Manifestation: Frige demokratiska visselblåsarna Julian Assange och Chelsea Manning!

1
1003
Julian Assange och Chelsea Manning.

Detta flygblad delades ut på Hötorget i Stockholm igår av ett antal vänner av demokrati, frihet och yttrandefrihet. Vi var närmare 30 demokrativänner. Banderoller på Konserthusets trappa.
Mitt i detta kom Vänsterns blåsorkester på väg till ett annat evenemang!

Guardian rapporterade i fredags att FN-experter menar att Assange ska släppas fri och att Storbritanniens regering inte respekterar hans mänskliga rättigheter. Guardian.

FRIGE JULIAN ASSANGE OCH CHELSEA MANNING!

Julian Assange och Chelsea Manning har genom Wikileaks publicerat viktiga uppgifter om krigen i Irak och Afghanistan, om övervakning av medborgare, om kriminella förhållanden i USA, Ryssland och andra länder och om orättvisor av olika slag. Det som avslöjats är ofta missförhållanden som makthavare velat dölja för befolkningen.
Julian Assange har avvisats från Ecuadors ambassad i London, där han haft asyl i 6 år. Han är häktad då han inte infann sig till brittisk polis i ett rutinärende 2012. Assange löper stor risk att bli överlämnad till USA där en Grand Jury förbereder ett åtal med hårda straff. FN:s specielle rapportör om tortyr uttrycker stor oro över Assanges situation och risk för utlämning till USA. FN:s talesperson kräver att han släpps nu.
Sverige har också betydande ansvar för Assanges situation genom att i åratal vägra förhöra honom i London i strid med praxis.

En annan känd visselblåsare Chelsea Manning sitter i fängelse i USA då hon vägrar vittna mot Julian Assange i en kommande rättegång.
Det de avslöjat borde vara offentligt i alla demokratiska samhällen!
Modiga personer som Assange och Manning behövs då yttrandefrihet minskar och tendenser till censur ökar i många länder.

Frihet åt Julian Assange och Chelsea Manning!
Försvara yttrandefriheten!
Åtala i stället krigsförbrytare som
Bush, Blair, Obama, Trump och Pompeo!

Arbetsgruppen för stöd till Julian Assange och yttrandefrihet.
Bakom gruppen står ett tiotal föreningar och enskilda personer.

Relaterat.
Glöm inte Sveriges skuld till Assanges situation!
Förföljelsen av Julian Assange kan drabba pressen svårt!
Ska Julian Assange, Wikileaks demokratiske kämpe för yttrandefrihet utlämnas till stränga straff i USA?
Swedish Doctors for Human Rights (SWEDHR): Uttalande om Julian Assanges situation – Statement about Julian Assange
New Yorks förre borgmästare & Trumps advokat Rudy Giuliani: Assange bör inte åtalas.
Hur går det för Julian Assange som tar fight i domstol?
Fri lejd och frihet för Julian Assange! Försvara yttrandefriheten! Från manifestation i Stockholm 16 december
Går Julian Assange en stilla död till mötes?
Pentagon beslöt 2008 att krossa Julian Assange – John Pilger

Föregående artikelJan Myrdal och Heinrich Mann, två europeiska intellektuella. Anders Björnsson, historiker o författare – Jan Myrdalseminariet 14 april.
Nästa artikelVarifrån kommer de Gula västarna?
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

1 KOMMENTAR

  1. Juristen Alexander Mercouris redogör för de juridiska processerna i Storbritannien på theduran.com Enligt Mercouris kommer processen om överlämning till USA att pågå i ett par år. Dessförinnan avtjänar Assange femtio veckor i fängelse, ett straff som kan halveras. Om han därefter får befinna sig i frihet under huvudprocessen är oklart men möjligt. Mercouris ser inte Assanges belägenhet som hopplös eftersom kriterierna för överlämning är strikta.
    Betecknande är emellertid att Assange avtjänar sitt nuvarande straff i ett högsäkerhetsfängelse avsett för terrorister och de grövsta brottslingarna. Det är så eliten ser på personer som avslöjar deras förehavanden finansierade med skattemedel.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here