Chris Hedges: Israel stänger ner mänskligt laboratorium i Gaza

0
902

Av Chris Hedges i Kairohttps://scheerpost.com/2023/11/17/israel-is-shutting-down-its-human-laboratory-in-gaza/ och
https://consortiumnews.com/2023/11/20/chris-hedges-israel-shutting-down-gaza-human-lab/
20 november

Chris Hedges

Chris Hedges är en Pulitzerprisbelönad journalist som var utrikeskorrespondent i 15 år för The New York Times, r han var chef för tidningens Mellanösternbyrå och Balkanbyrå. Han har tidigare arbetat utomlands för The Dallas Morning News, The Christian Science Monitor och NPR.  Han är värd för programmet ”The Chris Hedges Report”.

________________________________________

Israeliska vapen och övervakningsteknik cementerar en överstatlig företagstotalitarism och förslavar befolkningar på sätt som tidigare totalitära regimer bara kunde föreställa sig.

Palestinierna är mänskliga laboratorieråttor för den israeliska militären, underrättelsetjänsten och vapen- och teknikindustrin.

Israels drönare, övervakningsteknik – inklusive spionprogram, programvara för ansiktsigenkänning och infrastruktur för insamling av biometriska data – tillsammans med smarta stängsel, experimentella bomber och AI-kontrollerade maskingevär testas på den fångna befolkningen i Gaza, ofta med dödliga resultat.

Dessa vapen och tekniker certifieras sedan som ”stridstestade” och säljs runt om i världen.

Israel är den tionde största vapenhandlaren på planeten och har sålt sin teknik och sina vapen till uppskattningsvis 130 nationer, inklusive militärdiktaturer i Asien och Latinamerika. Israels vapenförsäljning uppgick till 12,5 miljarder dollar förra året.

Israels nära förbindelser med dessa militära, interna säkerhets-, övervaknings-, underrättelse- och brottsbekämpande organ förklarar det omfattande stöd som Israels allierade ger till dess folkmordskampanj i Gaza.

Gustavo Petro. Bild El National

När Colombias president Gustavo Petro vägrade att fördöma de palestinska motståndsgruppernas attack den 7 oktober som en ”terroristattack” och sade att ”terrorism dödar oskyldiga barn i Palestina”, stoppade Israel omedelbart all försäljning av försvars- och säkerhetsutrustning till Colombia.

Denna globala kabal, som ägnar sig åt permanent krig och att hålla sina befolkningar övervakade och kontrollerade, omsätter hundratals miljarder dollar per år. Dessa tekniker cementerar en överstatlig företagstotalitarism, en värld där befolkningen förslavas på sätt som tidigare totalitära regimer bara kunde föreställa sig.

Folkmordsattacken mot Gaza är ytterligare ett kapitel i den hundraåriga etniska rensning av palestinierna som det israeliska koloniala bosättarprojektet har genomfört. Det åtföljs, vilket är sant för alla koloniala bosättarprojekt, av stöld av naturresurser, mark, vatten och naturgas i Gazas marina fält, 20 nautiska mil utanför Gazas kust, som kan innehålla upp till 1 biljon kubikfot naturgas.

Förspelet till en skrämmande ny världsordning

I en värld med minskande resurser, särskilt vatten i Mellanöstern, och de omlokaliseringar som orsakas av klimatkrisen, är Gaza upptakten till en skrämmande ny världsordning.

När demokratierna förtvinar och dör, när den ekonomiska ojämlikheten ökar, när fattigdomen och desperationen tilltar, kommer den globala härskande klassen i allt högre grad att göra mot oss – när vi väl blir motsträviga och försöker göra uppror – vad de gör mot palestinierna.

Steget är inte långt från Gaza till de läger och interneringscenter som inrättats för migranter som flyr till Europa från Afrika och Mellanöstern. Steget är inte långt från bombmattorna i Gaza till de ändlösa krigen i Mellanöstern och den globala södern.

Det är inte långt mellan de antiterroristlagar som används för att kriminalisera oliktänkande i Israel och de antiterroristlagar som införts i Europa och USA.

Israeliska styrkor bombar Gazaremsan, 10 oktober (Al Araby, Wikimedia Commons, CC BY-SA 3.0)

Den 7 oktober rymde palestinierna i Gaza från sin laboratoriebur. De inledde en mordorgie mot sina sadistiska herrar.

Nästan 12.000 palestinier har dödats och omkring 30.000 skadats, däribland 4.700 barn, sedan den 7 oktober, i den orkan av granater, kulor, bomber och missiler som förvandlar Gaza till ett ödeland.

Nästan 3.000 palestinier saknas eller ligger begravda under rasmassorna. Snart kommer palestinierna att drabbas av smittsamma sjukdomar och svält. De som överlever, om Israel lyckas med sin etniska rensning, kommer att bli flyktingar, ännu en gång, över gränsen till Egypten.

Det finns fortfarande gott om palestinska försökspersoner på Västbanken. Gaza kommer att vara stängt för affärer.

Israel, som inte har undertecknat fördraget om vapenhandel, har länge försett några av de mest avskyvärda regimerna på planeten med vapen, däribland apartheidregeringen i Sydafrika och Myanmar.

Indien är Israels största köpare av militära drönare. Israel levererade UAV:er, missiler och granatkastare till Azerbajdzjan för dess invasion och ockupation av Nagorno-Karabach, där 100.000 människor fördrevs, mer än 80 procent av enklavens etniska armenier.

Elbit Systems multi-payload, långdistans, medelhöjd, lång uthållighet UAV visas på Singapore Air Show 2012. (Choo Yut Shing, Flickr, CC BY-NC-SA 2.0)

Israel sålde napalm och vapen till den salvadoranska militären, liksom till general José Efraín Ríos Montts mördarregim i Guatemala när jag bevakade krigen i Centralamerika på 1980-talet.

Israeltillverkade Uzi-maskinpistoler var de vapen som de centralamerikanska dödsskvadronerna valde. Israel sålde också vapen till de bosniska serberna, trots internationella sanktioner, när jag bevakade kriget i Bosnien på 1990-talet, en konflikt som tog livet av 100.000 människor.

”Israel är en nyckelspelare i EU:s kamp för att både militarisera sina gränser och avskräcka nyanlända, en politik som accelererade enormt efter den massiva tillströmningen av migranter 2015, främst på grund av krigen i Syrien, Irak och Afghanistan”, skriver Anthony Loewenstein i The Palestine Laboratory: How Israel Exports the Technology of Occupation Around the World.

”EU har ingått partnerskap med ledande israeliska försvarsföretag för att använda sina drönare, och naturligtvis är många års erfarenhet i Palestina ett viktigt försäljningsargument.”

Israeliska styrkor i Gaza, 31 juli 2014. (IDF, Flickr, CC BY-NC 2.0)

”Likheterna mellan gränsen mellan USA och Mexiko och Israels mur genom de ockuperade områdena växer för varje år som går”, skriver han.

”Den ena informerar och inspirerar den andra, med teknikföretag som alltid letar efter nya sätt att rikta in sig på och fånga in uppfattade fiender. Användningen av högteknologiska övervakningsverktyg för att övervaka gränsen stöddes av både republikaner och demokrater. Ett företag under Trump-åren, miljardären Peter Theil-stödda Brinc, testade möjligheten att placera ut beväpnade drönare som kunde ge migranter elchocker med en elpistol längs gränsen mellan USA och Mexiko.”

Heron TP:s drönare ”Eitan”, som tillverkas av Israel Aerospace Industries – Israels största flyg- och försvarsföretag och landets största vapenexportör – används av Frontex, EU:s byrå för yttre gränser och kustbevakning, för att övervaka och avskräcka migrant- och flyktingbåtar i Medelhavet.

Drönarna, som flyger upp till 40 timmar i sträck, kan modifieras för att bära fyra Spike-raketer med fragmenteringshylsor av tusentals 3 mm volframkuber som punkterar metall och ”får vävnad att slitas från köttet”, vilket i princip strimlar offret. De används rutinmässigt mot palestinier.

”Det är nästan omöjligt att korsa Medelhavet [som migrant]”, sade Felix Weiss, från den tyska frivilligorganisationen Sea-Watch, till Loewenstein. ”Frontex har blivit en militariserad aktör och dess utrustning kommer från krigszoner”, tillade han.

Anti-Frontex-demonstration den 6 juni 2008 utanför Europeiska gräns- och kustbevakningsbyråns högkvarter i Warszawa, Polen. (Noborder Network, Flickr, CC BY 2.0)

 

Elbit Systems, Israels största privata vapenföretag, förser USA:s tull- och gränsskydd (CBP) med högteknologiska övervakningstorn som de använder längs gränsen mot Mexiko. Företaget försåg också CBP med sin drönare Hermes 2004 för att testa möjligheten att använda UAV:er vid gränsen.

Pegasus, ett verktyg för att hacka telefoner, som tagits fram av den israeliska underrättelsetjänsten NSO Group, användes av mexikanska drogkarteller mot journalisten Griselda Triana efter att hennes make Javier Valdez Cárdenas, också en undersökande reporter, mördades 2017.

Den mexikanska regeringen är direkt inblandad i att rikta in sig på journalister och medlemmar av det civila samhället med spionprogrammet Pegasus, enligt forskning och analys från kanadensiska Citizen Lab. Efter att journalisten Jamal Khashoggi dödats och styckats på Saudiarabiens konsulat i Istanbul i oktober 2018, upptäcktes det att en NSO-klient hade installerats på hans fästmös, Hanan Elatrs, telefon.

Pegasus förvandlar en mobiltelefon till en mobil övervakningsenhet, med mikrofoner och kameror som aktiveras utan användarens vetskap.

Skunkvatten

Skunkvatten, en illaluktande vätska, testades och provades ut på palestinier, ofta med israeliska filmteam som filmade attackerna för att visa potentiella kunder hur effektiv kemikalien var.

”Israeliska styrkor dränker rutinmässigt hela palestinska stadsdelar i skunkvatten och sprutar det medvetet på privata hem, företag, skolor och begravningar” i vad den israeliska människorättsgruppen B’Tselem kallar ”en kollektiv straffåtgärd mot palestinska byar som deltar i protester mot Israels koloniala våld”, rapporterade The Electronic Intifada 2015.

Samma år köpte St Louis Metropolitan Police Department 14 behållare med skunkvatten för att använda mot demonstranter efter de demonstrationer som utbröt när polisen dödade den obeväpnade afroamerikanska tonåringen Michael Brown i Ferguson, Missouri.

Black Lives Matter-demonstration i Berlin den 24 juni 2017. (Montecruz Foto, Creative Commons: Erkännande, Dela lika)

Israel skapade ett sofistikerat ansiktsigenkänningssystem, Red Wolf, för att dokumentera varje palestinier i de ockuperade områdena. Tekniken ”används i stor utsträckning” för att ”befästa befintliga metoder för diskriminerande polisarbete, segregation och begränsning av rörelsefriheten, vilket kränker palestiniernas grundläggande rättigheter”, förklarar Amnesty International i sin senaste rapport med titeln ”Automated Apartheid”.

Det franska undersökningsföretaget Disclose avslöjade att den franska polisen olagligt har använt programvara för ansiktsigenkänning som tillhandahålls av det israeliska teknikföretaget BriefCam i åtta år. BriefCams teknik tillåter användare att ”upptäcka, spåra, extrahera, klassificera [och] katalogisera” människor ”som visas i videoövervakningsmaterial i realtid.”

AI-maskinpistoler, som tillverkas av det israeliska företaget SMARTSHOOTER, kan avfyra såväl bedövningsgranater och kulor med svamp-spets (se här, ö.a.) som tårgas. De fulländades i försök med palestinier på Västbanken.

SMARTSHOOTER tilldelades nyligen ett kontrakt för att förse den brittiska armén med sitt SMASH ”automatic targeting and firing system” som kan fästas på handeldvapen som automatgevär.

Israel har, enligt Jeff Halper i hans bok War Against the People, gjort banbrytande arbete med cyborgsoldater. De har utvecklat ett radarsystem som ser genom väggar, skriver han.

Som The Electronic Intifada förklarar har Israels militärindustriella komplex byggt ”en stridsvagn med namnet Cruelty, en 20-grams drönare i form av en fjäril, en stealth ”wonder boat” kallad Death Shark, en serie vapen uppkallade efter insekter eller naturfenomen (bioniska bålgetingar, smart damm, trollslände-drönare och smarta dagg-robotar), cybernetiska insekter, ett utbildningscenter för ”urban krigföring” med 600 byggnader kallat Chicago och en 1-megaton bomb innehållande elektromagnetisk pulskapacitet.”

Israeliska styrkor övar i Urban Warfare Training Center, där man simulerar strider i tätbefolkade städer, 2012. (IDF, Wikimedia Commons, CC BY-SA 2.0)

Harper konstaterar att den amerikanska militären under ockupationen av Irak replikerade den taktik som Israel använde mot palestinierna. Man byggde en säkerhetsbarriär runt Bagdads gröna zon, stängde städer och byar, utförde riktade mord, kopierade israeliska tortyrmetoder och använde checkpoints och vägspärrar för att isolera städer och byar.

 

Israel utbildar och utrustar amerikanska polisstyrkor och lär ut aggressiva taktiker, uppbackade av tung militär utrustning och fordon, som användes i Ferguson och Atlanta under poliskonfrontationerna med aktivister som protesterade mot Cop City.

Harper kallar detta för ”palestinianisering” av globala konflikter.

 

Eftersom så många israeliska företag är involverade i att upprätthålla infrastrukturen runt ockuperade områden hittade dessa företag innovativa sätt att sälja sina tjänster till staten, testa den senaste tekniken på palestinier och sedan marknadsföra dem runt om i världen”, förklarar Loewenstein.

Och även om ”försvarsindustrin i allt högre grad är i privata händer”, efter årtionden av nyliberal privatisering, ”fortsätter de att fungera som en förlängning av Israels utrikespolitiska agenda, stödja dess mål och pro-ockupationsideologi.”

Den globala härskande klassen kommer att motverka de destabiliserande krafterna av ojämlikhet, inskränkning av medborgerliga friheter, kollapsande infrastruktur, misslyckade sjukvårdssystem och ökande brist som orsakas av en accelererande klimatkris, genom att stämpla alla som gör motstånd som ”mänskliga djur”.

Denna nya världsordning började i Gaza. Den slutar här hemma.

 

 

Föregående artikelDN:Israel kände till Hamas attack i förväg
Nästa artikelLögner, spioner och amerikanska biologiska vapen på gränsen till Harmageddon
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here