.

Det här är experterna som ironiskt nog ingenting vet om livet i Kina. Alla som är experter på ett land borde åtminstone kunna läsa språket och det är verkligen oroande att de här är de röster om Kina som förstärks och de här är de människor som BBC och New York Times och CNN kommer att tala med och citera, sa McArdle.

”Min magkänsla har alltid varit att de här människorna inte ens själva riktigt tror på sakerna de säger. De är opportunister som utnyttjar människors okunnighet för att tjäna lite pengar.”

Han delade den här berättelsen på en video och laddade upp den på sitt YouTube-konto den 18 januari. Vid presstid har videon fått mer än 12 000 visningar och väckt stor uppmärksamhet i Kina och utanför. En nätanvändare kommenterade att detta är en fantastisk video och, ”Detta är exakt situationen: De som kallar sig Kinaexperter tar alla negativa ”bevis” och sänder ut dem. Det spelar ingen roll om det är sant eller inte. Förresten har de flesta av dessa experter inte ens varit i Kina på flera år!”

Trots diskussionerna kring händelsen kontaktade ingen av ovanstående ”Kina-experter” McArdle.

”Jag är alltid glad för en debatt med människor, så det är synd att de inte kände sig bekväma med att göra det. Jag tror att de hellre bara skulle låtsas som att det inte hänt”, säger McArdle.

”De blev måltavlor för förlöjligande från kineser över hela landet och runt om i världen. Jag har fått så många underbara meddelanden, för många att räkna, och som tackar mig för att jag bevisade vad dessa människor verkligen är. Jag tror att dessa experter vill glömma att denna incident hände och fortsätta med att driva sin anti-Kina-retorik. Jag hoppas bara att om någon någonsin ser en vän eller familjemedlem falla för deras propaganda, så påminner du dem om att de inte ens kan känna igen ett kort som nästan alla i Kina bär !”

McArdle sa att det fanns en intressant kontrast mellan svaren från kinesiska fans och västerländska fans, när det kom till den ”avslöjande”-videon.

”Mina kinesiska fans bara skrattade, för de visste att de här människorna inte var de experter de påstår sig vara, och de var glada över att ha fått bevis på det. Men mina västerländska fans blev ganska chockade, eftersom de förletts att tro att dessa människor borde vara betrodda. De arbetar för våra regeringar eller våra stora universitet. De dikterar förhållandet mellan Kina och Storbritannien, eller utbildar nästa generations beslutsfattare om Kina. Jag tror att de faktiskt är ganska oroade över hur lite dessa människor vet, jämfört med hur mycket makt de har”, sa McArdle.

Det här skämtet är inget förvånande, eftersom det avslöjade den mest typiska retoriken som dessa så kallade västerländska ”Kina-experter” har använt för att smutskasta Kina, säger Lü Xiang, en forskare vid den kinesiska samhällsvetenskapsakademin, till Global Times.

Trots att de var välutbildade visade sig vissa västerländska politiker, mediaproffs och forskare vara godtrogna och histrioniska (måna om att tilldra sig uppmärksamhet, ö.a.) när de ställdes inför Kina-relaterade frågor. De beter sig som en huvudlös kyckling som springer runt och sprider vilka som helst rykten mot Kina, utan att dubbelkolla informationen, sa Lü.

Det är ett tecken på att det politiska landskapet i USA och vissa andra västländer och regioner har sjunkit ner i träsk, som ingen kan ta sig ur, påpekade Lü. Och vad ”Kina-experterna” gör är att dra ner Kina i samma träsk snarare än att själva lyfta sig ur det, sa Lü.

Shen Yi, professor vid School of International Relations and Public Affairs vid Fudan University, påpekade att skämtet fick oss att ifrågasätta kvaliteten på dessa så kallade utländska ”Kina-experter”. Det slutliga målet för dessa ”Kina-experter” är inte att attackera Kina, utan istället är anti-Kina-frågor en vinstgivande väg för dem.

Med hänvisning till det populära talesättet som vissa västerländska styrkor brukar använda, ”Alla problem i Kina kommer ur systemet,” replikerade Shen att skämtet speglade att problemet verkligen är rotat i USA och dess partners.

De folkvalda politikerna och de välkomnade opinionsbildarna i deras länder är bara smarta talare, sa Shen. Och de har uppfört sig dumt, inte bara i Kina-relaterade frågor, utan också i sin inrikespolitik, noterade Shen. ”De dumma uppträder konsekvent i varje fråga,” sa Shen.

Föregående artikelDen ekonomiska utvecklingsvägen i USA
Nästa artikelFint samarbete mellan USA:s underrättelsetjänst och regeringen? En liten tankeställare på kvällskvisten
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

11 KOMMENTARER

 1. Det är inte lätt att få Sergej Lavrov att tappa diplomatins etikett. Men hans brittiska kollega Liz Truss lyckades med detta. Lavrov var så less att han drog till med en rövare för att blamera henne. Han nämnde två regioner norr om Svarta Havet och undrade om inte Storbritannien erkände Rysslands överhöghet där. ”Kommer aldrig på fråga, absolut inte”, svarade Truss. Men regionerna var sådana att de tillhört Ryssland sedan gammalt och aldrig varit omtvistade. De gamla kolonialherrarna brukade åtminstone kunna sin geografi.

  • Britternas koloniala ränder går aldrig ur och det värsta är att de smittade ner USA med den koloniala sjukan! Det märkliga är att både Storbritannien och USA båda är närmast bankrutt och man undrar ju var alla pengar man stulit genom åren tar vägen? Skulle ja varit medborgare i någon av dessa länder hade jag i alla fall ställt den frågan!

  • Han frågade helt enkelt om britternas position och hur de på något vis erkände Rostov- och Brjansk-regionerna (som då inte sades uttryckligt ligger just på den ryska sidan). Man hörde hur hjärncellerna sprängdes kluster efter kluster i ett antal långa sekunders pinsam tystnad på den brittiska sidan av förhandlingsbordet. Det är ju så här det ser ut. Västerländska delegationer kunde lika gärna informeras om vad de så kallade ”haven” (d.v.s. kraterregionerna) heter på månens baksida.

   Problemen med sådana förhandlingsdelegationer som inte känner till elementa i det de förhandlar om, är då farligt inte bara för den egna sidan utan också orsakar för problem för den ukrainska sidan. det är därför Ukraina ser ut som det gör. Västerländska experter och specialister har nu sedan 1992 dödat av tre fjärdedelar av Ukrainas nationalekonomi och förvandlat landet till en oligarkmaffiaregion i bästa siciliansk stil som när det kniper måste ha och få Nato-stöd.

   Gällande de här falska västerländska forskningsinstitutionerna som rör bland annat Kina är fullständigt rena intellektuella spökinstanser, är att de bara letar efter negativa argument och slutsatser i de ”forskningsfält” de skall bevaka. De är självklart inget annat än förklädda CIA-bastioner för att klä dessa argument i falsk forskningsförklädnad.

   Med sanning och just spratt kan man avslöja dessa amerikanska spökinstitutioner, vare sig de rör Kina eller Ukraina. Kaosisering är deras främsta, och kanske enda, kännetecken och ”sanningen” och ”forskningen” i objektiv mening är självklart inte vare sig väsentlig eller ens viktig. Det blir som med den tibetiska teokratin, den mer eller mindre fascistiska Falun-gong-sekten och Hollywood-filmtrenden med Tibetavgudande: en ren CIA-produkt. Precis som Projekt Ukraina som CIA utarbetade redan i sent 1940-tal och under 1950-talet.

   • ”förklädda CIA-bastioner för att klä dessa argument i falsk forskningsförklädnad” Ett typiskt exempel på det är University of Canterbury professor Anne-Marie Brady, Nya Zeeland. Hon finansieras helt öppet av CIA och gör inga verkliga försök att dölja det. Hon presenterar heller inte sina ”rapporter” i Nya Zeeland utan åker till USA och gör det där. En viss svensk ”Kina kunnig” journalist på Taiwan har just rapporterats som CIA finansierad, men svenska media mörkar. Det är förestås inte verifierat, men CIA lämnar knappast ut sin avlöningslistor. USA sägs ha rekryterat tusentals sådana personer för sitt omfattande propaganda program. Även jag personligen har varit utsatt för rekryteringsförsök. Gui Minhai var en, men han hoppade av och flydde till Kina för skydd, för att inte riskera att bli en ny Udo Ulfkotte.

  • Ben Norton har lagt ut en artikel om denna händelse, och lagt en skärmdump på en tweet som Truss har på sin twitter, där hon skriver:

   ”I Moskva för att träffa utrikesminister Lavrov och göra klart att Ryssland omedelbart måste dra tillbaka sina styrkor och respektera Ukrainas suveränitet eller möta allvarliga konsekvenser.”
   Hon gör alltså bort sig både på sin twitter och i besöket med Lavrov.

   https://multipolarista.com/2022/02/10/uk-russia-withdraw-troops-ukraine/

   Dessa hot hela tiden från olika EU-ledare och USA, att Ryssland måste lyda dem annars blir det allvarliga konsekvenser då kommer en ny aktör in och hjälper till på det enda sätt han kan, och det är Ramzan Kadyrov som uppmanat Ukrainas president Volodymyr Zelensky att genomföra Minsk-avtalen för att undvika oåterkalleliga konsekvenser ”President Putin och folket i Ryssland vill inte ha krig, vi vet vad detta fruktansvärda ord betyder, Var försiktig.”

   Han kallas tydligen för Putins ”pitbull”.
   Ukraina har sina nazister och Black Hawkes från USA, så då behöver även Putin ha något liknande mordvapen, så han har Ramzan Kadyrov. Det verkar som om han tänker agera oavsett vad Putin säger, om det blir en konflikt.

   https://twitter.com/DeanoBeano1/status/1493222346596966401?ref_src=twsrc%5Egoogle%7Ctwcamp%5Eserp%7Ctwgr%5Etweet

   • Med risken för att vi fransar ut från det ursprungliga temat på falsk pseudoforskning och påverkansjournalistik angående Kina, kan jag berätta att den inte sällan lysade engelskbaserade nyhetskanalen Al-Jazeerah med sina engelskbaserade och engelskspråkiga journalister börjat (äntligen) bryta ny is i konfliktrapporteringen. På plats i Ukraina rapporterade journalisten Charles Stratford i ett nästan tio minuter långt reportage i den ordinarie nyhetssändningen på 30 minuter, från Ukrainas gräns- och konfliktzoner om de unga männens vapen- och knivträning utanför Charkov 40 km från RF:s gräns) under nazistiska svarta fanor med SS-tecken och andra tecken och god utfrågning vad de tränade för, ”vilken ideologi de föredrog” (vilket man inte ville svara på) och att om de godtog ”västs” mångfald och ideologi, så kunde väl detta ”väst” godkänna i sin mångfald också deras fascism. Som en uppenbar självklarhet. Charles Stratford visade också upp fascistiska Stepan Bandera-demonstrationer under 2010-talet med fackeltåg och kallade Bandera för ”nazistisk medlöpare och kollaboratör”.

    I en annan utfrågning under 30 minuter i inslaget ”Inside Story” hos engelskspråkiga Al-Jazeerah som man kan se gratis på internet på Al-Jazeerahs hemsida liksom på deras engelska Facebook-konto, där tre olika experter från olika vinklar och länder, utfrågas varje dag på olika dagsaktuella teman, Igår söndag den 13 februari gick den norske professorn Glenn Diesen i tvekamp med en ganska (som vanligt) inskränkt expert från USA:s påverkansorgan Atlantic Council där professor Diesen framlade argumenten för hur Ukraina tappat all utveckling efter den amerikanska statskuppen år 2014. Med i utfrågningen var också den ofta Kreml-kritiske konfliktexperten Pavel Felgenhauer.

    Som några tips på bredare och saklig bred journalistik som idag skulle vara HELT OMÖJLIG att sända i svensk media. Trist nog.

  • Det kan bara tilläggas att det var den brittiska ambassadören, som var närvarande, som rättade Truss, i Lavrovs närvaro. Att mer totalt tappa ansiktet och skämma ut sig får man nog leta länge efter.

 2. Hela hon från Lill brittanien är korkad. Gillade finten av Lavrov,som bevisade vilken korkad nickedocka man har att göra med. Detta gör ALLT mycket farligare tyvärr. Det är många av dessa västliga ledare som direkt är korkade tyvärr och följer direkt Washington piskan,och Sverige är inget undantag med Ann Linde. Enligt mej är Lavrov en av världens absolut bästa diplomater

 3. Mycket bra insats av Rolf Nilsson och Global Politics att publicera denna begåvade ”provokation” att beslå s k Kina-experter med byxorna nere. Det är förvisso en detalj, men en viktig sådan. Den visar hur lätt det är få publicerat skit-artiklar om Kina. Säg att artikeln publiceras av AP-Reuters, och studsar vidare via TT in i svenska media. Bara denna nyhetskedja gör att det i stort inte finns någon som helst kritisk impuls hos dessa media. Och sedan kavlas skiten ut.

  Man kan ta en parallell till denna form av indoktrinering. Ann Linde fick jobbet som s k utrikesminister, sedan Löfvén valde att halvdiskret sparka Margot Wallström för hennes insisterande att Sverige skulle skriva under FN-resolutionen om Förbud mot kärnvapen (TPNW). USA/NATO-kramaren Linde förklarade i veckan som gått – citerat i P! Nyheter – att det resoluta bemötandet från ”the leader of the band” hade gjort att Ryssland inte vågat anfallit Ukraina. Att förklara detta stolpskott går bara genom att anta:
  – Linde sitter med i ryska militärstabens högsta ledning
  – UD:s alltför väl uppoljade kommunikationskanalen citerar State Department. USA
  – Skatan ljuger medvetet rakt upp och ned.

  Det första alternativet verkar inte sannolikt, men vilket av de två andra alternativen som är rätt har jag inte tillräckligt källunderlag för att avgöra. Får jag gissa väljer jag det sista alternativet. Det ter sig logiskt för en ”politisk femtekolonnare” som Ann Linde.

  Ulf Karlström

 4. Är inte MINSTA lilla förvånad. Helt tvärtom sett MASSOR av dessa idoterna som kallar sej för”experter”men som helt klart missar världens lättaste detaljer. Usa vill splittra Kina. Man tillåter ingen konkurrens någonstans och någonsin. Det är riktiga målet,då Kina stigit upp som en supermakt,vilket är oacceptabelt för Washington. Det är bara höra på deras politiker och medier. Man vill splittra Kina,eller orsaka sönderfall av något slag mot Kina,för att kontrollera dessa,men även kunna kalla sej för världens enda stormakt,då man helt har EU under sina pungkulor. EU måste vara världens mest sorgliga alla dessa åren.Utan någon som helst egen försvar och utrikespolitik i så många år. Så sorgliga ärligt talat. MEN Kina är ostoppbar,och den tiden är sedan längesen förbi då Usa tror att man har rätten att vara världens ledare och världspolis bara för att dom KORKADE EU tillåter och tillåtit detta. Det är att gilla läget eller fortsätta förlora. Men roligt och bra gjort av McArdle haha. Men Kina och Ryssland litar inte på Washington MINSTA lilla och varför skulle dom snälla. Bara för att EU kryper på knäna som förnedrande idioter överallt. Nej Tack säger Ryssland och Kina

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here