Coronarelaterade skattelättnader i USA gynnar de rika – som vanligt.

1
1244
Donal Trump, som säger sig vara president för alla i USA.

ABC News rapporterar att en skattebestämmelse i stimulanspaketet på 2,2 biljoner dollar för coronan kommer att gynna främst de redan rika amerikanerna överväldigande, enligt en kongressanalys på uppdrag av demokrater och republikaner.

En bestämmelse gör det möjligt för skattebetalarna att använda förluster från vissa företag för att sänka skatterna på privata inkomster, till exempel vinster från investeringar. Ungefär 80% av avsättningen kommer att gå till ungefär 43 000 skattebetalare som tjänar mer än 1 miljon dollar per år, enligt analysen utförd av den gemensamma kommittén för skatter, som först rapporterades av Washington Post. Bestämmelsen kan tillämpas retroaktivt under de senaste två åren. ”Det är en riktigt bra affär för en liten grupp av rika människor” sa Matt Gardner vid Institute on Taxation and Economic Policytill ABC News. Även om företagare i olika branscher skulle kunna dra nytta av skatteavgiften, kan fastighetsinvesterare – inklusive president Donald Trump – vara några av de största potentiella mottagarna av stimulanspaketet.

Föregående artikelLyssna på Greta Thunberg!
Nästa artikelSkriv på upprop mot sanktioner och krig nu! Lyssna på debatt om Assange med Noam Chomsky, Alice Walker och Daniel Ellsberg.
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

1 KOMMENTAR

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here