Glöm inte Sveriges skuld till Assanges situation!

12
2449
Assange förs bort av polis. Foto:RT.

Nu rapporteras för övrigt att svensk man, som uppges stå nära Wikileaksgrundaren Julian Assange, ha gripits i Ecuador enligt nyhetsbyrån AP. Enligt uppgifter greps svensken för att stoppa en grupp som hotat att hämnas på landets president. Expressen.

* Nu står Julian Assange i fokus i medias nyhetsrapportering. Senaste året har det varit tvärtom. I somras var jag med att ordna och genomföra manifestationer om Julian Assanges situation utanför Ecuadors och Storbritanniens ambassader, och en manifestation skedde i centrala Stockholm i december. Stöd manifestationen för Julian Assange den 10 augusti 2018.

Vi kontaktade de stora tidningarna, olika media och organisationer som Amnesty och Svenska Pen och bad om synpunkter och medverkan.
Vi fick inte ens svar.

Ett tiotal föreningar bildade en stödgrupp för Julian Assange som har tillstånd för en manifestation på Medborgarplatsen i Stockholm kl. 13 idag för stöd till Assange och Manning och för yttrandefrihet. Kom dit, visa din solidaritet och stöd för yttrandefriheten och lyssna på appelltal.


Glöm inte Sveriges skuld till Assanges situation!

Den 20 augusti 2010, öppnade den svenska polisen ”våldtäktsundersökning” mot Assange. Framsidorna på Stockholms kvällstidningar sa att Assange hade anklagats för ”våldtäkt av två kvinnor”. Ordet ”våldtäkt” har hela tiden förföljt Assange fast han aldrig anklagats för det.

 

Och han är frikänd för sexuellt ofredande sedan ett par år. Vilket skedde direkt av en ledande svensk åklagare. Låt mig påminna om ett och annat. Uppgifterna nedan har jag och andra publicerat mer än en gång. Just detta ingår i en längre artikel av John Pilger, översatt av Siv O’Neill i Lyon.Att fånga Assange – Vad hände egentligen?, som jag publicerade i maj 2017 sedan åklagaren Marianne Ny lagt ned förundersökningen mot Assange efter närmare 7 onödiga år, varav 5 år på Ecuadors ambassad dit han flydde 19 juni 2012.
Mindre än 24 timmar senare tog Stockholms chefsåklagare, Eva Finné, över undersökningen. Hon avbröt omedelbart arresteringsordern och sade: ”Jag tror inte att det finns någon anledning att misstänka att han har begått våldtäkt.” Fyra dagar senare avfärdade hon våldtäktsundersökningen helt och hållet och sade: ”Det finns ingen misstanke om något som helst brott.”

In kommer nu Claes Borgström, känd medlem i Socialdemokratiska partiet. Inom några dagar efter att åklagaren avfärdat målet avslöjade advokat Borgström till medierna att han företrädde de två kvinnorna och hade sökt en annan åklagare i Göteborg. Detta var Marianne Ny, som Borgström kände väl, personligen och politiskt. Den 30 augusti infann sig Assange frivilligt på en polisstation i Stockholm och svarade på de frågor som ställdes till honom. I hans uppfattning var detta slutet på frågan. Två dagar senare meddelade Marianne Ny att hon ämnade återuppta fallet.
Justitia 1 90px-Statue_of_Themis
Vid en presskonferens blev Borgström tillfrågad av en svensk reporter som undrade varför ärendet återupptagits när det redan hade blivit nedlagt. Reportern citerade en av kvinnorna som sagt att hon inte hade blivit våldtagen. Borgström svarade: ”Åh, men hon är inte en advokat.”

Samma dag som Marianne Ny tog upp fallet på nytt yttrade sig chefen för Sveriges militära underrättelsetjänst – som förkortas MUST – och fördömde offentligt WikiLeaks i en artikel med titeln ”WikiLeaks [är] ett hot mot våra soldater [under USA:s kommando i Afghanistan]”. Både den svenska statsministern och utrikesministern angrep Assange, som då inte hade anklagats för något brott. Assange varnade för att den svenska underrättelsetjänsten, SÄPO, hade fått veta av sina amerikanska motsvarigheter att USA-Sveriges underrättelsearrangemang skulle ”avbrytas” om Sverige skyddade honom.

I fem veckor väntade Assange i Sverige på att den förnyade ”våldtäktsundersökningen” skulle inledas.

Till sist fick han tillstånd att lämna Sverige. Så snart han hade lämnat landet, utfärdade Marianne Ny en europeisk arresteringsorder och en Interpol ”röd alert” som vanligtvis används för terrorister och farliga brottslingar. Assange infann sig på en polisstation i London, blev vederbörligen arresterad och tillbringade tio dagar i Wandsworth fängelset, i isoleringscell. Blev fri efter borgen på 340 000 pund (över 3 miljoner kronor). Han blev elektroniskt märkt, var skyldig att rapportera till polisen dagligen och placerades under virtuell husarrest.

Han hade fortfarande inte anklagats för något brott. Hans advokater upprepade hans erbjudande till svenska myndigheter att bli förhörd i London, via video eller personligen, och han påpekade att Marianne Ny hade givit honom tillåtelse att lämna Sverige. De föreslog en särskild anläggning vid Scotland Yard som vanligen används av svenska och andra europeiska myndigheter för detta ändamål. Hon vägrade.

Under de följande sju åren, medan Sverige har förhört fyrtiofem personer i Storbritannien i samband med polisutredningar, vägrade Marianne Ny att förhöra Assange för att på så sätt föra fallet framåt.

I den svenska pressen anklagade en före detta svensk åklagare, Rolf Hillegren, Marianne Ny för att hon förlorat all opartiskhet. Han beskrev hennes personliga investering i fallet som ”onormal” och krävde att hon skulle ersättas. Assange bad de svenska myndigheterna om en garanti för att han inte skulle bli ”utlämnad” till USA om han utlämnades till Sverige. Detta avslogs.

I december 2010, avslöjade The Independent att de två regeringarna hade diskuterat hans vidare utlämning till USA.
Assange - Marcellos bok

Trots sitt – nu gamla, före detta- goda rykte som en bastion av liberal upplysning har Sverige nu placerat sig så nära Washington att de nu tillåter hemliga CIA-utlämnanden, bl.a. olaglig utvisning av flyktingar. Utlämnandet och efterföljande tortyr av två egyptiska politiska flyktingar 2001 fördömdes av FN:s kommitté mot tortyr, Amnesty International och Human Rights Watch. Medbrottslighet och oärlighet av den svenska staten finns dokumenterade i framgångsrika tvistemål och WikiLeaks mails

”Dokument som släpptes ut av WikiLeaks sedan Assange flyttade till England”, skrev Al Burke, redaktör för online Nordic News Network, som noga följt de många förändringar och faror som hotar Assange ”visar tydligt att Sverige konsekvent underkastat sig påtryckningar från USA I frågor som rör medborgerliga rättigheter. Det finns all anledning till oro att om Assange togs i förvar av svenska myndigheter skulle han mycket väl kunna överlämnas till USA utan vederbörlig hänsyn till hans lagliga rättigheter.”

Från och med nu intensifierades vad som har kallats ”kriget mot Assange” av John Pilger. Marianne Ny vägrade att låta hans svenska advokater och de svenska domstolarna få tillgång till hundratals SMS meddelanden som polisen hade extraherat från en mobiltelefon som tillhörde en av de två kvinnor som deltog i ”våldtäkt” anklagelserna.

Marianne Ny sa att hon inte var lagligt skyldig att avslöja detta kritiska bevis tills en formell anklagelse framlagts och hon förhört honom. Så varför förhörde hon honom inte? Catch 22.
Efter närmare 6 år förhördes till slut Assange i London, och 19 maj 2017 la åklagaren ned förundersökningen mot Assange. Samtidigt meddelade brittisk polis att Assange kommer att gripas om han lämnar Ecuadors ambassad.

I ett av SMS-meddelandena klargör Ny att en av kvinnorna inte vill ha några anklagelser mot Assange, ”men polisen var angelägen om att få tag på honom”. Hon var ”chockad” när de arresterade honom eftersom hon bara ”ville att han skulle ta ett HIV-test”. Hon ”ville inte anklaga Julian Assange för någonting” och ”det var polisen som fabricerade anklagelsen”. I ett vittnesmål yttrade hon att polisen och andra runt henne hade övat påtryckning på henne.

Ingen av de två kvinnorna hävdade att hon hade blivit våldtagen. Faktum är att båda förnekade att de våldtagits och en av dem har sedan tweetat: ”Jag har inte våldtagits.” Kvinnorna manipulerades av polisen – oavsett vad deras advokater kan säga nu. Visst är de också offer i denna dystra saga.

Katrin Axelsson och Lisa Longstaff från Women Against Rape skrev: ”Anklagelserna mot [Assange] är en rökridå bakom vilken ett antal regeringar försöker slå ner på WikiLeaks för att modigt ha avslöjat för allmänheten deras hemliga planering av krig och aktiviteter med åtföljande fall av våldtäkt, mord och förstörelse … Myndigheterna bryr sig så lite om våld mot kvinnor att de manipulerar våldsamma påståenden efter behag. [Assange] har gjort det klart att han är tillgänglig för att bli förhörd av svenska myndigheter, i Storbritannien eller via Skype. Varför vägrar de detta väsentliga steg i sin utredning? Vad är de rädda för?”

Assanges val var förenat med dödligt alternativ: utlämning till ett land som hade vägrat att säga om de skulle skicka honom till USA eller också söka vad som tycktes vara hans sista chans för tillflykt och säkerhet. Med stöd från de flesta latinamerikanska länderna gav regeringen i lilla Ecuador honom flyktingstatus på grundval av dokumenterade bevis för att han stod inför utsikten av ’grymt och ovanligt’ straff i USA; att detta hot kränkte hans grundläggande mänskliga rättigheter Och att hans egen regering i Australien hade övergivit honom och samarbetade med Washington.

Ecuador som helt ändrat sin policy och stöd för yttrandefrihet sedan Lenin Moreno blev president, till USA:s glädje.

Föregående artikelJULIAN ASSANGE HAR GRIPITS! Frige visselblåsarna Julian Assange och Chelsea Manning! Stöd yttrandefriheten! Fredag kl 13.
Nästa artikelVad betyder arresteringen av Assange för mänskliga rättigheter för alla?
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

12 KOMMENTARER

 1. Västmedia är korrumperad in i benmärgen. Det fanns inga ”fria medier” då Assange greps. De fick vända sig till RT för att få bilder om den skandalösa arresteringen av Assange. Därför vill man hålla sig ajour så vänder man sig exempelvis till

  https://sputniknews.com/analysis/201904111074049862-julian-assange-press-complicit-jail/

  Dessutom få vi veta från samma källa att en svensk som samarbetade ära nmed Assange har satts i fängelse i Ecuador.

  https://sputniknews.com/latam/201904121074057312-uk-assange-aide-arrest/

 2. https://www.rt.com/news/456301-hillary-clinton-jokes-assange-arrest/

  Hillary Clinton firar arresteringen av Assange med sedvanlig cynism och tillhörande kackel bekant från tortyren till döds av Gaddafi. Elitens variant av humanitet till allas påseende.
  Men observera hur hon formulerar det välinformerat. Åtalet skall inte gälla Assange som utgivare utan som konspiratör, hackare osv. Man försöker slugt undkomma problemet att direkt åtala en utgivare.

 3. På ngt sätt måste det hända något inom det svenska etablissemanget, både politiskt och medialt som medför en förändring av Sveriges politik. Vi kan inte fortsättningsvis ha politiker som inte tar ansvar för sina handlingar genom att hänvisa till lagar som stiftats av en eu-kommission som mest ser till en urvattnad lagstiftning i syfte att gynna och förenkla för globala storföretag i Europa och USA.
  Jag kan inte se regeringens motvilja mot att stå upp för Assanges rättigheter eller motviljan mot att hämta hem IS-barnen med svensk anknytning från Syrien som ett utslag av feghet inför hotet om repressalier om man agerar efter sitt eget huvud i en värld där vi låtit andra ta kontrollen över oss.
  Landet Sverige är bara en skugga av vad det en gång var. Det dåliga samvetet har blivit som en skugga som följer oss och som vi som nation framledes kommer att förföljas av, respekten för lag och ordning är borta. Respekten för demokratiska rättigheter och yttrandefriheten är borta.
  Dåligt underbyggda svepskäl från de ansvariga gör det hela bara värre.
  Tyvärr verkar vår media också vara paralyserad av skräck inför sanningen om vår usla samtid och vägrar rapportera om den.

  • Jag tror den avoga inställningen till USA som kom med Vietnamkriget och 68-rörelsen har eroderat bort sedan nya generationer tagit vid. Istället återställs den ordning och vänskapliga förhållande som rådde till USA sedan 1950-talet och bakåt. Häromdagen fick jag tag på en motortidning (på land, till sjöss och luften) från slutet av 1930-talet och vid genomläsning finns där inte en sida där inte USA är med som handelspartner och teknisk föregångare. Första sidan berättar att ”Åtta Douglas-ingenjörer komma hit med ’Drottningholm’ från USA för att leda flygplanstillverkning vid Järnvägsverkstäderna i Linköping under minst två års tid och med sig har de sina familjer.”

  • Khttps://youtu.be/IfeEkkVB0D
   Kanske är detkvinnorna som kan förändra den del av västvärlden som måste förändras. Innan en förändring sker , måste dock USA välja att återgå till ett mer humant sanhälle, och Sveriges media redovisa misärerna i landet. De livnär sig i dag iinternt på kommunikationsverktyg och krigsmaterial och externt på renn kollonialism och röveri.

 4. hej kaolina , det var ingen anklagelse mot assange enbart en tanke. vår egen hillari killari elisabeth massi fritz vädrar blod ära och berömmelse och en klapp på huvudet av den svenska usa eliten, hon är hoppfull att polisen kommer att uppta den falska anklagelsen av bl. castrohataren och hennes medlöpare av ” våldtäckten ” av assange, vad vi har väntat och hoppats på sedan 2012 har nu hänt skrev vår hillari killari i ett mail, vi ska göra allt vi kan för att få den svenska polisutredningen att öppnas igen så att assange kan utlämnas till sverige och åtalas för våldtäkt , ja nu slår sej gräddan av tjuvar och blodsugare sej för bröstet och höjer champagneglasen och skålar för alla reportrar som nu vet vad som väntar dom om dom rapporterar sanning om dom själva skål för detta pack

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here