CNN: Israels förre premiärminister säger att Israel byggt tunnlarna under al-Shifa sjukhuset, och att det inte är visat att Hamas-bas finns där.

0
764
Christiane Amanpour

CNN:s Amanpour intervjuar här Israels tidigare premiärminister Ehud Barak, som säger direkt att tunnlar och bunkers under Shifa-sjukhuset är byggda av Israel och att det inte heller är en bas av ”större” storlek. Amanpour blir chockad och ber Barak förtydliga, vilket han gör. Han säger att dessa bunkers byggdes av Israel för att skapa mer plats åt sjukhuset, eftersom sjukhusets utrymmen är begränsade. Amanpour säger sedan att det inte är bevisat att Hamas har en kommandobas under Shifa. Barak skyller det på att Hamas rensat området.

Ehud Barak

Ehud Barak medger också att Hamas, till skillnad från organisationer som IS, som inte hade något stöd alls av förutom av en grupp extremister, har en politisk gren som uppbär stort stöd, även av andra länder, där han nämner Jordanien och Turkiet. Efter allt detta vi har hört om Hamas-ISIS säger han nu att detta inte är korrekt (vilket experter sa på en gång) och att det inte heller är ideologin som Israel försöker utradera, utan den militära infrastrukturen i Gaza.

Barak säger vidare att premiärminister Benjamin Netanyahu har varit desperat vad gäller att behålla Hamas i Gaza, så desperat att han till och med var beredd att muta dem med beskyddarpengar från Qatar – för att omintetgöra en tvåstatslösning. Hans parti Likud erkänner inte Palestina.

Föregående artikelVad hände med tattoo-artisten Shani Louk? ”Uppstånden från de döda”?
Nästa artikelColumbianism, hereros och palestinier
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here