Gulfstater vägrar att USA använder baser där för angrepp på Iran

11
702
USA:s baser i Mellanöstern. Källa: US Army.

Gulfmonarkier ifrågasätter USA:s basavtal när de förbereder sig för iransk vedergällning mot Israel.

En artikel i Middle East Eye (MEE) visar på hur mycket USA redan har förlorat i sitt stöd för Israels folkmord i Gaza. Gulfstaterna har varit lojala och solida anhängare av USA och de har konsekvent varit i konflikt motsatt sig Iran.

Efter Israels attack mot Irans konsulat i Damaskus står det klart att det kan bli en iransk straffattack mot Israel. Och Gulfstaterna uppges nu vägra att USA använder sina baser där i attack på Iran.

DN skriver 13/4 Iran uppges flytta robotar för angrepp på Israel – Joe Biden: ”Gör det inte”

Sean Mathews i MEE skriver

”Gulfmonarkier uppmanar USA att inte använda amerikanska militärbaser på sina territorier för att slå till som svar på eventuella iranska attacker mot Israel, säger källor till Middle East Eye.

USA:s Gulf-allierade arbetar övertid för att stänga av vägar som kan koppla dem till en amerikansk repressalier mot Teheran eller dess ombud från baser i deras kungadömen, enligt en hög amerikansk tjänsteman som talade med MEE på villkor att det var anonymt.

När spänningarna flammar upp har Saudiarabien, Förenade Arabemiraten, Oman och Kuwait väckt frågor om de invecklade detaljerna i att basera avtal som tillåter tiotusentals amerikanska soldater att vara stationerade på den oljerika halvön.

De vill också förhindra amerikanska stridsplan från att flyga över deras luftrum i händelse av att USA genomför ett vedergällningsanfall mot Iran.

USA har spenderat årtionden på att investera i militärbaser i viken. Med tanke på deras närhet till Iran skulle dessa flygbaser vara de mest bekväma avfyrningsramperna för USA mot den islamiska republiken, säger nuvarande och tidigare amerikanska tjänstemän till MEE.

Gulfmonarkernas motvilja komplicerar Biden-administrationens förberedelser efter krigsspel. Nuvarande och tidigare amerikanska tjänstemän har sagt till MEE att de tror att en attack är nära förestående, vilket tidigare har rapporterats på andra ställen.

”Det är en röra”, sa en hög amerikansk tjänsteman till MEE.

Nationella säkerhetsrådet delat
Tjänstemannen, tillsammans med två tidigare höga amerikanska tjänstemän, som talade med MEE, beskrev tre scenarier som Vita huset planerar för Irans förväntade vedergällning för en attack mot dess konsulat i Damaskus, Syrien, tidigare denna månad som skylldes på Israel.

Iran skulle kunna slå Israel direkt från sitt territorium. Ett andra alternativ skulle vara en koordinerad attack Iran med hjälp av shiamuslimska paramilitärer i Irak, Jemens houthier och Libanons Hizbollah – det senare är det mest kraftfulla proxyverktyget i Irans arsenal.

Ett tredje alternativ skulle kunna kombinera de två. Houthierna kämpade för att bryta mot Israels USA-försedda Iron Dome-försvarssystem omedelbart efter den 7 oktober, men Biden-administrationen är oroad över att en mångfacetterad attack kan överväldiga dessa försvar.

Iran kan också slå till israeliska ambassader – inklusive de i Mellanöstern – eller israeliska trupper på den ockuperade Västbanken och Gaza.

USA:s president Joe Biden sa att han informerade Israels premiärminister Benjamin Netanyahu om att USA:s engagemang för Israels säkerhet var ”järnklädd (ironclad)”.

Hotet om krig med Israel hänger över Iran när vedergällningsanfall hägrar.
Men Biden-administrationen är delad över vilken nivå av stöd som ska ge Israel, sa nuvarande och tidigare amerikanska tjänstemän till MEE.

Presidentens högst rankade nationella säkerhetstjänstemän har utpekat olika positioner, med några som Maher Bitar, underrättelsechefen vid National Security Council, som manar till återhållsamhet medan Brett McGurk, Bidens högsta sändebud i Mellanöstern, förespråkar ett hårdare svar, källor berätta.

Biden-administrationens rädsla för att bli indragen i ett bredare Mellanösternkrig inför valet i USA tynger också dessa diskussioner.

Gulfstaternas kalla fötter mitt i krisen kommer efter år av klagomål över att USA inte har gjort tillräckligt för att skydda dem från attacker från Irans ombud, särskilt UAE och Saudiarabien. Riyadh och Abu Dhabi såg Biden-administrationens svar på Houthi-drönare och missilattacker som ljummet, och har flyttat för att knyta förbindelser med Teheran.

Gulfledarna går nu på lina mellan sin amerikanska allierade, Iran, och deras befolkning, som sjuder av ilska mot Israel över dess offensiv på Gaza som har dödat mer än 33 000 palestinier, främst kvinnor och barn.

Vita huset svarade inte på Middle East Eyes begäran om kommentar vid tidpunkten för publiceringen.

USA:s baser i Gulfstaterna
USA har minst 40 000 soldater i Mellanöstern.
Majoriteten finns i de oljerika Gulfstaterna, där de är baserade på en rad strategiska flyg- och flottbaser.

Saudiarabiens Prince Sultan Airbase är hem för USA:s 378:e Air Expeditionary Wing som driver F-16 och F-35 jetjaktplan. USA driver MQ-9 Reaper drönare och jetjaktplan från UAE:s Al Dhafra Air Base. Kuwaits Ali al-Salem flygbas är hem för den 386:e flygexpeditionsflygeln.

Qatars flygbas Al Udeid är värd för det regionala högkvarteret för USA:s centralkommando. Det har också varit värd för några israeliska militära tjänstemän, har MEE tidigare rapporterat, men det är inte klart om dessa tjänstemän fortfarande är i landet.

Israel-Palestina-kriget: Med sin fixarroll i rampljuset ser Qatar en fullständig vapenvila
Öriket Bahrain är hem för cirka 9 000 amerikanska soldater som tillhör huvudbasen för US Naval Forces Central Command och US Fifth Fleet.

Politico rapporterade i februari att Förenade Arabemiraten begränsar USA:s förmåga att inleda repressalier mot Irans ombud från dess flygbaser. De varningar som MEE rapporterar är nya. De understryker det allvar med vilket Gulfländerna förväntar sig att USA ska hämnas mot en förväntad iransk attack mot Israel och frustration med Washington.

Den omedelbara gnistan som satte regionen på randen av ett vidare krig var en attack av Israel på Irans konsulat i Damaskus som dödade flera toppbefälhavare i Irans revolutionsgarde, inklusive general Mohammad Reza Zahedi, chefen för IRGC-operationer i Syrien och Libanon .

Konsulasattacken i Damaskus följde månader av andra attacker mot IRGC:s tillgångar i Syrien, Hizbollahs befälhavare i Libanon och Hamas-tjänstemän i hjärtat av Beirut. Analytiker och diplomater säger att dessa strejker har påverkat Teherans maktprojektion och avskräckning.

De säger att Teheran kan känna sig tvungen att kraftfullt hämnas för att återställa sin ställning. På onsdagen sa den högsta ledaren Ayatollah Ali Khamenei att Israel ”måste straffas” för konsulatattacken, som han likställde med en attack på iransk ”mark”.

Middle East Eye rapporterade på fredagen att många i Iran är rädda för att kriget i Gaza ska nå Iran, och även om många iranska tjänstemän har talat om vedergällning har det ännu inte kommit någon bekräftelse.

Västländer har sagt till sina medborgare i regionen att vara i högsta beredskap. Israel har indikerat att de kommer att slå tillbaka om Iran anfaller.

Föregående artikelIran går till motangriper på Israel
Nästa artikelTal vid möte för Julian Assange – om hyckleriet!
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

11 KOMMENTARER

 1. Man ser på kartan ovan hur den penningstinne Borgaren bildligen satt klorna i de områdena där de flödande oljekällorna finns.
  Utom i Iran.
  Kanske därför den Västerländske Borgaren är så förbannad på det landet?

 2. Det är faktiskt inte konstigt detta pga folkmordet mot Gaza. Dessutom vet man att det EJ blir ett vanligt krig mellan Israel själv och Iran. Usa kommer vara i förarsätet med Israel. Inga om och ifall. Usa kommer ju vara i förarsätet med Israel om dessa väljer krig mot Iran. Oavsett vilket arabland som ställer upp, kommer dessa ALDRIG förlåtas av sina befolkningar. Man har sina befolkning att svara för också. När dessa redan sett slakten av Gaza och folkmordet av dess befolkning under HALVÅR. All förnedring och huminitära katastrofen utan motstycke under många åratal. Så jag är faktiskt EJ förvånad. Gulf länderna kommer HELT klart följa övriga länderna i regionen, dvs som Turkiet, Syrien, Libanon och Irak med par till. Flera av dessa länder i regionen har dessutom motstånds-miliser också som HELT klart kommer gå in på Irans sida. Från Irak, Syrien och Libanon tex. Jordanien har en mycket stor palestinsk befolkning också. Gulf länderna vill EJ ha detta. Dom kommer stämplas som världens största förrädare och måste stå till svars inför sin befolkning också och hela övriga regionen. Jag har svårt att tro och se att krig bryter ut mellan dessa. Då det skulle gå HELT åt skogen jävligt fort och sprida sej bortom kontroll. Usa vet detta självklart. Och det blir EJ minsta lilla billigt för dom heller när vi räknar i likkistor. Det blir jävligt dyrt men även bortom kontroll

  • We dare you and double dare the child murdering, genocidal heinous entity of apartheid israel to attack Iran. The world is eager to see you reduced to pile like Gaza

   Kom igen nu då sionister. Är ni skraja? Kom igen – våga er på Iran?! Ni skulle jo vis Iran – Var allt bara en stor bluff? Fick ni så ni tål och inte vågar … 🤣🤣🤣🤣🤣🤣

   Tack vare Irans Operation True Promise blev folkmördar regimen avslöjad för vad den är. rörelserna Återstår nu för motstånds axeln att avsluta jobbet – BEFRIA HELA PALESTINA!

   https://english.almayadeen.net/news/politics/if-israelis-know-cabinet-talks–they-would–escape-israel

  • Ljubov Stepusjova (Uppdaterad: 15.04.2024 15:40).
   Konflikten mellan Iran och Israel nådde inte ett hett stadium den här gången – parterna testade sin beredskap. Situationen är gynnsam för Ryska federationen, men inte på lång sikt.
   Hett krig mellan Iran och Israel skjuts upp. Marknaden, som ”vet allt”, reagerade negativt på Irans attack mot Israel söndagen den 14 april. Guld och olja har nästan ingen reaktion.
   Konflikten fryses tillfälligt om Israel inte svarar Iran inom en vecka. Allt kommer att vara allvarligt mellan dem, men inte nu, men för tillfället har båda sidor testat sin stridsberedskap.

   Vad Iran har fått reda på.
   En viktig psykologisk milstolpe har passerats: direkta angrepp mot Israel är inte längre tabu.
   Inne i Iran finns det patrioter vars hämndbegär har tillfredsställts.
   Samordningen av de iranska militära strukturer som utförde attacken kontrollerades. Militären fick värdefulla insikter genom att observera det israeliska och amerikanska luftförsvarets och flygvapnens arbete. Iran har en enorm och, vilket är viktigt, sin egen arsenal av missiler och drönare. Iran är självständigt, har länge varit föremål för sanktioner och har anpassat sig till dem. De fick tid på sig att finslipa sina vapen.
   Man kan redan planera för ett ”hett” krig, eftersom Iran har tillgång till Israels gränser genom sina ombud i Irak och Syrien, och utgången av kriget avgörs av en soldat som trampar på fiendens mark med sin stövel. Med en befolkning på nästan 90 miljoner kommer Irans armé att vara fler än någon av fiendens allierade arméer.
   Iran är övertygat om att Ryssland kommer att stödja landet i FN:s säkerhetsråd, vilket innebär att det inte kommer att bli några internationella sanktioner.

   Vad Israel har sett.
   Arabländerna rörde sig inte, och Jordanien blev en allierad till Israel så direkt, detta är värt mycket, det vill säga tesen om den fientliga arabiska inringningen av Israel har uttömt sig själv.

   Västländerna skickade sina flygvapen och uppfyllde sina allierade skyldigheter. Det amerikanska flygvapnet förstörde mer än 80 UAV:er och minst sex ballistiska missiler som avfyrades mot Israel den 13 april från Iran och Jemen, sade USA:s centralkommando (CENTCOM).

   Israels luftförsvar var i utmärkt skick. Men anfall från Syrien, Libanon och Irak, från ett närmare avstånd till den israeliska gränsen, utfördes inte av Iran. Dessutom, när Teheran har sin egen atombomb, kommer inte alla Israels allierade att vara lika modiga. Israel är starkt så länge USA är starkt, men det är på väg mot inbördeskrig efter valet i november.
   Israels utgifter har varit mycket större än Irans. Teheran avfyrade mer än 170 UAV:er, cirka 120 ballistiska missiler och cirka 30 kryssningsmissiler, som stoppades av Arrow och Patriot.
   IDF:s reservgeneral Ram Aminah sade att Israel spenderade omkring 1-1,3 miljarder dollar för att slå tillbaka den iranska attacken. Enligt honom är kostnaden för en attack för Iran tio gånger mindre.
   https://www.pravda.ru/world/1997437-iran-israel/

 3. folkmördar regimen israels luftförsvar lyckades inte slå ut någon av de HYPERSONISKA missiler som Iran använde i sitt anfall mot israeliska militärmål i lördags, hävdar PressTV. Samtliga hypersoniska missiler som Iran använde i sin vedergällningsattack mot Israel träffade sina mål. Hypersoniska missiler, har en hastighet på upp till tio gånger ljudets hastighet. Detta är första gången som Iran använt sådana vapen mot verkliga mål, skriver nyhetskanalen.

  Enligt PressTV är de iranska hypersoniska missilerna ”mycket manövrerbara”, vilket innebär att de har en oförutsägbar flygbana som förvillar motståndarens luftförsvar. ”Iran är ett av få länder som har teknologin för att producera hypersoniska missiler som kan färdas med otroliga hastigheter och träffa sina mål med stor precision”, skriver PressTV.

  Iran uppges ha träffat en stor underrättelsebas i de ockuperade områdena samt Israels flygbas Nevatim, som enligt Iran ska ha använts för att genomföra den israeliska attacken mot Irans konsulat i Damaskus i början av april.”

  https://nyheter.swebbtv.se/irans-hypersoniska-missiler-traffade-samtliga-mal/

 4. Jag funderar lite.
  Om nu Israel drar in USA i ett direkt krig mot Iran i Mellanöstern så borde väl också Sverige beröras eftersom både USA och Sverige (numera) är medlemmar i NATO?

  SVT Public Service talar om ”risk för stort regionalkrig” men om NATO:s länder är inblandade borde väl kriget även utvidgas till Västvärlden?
  Jag tänker NATO:s soldater kallas in plus all militär utrustning för att attackera Iran och försvara Israel.
  Då skulle ju Iran få anledning att attackera Västvärlden och även söka allierade till hjälp.

  Vad kommer alla NATO-förespråkare här då säga om Sverige så snart blir indraget i krig?

  Jag tänker mig förstasidesrubrikerna i det Stockholmsbaserade liberala Dagens Nyheter,
  – Vi är i krig!
  – Vi är i krig!

  Som om vinna krig över sina fiender skulle vara något som den förnärma Borgerligheten mest av allt längtar efter.
  Jag undrar bara, har Borgerligheten längre tillräckligt med villiga soldater?
  Samt hur är det med den militära utrustningen?
  Är den fortfarande i ett aldrig sinande utbud?

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here