Demokratiska socialdemokrater kan förhindra att riksdagen antar DCA som folket är emot!

23
463
Det fattas 17 röster för att riksdagen ska besluta om att bordlägga DCA i morgon. 1/6 av riksdagsledamöterna behöver ge stöd. V och Mp ska rösta för det. Närmast tänker man på demokratiska socialdemokrater.

Jag skrev just till Sveriges Radios lyssnarservice.

Vill informera om att Novus genomfört en förbisedd opinionsundersökning nyligen om inställningen till kärninnehållet i DCA och om kännedom om DCA, på uppdrag av Sveriges Fredsråd. Den visar resultat som gör det svårt att en demokratisk riksdag kan fatta beslut i frågan18 juni som planerats.
 
 • Drygt fem av sex (84%) anser att främmande makt inte ska få placera militär- och krigsmaterial på svenska militärbaser utan svensk insyn.
 • Drygt sju av tio (72%) anser att Sverige inte ska ingå militära samarbetsavtal som avsäger sig rätten att neka kärnvapen att placeras på svensk mark.
 • Endast tre av tio (29%) anser att främmande makter ska få använda svenskt territorium för angrepp på tredje land – medan en majoritet, drygt fem av tio (53%) säger nej. Omkring en av fem (18%), uppger att de inte vet.
 • Drygt tre av fyra (76%) vet inte vad DCA är.

I en debattartikel igår i Aftonbladet skriver Vänsterpartiets utrikespolitiske talesperson Håkan Svenneling och dess försvarspolitiska talesperson Hanna Gunnarsson.

”Amerikansk försvars- och säkerhetspolitik bygger på kärnvapen. Trots det innehåller avtalet inget förbud mot kärnvapen på svensk mark.

Kärnvapen är ett hot mot mänskligheten. Att regeringen inte kräver några garantier mot ett så brutalt massförstörelsevapen är skämmande.

Vänsterpartiet säger därför tydligt nej till DCA-avtalet i sin helhet och har lämnat in en vilandeförklaring till riksdagen.

Regeringens hantering av avtalet är inte bara naiv, utan direkt dumdristig. Både Norge, Danmark och Finland har liknande avtal med USA, men har varit noga med att skriva in förbud mot kärnvapen. Finland har till och med en lagstiftning mot kärnvapen.

I Sverige har i stället statsminister Ulf Kristersson öppnat upp för att kärnvapen på svenskt territorium skulle kunna vara aktuellt vid en krigssituation.

Det är ett oerhört uttalande och går helt emot både vad det svenska folket tycker och vad Sverige har stått för under lång tid. Vänsterpartiet har länge drivit att Sverige ska införa en lag som liknar den finska, som gör det tydligt att vi inte accepterar kärnvapen på svenskt territorium. …

I en debattartikel i Aftonbladet uppmanar riksdagsledamoten och socialdemokraten Annika Strandhäll regeringen att göra om avtalet.

Det är bra att det även finns socialdemokrater som ser problemen med avtalet. Vi uppmanar Strandhäll och resten av den socialdemokratiska riksdagsgruppen att rösta för en vilandeförklaring av DCA-avtalet….

Annika Strandhäll och Sara Kukka-Salam skrev annan debattartikel i Aftonbladet

”Nyligen öppnade statsministern för kärnvapen på svensk mark i krigstid. Samtidigt hävdade han att det inte behövs något tydliggörande mot kärnvapen i fredstid då riksdagen redan beslutat om detta i tidigare propositioner, något som vid närmare granskning inte visat sig stämma.

Det finns i nuläget inga garantier om att kärnvapnen stannar utanför Sveriges gränser.

S-kvinnor och Socialdemokrater för tro och solidaritet kräver att regeringen sätter svenska folkets säkerhet främst och tydliggör att kärnvapen aldrig ska förvaras eller transporteras inom landets gränser.

Att regeringen parallellt med ökade militära satsningar och upprustning drar undan finansieringen till den svenska fredsrörelsen och försvagar möjligheten till granskning är djupt problematiskt. I en tid av ökade spänningar och global upprustning är det viktigare än någonsin att Sverige fortsätter att vara en röst för fred och nedrustning.”

Annika Strandhällriksdagsledamot (S) och förbundsordförande S-kvinnor
Sara Kukka-Salam, ordförande Socialdemokrater för tro och solidaritet

 

Föregående artikelStödet i Ryssland för Putin och kriget ökar
Nästa artikel”Fredsmötet” i Ukraina – en framgång?
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

23 KOMMENTARER

 1. Det var sååå löjligt höra muppen Pål Jonson i gårdagens Agenda program försvara detta avtal. Där han även lyckades med konsten att ljuga skickligt. Programledaren Camilla som ofta brukar komma med motfrågor gjorde EJ de och var bedrövlig här. Detta förnedrings avtal har EJ MINSTA lilla stöd hos folket och flera Organisationer och experter har påtalat detta. Gamla utrikesministern Blix och Svenska Freds med flera. Det är total överkörning vad gäller vad svenska majoriteten vill vad gäller avtalet. Detta är en vidrig kupp om inte soccarna går med och sätter stopp för detta. Det är för fan förnedrande. Ge bort vår suveränitet och självbestämmande ihop med terroritella integritet. Där Usa dessutom får direkt tillgång till 17 svenska militära baser från norr till söder. FYFAN vilket fiasko om detta skulle gå igenom

 2. Ja, det gäller att få med så många kärnvapenmotståndare bland riksdagsledamöterna att det kan bli upp åt ett tjugotal till som kräver bordläggning av DCA-avtalet hos Socialdemokraterna och även hos Centern och SD. Annars är det ute med Sverige som nation. Istället blir Sverige ett amerikanskt lydrike, som USA kan utnyttja efter sin vilja.

 3. Att 76% av folket hållits utanför en fullständigt obefintlig dcadebatt (i Svenska folkets eget parlament), visar hur manipulativa och uppsåtligt subversiva politrukparasiterna blivit, slavar till sog som de är (exkluderat, Elsa)

   • Att ha vapen på en bas är väl att stationer? Det innebär att Nato-rådet måste besluta och Sverige har veto. När det gäller policy att inte meddela vilka vapen man transportera blir det ingen skillnad

    • Jovisst, USA kan ha kärnvapen i Sverige utan att Sverige informeras. Förutom praxis så är USA mycket, mycket starkare och visar stor förmåga att negligera från bl.a. folkrätt.

 4. Jag litar på Bo Torbjörn Ek, som här gör en genomlysning (10 frågor om DCA)
  https://www.dn.se/sverige/tio-fragor-och-svar-om-dca-avtalet/

  På frågan om kärnvapen säger DN-journalisten att Sverige avgör vilka typer av vapen som ska tas in och att regeringen sagt att inga kärnvapen ska tas in i fredstid. Hänvisning till “NPT-avtalet” som sägs innebär att USA inte ska sprida kärnvapen till andra stater och dessa ska inte heller ta emot dem. Polen har försökt få kärnvapen placerade på sin mark, men nekas detta hela tiden.

  Däremot har Ryssland det senaste året i ett flertal fall hotat med kärnvapen.
  https://tass.com/politics/1796377

  Säga vad man vill om ryssarna men humor har de!

  Citat från TASS
  “Kreml ser Natos retorik om att sätta kärnvapen i beredskap som en eskalering”
  https://tass.com/politics/1804361

  • Lögner, förbaskade lögner och russofobiska troll.
   Både USA (via en viss Lindy Graham) och folkmördar regimen israel har förespråkat användningen av kärnvapen. Däremot inte Ryssland. Doktor har en fallenhet för lögner (egna som väl som andras)

   • Patetisk 17 juni, 2024 At 22:03
    Hur är det med läskunnigheten? Polen har försökt få kärnvapen placerade på sin mark, men nekas detta hela tiden.

    Va! litar du inte på RUSSIAN NEWS AGENCY??

    Ryssland har det senaste året, i ett flertal fall hotat med kärnvapen.
    https://tass.com/politics/1796377

    Säga vad man vill om ryssar men humor har de, under året har de hotat (flera ggr)med kärnvapen och inlett kärnvapenövningar, men när Nato gör samma sak blir de upprörda.

    Citat från TASS
    “Kreml ser Natos retorik om att sätta kärnvapen i beredskap som en eskalering”
    https://tass.com/politics/1804361

  • Doctor,
   Det farliga är inte att hota med kärnvapen.
   Det farliga är att använda kärnvapen.
   Precis som USA har gjort.
   Det är USA som är dem farliga.
   USA är precis som sina cowboyser.
   De skjuter först och tänker sedan.
   Sedan har vi alla dessa skolskjutningar i USA.
   De skjuter och dödar.
   USA är inget fredligt samhälle.
   Västvärlden är ingen fredlig kultur.

   Se bara på Kina nu.
   De tvingas nu rusta sig för att skydda sig mot Västvärldens aggression.
   Det är samma för Ryssland.
   Dessa två stora länder borde sammangå i en militär pakt för att kunna försvara sig mot Västvärldens NATO med sina påtryckande och aggressiva Demokratier.

  • Om USA inte skall få föra in kärnvapen på sina baser i Sverige så borde det väl kunna föras in i DCA-avtalet? Det vore en enkel lösning, det räcker med en enda mening.

   • Kanske har regeringen inte velat skriva in något förbud i DCA-avtalet, för att inte ha sina händer bakbundna?

    USA har inte nämnt att de vill förvara kärnvapen i Sverige å andra sidan kan läget vara ett helt annat i ett krig eller en kris. Man har vid upprepade tillfällen sagt att det inte är aktuellt med permanenta baser i fredstid. Inte heller med kärnvapen på svensk mark i fredstid och det är egentligen inte kärnvapens gruppering som är viktig utan det område som de täcker.

    Frågan är om ens USA faktiskt skulle sätta in kärnvapen för att rädda Europa.

    • USA räddar inte Europa
     Europa är USA:s konkurrent.

     Kapitalismen är Imperialistisk och har sin egenskap att förgöra konkurrenter för att uppnå Dominans.

     Se bara hur USA försöker avveckla Tyskland som Europas ledande industrination.
     Tyskland förfaller precis som Sverige.
     Nu har vi snart USA:s militär här.
     Följden blir att vi snart inte längre är ett land.
     Ju större USA:s makt blir i Sverige desto närmare blir vi till koloni till USA:s Förenta Stater.
     Kanske det du längtar efter?
     Ett land med förlorad Kultur och förvandlad till kommersiell Marknad för Kreti och Pleti?

     • Vad har hänt med dig ”arbetarklass” !! Du har utvecklats till en revolutionär antiimperialist på ålderns höst!! Fantastiskt, välkommen in i den revolutionära rörelsen här är det varmt och gott !!

     • Karl Tingström,
      Bara för du ger mig ett erkännande vill jag ge dig något fint tillbaka.
      Jag vill ge dig sång och musik från Tatarstan som Youtube har varit mycket hyggliga att rekommendera mig.
      För själv hade jag nog aldrig hittat den.
      Tatarstan är en Rysk delrepublik som ingår i den Ryska Federationen. Platsen är Sydryssland i Centralasien.
      Tatarstan befolkas av tatarer som är ett turkfolk.
      Tatarer finns lite överallt bland annat i Sverige, Blekinge där de kallades för ”tattare” som var en något nedsättande värdering.
      Sverige som alltid varit dåligt integrerat ändrade namnet från tattare till resandefolket för att skydda minoriteter.

      Men i Ryssland är alla folk väl integrerade så även tatarerna som har ett eget språk som inte alls är likt ryska språket.
      Emellertid används det ryska kyrilliska alfabetet dock med fem extra bokstäver som inte de 33 ryska ordinarie bokstäverna kan täcka in.
      Det var Sovjetkommunisterna som genomdrev en reform att ryska alfabetet skulle användas även av tatarerna.
      Men efter Sovjetkommunismen har tatarerna lyckats få igenom en reform att latinska alfabetet tillåts användas i Tatarstan.
      På Youtube verkar det dock att tatarerna ändå använder det ryska alfabetet av fri vilja.
      Kanske för de mest har ryska lyssnare?

      Jag hoppas du gillar kvinnosång för det gör jag.
      Lyssna nedan på sång och språk du kanske aldrig tidigare hört?
      Jag hade aldrig hört tatarisk sång tidigare men fick en mycket positiv överraskning.
      Sången är orientalisk, kanske lite lik sång från Kina och Vietnam?

      Prova och lyssna till Альфина Азгамова (Alfina Azgamava) och ХЭНИЯ ФЭРХИ (Xenia? vet ej hur det uttalas) nedan.
      För mig blev det fullträff. Jag gillade det här men förstår inte ett enda ord.
      Det behövs inte heller i sång och musik eftersom båda är uttryck för känslor och behag.

      Альфина Азгамова:
      https://www.youtube.com/watch?v=iEBKNq3F08g&list=OLAK5uy_mj2VwTun-C1DH0OR50FLOb7mpTAU4WY_M

      ХЭНИЯ ФЭРХИ:
      https://www.youtube.com/watch?v=_1_wTauJv0s&list=OLAK5uy_kqQtmCsM0jzuFrfS3XDG1CeW9IHEsaP68

 5. Att som förtroendevald socialdemokrat rösta mot partilinjen får betraktas likaledes som att lämna samtliga sina övriga valda S uppdrag.
  Så den vägen är helt stängd. Anita Strandälls utspel om att stoppa avtalet får betraktas enbart som en form av skuggboxning i den politiska hönsgården.
  Om något parti skall tillmätas beröm om att stå emot detta krigshetsande avtal får i så fall bli Vänsterpartiet, som trots allt försökt att skapa en allmän debatt i ämnet .

  • Socialdemokraterna, det är partiet för Kreti och Pleti.
   Samt för dem som tror och hoppas och har lätt för att rycka i halmstrået.

   Jag tror jag röstat på Socialdemokraterna någon gång i mitt tidigare liv men det är nog det partiet jag röstat minst på.
   Bara därför jag tycker dem är så falska.
   Ska man prata om politikers löften så är Socialdemokraterna dem som lovar runt och håller tunt.
   Och dessutom kan ändra sig när som helst.
   Ofta beroende på vad USA och Borgerligheten vill.

   Angående DCA-avtalet är jag så besviken att jag inte längre bryr mig om vilket.
   Kanske jag hoppas på att Socialdemokraterna och Borgarna får som de vill och att Sveriges problem kommer späs på ytterligare?
   Därför någonstans menar jag kommer Demokratin att brista om socialt förfall och solidaritet och människors tillit till samhället fortsätter försämras.

   Jag tycker man kan jämföra samhället med en människas sociala liv.
   Desto djupare en människa faller i problem desto svårare blir det att komma tillbaka till ett ordnat liv.
   Blir problemen för stora är det risk att livet brister och något radikalt händer.
   Jag tror det är detsamma för Sverige.
   Om problemen blir för stora kan det framkalla en radikal politisk förändring.

   Amerikanska militärer och militärbaser i Sverige.
   Kommer svenskar gå ut med USA-flaggor och ropa Hurra! ?

 6. Idag är den stora dagen D, eller DCA kanske är mer korrekt.
  När jag går in på SVT hittar jag inget om denna fråga, även i övrig MSM-media är den i stort sett obefintlig till skillnad från när det skulle röstas om könstillhörighetslagen.
  Själv misstänker jag att omröstningen om könstillhörighetslagen var en generalrepetition för denna omröstning, där man testade hur toppstyrningen fungerade när det gällde att rösta rätt och att visa att de som röstade fel bestraffades.
  Skulle därför bli mycket förvånad om det är någon som vågar rösta emot partilinjen.
  Nej, sagan om krigshäxan Magda och de två små dvärgarna verkar inte ha något lyckligt slut.
  Det förekommer ibland att man ställer frågan om DCA-avtalet bryter mot grundlagen och att det är frågan om högförräderi.
  Läser man grundlagen som skrevs i början på 1800-talet så är det mycket som talar för att DCA-avtalet innehåller just det som lagen definierar som högförräderi och det var t.o.m. belagt med dödsstraff.
  Behöver då våra riksdagsmän vara oroliga för att drabbas av några konsekvenser om de trycker på ja knappen?
  Svaret på denna fråga är nej, i alla fall inga omedelbara konsekvenser.
  När det gäller högförräderi i denna form så gäller samma sak för dem som för Quisling, det är inte när man begår högförräderiet man riskerar några konsekvenser, utan det är när man förlorar makten.
  Norge hade dödsstraff men hade inte tillämpat det sedan 1876, så att Quisling med flera avrättades berodde på att 2:a världskriget hade förändrat tidsandan.
  Sverige har inte dödsstraff, så enligt lagen riskerar ingen av ja-tryckarna dödsstraff enligt lagen, men eftersom de inte tagit hänsyn till grundlagen när det gällde DCA avtalet så är konsekvensen helt beroende av vad detta avtal leder till och vilken tidsanda som kommer ut av detta.
  Vad händer vid ett scenario där USA hotar Murmansk från Sverige och Ryssland svarar med taktiska kärnvapen, USA vet att om USA skickar kärnvapen mot Ryssland skulle Ryssland skickade sina strategiska kärnvapen på USA.
  USA backar ur, det var ju trots allt bara Sverige och möjligtvis Finland som drabbades – hur skulle tidsandan vara efter ett sådant scenario?
  Hoppas att ingen får svar på denna fråga.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here