Tal vid möte för Julian Assange – om hyckleriet!

2
1353
Julian Assange grips 11 april 2019. Foto: RT.com

Ett 5-årsminne

Detta tal hölls av Lars Drake vid mötet för Julian Assange på Medborgarplatsen i Stockholm 12/4 2019. Det har tidigare publicerats på Synapze.se Syanapze: Tal vid möte för Julian Assange.


Tal vid möte för Julian Assange

Julian Assange har arresterats i London
Jag kommer att tala om hyckleri!

Alla minns anklagelserna mot Julian Assange. Två svenska kvinnor hade var och en sex med honom under några dagar 2010. Hela den juridiska processen är i sig en skandal som är en skam för svenskt rättsväsende. Ett organ i FN har gjort ett skarpt kritiskt uttalande.

Men det är inte DET det handlar om.

Det handlar om att Julian Assange varit ledare för en organisation, Wikileaks, som avslöjat en lång rad grova brott som USA begått under 2000-talet. Nu står HAN anklagad – för att avslöja brotten – inte de som begått dem. Det finns bevis för att USA förberett en process mot Julian Assange redan 2012.

Assange och Wikileaks har publicerat hemliga dokument och videofilmer. Det är i huvudsak sådant som andra läckt. Till exempel Chelsea Manning. Hon sitter just nu i fängelse för att ha vägrat vittna mot Julian Assange. Det är inte olagligt i normala demokratiska länder att offentliggöra läckta dokument.

Om du avslöjar grova brott begångna av världens största militärmakt då ska du inte tro att du kan hänvisa till att lagen är på din sida. Hundratusentals dokument har offentliggjorts. Sällan har USA fått stå med byxorna så fullständigt nerdragna. Dokumenten visar hur USA samarbetat med ytterst suspekta regimer och terrorgrupper, mördat civila, ägnat sig åt tortyr och annan olaglig verksamhet i flera länder. Någon måste tydligen straffas för denna förödmjukelse.

Under de gångna 20 åren har USA och några allierade bombat storskaligt i Jugoslavien, Afghanistan, Irak, Libyen och Syrien. Resultaten är omfattande förstörelse av dessa länder. Det har skett utan mer än ett halmstrå av stöd i FN:s Säkerhetsråd. Bombning i mindre skala har skett i flera andra länder. Våld mot andra länder är förbjudet enligt FN-stadgan. Självförsvar och efter beslut i Säkerhetsrådet är de enda undantagen. Även hot att använda militär mot andra länder är förbjudet. Också det har USA gjort sig skyldigt till.

Denna omfattande grova brottslighet har gått ostraffad. De som avslöjat den ställs däremot inför domstol och döms till långa straff. Hyckleriet är monumentalt!

I det fula spelet för att fånga in Julian Assange åt USA har en svensk åklagare medverkat – detsamma gäller sannolikt även andra högre upp i systemet, men det har jag inga bevis för. Det är inte första gången Sverige agerar vasall åt de politiska makthavarna i USA. Ibland finns det tyvärr skäl att skämmas för sitt land.

Frige Julian Assange NU!

Åtala i stället GW Bush, Dick Cheney, Donald Rumsfeldt, Tony Blair, Barak Obama, Donald Trump och deras närmsta medhjälpare!

Andra talare tog upp hoten mot yttrandefriheten som arresteringen innebär.

********

Här finns några intressanta inlägg i frågan:

Globalpolitics: Glöm inte Sveriges skuld till Assanges situation!

Nyhetsbanken: Assanges försvarare.

Sex lies and Julian Assange.

Föregående artikelGulfstater vägrar att USA använder baser där för angrepp på Iran
Nästa artikelInformationsmöte om DCA med Ingela Mårtensson och Tomas Magnusson.

2 KOMMENTARER

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here