Bryt USA:s blockad mot KUBA!

4
1053

Detta är en synnerligen värdefull, pedagogisk bok, med massor av fakta och fina bilder på 334 sidor. En uppdatering av en tidigare bok på Svensk-kubanska föreningen. Författaren Louise Österlin har också besökt Kuba flera gånger med sin man Martin.
Boken har 14 kapitel, och dessutom en historisk kronologi på 18 sidor, några sidor med källor och hemsidor och dessutom både person- sakregister samt två korta bilagor. Varje kapitel avslutas med en kort, utmärkt sammanfattning.Tänk om andra faktaböcker bara hade hälften av detta! Den är den tredje uppdaterade, utökade upplagan av boken ”KUBA har USA inte lyckats kuva”.

Boken kostar bara 120 kronor dessutom! Vilken bra julklapp!

Man får beställa boken genom att maila sitt namn och postadress till . Man betalar till Svensk-Kubanska föreningens plusgiro 40 54 11-0 eller swishar 123 589 09 75.

Innehållsförteckningen ger förstås en bra bild av innehållet som behandlar mycket annan än den omänskliga blockaden:
* Inledning
Kap 1. Vad vore världen utan Kuba?
Kap 2. Total blockad.
Kap 3. USA:s blockadlagar.
Kap 4. Kuba som lydstat till USA.
Kap 5. USA vill utplåna Kubas exempel
Kap 6. Guantànamobasen.
Kap 7. Spinoage och terror ingår i blockadpolitiken.
Kap 8. Psykologiskt krig för att splittra och hota Kuba.
Kap 9. Desinformation, demonisering, isolering.
Kap 10. USA-betald ”opposition”.
Kap 11. Omvärlden och blockaden.
Kap 12. Obama – en ny början?
Kap 13. Trump – blockaden hårdnar igen.
Kap 14. Biden bekänner färg.
Svensk-Kubanska Föreningen
Jag lärde mig mycket genom att läsa igenom boken, vissa delar mer och vissa delar mindre noggrant.
Några understrykningar/noteringar:
 • De ekonomiska skadorna för Kuba är enorma. År 2000 krävde Kuba kompensation från USA på 302 miljarder dollar för döda, skadade och förstörd egendom sedan revolutionen 1957.
 • Kubs ledare insåg tidigt hotet från miljöförstöring och startade ett långsiktigt arbete för att ställa om till ekologisk hållbarhet,
 • Kuba med 11 miljoner invånare på en yta som är knappt 25 % av Sveriges, kan visa världen att det går att leva ett värdigt liv och dela med sig av knappa resurser.
 • Medellivslängden är högre och spädbarnsdödligheten är lägre än i USA.
 • För USA är det mycket provocerande att Kuba har ett bättre och mer jämlikt hälso- och sjukvårdssystem.
 • Allt handelsutbyte mellan USA och Kuba är förbjudet, och den sträcker sig till andra länder där USA äger företag och där det finns USA-ägda företag.
 • Om en vara bara har 10 % av en USA-tillverkad produkt är den förbjuden i handelsutbyte med Kuba.
 • I Kuba råder religionsfrihet och både katolska kyrkan och andra trossamfund kan verka fritt.
 • För USA-medborgare är det i stort sett alltid brottsligt att turista i Kuba.
USA och Israel är de enda som röstar nej när FN-medlemmarna fördömer Kubas embargo för 30:e året i rad

 

Föregående artikelVälkommen att sjunga tillsammans sånger om fred. Sergels torg lördag 26/11 kl. 13
Nästa artikelRyssland och Iran lägger fast en långsiktig strategi rörande Ukraina
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

4 KOMMENTARER

 1. Kuba med Fidel Castro såg tidigt hur USA:s fascism öppet tog över den internationella scenen efter Sovjetunionens fall.

  Ett kort utdrag ur Fidel Castros tal om
  Kubas prestationer och Amerikas krig,
  talet levererades vid första maj-rallyt som hölls på Revolutionstorget. Havanna, 1 maj 2003
  Källa: Discursos e Intervenciones del Comandante en Jefe Fidel Castro Ruz (cuba.cu)

  ”Efter Sovjetunionens och det socialistiska blockets bortgång skulle ingen ha satsat en krona på den kubanska revolutionens överlevnad. USA skärpte blockaden. Torricelli- och Helms-Burton-lagarna antogs, båda av extraterritoriell karaktär. Vi tappade plötsligt våra huvudsakliga marknader och försörjningskällor. Befolkningens genomsnittliga kalori- och proteinkonsumtion minskade med nästan hälften. Men vårt land stod emot trycket och gick till och med avsevärt framåt på det sociala området.

  Idag har den i stort sett återhämtat sig med avseende på näringsbehov och går snabbt framåt på andra områden. Även under dessa förhållanden har det utförda arbetet och det medvetande som byggts upp genom åren lyckats uträtta mirakel. Varför har vi orkat? För revolutionen har alltid haft, som den fortfarande gör och alltid kommer att i allt högre grad, folkets stöd, ett intelligent folk, allt mer enat, bildat och stridbart.

  Kuba var det första landet som utsträckte sin solidaritet till folket i USA den 11 september 2001. Det var också det första som varnade för den nyfascistiska karaktären hos den politik som extremhögern i USA, som på ett bedrägligt sätt kom till makten i november 2000, planerade att tvinga på resten av världen. Denna politik dök inte upp som ett svar på den fruktansvärda terrorattacken som utfördes mot folket i USA av medlemmar i en fanatisk organisation som hade tjänat andra amerikanska administrationer tidigare. Den var kallt och noggrant uttänkt och utvecklad, vilket förklarar landets militära uppbyggnad och enorma utgifter för vapen vid en tidpunkt då det kalla kriget redan var över, och långt före den 11 september 2001. De ödesdigra händelserna den dagen fungerade som en idealisk förevändning för genomförandet av en sådan politik.

  Den 20 september samma år uttryckte president Bush detta öppet inför en kongress som skakades av de tragiska händelserna nio dagar tidigare. Med hjälp av bisarr terminologi talade han om ”oändlig rättvisa” som målet för ett krig som tydligen också skulle vara oändligt.

  ”Amerikaner bör inte förvänta sig en strid, utan en lång kampanj, till skillnad från alla andra vi någonsin har sett.”

  ”Vi kommer att använda alla nödvändiga krigsvapen.”

  ”Varje nation, i varje region, har nu ett beslut att fatta. Antingen är du med oss, eller så är du med terroristerna.”

  ”Jag har ringt de väpnade styrkorna för att larma, och det finns en anledning. Den timme kommer då Amerika kommer att agera.”

  ”Det här är civilisationens kamp.”

  ”…den stora bedriften i vår tid, och det stora hoppet om varje tid – beror nu på oss.”

  ”Förloppet av denna konflikt är inte känt, men dess utgång är säker … och vi vet att Gud inte är neutral.”

  Sade en statsman eller en ohämmad fanatiker dessa ord!

  Två dagar senare, den 22 september, fördömde Kuba detta tal som planen för idén om en global militärdiktatur påtvingad genom brutalt våld, utan internationella lagar eller institutioner av något slag.

  ”FN-organisationen, helt enkelt ignorerad i den nuvarande krisen, skulle inte ha någon som helst auktoritet eller prerogativ. Det skulle bara finnas en chef, bara en domare och bara en lag.”

  Flera månader senare, på 200-årsjubileet av West Point Military Academy, vid examensövningen för 958 kadetter den 3 juni 2002, utvecklade president Bush ytterligare denna tankegång i en eldig harang till de unga soldater som tog examen den dagen.

 2. Fidel Castro gjorde precis det som Batista, antagligen överdrivet, anklagades för, men Castro gjorde det med mer omfattande förtryck.
  Om Batista hade behandlat Castro som denne senare behandlade många dissidenter, hade Castro aldrig släppts ut från fångenskapen.
  Utan troligen avrättats.
  CIAs Allen Dulles var behjälplig genom att dölja för president Eisenhower att Castro hade kända kommunistsympatier.
  De handlingar Dulles erhöll från Kubas underrättelseofficer undanhölls amerikanernas beslutsfattare.
  Men varför gjorde Dulles, denne nazimedhjälpare, något sådant?
  En tänkbar förklaring som inte behöver vara samma som i fallet Bolshevikrevolutionen, skulle kunna vara att amerikanerna fruktade Sovjets överlägsna raketteknologi och dess tänkbara militära tillämpning och att Sputnik 1 utlöste en gest från USA.
  Om det var så skulle man eventuellt kunna tro att Eisenhower trots allt kände till hur det var med Castro och var med på det.
  Betänk att USA fick behålla Guantanamo. Det har förekommit påståenden om att rebellerna fick vapen via Guantanamo av USA. Ambassadören Earl E T Smith säger något liknande i sin bok The Fourth Floor (1962) att CIA gav vapen till rebellerna men nämner inte, efter vad jag minns, var överlämnandet skedde.
  Som jag tidigare påpekat inträffade en kärnkraftskatastrof vid Kyshtyma 29/9 1957, fem dagar innan Sputnik sändes upp. 70 ton tnt ekvivalent sprängkraft enligt Wikipedia.
  1982, dvs långt tidigare än Wikiartikeln ansåg amerikanska analytiker att det var en atomexplosion medan Wiki hävdar att det var analogt med en kemisk bomb av gödningsämne som skulle bero på att dom hade avfall där.
  Verkar föga trovärdigt.
  Jag vill minnas att Kyshtyma användes för vapenplutonium men jag är inte helt säker.
  Det är mycket man aldrig får klarhet i genom den offentliga rapporteringen

  • Detta med att Castro och 26 juli- rebellerna fick vapen av USA, från Guantanamo-basen , (som Kuba aldrig
   slipper sedan 1901), det innebar egentligen att amerikanska vapen från basen,stals, och smugglades ut av
   kubanska (5.000) anställda, till Castro och Che Guevara.

 3. För att få ett perspektiv av hur Kuba kunde ha blivit underordnat USA i all evighet, om inte Castro bros. och Granma, revolutionen segrat 1959, läs: Responsible Statecraft om: PUERTO RICOs öde under USA-imperialismens välde. Puerto Rico: A launchpad for empire in the Caribbean:

  Allt detta vet man ju i Latinamerika, som stödjer Kuba, mot USAs blockad, Puerto Rico har blivit ett enda ödelagt övningsfält för US Army och marinen, vi vet ju hur trevligt det är på militära skjutfält, i miljön. Men Al-Quaida tortyrcentralen förlade USA på Kuba, i Guantanamo, otroligt hur mycket folkrättsbrott USA har gjort sig skyldig till, ända sen sin tillkomst. Yankees Go Home ! De som nu gjort Europa/ Ukraina till ett skjutfält, de trivs bäst då. De är lika brutala på hemmaplan i Karibien, som i Europa, med alla sina ”Command”.

  Don´t mention Storbritannien: Deras fruktansvärda kolonialkrig även i Karibien, som Jamaica, Brittiska Guyana

  Puerto Rico: A launchpad for empire in the Caribbean:
  The island, which has been continuously colonized since the 1490s, is a linchpin of US power projection overseas. 22 November, :2022 Written by Jovanni Reyes

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here