Varifrån kommer de Gula västarna?

1
1216
Gula västar i Bourges 190112. Mediapart

På DN Kultur skriver Leonidas Aretakis ”Geografen Christophe Guilluy anses ha förutspått Gula västarnas uppror i Frankrike. Den franska eliten i Paris har lyft ekonomiskt, många i förorterna har tappat hoppet om ett bättre liv. Leonidas Aretakis läser han studie om ett delat land som nu kommit på engelska. ” …

”Inte underligt i så fall att Christophe Guilluy, den forskare som anses ha förutspått Gula västarna, är just geograf. I ett par decennier har han studerat klassklyftornas rumsliga utbredning. Nu finns hans uppgörelse även på engelska: ”Twilight of the elites”. Där frågar han sig hur den rikaste procenten lyckats vinna parlamentariskt gehör för alla skattesänkningar och privatiseringar som föranlett denna ”elitens skymning”. Svaret finner han i en privilegierad samling medlöpare i den övre medelklassen som även de fått värma kinderna i morgonsolen.”Boken som förklarar Gula västarnas vrede.

Då passar det mig bra att publicera en vilande artikeln om Guilluys idéer.

Denna sociologiskt och kulturellt anlagda artikel ger intressant information om det franska samhället. Den har publicerats på Pål Steigans blogg. De gula västarna kan inte stoppas!

Jag beskriver kort Gula västarnas deltagande i 1 maj-manifestationerna separat.


Pål Steigan skriver: I tjugofyra veckor i rad, nästan ett halvt år har det franska folket protesterat som de Gula västarna. Trots extremt polisvåld av polisstyrkor har de fortsatt att demonstrera, och de har uppnått betydande segrar.

Geolografen Christopher Guilluy väckte stor uppmärksamhet 2014 med sin studie av La France périphérique – den perifera Frankrike. Det visade hur arbetsklasserna i Frankrike, som mestadels bor utanför storstäderna, står utanför det ekonomiska, kulturella och politiska livet. Arbetet skildrade de sociala begränsningarna som senare skulle skapa Gula västarna. Guilluy fördjupade senare detta lag i böckerna No Society og The Twilight of the Elite: Prosperity, the Periphery and the Future of France.

Här återges en intressant intervju med Guilluy där han utvecklar några av sina observationer. Några viktiga punkter:


Arbetsklasserna finns utanför städerna
Frankrike périphérique handlar om den geografiska fördelningen av arbetsklasser över Frankrike. För femton år sedan märkte jag att majoriteten av arbetarklassen faktiskt bor väldigt långt ifrån de stora de stora städerna – långt ifrån Paris, Lyon och Toulouse, och också väldigt långt från London och New York.Tekniskt fungerar vår globaliserade ekonomiska modell bra. Det ger mycket rikedom. Men den behöver inte majoriteten av befolkningen för att fungera.

Den har inget verkligt behov av manuella eller andra arbetare, eller till och med småföretagare utanför storstäderna. Paris skapar tillräcklig rikedom för hela Frankrike, och London gör detsamma i Storbritannien. Men man kan inte bygga ett samhälle runt detta. Gilets jaunes är ett uppror från arbetarklasserna som bor på dessa platser.De arbetar, men de tjänar väldigt lite, mellan 1000 € och 2000 € per månad. Några av dem är mycket fattiga och arbetslösa. Några var tillhörde en gång i medelklassen. Vad de har gemensamt är att där de bor finns knappast några jobb kvar. De vet att även om de har jobb idag kan de förlora det i morgon och de kommer inte hitta något nytt.

Den gula västarnas rörelse är både kulturell och politisk. Kulturvärdet är viktigt i vår tid.En illustration av de kulturella uppdelning är att de flesta moderna, progressiva sociala rörelser och protester i dag assimileras så snabbt av kändisar, aktörer, medier och intellektuella. Men ingen av dem ställer upp bakom de Gula västarna. Deras uppdykande har skapat en psykologisk chock för det kulturella etablissemanget. Det är samma chock som den brittiska eliten upplevde med Brexit-omröstningen och som de fortfarande upplever nästan tre år senare. Många väljare ville påminna den politiska klassen om sin existens.

Vi ser samma fenomen i populistiska revolter runt om i världen. All tillväxt och dynamik ligger i storstäderna, men människor kan inte flytta dit. Städerna är otillgängliga, särskilt på grund av de höga levnadskostnaderna. De stora städerna idag är som medeltida citadeller. Det är intressant att Paris har börjat beskatta människor för att komma in i staden, precis som under medeltiden runtom Medelhavet. Vi har en ny typ av medborgarskap, som vill framträda som progressiva, och de skapar intrycket att det inte längre finns någon klasskonflikt. Det är väldigt svårt att motstå hipsters när de säger att de bryr sig om de fattiga och minoriteterna. Men i verkligheten är de medbrottslingar i att hänvisa arbetarklassen till bakom scenerna. Inte bara har de enorma fördelar från den globaliserade ekonomin, men de har också skapat en dominerande kulturell tankegång som utesluter arbetarklassen.

Tänk på Hillary Clintons uttalande om ”de beklagansvärda”. Samma syn på arbetarklassen finns i Frankrike och Storbritannien. De ses som om de var en stam i Amazonas. Medelklassen har avslöjat sig själv Medelklassens reaktion på de Gula västarna har varit mycket framträdande. Genast kallades de främlingsfientliga, antisemitiska och homofoba. Eliterna presenterar sig som antifascister och antirasister, men det är bara ett sätt för att försvara sina klassintressen. Det är det enda argumentet de kan samla för att försvara sin status, men det fungerar inte längre.Nu är eliterna rädda.

För första gången finns en rörelse som inte kan styras av de vanliga politiska mekanismerna. De Gula västarna kom inte från fackföreningsrörelsen eller de politiska partierna. De kan inte stoppas. Antingen måste intelligentsian vara tvungen att erkänna folkets existens, eller så kommer de att gå för en slags mjuk övergång till ett totalitärt samhälle. (Slut på artikelutdraget)

Pål Steigan fortsätterSå långt Christophe Guilluy och hans mycket exakta observationer. Det han beskriver är en bild av samhället som faktiskt också finns i rapporten från miljardärsklubben World Economic Forum. I sin globala riskrapport av 2016 beskriver de tre framtida scenarier eller dystopier”. https://steigan.no/2016/03/slik-ser-world-economic-forum-pa-framtida/ och https://www.weforum.org/reports/the-global-risks-report-2016.
Jag hänvisar den intresserade läsaren till dessa artiklar.

Föregående artikelManifestation: Frige demokratiska visselblåsarna Julian Assange och Chelsea Manning!
Nästa artikelMyrdal och Luther. Dag Sandahl, präst Svenska Kyrkan. Jan Myrdalseminariet 14 april.
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

1 KOMMENTAR

  1. Vi träffade på Gula Västarna 17-18 November (första helgen av manifestationer) när vi körde genom Frankrike söder till norr (100 mil) och gjorde flertalet laddningar av vår el-bil. Detta innebar att vi varje gång konfronterades med protesterna. Vi hade gulväst i vindrutan och blev genast hjälpta fram till laddarna när de såg vi hade elbil – vilket dom tyckte var kul i samband med vår sympati för protesterna. De var helt vanliga människor som fått nog av politik, myndighet, skatter och avgifter. Polis och brand var närvarande överallt och helt passiva vilket jag tolkar som att de var sympatiska till ”upproret”.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here